Bestaat er weldra een zedenpolitie aan de Nijl?

Op Facebook wordt beweerd, dat er in Egypte een nieuwe zedenpolitie ontstaat. De Salafisten zien zichzelf als slachtoffers van een campagne, ze staan echter op shariabepalingen in de grondwet.

Een Facebooksite met islamistische inhoud zorgt in Egypte voor ophef. De site draagt als naam “Egypte´s Comité tot de bescherming van het goede en het vermijden van het verwerpelijke”. Alleen al de naam is een provocatie. Want bedoeld wordt een islamitische zedenpolitie, zoals we die bijvoorbeeld kennen uit Saoedi-Arabië. De koraanse basis voor de openbare bescherming van religieuswettelijke voorschriften levert soera 3, vers 110: Gij (Moslims) bent het beste volk dat voor de mensheid (ter lering) is verwekt; je gebiedt wat goed is, verbiedt wat kwaad is en gelooft in God. En, indien de mensen van het Boek hadden geloofd, zou het zeker beter voor hen zijn geweest. Sommigen hunner zijn gelovigen, maar de meesten hunner zijn overtreders.”

Om hun boodschap een officieel karakter te geven, hebben de Egyptische schrijvers de verklaringen van hun comité niet alleen genummerd, maar ook voorzien van het logo van de Salafistische Al-Nur-partij. In “Verklaring nr. 1” maakt de “Jeugd van de Salafistische missie” bekend, dat hij onafhankelijk van de partij al begonnen is met voorbereidingen voor de oprichting van een Egyptische zedenpolitie. Wanneer het Egyptische volk, dat grotendeels voorstander zou zijn van de toepassing van de islamitische godsdienstwet, zich bij het initiatief zou aansluiten, dan zou men de controle van de maatregelen betreffende de zedenpolitie overlaten aan de Al-Nur-partij. De tweede verklaring vermeldde al een succes. Honderden sympathisanten zouden zich onmiddellijk bij het comité hebben aangemeld en aangeboden hebben om als zedenwachters voor het comité te fungeren.

Het provocatieve bericht verbreidde zich in het land, waarin de parlementsverkiezingen op dit moment nog aan de gang zijn, als een lopend vuurtje. De openbare druk op de Salafisten-partij, die op ongeveer 25% van de stemmen kan rekenen, dwingt hun woordvoerder om een standpunt in te nemen. Ze ontkenden ieder contact met de genoemde Facebooksite, waarop de exploitanten van de site prompt reageerden met “Verklaring nr. 3”: Daarin wordt de partijleiding van leugens beschuldigd. De oprichting van de site zou hebben plaatsgevonden op aanwijzing van het hoogste partijkader. De daarna gepubliceerde vierde verklaring bevat al concrete details, waarop velen in het land bezorgd reageren. Nog in januari, wordt daarin namelijk gezegd, zal het comité met zijn werk beginnen. Men zal niet alleen de Egyptenaren overal aan hun gebedsplicht herinneren, maar ook in toeristenplaatsen controlepunten inrichten om overtredingen tegen de islamitische zeden te bestraffen.

De sharia moet bindende kracht krijgen   

Nader Bakar, de woordvoerder van de Al-Nur-partij, heeft zich inmiddels in meerdere tv-interviews van het virtuele initiatief gedistantieerd. Hij gaat in de aanval: Men zou zijn partij op de korrel hebben genomen en met zulke leugencampagnes haar aanzien schaden. De partij zou juridisch tegen de exploitanten van de veelzeggende internetsite optreden. Zo´n bedoeling maakte ook Ehab Mousa duidelijk, een vertegenwoordiger van de Egyptische toeristenindustrie, tegenover de krant “Al-Ahram” uit Cairo. Want hij is niet alleen bang voor de vreselijke gevolgen voor zijn branche, mar kon ook al berichten over annuleringen, die verband zouden houden met de mysterieuze Facebook-zaak. Volgens hem is het met de ontkenningen van de Salafisten-partij niet gedaan. Mousa heeft hen ertoe opgeroepen om in het openbaar te garanderen, dat ze geen religieuze beperkingen zullen opleggen aan het toerisme in het land: “We zijn hier noch in Iran noch in Saoedi-Arabië”, zei hij. Of de Salafisten ooit zo´n verklaring zullen afleggen, is te betwijfelen.

