Golan – stilte op de hoogte (fotoverslag)

Een hoog plateau in het noorden van Israël is een plek van stilte en feitelijke vrede geworden: na hevige en ook voor de Israëli´s met grote verliezen gepaard gaande gevechten om de Golanhoogten in de Zesdaagse Oorlog in 1967 en heldhaftige soldaten tegenover een tig keer superieure enorme Syrische aanvalsmacht in de Jom Kipoeroorlog in 1973 , is de Golan, zoals het hoogland wordt genoemd, een vreedzame landstreek zonder aanvallen, zonder raketbeschietingen, zonder schermutselingen en zonder terreur geworden.

(op kaart klikken voor groter!)

Aan de voet van de Golan ligt het meer van Galilea met zijn grote landbouwgronden en de stad Tiberias. Vanuit goed versterkte stellingen hadden de Syriërs voor de Zesdaagse Oorlog de boeren in Galilea steeds opnieuw willekeurig met artilleriebeschietingen geterroriseerd.

Daarbij vielen vele slachtoffers en tegelijkertijd hinderde deze terreur ook in toenemende mate de economische ontwikkeling. Pas de overwinningen van de Israëli´s in 1967 en 1973 evenals het nog steeds aanwezige Israëlische leger Zahal (IDF) zorgden hier al tientallen jaren voor rust.

Ook nu nog vind je in de Golan overal sporen van de verbitterde gevechten uit beide oorlogen.

Een bezoek aan de hoofdstad Katsrin toont duidelijk de energie en het enthousiasme waarmee de Israëli´s deze landstreek stap voor stap ontsluiten en bedrijven aantrekken.

Het daar met een bureau vertegenwoordigde Golan Residents Committee legt de moeilijke weg uit naar een politieke, militaire en economische normaliteit op de Golan (excuses voor de slechte geluidskwaliteit).

Landelijk zijn, naast een rustig toerisme en een uiterst professionele akkerbouw en veeteelt, ook voor de Golan Heights Winery, de waterfabriek Eden Water (Meia Eden) en nu ook een Golan Brwery, waar verschillende soorten uitstekend bier wordt geproduceerd, succesvol.

Reuven, een joodse, uit Duitsland afkomstige Israëli, die al elf jaar op de Golan werkt, legt aan ons de achtergrond van zijn Alia (emigratie van een Jood naar Israël) en zijn visie op de Golan uit:

Ook technologisch is er beweging te zien: het vaak ruige weer drijft veel windmolens aan. In het noorden strekt zich de Golan uit vanaf de verlaten stad Quneitra tussen de wapenstilstandzones tot aan de berg Hermon, waar het Israëlische leger de hoogst noodzakelijke observatieposten heeft, die er mede voor zorgen dat de Syriërs het niet nog een keer met een verrassingsaanval proberen…

 

Bron:

http://www.pi-news.net/2011/12/golan-%E2%80%93-ruhe-auf-der-hohe/

Auteur:  Mr. Merkava

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Israël. Bookmark de permalink .

12 reacties op Golan – stilte op de hoogte (fotoverslag)

 1. Linsky zegt:

  Leiden bedreiging en druk tot aparte Staat Judea?

  Dinsdag, 27 December 2011 17:18
  Een kolonist vertelt Israel Today dat de Joden van Judea en Samaria zich niet langer een ‘Israëli’ voelen, en steeds meer voelen voor de oprichting van een aparte Joodse Staat – de Staat Judea.

  http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/1915-leiden-bedreiging-en-druk-tot-aparte-staat-judea

  Like

 2. Linsky zegt:

  Abbas maakt weg vrij voor Derde Intifada en overweegt erkenning Israël in te trekken
  Hamas: Wij zijn de Palestijnse jihad-beweging van de Moslim Broederschap

  Hamasleider Ismail Haniyeh (L) en PA-president Mahmoud Abbas (R) zijn in het grote lijnen eens geworden over een gezamenlijk Palestijns front tegen Israël.

  De Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft stappen ondernomen om het ‘verzet’ tegen Israël op te voeren. Volgens inlichtingendiensten wordt hiermee de weg vrijgemaakt voor de islamitische terreurbewegingen Hamas en Jihad Islami en daarmee een Derde Intifada. Tevens maakten hoge officials van de PLO en Abbas’ Palestijnse Autoriteit met de kerst bekend dat serieus wordt overwogen de erkenning van het bestaansrecht van Israël in te trekken.

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=649019&r=1&tbl_archief=&

  Like

 3. Arm Israel,tussen al die enge mensen.Je zal er maar tussen wonen met al die haat.

  Like

 4. Linsky zegt:

  Marijke;
  Da’s altijd het probleem, hè.
  De gewone mensen zijn de dupe.
  Zij hebben geen geld om zomaar ergens anders te gaan wonen.

