De islam heeft civilisatorisch volledig gefaald

De islam hoort niet bij Europa. De vrijheid, kern van de Europese Verlichting, is hem vreemd – hij heeft de moderne tijd sinds de Renaissance gemist.

Ieder mens, onafhankelijk van het feit tot welk ras of tot welke religie hij behoort, kan zich als individu thuis voelen in Europa, op voorwaarde, dat hij de wezenlijke waarden van de Europese beschaving accepteert en integreert. Deze werden eeuwenlang in zware gevechten tussen staat en religie, individu en samenleving, tussen filosofie, wetenschap, kunst en geloof bevochten.

De kern van de Europese Verlichting is de vrijheid van het individu. Deze vrijheid is het hoogste goed, zij gaat samen met de vrijheid om overgeleverde dingen te betwijfelen, om voor een ander leven te kiezen dan die door het collectief wordt voorgeschreven. Deze vrijheid werd vaak met het leven betaald.

Mensen hebben zich op de brandstapel laten verbranden, marteling, vervolging en moord voor lief genomen. We weten, dat “vooruitgang in de geest” (Freud) geen eenrichtingverkeer is, dat in de |Europese Verlichting terugslagen vaak gewelddadiger waren dan vooruitgang, dat barbarij altijd en overal realiteit was.

Toch komt de wereld niet om dit beschavingsidee heen. En aan het idee van vrijheid zal ook de islam mislukken. Wij zijn als Europeanen niet bereid om ons idee van vrijheid op te geven.

De islam hobbelt er achteraan, omdat hij geloof boven wetenschap plaatst   

Het gaat hier niet om het individu, dat uit de islamitische cultuurkring komt en moslim wil zijn, maar het gaat om de islam als wereldbeschouwing en “beschavingsidee’. De islam hoort niet bij Europa, omdat hij religie, cultuur, samenleving en politiek niet gescheiden wil bekijken, maar beslissend voor hun eenheid opkomt.

Deze ideeënwereld is de Europese samenleving niet vreemd. Zowel het Jodendom als het christendom kent dit eenheidsidee onder de banier van het geloof. Alle religies willen beschavingsoprichtend handelen, alleen Europa heeft met een moeizame strijd afscheid genomen van het idee van de almacht van de religie.

De islam echter hoort niet bij Europa, omdat hij wat dit betreft honderden jaren achterloopt. Omdat hij geloof boven wetenschap en Verlichting plaatst. Hij kent geen Reformatie, hij heeft de pijnlijke strijd tussen filosofie, wetenschap en kerk niet meegemaakt, die de kerk heeft betaald met de aanspraak op zijn almachtigheid.

In de kern is de islam een politieke ideologie

Bij alle tolerantie tegenover geloofsideeën kan de Europese beschaving de superioriteit van het geloof over filosofie, wetenschap, kunst en Verlichting niet accepteren. De islam hoort vooral daarom niet bij Europa, omdat hem, ondanks Atatürk, de scheiding van politiek en religie vreemd is.

De islam is in zijn kern een politieke ideologie, zijn verbreiding heeft niet toevallig met het zwaard plaatsgevonden. De islam is een ideologie van de macht. In zijn ontstaansfase werd hij niet gedragen door een traditie van machteloosheid zoals het Jodendom (“wij waren slaven in Egypte”) en het christendom.

Ze moesten zich verdedigen tegen vervolging en onderdrukking. De islam echter trad vanaf het begin op als heer van de wereld. Ook al is daar nauwelijks iets van overgebleven, deze aanspraak schijnt toch verinnerlijkt te zijn.

Omdat kritiek op hem verboden is, kan de islam niet bij Europa horen

De islam is niet Europees, omdat hij het collectief boven het individu plaatst, omdat hij niet bereid is het individu tegen het collectief te verdedigen, omdat hij de rechten van minderheden misacht en omdat hij, ondanks alle lippenbekentenissen, vasthoudt aan de meerderwaardigheid van de man.

De cultureel verinnerlijkte minderwaardigheid van de vrouw is al eeuwenlang realiteit binnen de islam. Men moet zich veel zand in de ogen laten strooien om dit te rechtvaardigen of te ontkennen. De islam kan nooit Europees zijn, omdat de niet-moslim slechts een imperfect mens is.

