Václav Havel, Kim Jong-il en de SPÖ (+ video´s)

Het afgelopen weekend overleden Václav Havel (president van Tsjechoslowakije van 1990 tot 1992 en van Tsjechië van 1993 tot 2003) en Kim jong-il (dictator van Noord-korea sinds 1994). Wie de verslaggeving volgt, zou het gevoel kunnen krijgen, dat de huidige partij van de kanselier van Oostenrijk, de SPÖ, zich meer voor het communistische Noord-Korea interesseert dan voor het buurland Tsjechië. Vermoedelijk geen toeval – aangezien de SPÖ een hele sentimentele instelling heeft.

Er zouden geen grotere tegenpolen kunnen bestaan dan Václav Havel en Kim Jong-il. Havel was schrijver, die zich moedig tegen de dictatuur keerde. Als oprichtingslid en medeondertekenaar van Charta ´77 werd in de ČSSR steeds opnieuw gevangen gezet, een keer zelfs vier jaar achter elkaar. Alleen een ziekte in samenhang met internationale protesten zorgden ervoor dat hij vrijkwam. Havel liet zich desondanks niet de mond snoeren en was ook bereid om daarvoor te betalen: Zijn tas met de belangrijkste dingen voor in de gevangenis stond altijd klaar.

Toen na de val van het IJzeren Gordijn in Praag honderdduizenden mensen “Havel na Hrad!” (“Havel naar de Burcht!”) riepen, maakte hij daar in het begin nog grapjes over. Uiteindelijk liet hij zich overreden en zorgde er doorslaggevend voor, dat deze omwenteling niet vergezeld ging van een storm van wraak, maar een destijds zogenaamde “Fluwelen Revolutie” werd. Havel was altijd voorstander van een gezamenlijke staat, maar toen de Slowaken wilden per se hun eigen onafhankelijke weg wilden volgen, liet hij hen gaan. Het was zijn autoriteit (zonder enige vorm van geweld), die het volk nauwelijks te genieten dingen liet slikken. Zo zei hij in Tsjechië in het openbaar impopulair over de verdreven Sudetenduitsers: “We moeten ons bij deze mensen verontschuldigen!”

Havel was gedurende zijn hele ambtsperiode een niet typische regeerder en ook nooit een zetelklever. Desondanks duurde zijn ambtsperiode, met een korte onderbreking, 13 jaar.

Daartegenover nam Kim Jong-il in 1994 op absolutistisch-monarchistiche wijze de functie van staatschef met onbeperkte macht over van zijn overleden vader Kim Il-Sung, die zelf al een despoot was. Kim Jong-il bevorderde het militarisme, inclusief de bouw van de atoombom, terwijl er een miljoen mensen door mislukte oogsten stierven van de honger. De onderdrukking van de Noord-Koreanen was/is aan brutaliteit niet te overtreffen.

Ondanks dat was de Oostenrijkse bondspresident Heinz Fischer medeoprichter en langjarig bestuurslid van de Oostenrijks-Noord-Koreaanse vriendschapsvereniging, zoals hij nu nog steeds graag op zijn internetsite noemt. En in 2010 liet de SPÖ-Minister van Onderwijs Claudia Schmied het zich niet nemen om voor de catalogus van een omstreden tentoonstelling om Noord-Korea te bejubelen een voorwoord te schrijven. De zwaar gesubsidieerde tentoonstelling vond plaats in het Museum voor Toegepaste Kunst (MAK), waarvan de directeur Peter Noever inmiddels werd ontslagen, omdat hij zich op kosten van het MAK zou hebben verrijkt. Enkele stukken van de genoemde tentoonstelling zijn hier te zien.

Video´s Noord-Korea:

 

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/006458-Vaclav-Havel-Kim-Jong-il-und-die-SPOe

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (https://ejbron.wordpress.com/)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in political correctness, Socialisten. Bookmark de permalink .

Een reactie op Václav Havel, Kim Jong-il en de SPÖ (+ video´s)

 1. Linsky zegt:

  Geeft wel goed de tegenstellingen weer van uitersten. 😦

  Groot Europeaan Vaclav Havel overleden
  met 3 video’s
  http://www.bndestem.nl/regio/10096952/Groot-Europeaan-Vaclav-Havel-overleden.ece

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s