Derde verkiezingsronde in Egypte

In Egypte wordt vandaag de laatste verkiezingsronde van de parlementsverkiezingen afgesloten. Inmiddels kan het bureau van de Konrad-Adenauer-Stichting in Cairo weer aan het werk.

In Egypte werd vandaag de derde en laatste ronde van de parlementsverkiezingen voortgezet. Deze verkiezingsronde omvat negen, overwegend landelijke, van de in totaal 27 Egyptische provincies. In landelijke regio´s spelen clanlidmaatschap of economische afhankelijkheid vaak een grotere rol bij het stemmen dan politieke programma´s.

Men verwacht niet dat de uitslag van deze verkiezingsronde grote gevolgen zal hebben voor het eindresultaat. Uit de eerste twee ronden was de partij “Vrijheid en Gerechtigheid” van de islamistische Moslimbroederschap als duidelijke winnaar tevoorschijn gekomen, gevolgd door de aartsconservatieve Salafisten, die in Egypte de sharia willen invoeren. De Moslimbroeders daarentegen eisen, dat de sharia de belangrijkste bron van het Egyptische recht zal blijven.

In een interview met de zender Al Arabija sloten vertegenwoordigers van beide groeperingen uit dat een christelijke Kopt toekomstige president van Egypte zou mogen worden. De laatste tijd zijn de zorgen toegenomen, dat het verkiezingssucces van de islamisten nog meer beperkingen van de rechten van de christenen en van de bevolkingsdelen zou kunnen betekenen, die er een westerse levensstijl op nahouden.

Inmiddels kan het sinds eind december gesloten bureau van de Konrad-Adenauer-Stichting zijn werk weer hervatten. Het bureau zou met onmiddellijke ingang weer door de Egyptische autoriteiten worden geopend, deelde de voorzitter van de stichting, Pöttering, dinsdag in Berlijn mee. Daarvoor had Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zijn gevolmachtigde voor de verandering in de Arabische wereld, ambassadeur Volkmar Wenzel, naar Cairo gestuurd. Hij moest daar in gesprekken met o.a. Minister van Buitenlandse Zaken Muhammad Amr aandringen op een snelle opheldering van de verwijten tegen de Konrad-Adenauer-Stichting, zoals het Ministerie van Buitenlandse Zaken meedeelde.

Verder werd er gezegd, dat de Duitse ambassade op consulair niveau zou zorgen voor de Adenauer-Stichting in Egypte. Een vertegenwoordiger van de ambassade begeleidde de leider van de stichting, Andreas Jacobs, dinsdag bij de hoorzitting op het Openbaar Ministerie, waarbij de beslissing over de heropening werd meegedeeld. Op 29 december 2011 hadden Egyptische veiligheidsautoriteiten 17 NGO´s doorzocht, waaronder ook de Konrad-Adenauer-Stichting in Cairo.

Moebarak-proces voortgezet

Ondertussen werd in Cairo het proces tegen de ten val gebrachte dictator Hosni Moebarak voortgezet. Het Openbaar ministerie beschuldigde hem ervan om met zijn corrupte regime het politieke leven in het land vernietigd te hebben. Advocaten van gedode demonstranten eisten dat de voormalige machthebber zou worden overgeplaatst naar een gevangenis in het zuiden van Cairo. Zodoende zouden de kosten voor de helikopter bespaard kunnen worden, waarmee Moebarak steeds naar het proces wordt toegevlogen.

Bron:

http://www.faz.net/frankfurter-allgemeine-zeitung/parlamentswahlen-dritte-wahlrunde-in-aegypten-11590723.html

Auteurs: Christoph Erhardt & Majid Sattar

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Egypte. Bookmark de permalink .

3 reacties op Derde verkiezingsronde in Egypte

 1. Linsky zegt:

  Israël: Obama ‘naief’ over de Moslimbroederschap.

  Israëls Nationale Veiligheidsraad vergadert over verontrustende sterke opkomst van de Moslimbroederschap in Egypte, en meent dat Netanyahu moet zich richten op het voorlichten van Obama over de nieuwe bedreiging.

  http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/1929-israel-obama-naief-over-de-moslimbroederschap

  Like

 2. Linsky zegt:

  Bel de verdelger, er is een nieuwe dodelijke plaag in Jeruzalem

  Al-Qaeda vermin have been spotted in Jerusalem, the Jewish capital of Israel. Maybe now, Israel will do what they should have done in 1948 or 1967 – make Jerusalem Muslim-free.

  http://barenakedislam.wordpress.com/2012/01/04/call-the-exterminator-theres-a-deadly-new-infestation-in-jerusalem/

  Like

 3. hans van de mortel zegt:

  Het komt goed. Islam en zijn Arabische gorilla’s hebben – ook al zijn zij tien keer zo sterk in de meerderheid – niks in te brengen tegen het goddelijke high tech fenomeen Israël. Hoe dat zo? Omdat Arabieren arrogant, laf, en hun vertrouwen in Allah stellen. Vooral dat laatste is een regelrechte garantie voor hun ondergang. Daar hoeft geen weldenkend mens aan te twijfelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s