Honderdduizenden Syriërs dagen Assad uit

Het is een enorm protest tegen het Assad-regime: Meerdere honderdduizend mensen trekken volgens de oppositie door de straten van de Syrische steden. De politie en het leger zetten traangas en verblindende granaten tegen de massa´s in – en volgens activisten zelfs spijkerbommen.

De Syrische regimetegenstanders hebben tot protest opgeroepen – en het volk volgt hen massaal: meerdere honderdduizend mensen demonstreren volgens informatie van de Syrische oppositie deze vrijdag in het hele land tegen de leiding van dictator Bashar al-Assad. Alleen al in het bolwerk van het verzet, Idlib in het noordwesten van het land, zouden na de vrijdagsgebeden 250.000 mensen uit de stad en de omgeving door de straten getrokken zijn, deelden mensenrechtengroeperingen mee.

Ook in Hama, in het centrum van Syrië, en in Duma, een voorstad van Damascus, demonstreren volgens informatie van oppositionelen tienduizenden mensen. De televisiezender Al Jazeera zond live-beelden uit, die volgens de zender tienduizenden demonstranten in Hama lieten zien.

Bij YouTube duiken steeds meer video´s op, die demonstranten in verschillende Syrische steden zouden laten zien. Het is bijna altijd dezelfde scene: mensen schreeuwen ritmisch leuzen, vaak begeleid door tromgeroffel. Veel mensen hebben kinderen bij zich. In één video is te zien, hoe in Homs twee soldaten door de menigte worden bejubeld als ze het regime afzweren.

Het persbureau Reuters citeert een activist uit Hama, die de dag van vandaag een keerpunt noemt. “Deze vrijdag is anders dan alle andere vrijdagen. De mensen wilden per se de internationale waarnemers bereiken. Ze willen hen van hun leed berichten.” In een voorstad van Damascus dragen, aldus het bericht, demonstranten spandoeken met het opschrift: “De waarnemers zijn getuigen, die überhaupt niets zien”. De mensen scanderen leuzen tegen het regime. “Bashar, wij willen je niet” en “Syriërs, hef jullie handen op”.

Volgens informatie van waarnemers bekogelden demonstranten in Duma de soldaten met stenen. Daarbij zouden minstens 24 mensen gewond zijn geraakt. De soldaten zouden met traangas op de menigte hebben geschoten om deze uit elkaar te drijven. Bij Al Jazeera berichten ooggetuigen, dat soldaten op demonstranten geschoten zouden hebben, die een moskee waren binnengevlucht. Activisten berichten uit de bolwerken van protest, Homs en Daraa, dat daar al negen mensen om het leven zouden zijn gekomen.

Een zware beschuldiging wordt geuit door het in Londen gevestigde “Syrische waarnemingspunt voor mensenrechten” (opm. vertaler: een nogal twijfelachtige bron, waarschijnlijk een “organisatie”, bestaande uit slechts één persoon!). Volgens deze beschuldiging zouden de beulen van het regime in Duma naast traangas ook verblindende granaten en spijkerbommen hebben ingezet om de demonstranten uiteen te drijven. Syrië heeft buitenlandse journalisten verslaggeving verboden. Daarom kan het waarheidsgehalte van zulke berichten nauwelijks worden geverifieerd.

FSA wil aanvallen op Assad-troepen eerst stoppen

Activisten hadden tot protesten opgeroepen. De mensen zouden de straat op moeten gaan en aan de waarnemers van de Arabische Liga hun situatie moeten laten zien. “We weten, dat het bloedvergieten niet alleen daarom zal stoppen, omdat zij er zijn”, zei een vertegenwoordiger van de oppositie uit Hama over de vertegenwoordigers van de Arabische Liga, die sinds woensdag in het land onderweg zijn. “Maar ze zullen het in ieder geval zien”.

De groep waarnemers dient een vredesplan te bewaken, waarin de Syrische regering het einde heeft beloofd van het gewelddadige neerslaan van de protesten. Sinds het begin van de opstand negen maanden geleden zijn er volgens informatie van de VN meer dan 5000 mensen in Syrië gedood.

Het Vrije Syrische Leger (FSA) had daarvoor aangekondigd te stoppen met hun aanslagen op de eenheden van het Assad-regime, zolang de waarnemers van de Arabische liga ter plaatse zouden zijn. Een dienovereenkomstige aankondiging deed de hoogste bevelhebber van de rebellen, Riad al-Asaad, tegenover het persbureau Reuters.

