Massaprotest in Moskou: “We zouden het Kremlin kunnen bestormen” (+ video)

Zoveel mensen demonstreerden nog nooit tegen Vladimir Poetin: In Moskou en Sint Petersburg zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan. Ze protesteren tegen de waarschijnlijk vervalste parlementsverkiezingen. Steeds woedender wordt hun protest, dat voor het Kremlin daadwerkelijk gevaarlijk zou kunnen worden.

De blogger Alexej Nawalny kijkt neer op een zee van mensen als hij het podium betreedt. Zoveel inwoners van Moskou zijn er al jarenlang niet meer bij elkaar gekomen in de Russische hoofdstad: ze dragen ballonnen en zelfgemaakte spandoeken, hun protest richt zich tegen de gemanipuleerde parlementsverkiezingen. “Wij hebben niets vergeten en niet vergeven”, roept Nawalny.

De verkiezingen zijn drie weken geleden, de laatste grote demonstratie twee weken. Berichten op het internet over vervalsingen en verkiezingstrucjes hadden Rusland destijds wakker geschud. En de golf van protest wordt niet zwakker. Afgelopen zaterdag kwamen tienduizenden naar de tot nu toe grootste manifestatie in de periode Poetin. Hun eis: nieuwe verkiezingen.

De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en voormalige Sovjet-Russische president Michail Gorbatsjov heeft de Russische regeringschef Vladimir Poetin er zelfs toe opgeroepen om af te treden. “Twee ambtsperiodes als president, één ambtsperiode als regeringschef – dat zijn in principe drie ambtsperiodes, dat is echt genoeg”, zei Gorbatsjov zaterdagavond in een interview met de radiozender “Echo Moskwy”. Gorbatsjov, die in Rusland nauwelijks nog politiek gewicht heeft, doorbrak daarmee een taboe in de Russische samenleving. Tot nu toe heeft nog geen enkele ex-president het aftreden van een machthebber geëist.

De staatsmacht speelt intussen op tijd. President Dmitri Medvedev heeft nieuwe verkiezingen afgewezen, in plaats daarvan echter ingrijpende hervormingen aangekondigd. De belangrijkste hervormingen zullen echter pas over vijf jaar ingaan als het nieuwe parlement de volgende keer wordt gekozen – belachelijk, vinden veel Russen.

Nu is ook nog “vadertje vorst” aan de kant van het Kremlin gaan staan. Deze week is er voor het eerst veel sneeuw gevallen in Moskou, de temperatuur is gedaald naar -6°C. Geen weer om te demonstreren. Eigenlijk.

Want ondanks de vorst en de feestdagen zijn de Moskouers opnieuw de straat opgegaan, met nog meer dan twee weken geleden. De organisatoren hebben het euforisch over 120.000, maar zoveel passen er waarschijnlijk helemaal niet op de Sacharov-Prospect van Moskou. Waarschijnlijk zijn het er tussen de 60.000 en 80.000, een getal dat genoemd wordt door de radiozender “Echo Moskwy” onder verwijzing naar een bron op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Rusland is ontwaakt. De halfslachtige hervormingsbeloftes van het Kremlin zijn niet voldoende om het weer is slaap te sussen.

“Het Kremlin bestormen”

“We hebben de kracht om nog meer eisen te stellen”, roept Nawalny. “Men heeft onze stemmen gestolen. We zijn gekomen om ze terug te halen. Hier zijn genoeg mensen bij elkaar gekomen om direct het Kremlin te bestormen”. Tegelijkertijd benadrukte hij echter, dat de oppositie voorstander zou zijn van vreedzame onderhandelingendoor de druk van de straat.

Het moment heeft misschien een historisch karakter. Want Rusland beleeft de geboorte van een nieuwe politieke leider. Voor de eerste keer, sinds in het midden van de jaren-90 de grimmige generaal Alexander Lebed zich opwierp als de rivaal van Boris Jeltsin, is er met Nawalny een politieke leider van buiten het machtsapparaat in opkomst. Nawalny heeft brede schouders, nationalistische opvattingen en een hang naar martiale retoriek: daarmee voldoet hij volledig aan het beeld van een Russische “Muschik”, een echte kerel.

Tijdens de laatste demonstratie op 10 december was Nawalny er niet bij: Hij moest 15 dagen straf uitzitten in de gevangenis wegens verzet tegen de staatsmacht. Nu zijn er ook velen vanwege hem naar de demonstratie gekomen, waaronder de studenten architectuur Pjotr, Kirill en Ksenja. “Wanneer Nawalny zou aantreden bij de presidentschapverkiezingen begin maart, zou ik op hem stemmen”, zegt Pjotr. Onder zijn oranje skimuts draagt de 21-jarige halflange haren. Net zoals de meeste andere van hun generatie kijken de drie al lang niet meer naar de klassieke televisie. In plaats daarvan kijken ze naar het nieuws op internet, bijvoorbeeld bij de Kremlin-kritische internetzender Doschd – “Regen”.