Hun woordvoerder Nader Bakar heeft in ieder geval al voor de volgende ophef gezorgd. In verband met de aanstaande grondwetsdiscussie zei hij tegen de Egyptische krant “Al-Shorouk” dat zijn partij erop zal staan, dat de belangrijkste bron van de toekomstige rechtspraak de principes en de bepalingen van de islamitische sharia zijn. In de huidige grondwet is namelijk alleen maar sprake van “principes” (mabadi), niet echter van “bepalingen” (ahkam), wat vanuit Bakar´s optiek gelijkstaat met een verminking van de godsdienstwet. Per slot van rekening zou zij niet alleen algemene principes zoals gelijkheid en gerechtigheid vastleggen, maar ook een omvangrijk strafrechtsysteem bevatten, waarin men met het begrip “bepalingen” rekening zou moeten houden.

Bakar doelt daarmee vooral op de nu in Egypte niet toegepaste Hudud-straffen, waarmee vergrijpen als ontucht, diefstal en alcoholconsumptie bestraft worden en die ook lichamelijke straffen behelzen. Zulke eisen doen in de Egyptische publieke opinie de alarmbellen rinkelen. “Al Shorouk” liet daarom ook de voormalige Egyptische grootmoefti Nasser Farid Wassil aan het woord komen. De opname van het begrip “bepalingen” in de tekst van de grondwet, waarschuwt deze, zou niet alleen maar een semantische verandering betekenen. Voor islamitische rechtsgeleerden zou het een juridisch bindende betekenis hebben. Dan zou een volledige toepassing van de sharia niets meer in de weg staan.

Bron:

http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/aegypten-gibt-es-bald-eine-sittenpolizei-am-nil-11587663.html

Auteur: Joseph Croitoru

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Bestaat er weldra een zedenpolitie aan de Nijl?

 1. Linsky zegt:

  Heeeeeeeel erg gevaarlijk dit soort subversieve initiatieven en acties1

  Of zoiets als dat FaceBook, nu legaal, officieel of nep is, het zal een effect hebben en heel gruwelijke gevolgen.

  Dit soort zieke ideeën appelleert ook aan de kronkels van de vele machtswellustelingen,
  die zoals we uit ervaring en de geschiedenis weten, in elk volk dik vertegenwoordig zijn.

  Talloze zullen zich aanmelden en voor zedenpreker willen doorgaan en hun zieke ideeën aan anderen opleggen.

  Quote: “Voor islamitische rechtsgeleerden zou het een juridisch bindende betekenis hebben.
  Dan zou een volledige toepassing van de sharia niets meer in de weg staan.”

  Ik ben bang dat dit inderdaad binnenkort de nieuwe werkelijkheid zal zijn! 😦

  Like

 2. hans van de mortel zegt:

  Wie aan islam toegeeft, houdt zich bezig met de achterlijkheid van de 1400-jarige pedofiel, analfabeet, sadist en succesvolle fascist en roverhoofdman Mohammed. Het tekent de mens die hiernaar terug verlangt. Gelukkig is Israël een kennisbeschaving die bij de eerste de beste molestatie van dat verderfelijke misselijk makende heidense vuilnisbak-geloof dat slechts achterlijkheid en armoede genereert, met stevige vuist de ziek van geest zijnde mohammedanen tot de orde zal neerslaan in de zandbak van Allah, de knecht van de historische Mohammed die bij ons in het Westen bekend staat als een waardeloze profeet zonder gezond verstand en slecht werkende hersencellen. Als ik goed ben geïnformeerd heeft die woestijnprediker en analfabete fascist zijn succes te danken aan het systematisch gebruik van geweld en vermoorden van tegenstanders. Tegenwoordig noemen we dit de Arabische lente.

  Edelachtebare, ik zet niet aan tot haat – integendeel – ik probeer alleen de dingen duidelijk te maken, recht te zetten en tot zijn juiste proporties te herleiden. Wie het niet eens is met mijn mening heeft pech gehad en moet zijn hersencellen hoog nodig laten verversen. Normaal gebeurt dat bij de mens automatisch, maar God heeft voor mohammedanen blijkbaar een uitzondering gemaakt.