“Ik heb opdracht gegeven om alle operaties te staken. Deze opdracht is van kracht sinds de waarnemers in het land zijn. De order heeft betrekking op alle acties, behalve zelfverdediging”, aldus Asaad. Men zou eerst willen afwachten of het regime van dictator Assad zich aan zijn beloftes betreffende het staken van geweld tegen de oppositie zou houden.

De teams van de Arabische Liga gaan intussen door met hun bezoeken aan de brandhaarden van het land. Ze willen voor eind januari meer dan 100 conflictregio´s hebben geïnspecteerd. Vrijdag spraken ze in de stad Harasta bij Damascus met inwoners, zoals uit kringen rond de waarnemers werd gemeld. In het begin van de missie hadden Arabische waarnemers dinsdag de provincie Homs bezocht.

Een activist had in een gesprek met het persbureau dpa scherpe kritiek op de delegatieleider, de Soedanees Mustafa al-Dabi. Hij zou een vertegenwoordiger van een regime zijn, dat bekend zou staan vanwege de onderdrukking van de oppositie, benadrukte Omar Idlibi. De Soedanese generaal geldt als vertrouweling van de Soedanese president Omar al-Bashir, tegen wie een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd wegens oorlogsmisdaden in Darfur.

Al-Dabi had voor ergernis gezorgd, toen hij na zijn verblijf in Homs geciteerd werd met de woorden, dat hij niets verontrustends zou hebben gezien. Later had hij om tijd voor de waarnemers verzocht.

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,806342,00.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Arabische wereld. Bookmark de permalink .

8 reacties op Honderdduizenden Syriërs dagen Assad uit

 1. jowitteroos zegt:

  Laatste foto zegt boekdelen: een vrouw in Burka die een tekst ophoud waarin het woord VREDE staat. Dat beeld: Burka en Vrede zijn onverenigbaar naar mijn idee!

  Like

 2. jowitteroos zegt:

  vrede moet vrijheid zijn, excuus

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Jo W. vrijheid i.p.v. vrede met die doek maakt het nog erger.
  Ze is natuurlijk gestuurd.

  Like

 4. Linsky zegt:

  Waarom denken jullie dat er een vrouw onder dat tentzeil verstopt zit?

  Like

 5. Linsky zegt:

  Heeft de regering trouwens nog niet officieel aangeboden die stakkers naar hier te laten komen, zodat ze in vrede en vrijheid hier de zaak kunnen mollen?

  Zag overigens net nog op het 8 uur journaal dat wij hier wel erg overdrijven hoor!
  Volgens die man zijn er best nog Turken die vrijwillig Nederlands leren…..

  Like

 6. Ben ik nou zo dom?Wat bedoelt ze nou wil ze vrijheid voor de syria .Ze zeggen toch dat ze vrijheid willen,nou daar hoort de syria toch niet bij?

  Like

 7. hans van de mortel zegt:

  De mensen willen geen Assad, maar zijn gelkijkwaardige plaatsvervanger, de historische kampioen sadist Mohammed. Dit alles zal met geweld opgelost worden. Tot tevredenheid van de islamitische waanzin.

  We gaan een bijzonder nieuwjaar tegemoet. En als het even meezit wordt dan ook de complot veroorzaker van al het leed van de moslims aangewezen: Israël. Oorlog is op termijn dan onvermijdelijk. En dat is maar goed ook, zodat eindelijk de islamitische regio de genadeklap gegeven kan worden. Want tegen de wil van Allah kunnen zelfs godsdienstwaanzinnige moslims geen standhouden.

  Like

 8. G.Deckzeijl zegt:

  Hebben jullie foto 1 goed bekeken? Zou je daar voor wild-urineren* ook een bekeuring krijgen?
  Even terug in de tijd: alle onlusten begonnen in Tunesië. Daarna Egypte, Libië, Syrië. In Egypte
  blijft het rommelen en in Syrië is de rotzooi m.i. nog lang niet ten einde. Alle demonstranten roepen om verandering, velen roepen zelfs om democratie. Arabisch sprekende landen en democratie zoals wij dat kennen? Wie dat blijft geloven is niet realistisch.
  *wordt in die contreien ook wel arabisch swaffelen genoemd. Denk ik.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s