War is over

De Irak-oorlog is beëindigd, stipt voor kerstmis 2011. Lees hieronder een kort overzicht en beschouwingen uit de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Niet perfect, maar stabiel”

Washington verklaart Irak-oorlog officieel voor beëindigd.

Na bijna 9 jaar hebben de VS de Irak-oorlog officieel als beëindigd verklaard. Soldaten haalden donderdag op het vliegveld van Bagdad officieel een Amerikaanse vlag naar beneden. “Nadat er veel Irakees en Amerikaans bloed werd vergoten, is het doel van een Irak, dat zichzelf regeren en voor zijn eigen veiligheid zorgen kan, binnen handbereik gekomen”, zei de Amerikaanse Minister van Defensie Leon Panetta tijdens de ceremonie. De dag daarvoor hadden meerdere duizenden Irakezen de aftocht van de Amerikanen uit de ooit omstreden regio Fallujah gevierd. Enkelen van hen verbrandden Amerikaanse vlaggen en lieten foto´s van dode familieleden zien.

Woensdag had ook president Obama tijdens een ceremonie in Fort Bragg in North Carolina het einde van de Irak-oorlog beoordeeld. Irak zou weliswaar niet perfect zijn, maar de tot 31 december vertrekkende troepen zouden “een stabiele natie” verlaten, zei hij tegen soldaten. Hij herdacht de ongeveer 4500 militairen, die in de oorlog gesneuveld zijn, en herinnerde aan de meer dan 30.000 gewonden. “Welkom thuis!”, riep Obama de jubelende menigte toe. Tegen de achtergrond van transportvliegtuigen en legervoertuigen in camouflagekleuren herinnerde de president aan het “vechten en sterven” en “bloeden en opbouwen” van de soldaten, wat uiteindelijk tot dit “moment van succes” geleid zou hebben. Dankzij de Amerikaanse “offers” zouden de Irakezen nu hun lot in eigen handen hebben. In totaal waren er volgens Obama meer dan 1,5 miljoen Amerikaanse soldaten in Irak.

De aftocht

De westerse soldaten verlaten Irak. Hebben ze de weg geëffend voor een partnerschap?

De verkiezingsstrijder Obama zou waarschijnlijk in zijn stoutste dromen nooit hebben gedacht, dat hij als president ooit, in december 2011, Irak als baken van de democratie zou prijzen, dat de omgewoelde Arabische wereld de weg zou wijzen; waarschijnlijk ook niet, dat hij in Irak een model zou zien voor de naar democratische deelname strevende volkeren van de regio – een model, dat de kosten van de oorlog en dus van het Amerikaanse binnentrekken rechtvaardigde.

Dat is een verbazingwekkende beoordeling. Getuigt zij van een verandering van overtuiging? Is ze een het ambt verschuldigde overdrijving? Een verkiezingsstrijder is nu eenmaal geen president, deze echter moet zich redden met de feitelijkheden zoals ze zijn, of hij dat nu leuk vindt of niet. Dat vereisen de waardigheid en de verantwoordelijkheid van de functie aan de top van de wereldmacht Verenigde Staten. Niet alleen Obama´s voorganger zal het als respectabel beschouwen, dat de president nu het oordeel over het Amerikaanse geval “Irak” aan de historie wil overlaten, over legitimiteit, opbrengst en strategische consequentie.

Barack Obama heeft de Irak-politiek van de toenmalige president Bush als fout beschouwd; hij heeft de oorlog afgewezen. Toen hij Bush afloste, had die al een akkoord over de afwikkeling van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Tweestromenland gesloten, waarin zich op dat moment 170.000 soldaten bevonden. Er ontstond een interne Amerikaanse ruzie over of er na de aftocht een nieuwe uitbraak van geweld zou volgen met het oog op de bestaande instabiliteit. De ruzie is weliswaar niet opgelost, maar wel beslist; aan het einde van deze maand zullen alle Amerikaanse soldaten het land verlaten hebben; die van de bondgenoten waren al eerder vertrokken.

