Brood in plaats van rotjes!

“Brood in plaats van rotjes!”. Deze zin moest ik in de jaren-80 aanhoren van enkele van de pot gerukte sociaalpedagogen en ieder jaar omstreeks Kerstmis/Oud en Nieuw menen een paar “ultracorrecte wereldverbeteraars” dat men het geld, dat men anders voor “rotjes” zou uitgeven, beter aan Afrika zou kunnen schenken…per slot van rekening sterven daar elke dag honderden kinderen, omdat ze niets te eten hebben…

Men mag het mij niet kwalijk nemen…temeer omdat ik me op mijn blog juist voor de toekomst van de kinderen inzet… maar ik appelleer ook aan de burgers hier in Nederland om een keer met de ogen open door het land te reizen!

In Nederland worden ook vele kinderen door de armoede bedreigd en deze kinderarmoede zal, in deze tijd van economische en financiële crisis, nog verder toenemen! Maar wat doen wij? Wij schenken liever aan Afrika, hoewel we weten dat er maar een miniem klein deel van de schenkingen daar terechtkomt waar deze zouden moeten terechtkomen, omdat het grootste deel wordt opgeslokt door bureaucratie en eigen verrijking.

Ook al zou ik enkele lezers met dit artikel voor het hoofd kunnen stoten, toch wil ik juist deze “ultracorrecte wereldverbeteraars” aanspreken, die denken ons een slecht geweten te moeten aanpraten, omdat we met Oud en Nieuw liever een paar “rotjes” kopen i.p.v. het geld aan Afrika te schenken.

Beste wereldverbeteraars…hoe denken jullie er over om eens een dag vrijwillig mee te draaien bij het uitdelen van voedsel aan Nederlandse armen, die zijn aangewezen op een minimale uitkering en waarvan de kinderen nu al op de armoedegrens leven?

Ik ben benieuwd of jullie daarna dan nog steeds geld naar Afrika zullen sturen!?

E.J. Bron

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Brood in plaats van rotjes!

 1. jowitteroos zegt:

  Mee eens! Van ontwikkelingshulp kun je in Afrika al niet meer spreken, want het “ontwikkeld” niet, vermoedelijk door de dictators, wat al erg genoeg is! Als men al meer dan 30 jaar “geldhulp” verleend dan klopt er iets niet. InModavie worden ouden aan hun lot overgelaten in de meest bizarre en schrikwekkende omstandigheden. veral ter wereld is er wel iets. In ons land is er ook al vele jaren iets gaande: de armen worden armer en als ik dan Dhr Rutte hoor spreken dat er geen armoede is, notabene een premier van dit land, dan schrik ik!!
  Doet de ogen open en kijk naar vele mensen die onder de minimum grens moeten leven, niet om dat ze niet goed met geld om kunnen gaan, ( die zttten er ongetwijfeld tussen) maar omdat het leven hier in Nederland enorm duur is geworden ( basisbehoeften) en men om Landelijk, Gemeentelijk niveau “grote graaiers ” zijn geworden.
  KIJK OM U HEEN!

  Like

 2. Wachteres zegt:

  Een goed stuk, E.J.! De wereldverbeteraars willen ons voortdurend schuldgevoelens aanpraten.

  Alle ‘vluchtelingen’ moeten naar Europa kunnen komen; mensen uit oost-Europa kunnen naar hier komen en als ze een jaar gewerkt hebben mogen ze in de ‘uitkering’ rennen.

  Wij hebben toch geld genoeg en dat moeten we kwistig uitdelen.

  Totdat het geld ook voor ons op is en we met elkaar in de problemen raken.

  Alleen zullen die financiele problemen dan op het ‘klootjesvolk’ worden verhaald.
  Onze wereldverbeteraars zorgen wel goed voor zichzelf!

