Libië: Amerika overweegt luchtdoelraketten terug te kopen

Het is een scenario waar westerse veiligheidsautoriteiten bang van worden: Libische luchtdoelraketten, dier in handen vallen van terroristen. Nu overwegen de VS volgens een krantenbericht om de wapens te kopen – om ze daarna te vernietigen of veilig op te bergen.

Hun aantal is alleen maar een schatting: Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering spreken van duizenden luchtdoelraketten, die nog in handen zouden kunnen zijn van bewapende milities. De raketten werden buitgemaakt uit de depots van de soldaten van Gaddafi tijdens de burgeroorlog.

Steeds opnieuw drong het Westen er de afgelopen weken bij de overgangsregering op aan om de raketten eindelijk onder haar controle te brengen – de angst is te groot, dat terroristen de wapens zouden kunnen gebruiken. Maar tot nu toe is er weinig gebeurd. Vooral de zwaarbewapende milities zijn nauwelijks te bewaken.

Nu hopen de VS het probleem met financiële middelen te kunnen oplossen: volgens plannen van de regering dienen de luchtdoelraketten of componenten daarvan van de milities gekocht te worden, bericht de “New York Times”. Zo zou het risico “klein gekocht worden”. Washington zou op dit moment al over zo´n programma in gesprek zijn met de Libische overgangsregering. Het zou ook al onderwerp van gesprek geweest zijn bij een ontmoeting deze maand met de nieuwe Libische Minister van Defensie. Het zou ook tot de mogelijkheden behoren om de strijders als tegenprestatie banen te garanderen, zodat ze zouden kunnen terugkeren in de burgermaatschappij.

Hoe hoog zal de prijs zijn?

Details van het programma zouden echter nog niet zijn uitgewerkt. Zo zou tot nu toe niet vaststaan hoe hoog het budget van het programma zou zijn en welke prijs er voor een raket betaald zou moeten worden. Mocht Libië akkoord gaan met het plan, zou Tripolis de koopprijs vaststellen, nadat hij op de markt getest zou zijn, zei een niet met name genoemde Amerikaanse vertegenwoordiger tegen de “New York Times”.

Washington heeft tot nu toe 40 miljoen dollar beschikbaar gesteld, zodat Libië zijn wapenarsenaal veilig kan stellen. Zo moet worden voorkomen, dat de raketten uit de wapendepots in verkeerde handen vallen. Er zijn al berichten, dat er wapens en raketten uit Libië op de zwarte markt in Cairo verkocht worden en in bezit gekomen zijn van de radicale Palestijnse beweging Hamas. Ook het terreurnetwerk Al Qaida gaat er prat op wapens uit Libische bestanden te bezitten. Bij de luchtdoelraketten gaat het om draagbare wapens, die vanaf de schouder kunnen worden afgeschoten, zogenaamde Manpads. Deze dienen dan of vernietigd of veilig opgeborgen ter worden.

Herinnering aan “terugkoop programma” in Afghanistan

De Amerikanen willen echter niet officieel spreken van een “terugkoop programma”. Toch herinnert het plan aan een actie in Afghanistan. In de jaren-80 had Washington aan de Afghaanse troepen, die tegen de Sovjets vochten, Stinger-raketten geleverd. Later probeerden de VS deze weer terug te kopen, uit angst dat deze zouden kunnen worden ingezet tegen burgervliegtuigen of militaire vliegtuigen. Het programma geldt als een succes, ook al konden niet alle raketten gekocht worden. Matthew H. Schroeder, een deskundige van de Federatie van Amerikaanse wetenschappers, sprak in de “New York Times” van “slechts enkele honderden” raketten, die in Afghanistan en Irak nog niet onder controle van de autoriteiten zouden zijn.

Libische wapens afkomstig uit het voormalige Oostblok

In Libië, benadrukken de Amerikaanse vertegenwoordigers nu, zou het niet om een “terugkoop programma” gaan. De wapens zouden immers niet afkomstig zijn uit het Westen, maar uit voormalige Oostbloklanden. De vermoorde machthebber Gaddafi had ze daar ingekocht. De ex-dictator importeerde ongeveer 20.000 luchtdoelraketten naar Libië, aldus een schatting van de Amerikaanse regering.

Er zouden echter geen betrouwbare cijfers over deze wapens bestaan. Daarom zou het ook onduidelijk zijn hoeveel van de raketten al zouden zijn afgevuurd in de strijd of bij trainingen.

Sinds het einde van de oorlog in Libië zijn er experts voor de Amerikaanse regering in het land onderweg om de wapenarsenalen te onderzoeken en raketten te tellen. Tot nu toe zouden de teams ongeveer 5000 raketten hebben geteld, waarvan hun verblijf onduidelijk zou zijn: of ze zouden zijn vernietigd, afgevuurd of onschadelijk gemaakt zijn of nog in handen zijn van militante groeperingen. Dat zou men niet met zekerheid kunnen zeggen.

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,805528,00.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", VS. Bookmark de permalink .

2 reacties op Libië: Amerika overweegt luchtdoelraketten terug te kopen

 1. Linsky zegt:

  En die verdwenen atoom-koffertjes?
  Wat doen we daar mee? 😦
  Wie heeft die eigenlijk?

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  We moeten vooral veel van dat soort geavanceerde wapens blijven verkopen aan dat soort onbetrouwbare regimes.
  Wat moesten die met zo´n grote aantallen???

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s