  Like

 3. Linsky zegt:

  Hans,
  helaas zijn hersencellen nu net de enige die niet ververst worden.
  Da’s waarschijnlijk juist het probleem!
  Als je ze goed gebruikt, verkrijg je kennis, wijsheid, en inzicht in het leven.
  ook het gevoel voor kunst, wetenschap en cultuur in zijn algemeenheid wordt dan automatisch bevordert.

  Als ze niet op de juiste wijze gebruikt worden gaan ze rotten.
  Als ze bedorven zijn blijven ze dat en rotten alleen maar snel en progressief verder.
  Een kenmerk is volslagen krankzinnigheid, absolute waanzin en een algemeen ont-menselijke.

  Tja, er zijn inderdaad bevolkingsgroepen die aan die criteria meer dan gemiddeld voldoen. 😦

  Like

 4. Columnist zegt:

  Moslims die van ongelovigen stelen moet je inderdaad de hand afhakken. Maar wat als een moslim takfir doet op een andere moslim, en hem besteelt, terwijl de laatste wèl in lijfstraffen gelooft? De plicht tot jihad tegen ongelovigen en de invoering van lijfstraffen kan elkaar voor de voeten lopen.

  Like

 5. hans van de mortel zegt:

  Linsky zegt:
  4 januari 2012 om 08:44
  Hans,
  helaas zijn hersencellen nu net de enige die niet ververst worden.
  Da’s waarschijnlijk juist het probleem!

  Ach, maar natuurlijk. Alles heeft een oorzaak.

  Like

 6. A3an zegt:

  FEIT is dat ONZE politici (ook in de andere europeese landen) niet van zins zijn die hele islam ook maar IETS in de weg te leggen.

  DAT is iets waar wij ons HIER in EERSTE instantie op zouden moeten focussen.
  ZIJ laten alles toe…

  Er ZIT dus een plan achter…
  En daar is heel veel uit af te leiden.
  1) Het moge evident zijn dat zij zelf niet van zins zijn om onder de sharia te gaan leven, noch hun kinderen.
  2) Daar is ook het immense gegraai en de corruptie uit te herleiden die momenteel in alle hogere èchelons plaats vindt.
  3) Daar zijn óók de vele banktekorten (in Euro’s) naar te herleiden, er worden massaal euro’s bij de banken weggehaald door die hogere èchelons. Ik heb hier al eerder voor gewaarschuwd.
  Gevolg is dat er dadelijk (eigenlijk nu al) te weinig liquiditeit over blijft voor Jan-met-de-pet…
  4) De Eurokoers is een tijdje hoog gehouden zodat alle hogeren hun euro’s om konden zetten naar andere, veiligere valuta… Dat hebben ze inmiddels ook gedaan…
  Zie de kapitaalvluchten uit Griekenland, Spanje en Portugal…
  Dat zal in de andere landen NIET anders zijn….
  Beter is het om dit te verzwijgen voor Jan-met-de-Pet.
  5) Men kan er donder op zeggen (Alex heeft al het voorbeeld gegeven, (Argentinië)) dat er massaal door deze hogere èchelons voorzieningen op andere continenten, middels aanschaf onroerend goed danwel kapitaalvlucht, zijn danwel worden getroffen, teneinde hier naar toe uit te wijken bij de ZEKER komende definitieve VOLLEDIGE islamisering van Europa.

  De misselijk makende verrijking op alle fronten is eigenlijk wel de meest duidelijke indicatie dat men veel meer van plan is dan een één Europa… Het is een en al gegraai, waar mogelijk en zoveel mogelijk en zo snel mogelijk.

  Ondertussen wordt hier het volk armer en armer gemaakt, het onderwijs naar de knoppen geholpen om zoveel mogelijk domme nitwits te laten ontstaan die in de toekomst nog gemakkelijker onder de duim kunnen worden gehouden.

  Alles staat in het teken van olievoorziening voor de rijke generatie die straks driekwart van de wereld heeft verkwanseld voor olie teneinde samen op één overblijvend continent (ik vermoed zelf Zuid-Amerika) hun rijke leventje verder te kunnen leiden, de rest van de wereld overlatend in een zichzelf afslachtende overlevingswedstrijd.

  Het zou goed zijn om een een kritisch oog te houden op aanschaf van onroerend goed op andere continenten door het rijkere gepeupel.
  Want dat ze massaal weg zullen vluchten op een geven moment staat als een paal boven water.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s