  Daar komt bij dat ze ook vaak het gevoel zullen hebben dat ze door hun eigen regering verraden worden en dat er al heel lang, echt veel te slap wordt opgetreden.

  Maar het wordt met de dag erger, en een algemene oorlog is daar niet te vermijden.
  Vrijwel alle stukken staan op hun plaats en het is enkel nog wachten op het startsein!
  Dan zullen die mensen in heel Israël onze steun nodig hebben!

  Like

 5. Eng hoor Linsky.Ik heb gehoort dat er al weer duizend amerikaanse soldaatjes naar toe zijn.

  Like

 6. Linsky zegt:

  Zowel de Russen als de Amerikaanse oorlogsbodems zijn gearriveerd.
  Evenals inderdaad duizenden soldaten die nu daar hun tenten hebben opgeslagen.
  Het is een kwestie van tijd…………….

  De Grote Veranderingen staan op het punt te gaan beginnen, hoor.

  En als ik eerlijk ben, vraag ik me echt dikwijls af, of een mensheid die zo laf is, zo egoïstisch en zo verdeeld, wel bestaansrecht heeft.
  Bij deze gedachten steek ik de hand eveneens in eigen boezem hoor. 😦

  Like

 7. hans van de mortel zegt:

  Dat domme laffe angst inboezemende slappe lulverhaal over Armageddon even achterwege gelaten, kunnen we stellen dat het leven en het voortbestaan van de mens is gebaseerd op het maken van de juiste keuzes. Mee eens?

  Dan kiest een weldenkend mens met ook maar een greintje gevoel voor rechtvaardigheid en gevoel voor de uiteindelijke overwinning toch voor Israël? Al is het alleen maar vanwege bewondering en waardering, voor de moed van het dappere Israëlische volk. Ze moeten alleen nog even die verschrikkelijke godsdienstwaanzinnige fascistische dolgedraaide hysterische ultra orthodoxe joden, die toch maar eventjes tien procent van de natie uitmaken, in interneringskampen opsluiten. Sorry, maar dat levensbedreigende virus voor het welzijn van de joodse staat is een stinkende luis in de pels voor mijn waardering voor dat prachtige joodse land Israël. Een land dat niet alleen voor joden is, maar voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan het geluk en welzijn van dit prachtige land.

  Mijn keuze? Ik heb er geen moment bij hoeven nadenken. Met joden kun je praten. Joden hebben gevoel voor humor. Joden zijn beschaafd. Joden zijn wetenschappers, intellectuelen, artiesten, geweldenaars, Met een jood kun je over alles praten en redeneren zonder dat de jood agressief wordt. Ik kies voor de jood! Ik kies voor Israël. Maar ultra orthodoxe joden verwijs ik het liefst naar de moskee. Naar hun broeders in het kwaad. Laat ze elkaar daar maar lekker afslachten!

  Like

 8. E.J. Bron zegt:

  @ hans van de mortel

  Uitstekend comment! Dank u en 100% eens! 😀

  Like

 9. Linsky zegt:

  Sluit me volledig aan bij E. J..
  Prima verwoord.
  Vrijwel alle wetenschap..(ook die misbruikt werd door oorlogszuchtige), komt van Joden.
  Alle intellect werd ook niet voor niets ontvoerd en weggelokt uit Duitsland.
  Het waren vrijwel allemaal Joden!

  En inderdaad, daarnaast hun intellect, blijven zij werkelijk mens!

  Hier is in ieder geval het bewijs dat men in Israël heel wat anders met mensen omgaat als wat de MSM ons laat geloven!

  Like

 10. louis-portugal zegt:

  Linsky een opwekkend filmpje.

  Like

 11. Dorith zegt:

  Er wordt zo ver ik kan zien (ik kan de filmpjes niet horen en slecht zien) met geen woord gerept over de Druzen die op de Golan wonen. Over het algemeen houden zij zich rustig, maar er zijn Druzen die liever terug willen naar Syrie, om verschillende redenen. Ze hebben er bijv. familie; ze denken dat de Golan uiteindelijk weer tot Syrie zal behoren en dan willen ze natuurlijk goed geaksepteerd worden.

  Like

 12. Elvi zegt:

  Niets let hen om naar Syrië te gaan Dorith, Israël houdt ze echt niet tegen. De enige reden dat ze dit niet doen is omdat hun leefomstandigheden dusdanig zullen kelderen dat dit die overweging niet waard is. Snap je dat!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s