  Ik geef ik geen cent meer aan goede doelen; ik heb wel eens gelezen dat je anderhalf jaar moet betalen voordat het geld terecht komt waar het terecht zou moeten komen, daar waar het nodig is. Van tevoren moeten eerst de dure managers hun geld binnen halen.

  Heel egoistisch geef ik geld liever uit aan onszelf en onze kinderen, als ze wat nodig hebben.

  Ons geld over de balk smijten kunnen we altijd nog doen. Dat wordt ons wel bijgebracht door de ‘gutmenschen’.

  Like

 3. Linsky zegt:

  Heel goed E.J.!

  Misschien mag ik dan eens wat vertellen uit mijn verleden.
  Door ernstige chronische ziekten was mijn moeder vaak in het ziekenhuis en ik zelf werd dan als klein kind tijdelijk ondergebracht bij een zus van haar, mijn tante dus.
  Ik had het niet slecht, maar wat me zo opviel was dat de adoratie (later pas natuurlijk de definitie van het woord begrepen) door de buurt, in geen enkel verhouding stond tot wat ik in het gezin waarnam.

  Haar eigen kinderen liepen bijv. op echt te kleine en kapotte schoenen. We hadden allemaal vrijwel permanent honger en liepen echt onze voeten kapot door de gaten in de zolen.

  Ze werden nooit in bad gedaan. Het eten is vrijwel beperkt gebleven tot droog brood met pindakaas.
  (ik verafschuw tegenwoordig nog steeds die droge rotzooi)
  Er was nooit tijd voor de eigen kinderen of voor mij, want ze had het erg druk met bedankjes en gesprekken met de buurtbewoners en was zelfs ’s avonds vaak weg.

  Door toeval en eigenlijk omdat ze niet thuis was toen ik uit school kwam en terecht kwam bij een van die buren die me opving begreep ik wat er gaande was.
  Mijn Tante was heilig!
  Ze verzorgde al jaren de kleding en schoenen en etens behoefte van een groot aantal mensen daar in die wijk.
  Daarnaast paste ze ook erg vaak op, wat meteen verklaarde waarom wij zo vroeg naar bed moesten en niet van de kamer af mochten tot de volgende morgen. Om te pissen stond er een emmer.

  Deze vrouw is indertijd zelfs voorgedragen door een commissie van buurtgenoten om bij de burgervader een oorkonde te krijgen!

  De bewijzen van haar goedheid en filantropie liepen daar per slot rond.

  Gelukkig heb ik juist door dit soort eigen ervaringen toen al geleerd om nooit af te gaan of klakkeloos te geloven wat anderen aandragen.

  Nu ben ik zelfs dankbaar, omdat het mijn autodidactisch en dissident genen wekten.

  Like

 4. Henk.V zegt:

  Je hebt helemaal gelijk,E.J.. Mooi en treffend verwoord!

  Inderdaad, goeddoeners doen gewoonlijk goed van andermans geld en dat ook nog inadequaat.
  Door- alleen- al de buitensporige bezuinigingen die -door financieel ( Europees) wanbeleid -op de burgers zullen worden losgelaten, zal de armoede onder de kwetsbare groepen in ons land extreem stijgen.
  In sociaal opzicht gaat Nederland vreselijke tijden tegemoet, waarbij geen enkele zekerheid overeind zal blijven.
  De mensen die in dit afbraakproces ten onder dreigen te gaan behoren de eerste zorg te zijn van elke overheid die voor bewogen en sociaal rechtvaardig wil doorgaan.
  Geen verhullend gezwam, waaruit de getroffenen niets wijs kunnen worden, maar overduidelijke daden van bescherming.
  Jazeker: eigen volk eerst!Reken maar!
  En ”goeddoeners”: ophouden met schuld aanpratend gezever.