De islam kan niet bij Europa horen, omdat kritiek op hem verboden is, omdat de afwending van de moslim van zijn religie met de dood wordt bestraft, omdat ketterij zwaarder bestraft wordt dan alle andere misdaden van het civiele recht. De islam hoort niet bij Europa, omdat hij seksuele minderheden gruwelijk vervolgt en omdat hij niet in staat is tot praktische tolerantie.

De islam neemt er geen genoegen mee een geloofsbekentenis te zijn

Al deze redenen vormen de oorzaak voor de achtergeblevenheid van de islamitische wereld, voor hun afkeer tegenover wetenschap, kunst en Verlichting. Iedere moslim kan Europeaan worden en binnen de Europese beschaving een religie uitoefenen.

De islam als beschavingsidee kan vanwege zijn archaïsmen niet als deel van Europa worden erkend. Europa zou zichzelf tekort doen, we zouden buigen voor de agressieve aanspraak van de islam.

We moeten duidelijk verschil maken tussen de islam als religie en de islam als civilisatie. De islam neemt er geen genoegen mee een geloofsbekentenis te zijn, maar bedreigt de seculiere Europese civilisatie met een imaginair tegenontwerp. Dit idee van een islamitische civilisatie moet Europa afwijzen.

Wie aan het einde van zijn Latijn is, biedt religie aan

Europeanen moeten er in de discussie op staan, dat het niet om religie gaat, deze kan iedereen binnen het kader van het algemene recht uitoefenen. Het gaat om de vraag wat de islam anders nog te bieden heeft.

Welke civilisatie kan hij aan ons voorstellen, welk rechtssysteem, welke openbare orde, welk onderwijssysteem, welke infrastructuur, welke operagebouwen, welke bibliotheken en ziekenhuizen, welke antwoorden op ecologische vragen. Want alleen de organisatie van deze dingen kan aanspraak maken op de naam civilisatie!

Overal waar de islam de afgelopen 600 jaar “civilisatorisch” aan het werk is geweest, heeft hij armoede, analfabetisme en achtergeblevenheid achtergelaten. De islam heeft civilisatorisch volledig gefaald, hij heeft de moderne tijd al sinds de Renaissance verslapen. Wie met zijn Latijn aan het einde is, biedt graag religie als geneesmiddel aan. In dit geval is religie geen erfenis m.b.t. de geestesgeschiedenis, maar in werkelijkheid alleen nog maar opium voor het volk.

De auteur Josef Ludin werd in 1951 in Afghanistan geboren en kwam in 1960 naar Duitsland. Op dit moment werkt hij als zenuwarts en psychoanalyticus in Zürich. Tevens werkt hij als onderwijsanalyticus in Parijs en Berlijn.

Bron:

http://www.welt.de/debatte/article13315630/Der-Islam-hat-zivilisatorisch-vollkommen-versagt.html

Auteur: Josef Ludin

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)  

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Arabische wereld, Europa, Islam, Moslims, Terrorisme. Bookmark de permalink .

2 reacties op De islam heeft civilisatorisch volledig gefaald

 1. G.Deckzeijl zegt:

  De islam hoort niet in de EU en dat geldt ook voor z’n aanhangers en bekeerlingen. Als we de situatie in bv. NIgeria bekijken MOET onderhand duidelijk zijn dat hetgeen daar gebeurt NIKS met vrede te maken heeft. En hier is er nog één die wat mij betreft vandaag nog naar Mekka mag emigreren, uiteraard samen met z’n liefje… http://tinyurl.com/3gqd9nv

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  En het houdt maar niet op…Geen mens weet hoe Mo eruit heeft gezien, sterker: of hij überhaupt wel heeft bestaan, maar z’n geschifte, op mondiale macht beluste aanhangers verbieden iedere beeltenis. http://tinyurl.com/7gfagnh
  En da’s knap HYPOCRIET gegeven het feit dat moslims ook mobiele telefoons hebben waarmee je foto’s kan maken. Speeking of which…
  http://tinyurl.com/3qknqde

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s