Servië vindt Kosovo belangrijker dan EU-lidmaatschap

De EU heeft Servië in december niet de status van officiële toetredingskandidaat toegekend en de beslissing daarover opgeschoven naar maart 2012. Hinderpaal is de grenstwist tussen Servië en het internationaal door slechts enkele landen, waaronder Oostenrijk, erkende Kosovo. De Serviërs in het noorden van Kosovo weigeren de door Albanees gecontroleerde instellingen van Kosovo te accepteren en hebben de afgelopen tijd talrijke straten geblokkeerd om hun gebied af te scheiden tegenover het overwegend door Albanezen bevolkte zuiden van Kosovo.

Nu heeft de burgemeester van de Servisch beïnvloede stad Mitrovica een referendum aangekondigd, waarin de Kosovo-Serviërs moeten beslissen of ze de Kosovaarse instellingen accepteren en zich daarmee ook aansluiten bij de tussen Belgrado en Pristina al uitonderhandelde oplossing, die door de Kosovo-Serviërs tot nu toe was bestreden. Deze garandeert Kosovo-Albanezen ook vrije doortocht door Servië.

Een peiling van het EU-vriendelijke dagblad “Blic”laat echter duidelijk zien, wat de positie van de Serviërs in de kwestie van het EU-lidmaatschap in verhouding tot het Kosovo-conflict. 59% van de 1600 ondervraagden bleek niet bereid om akkoord te gaan met een erkenning van Kosovo als prijs voor een EU-lidmaatschap. Slechts 17% was voorstander van deze “deal”.

SNS-president Nikolic: Parallelinstellingen in Pristina

In deze zin liet ook de president van de Servische Vooruitgangspartij (SNS) Tomislav Nicolic zich uit. M.b.t. de door de Duitse bondskanselier Angela Merkel ter tafel gebrachte discussie over het afbouwen van de Servische instellingen in Noord-Kosovo zei Nikolic: “Volgens mij is het onmogelijk om de Servische instellingen in Kosovo af te schaffen, die men ook niet parallel mag noemen, want volgens de Servische grondwet zijn de instellingen van Pristina parallel”, zei Nikolic tegenover journalisten in het Servische parlement. Geen mens of partij, die Servië zou leiden, zou een beslissing over een terugtocht uit Kosovo kunnen nemen.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/006481-Serben-ist-Kosovo-wichtiger-als-EU-Mitgliedschaft

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Europa, Islam, NAVO, political correctness, Socialisten. Bookmark de permalink .

Een reactie op Servië vindt Kosovo belangrijker dan EU-lidmaatschap

 1. louis-portugal zegt:

  Wat een onoplosbare hoop ellende is dat gebied. De turken hebben daar een hoop ellende,molims, achtergelaten.
  Van de balkan ,hebi k van kindsaf aan, begrepen dat het een immens wespennest is.
  Ik trof 15 jaar geleden een politieman die 20 jaar in Hamburg gewekt had.
  Bij wat kletsen met een glas bier ,pratend over criminaliteit in Hamburg vertelde hij dat Kosovaren de gavaarlijkste criminelen waren die hij was tegengekomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s