Ze laten een land achter, waarin de instellingen nog steeds zwak en hun leiders geen voorbeelden van oprechtheid zijn, dat niet gevrijwaard is van het gevaar om uiteen te vallen, waarin de basisverzorging nog steeds niet (betrouwbaar) functioneert, waarin Iran zijn invloed probeert uit te breiden en niet in de laatste plaats: waarvan de politie, wat betreft haar professionaliteit, nog in de kinderschoenen staat en niet verheven is boven alle twijfel aan hun loyaliteit.

Maar het is gewoon ook een land, dat niet meer in de wurggreep zit van een despoot, van wiens heerschappij honderdduizenden, misschien zelfs miljoenen het slachtoffer zijn geworden. Saddam Hussein werd in 2003 ten val gebracht, door een in velerlei opzichten fundamentele militaire interventie van buiten – lang voordat de Tunesiërs Ben Ali, de Egyptenaren Moebarak en de Libiërs, overigens met toonaangevende hulp van de NAVO, Gaddafi verdreven. En lang voordat de Syriërs en Jemenieten in opstand kwamen en de mensen in Bahrein gelijkberechtiging eisten. De wisseling van regime in Bagdad was niet het belangrijkste argument, dat destijds naar voren werd gebracht ter rechtvaardiging; dat was het – foutieve – argument dat Irak de beschikking zou hebben over massavernietigingswapens. Maar de wisseling van regime was het dwangmatige gevolg. Omdat de helemaal niet reële politieke poging om een nieuwe orde op te richten begeleid werd door fouten en vergissingen, kwam zij velen duur te staan: zij heeft honderdduizenden Irakezen en 4500 Amerikanen het leven evenals Amerika aanzien in de wereld gekost. En veel, heel veel geld. Desondanks ziet Obama in Irak een “enorm potentieel”, dat er niet zonder de offers geweest zou zijn, die Amerikanen en Irakezen gebracht hebben – en die de Irakezen nog steeds moeten brengen. De Amerikaanse kiezers hebben het hoofdstuk Irak al geruime tijd geleden afgesloten. De meesten willen er niets meer van weten, het is geschiedenis.

De militaire aftocht uit Irak, die een periode van partnerschap dient in te leiden, betekent niet, dat de VS zich tegelijkertijd volledig uit de Golfregio terugtrekken. Ze zullen daar militair aanwezig blijven, alleen al vanwege de onverminderde strategische betekenis van de regio en met het oog op het streven naar hegemonie en de atoomwapenambities van Iran. Dat Iran zich wat betreft machtspolitiek in de lift bevindt, zichzelf in iedere geval de afgelopen jaren zo heeft gezien, is een van de strategische gevolgen van de Amerikaanse invasie, die de onder Saddam benadeelde in vaak in het nauw gebrachte Sjiieten aan de macht bracht – hoe broos de Irakese democratie ook is, de meerderheid blijft de meerderheid. Alleen al om deze consequentie in evenwicht te brengen, zal Amerika blijven.

Als het klopt, dat Amerika´s “imperiale moment” in de Soennitische driehoek is geëindigd, dan zal men in het vervolg desondanks een grotere militaire terughouding van de VS kunnen verwachten. Een deel van de Amerikaanse politiek ademt al de geest van een neo-isolationisme. In het Libië-conflict wilde Washington “van achteren” leiden. In Irak en in Afghanistan hebben de VS bijna het punt van militaire verrekking bereikt. Niet in de laatste plaats vanwege de binnenlandse en economische politieke prioriteiten – voortaan moet ook het Pentagon gehoorzamen aan een strengere begrotingsdiscipline – zullen de VS in het vervolg geen “oorlog naar keuze” zoals in Irak meer voeren.

Bron:

http://madrasaoftime.wordpress.com/2011/12/16/war-is-over/

Auteur Klaus-Dieter Frankenberger (FAZ)

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Arabische wereld, VS. Bookmark de permalink .