  Like

 5. Linsky zegt:

  Een ander verhaal over de enorme leugens en hypocrisie is het volgende.
  Het niet meer bestaande Columbuskamp, werd op zeker moment bezocht door een filmploeg in opdracht van de gemeente. Men wilde zich weer eens als weldoeners van de stad Eindhoven voordoen.
  Deze lieden kwamen interviewen en de leefomstandigheden filmen en het resultaat was dat er enorme acties op touw werden gezet voor die arme stakkers die daar in dat kamp leefden en blijkbaar en bewezen door de film, enorme tekorten hadden aan voedsel en kleren.

  De politie was echter evenals het gemeente bestuur heel goed op de hoogte van wat de echte toestand aldaar was. De politie moest namelijk vrijwel elke week met ongeveer 25 man, in zware leren kleding en gerichte karabijnen, ja gericht, zelfs op de kinderen daar, weer eens een crimineel uit komen roken. Het was echt de meest asociale buurt in Nederland.
  In ieder geval weten de bewoners van de andere wijken nu dat ze door hun gulle giften weer stakkertjes hebben geholpen en konden goed slapen. De gemeente kreeg veel goodwill en de verkiezingen verliepen zoals gewenst.

  Op het Columbuskamp, was een extra feestje, met genodigden, want wat moest met met al dat geld en al die kleren en andere goederen die door de film en massale giften was gebracht?

  Was ik vergeten te vertellen dat de politie en gemeente heel goed wist dat de kinderen van dat kamp twee keer per week naar de winkels gingen, om boodschappen te doen. Ze kregen echter nooit geld mee, maar kwamen wel met volle tassen terug. Geen winkelier die ooit een echte aanklacht doorzette, want dan kwamen er zo’n stuk of tien kampbewoners op ‘bezoek’ om te informeren naar de gezondheid van diens familie!

  Dit alles was echter heel jammer voor een wijk achter deze, waar de mensen werkelijk een enorm gebrek hadden aan alles, eten kleren en normale leefomstandigheden. Daar was echte werkeloosheid en geen geld. Daar liepen de kinderen inderdaad met honger. Maar hun stem was voor de gemeente in die tijd niet erg belangrijk. Ze spraken op de film ook minder tot de verbeelding.

  Hypocrisie is van alle tijden……….!

  Like

 6. Linsky zegt:

  Overigens is dat gezeik over al dat ‘weggeschoten’ geld sowieso volslagen onzinnig.

  Evenzo goed als al het voedsel wat er jaarlijks wordt weggesmeten.
  Is er iemand dan die dat wil gaan verzamelen…en naar de derde wereld gaat brengen?

  Niemand in de derde wereld eet minder doordat er hier vuurwerk wordt afgestoken of dat we te veel eten in huis halen.

  Eerder is het zo dat door de overconsumptie van allerlei zaken, juist wat meer daar terecht komt, waar die dingen gemaakt en gekweekt worden, en al is het weinig, toch er voor betaald wordt, niet waar?

  Daarbij moet ik ineens denken aan een protestdemonstratie tegen koffie.
  Voor de supermarkt stonden eens jaren geleden, langharige gebaarden, met spandoeken en protestborden. We moesten een bepaald soort koffie boycotten, want die mensen kregen te weinig betaald.
  Een week later stonden er weer, nu om te vertellen dat we die koffie WEL moesten kopen, want nu hadden die koffieplanters helemaal geen inkomsten meer.

  Goeie draad E.J.
  Daar kunnen we even mee vooruit. 🙂

  Like

 7. A3an zegt:

  Veel mensen hier kunnen zich amper één kind permitteren, terwijl wij daarachter de boel onderhouden ligt Pa bij Ma de tiende of elfde peuter te fabriceren !
  No way, met die zieligheidsindustrie.
  Voor elke die wij daarachter in leven houden staan we garant voor 10 nieuwe binnen 30 jaar.
  En dát kán niet….
  Hoe hard het klinkt, maar de wereld heeft al genoeg analfabete rotzakken rondlopen, zeker nu ze bezig zijn met zo goed als heel Afrika islamitisch te maken…
  Lost continent !
  En hoe meer we ze helpen, hoe meer we mee helpen aan onze eigen ondergang…

  Like

 8. Linsky zegt:

  Het is zelfs beleid en opzet om er zoveel mogelijk te produceren, opdat ze het Westen er mee kunnen overspoelen. Daar weten ze bij die islamieten al heel lang van. Een ‘Speciaal Project’!