“We hebben te lang alles verdragen en we zijn te lang bang geweest”, zegt Pjotr, “we hebben te lang gezwegen”.

Zelfs een ex-minister staat aan de kant van de demonstranten

Anders dan de ook grote demonstraties in het midden van het jaar 2000 tegen een hervormingspakket van het Kremlin is de nieuwe Russische protestbeweging nadrukkelijk politiek, niet sociaal. De drie studenten eisen geen betere opleiding of meer arbeidsplaatsen. “We willen verandering”, zegt Pjotr.

De leiding van Rusland probeerde de afgelopen dagen de indruk te wekken dat het Kremlin zelf vorm zou geven aan de verandering. Na de hervormingstoespraak van Medvedev verspreidden anonieme Kremlin-ambtenaren dat de liberalisering al jarenlang zou worden voorbereid. Wladislaw Surkow, chef-ideoloog van het Kremlin en eigenlijk behoorlijk schuw in het openbaar, meldde vroeg in een interview het woord: Het politieke systeem van Rusland zou al veranderd zijn.

Waarschijnlijk willen de vertrouwelingen van Poetin echter nog geen afscheid nemen van het model van de “gestuurde democratie”, waarin zelfs de oppositiepartijen door de staatsmacht gecontroleerd worden. Eerst stuurde het Kremlin de multimiljardair Michail Prochorow als presidentschapkandidaat de verkiezingsstrijd in. Daarna ging ex-minister Alexej Kudrin, tot voor kort in de regering van Poetin verantwoordelijk voor de financiën, aan de kant van de demonstranten staan. Kudrin diende Poetin meer dan tien jaar lang trouw. Nu openbaarde hij echter plotseling aan de regeringstegenstanders, dat hij hun “negatieve gevoelens m.b.t. de resultaten van de parlementsverkiezingen in ons land zou delen”.

Kudrin was eind september na onenigheid met president Medvedev de laan uitgestuurd. Minister-president Poetin benadrukte tijdens zijn grote televisieoptreden twee weken geleden echter, dat Kudrin nog steeds deel zou uitmaken van zijn team en een persoonlijke vriend zou zijn.

De demonstranten op de Sacharov-Prospect trakteerden het optreden van de beide would-be dissidenten dan ook op een fluitconcert. De mensen op straat hebben doorzettingsvermogen bewezen en getoond, dat ze niet tevreden zullen zijn met loze beloftes.

Op het podium nam de schrijver Boris Akuni het woord. Bij een internetstemming hadden veel mensen een toespraak van de bestsellerauteur gewild. “Na de manifestatie gaan we naar huis, Nieuwjaar vieren”, zei Akunin. Toen riep hij de tienduizenden ertoe op om de bijna twee weken durende vakantie in Rusland ervoor te gebruiken om na te denken.

“Laten we er over nadenken”, riep Akunin, “hoe we Poetin niet zo snel mogelijk terug naar het Kremlin, maar met pensioen kunnen sturen”.

Video:

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,805728,00.html

Auteurs: Benjamin Bidder & Wladimir Pyljow

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Rusland. Bookmark de permalink .

Een reactie op Massaprotest in Moskou: “We zouden het Kremlin kunnen bestormen” (+ video)

 1. Jules Vismale zegt:

  Ik heb meer het idee dat de westerse geallieerden ons van de nazi’s hebben bevrijd en dus niét de Russen! Die hebben onder Jozef Stalin al tientallen jaren afschuwelijk geleden en ook wel degelijk oorlog gevoerd met andere landen toen Stalin in 1939 een niet-aanvalsverdrag met Adolf Hitler had gesloten. Tussen 1939-1941 viel de USSR landen als Polen, Finland, Estland, Letland, Litouwen en Roemenië aan en bezette die geheel of gedeeltelijk om daar eveneens een vreselijke terreur te zaaien! Honderdduizenden burgers van die landen werden gedeporteerd of vermoord waardoor de overlevenden (ook in Wit-Rusland en Oekraïne) in 1941 Hitler en de Duitsers als bevrijders gingen zien toen zij de Sovjet-Unie binnenvielen. Door hun terreur echter konden de nazi’s niet winnen van de communisten.
  Zo heeft Stalin miljoenen Russen en niet-Russen opgeofferd die letterlijk met een geweer in hun rug van de NKVD (zoals bij Stalingrad) op de Duitsers moesten afstormen waarna dezen hen als rijp koren neer maaiden! En alle ellende, veroorzaakt door het bolsjewisme, bleef hiermee in stand.
  Na 1945 was Oost-Europa 45 jaar lang bezet door de valse communisten en zij bedreigden in die tijd het westen met kernwapens wat een WO III had kunnen veroorzaken.
  Gelukkig werd ook het gehate communisme verslagen en nog wel door de volkeren, via een revolutie, die het zolang terroriseerden! Dat is iets waar ik de Oost-Europeanen ook zeer dankbaar voor ben en dat mocht eens grootst worden gevierd, zeker door de bezette landen voor wie er elk jaar op 9 mei vrijwel nooit iets was te vieren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s