27 reacties op War is over

 1. G.Deckzeijl zegt:

  War is over, lees ik hierboven. Laat iedereen niet vergeten dat de oorlog alleen voorbij is zodra alle aanbidders van de maangod hun verzonnen instructieboekje afzweren. Dit naar aanleiding van het geleuter van die sharia4Belgium-STAKKERS die beweren dat het Atomium een afgod voor de Belgen zou zijn. Nou, dan weet ik nog wel een andere…
  http://tinyurl.com/ctjcw3t
  (ik spreek hier de hoop uit dat dat s4B-tuig zo vreselijk in de fout gaat dat die hele club van het Belgische grondgebied wordt geveegd)

  Like

 2. Linsky zegt:

  Deckie my friend, be calm, without us the world is fucked up anyway! 🙂

  Hier speciaal voor jou een kort filmpje over die Satans sekte waar al de ‘groten’ van de USA lid van zijn. Door dit soort mensen wordt de wereld-geschiedenis geschreven! Ze kunnen wel schelden en jagen op ‘grotbewoners’ maar hun kwalijke zaken worden juist vaak in grotten bereid.

  The Bohemian Grove Exposed

  En de volgende duurt 150 minuten.
  DARK SECRETS: INSIDE Bohemian Grove
  wat is Bohemian Grove? Gedocumenteerd in film, inside Bohemian Grove.
  Sinds 1873, de Global Elite Heeft Held geheime bijeenkomsten in de Oude Redwood Forest van Noord-Californië.
  De leden van de zogenaamde “Bohemian Club” Inclusief voormalige presidenten Eisenhower, Nixon en Reagan.
  De Bush familie heeft ook een sterke betrokkenheid. Nu voor het eerst in de geschiedenis,
  is een outsider geïnfiltreerd Bohemian Grove met een verborgen digitale videocamera
  en heeft het Ritueel nu op tape.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-82095917705734983

  Ps;
  Heb je m’n filmpje wel gezien van 17 december 2011 om 01:34 op Islamistische lente?
  Als dagsluiting voor rifapen, woestijnegers, zandapen en arabische pinguins!

  Like

 3. Linsky zegt:

  Verklaring PVV over niet opstaan dodenherdenking ‘laffe smoes’ volgens Sophie in ’t Veld.

  Dat mag ze denken natuurlijk, maar ik persoonlijk vind het juist van lef, en ruggegraat getuigen!

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/3080810/2011/12/17/Verklaring-PVV-over-niet-opstaan-dodenherdenking-laffe-smoes.dhtml

  Like

 4. Linsky zegt:

  War is over??????

  Die is nog maar net begonnen!

  WAKE UP PEOPLE.
  Dit komt als we niet opkomen voor wat goed is en rechtvaardig!

  Predictive voorprogrammering anyone?

  Ergo, dit is wat er vooral in de USA al DAGELIJKS gebeurd!
  Als je de moeite neemt eens op You-Tube te kijken vind je talloze verkrachtingen van mensenrechten door dit soort wettelijk beëdigde bendes.

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Tsja, m’n beste Linsky, ik WEET het.(jammer dat wij elkaar niet persoonlijk kennen)
  @E.J.Bron: heb eerder deze week verzocht om contact* met me op te nemen, maar NADA reactie!
  We hadden eerder dit jaar ook contact, tijdens de perikelen rond het helaas te vroeg overleden HVV. Denk aan 2 namen!!!
  *let op! NIET hier..!!!

  Like

 6. Linsky zegt:

  So!, daar zijn we weer.
  Voldaan aan de sociale en huishoudelijke verplichtingen en beslommeringen.

  We zijn er weer klaar voor.
  We gaan er voor de volle 30% tegen aan!

  Pennsylvania police officer filmed firing taser at teenage girl (14)

  Like

 7. Linsky zegt:

  Vervolg:

  Cop tasers teen on bike then runs over him – He had no lights just reflectors on his bike

  Police Brutality: 14 yr old girl Tasered in the Head

  Like

 8. Linsky zegt:

  Happy Xmas ………(War Is Over) ?????

  Met dank aan Marijke, for the memories…………..