  Like

 9. gielah zegt:

  Allemaal helemaal waar.
  Intussen lijkt het toch wat ongerijmd om in een tijd van recessie en ( komende) armoede 65 miljoen ( of hoeveel het ook moge zijn) weg te knallen.
  Als iedere gemeente vanaf nu met een grote geluidswagen gaat rondrijden, waaruit de hele nacht een indrukwekkende rot-herrie schalt ( het geluid van rotjes, zevenklappers en desnoods het vallen van bommen en granaten) die alle inwoners gegarandeerd van hun slaap berooft en tevens alle huisdieren ernstig in de stress laat schieten… en daarnaast voor de liefhebbers wat vuurpijlen afschiet in een of ander park, dan liggen de straten de volgende dagen niet onder een laag nat-roze prut en levert dat geld genoeg op, om tijdens gladheid de gemeenten tenminste weer eens fatsoenlijk te kunnen laten strooien.

  Er is volgens mij maar één bevolkingsgroep, die geniet van Oudjaar: dat zijn de opgeschoten jongetjes, die in grote lawaaierige groepen tot diep in de nacht tekeer gaan met hun zakken herrie-rotzooi en een aantal weinig erudiete volwassen mannen met een latent verlangen naar oorlog…. nivootje voetbalsupporters, zeg maar, die van iedere stad of dorp jaarlijks even een soort tuigdorp mogen maken, tot ongenoegen van alle normale mensen die daar wonen.

  Het bespaarde geld moet dus inderdaad NIET naar Afrika.
  We hebben het zelf veel te hard nodig.

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  Aan allen: lees bijdrage 15 van… http://tinyurl.com/8xjfgr3
  (amsterdampost.nl)

  Like

 11. koddebeier zegt:

  Heeeel zielig voor die kindjes, geld sturen is zinloos, de ouders fokken als muizen of ze de mondjes nu kunnen voeden of niet schoppen ze het eene na het andere kind op de wereld.
  Zo’n 50 tot 70 jaar geleden moest je op school zilverpapier sparen voor de negertjes in Afrika, tot op heden is daar niets veranderd en is er de eene inzameling na de andere.
  Volstrekt zinloos.
  Trouwens als ze groot zijn komen ze hierheen voor een uitkering en dat willen we toch niet, hoop ik.
  Niets, Naks, Nada, op, einde, over….Dus stop met geven, ik heb het jaren geleden gedaan.

  Like

 12. Lotte zegt:

  koddebeier, klopt, ik verzamelde 54 jaar geleden ook zilverpapier voor Afrika.
  Van mij geen cent meer, je betaald hier al genoeg voor via belastingen.
  Ook de gemeentes doen aan ontwikkelingshulp, dubbel op dus.

  Like

 13. hans van de mortel zegt:

  Mijn advies? Stop met al die waanzin om seksueel ontspoord gedrag bij negers in een goed daglicht te stellen met medicijnen tegen aids. Te gek voor woorden. De natuur moet zijn loop hebben. Het enige wat de neger zo’n beetje dagelijks bezig houdt in Afrika (geldt niet voor allemaal natuurlijk, anders wordt ik van rascisme beschuldigd) is waar en waneer hij een vrouw kan pakken. Niet voor een goed gesprek, maar om te neuken. Niet goedschiks – maakt voor hem niet uit – dan maar kwaadschiks. Voor de rest van de dag slaapt hij. Een andere vrouw zorgt er voor dat hij te eten krijgt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s