  Like

 9. Linsky zegt:

  Hé, Decky,
  je moet niet meer dan 3 linken plaatsen hoor.
  Dan kom je in de wacht.

  En E.J. is momenteel aan de afwas, waarna hij waarschijnlijk daarna effe moet stofzuigen.
  Dus die is voorlopig niet op z’n post. 🙂

  Like

 10. Linsky zegt:

  Decky, quote;
  (jammer dat wij elkaar niet persoonlijk kennen)

  Ik schreef al in een eerder comment dat het wederzijds is, hè.
  We delen denk ik nogal wat meningen en karaktereigenschappen. hahaha
  Beetje obstinaat, bezorgd over het welzijn van de ‘onzen’ , een aangeboren haat en der halve onblusbare weerstand tegen ‘gezag’, bijv.. etc.

  Maar wie weet, kunnen we in de toekomt wel een aantal van de schrijvers, cq,
  reaguurders eens bij elkaar brengen en persoonlijk kennis maken.
  Zullen we dat maar af laten hangen van de omstandigheden,
  die als het zo moet zijn, zich ongetwijfeld zullen voordoen.

  In ieder geval wens ik je toch fijne dagen vooral rust toe. 🙂

  Like

 11. E.J. Bron zegt:

  @Deckzeijl

  Je hebt m´n mailadres toch? Anders regel je dat even via Linsky!

  Like

 12. Linsky zegt:

  ???
  Ik heb Decky’s e-mail niet hoor, E.J.
  En hij ’t mijne niet.

  Like

 13. Linsky zegt:

  Nieuw verdrag splijt EU in drie delen; Begrotingszondaars niet bestraft;

  De meest verontrustende conclusie is dus dat begrotings-criminelen die het verdrag niet ondertekenen gewoon kunnen doorgaan met teveel (en ons) geld uitgeven, maar ondertussen wel lid van de eurozone kunnen blijven. Alleen de ‘gehoorzame’ landen -zoals Duitsland en Nederland- geven dus vrijwillig de controle over hun eigen begroting uit handen………….

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=648246&r=1&tbl_archief=&

  Like

 14. E.J. Bron zegt:

  Nou ja, hij heeft in ieder geval mijn Email-adres wel volgens mij.

  Like

 15. Linsky zegt:

  Het is toch godgeklaagd, …………..!

  Die zieken van geest willen werkelijk ALLES waar we aan gebouwd hebben,
  en dat wat we waardevol vinden vernietigen.

  Ik was net weer een beetje tot rust en nou lees ik dit!

  Ze hebben wel gelijk, er moeten eens wat subversieve acties komen……
  maar dan wel tegen dit ongehoorde arrogante volk!

  http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1100205/sharia4belgium-dreigt-atomium-af-te-breken.aspx

  Like

 16. Linsky ben toch wel blij dat die jongens naar huis gaan hoor,ja ben toch met een yank getrouwt en een oude leger vrouw en er waren er heel veel in de states die het er niet mee eens waren ,en in florida stonden mensen in de hitte met spandoeken die tegen de oorlog waren daar in die woestijn,maar dat zie je nooit in het nieuws he,heel veel mensen zeiden dat het zo veel geld heeft gekost en levens en voor niks,want ze zijn elkaar daar nog aan het afslachten,meschien ben ik toch wel een halve yank na al die jaren hi hi hi.

  Like

 17. Linsky zegt:

  Marijke,
  een beetje patriottisme en solidariteit is juist net waar het de westerlingen tegenwoordig aan ontbreekt
  Dat wat je voelt, siert je juist! 🙂

  Natuurlijk is ook elk normaal mens blij dat ze weer naar huis kunnen,
  Als dat ook idd. zo is…….
  Zoals het er nu naar uitziet gaan er velen naar de grenzen van Iran en Sirie!

  Like

 18. .Zit net naar je fimpjes te kijken en ja als ze daar zeggen stop, dan bedoelen ze stop.Ook als je op de weg word aan gehouden me je handen op je hoofd de auto uit ,en de reden is om dat er zo veel politie werden neer geschoten.Maar ik heb ook mee gemaakt dat ik achtervolgt werd door een of andere gek en ik gaf gas om van die vent af te komen,werd gestopt door de politie en ik legde uit waarom ik zo hard reed,en dat ik alleen woonde,hij begelijde me naar huis en zij als het ooit weer gebeurt mooit je nooit naar je huis rijden maar gelijk naar ons komen ,en voor weken kwamen ze elke avond langs en vragen of alles oke was en dat heb ik dus ook mee gemaakt.

  Like

 19. Nou Linsky ik hoop het niet,laat ze het lekker zelf uit zoeken er gaan bakken geld naar toe en ze haten ons in het westen en voor al the yanks,nou laat ze elkaar maar afslachten .

  Like

 20. Linsky zegt:

  Marijke,

  Kijk dat zijn dan weer de positieve kanten die idd. vaak onbelicht blijven.

  Fijn te horen dat er dus ook zijn die wel hun plicht doen, en zelfs meer…..

  Dat is ook waarom er hoop is dat het tij nog ooit kan keren.

  In Texas en nog een staat, ben effe kwijt waar precies,
  hebben een aantal sheriffs en Marshal’s, hun eigen teams samengesteld en hebben zich daarmee tegen hun bazen gekeerd, omdat ze plotseling wakker werden en beseften dat ze werden ingezet tegen de mensen die zij juist moesten beschermen!
  Ergens op het blog staan de links en filmpjes,…weet niet meer waar,
  maar als dit soort mensen er niet waren, had ik allang de hoop opgegeven.

  Gelukkig zijn er nog wakkere en goede zielen op deze aardkloot 🙂
  We zullen ze hard nodig hebben om het tij te keren!

  Like

 21. Linsky zegt:

  Grieken schijnen massaal geld van de banken te halen!

  De Griekse centrale bank heeft onthuld dat investeerders die bezorgd zijn over de politieke instabiliteit en mogelijke economische ineenstorting in totaal 12,3 miljard euro hebben opgenomen bij lokale banken.
  Als gevolg van de ongekende geldstroom uit Griekenland is de kredietcrisis van het land verergerd.

  http://www.guardian.co.uk/business/2011/dec/16/greeks-fearing-collapse-of-eurozone-bailout-pulled-record-sums-from-bank

  Like

 22. Meschien kan Kamp hen ook even vertellen een baan te zoeken en anders op rotten zou ik zo denken.

  Like

 23. Hellen zegt:

  Kijk @ Linsky 18.55 , dat Somalische vullis met hun grote onbeschofte smoelen , die hun dagen liggend op hun nest , kauwend op qat ((van ons f*cking belastinggeld )) , zal je nooit op t staatsjournaal zien , ben je belazerd , dan zien de in coma liggende stemmers van G.Slinx , Dimmy 666 ,Pvdarabieren , CDalla en andere islamknielers waar ons zuur verdiende geld naar toegaat , naar een zooitje uitvretend tuig , wat gisteren al naar hun roots getrapt had moeten worden , witheet word ik , als ik zie wat dat zooitje lafbekken en zakkenvullers uit den Haag hier binnen laat komen om ons kaal te plukken .

  Like

 24. Het is toch om te huilen als je Kamp ziet zitten bij knabel en babel en zeggen dat mensen dan maar moeten verhuisen als ze geen baan kunnen vinden waar ze wonen.En dan maar anders korting op hun uitkering.Geeft niet als je des noods de hele week weg bent en alleen het weekend thuis bent ,als je maar werkt,en dan moet je dat filmpje zien,ik had het al gezien op tv en ging over nijn nek.Wat een aanwinst he yak yak yak.

  Like

 25. Hellen dat zooitje in den Haag laat het gebeuren.

  Like

 26. Linsky zegt:

  Dames,
  uitkeringen intrekken doen ze liever alleen van de paar mensen die openbaar demonstreren!

  Niet van illegalen, criminele illegalen, cultuurverrijkers, islamitisch geteisem en zeker niet van mekka aanhangers (de al eerder genoemde knuffelaars). 😦

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s