Marokko heeft voor het eerst een islamistische regering

Voor het eerst in de geschiedenis van het land heeft Marokko officieel een islamistische regering. De leden van het kabinet van minister-president Abdelilah Benkirane werden officieel benoemd door koning Mohammed VI.

Meer dan een maand na de parlementsverkiezingen heeft Marokko voor het eerst in zijn geschiedenis een islamistische regering. Koning Mohammed VI. benoemde dinsdag de leden van de nieuwe regering van de islamistische minister-president Abdelilah Benkirane, zoals het staatspersbureau MAP berichtte.

Benkirane, chef van de gematigde (?) islamistische Partij voor Gerechtigheid en Vooruitgang (PJD), had de parlementsverkiezingen op 25 november duidelijk gewonnen. Hij heeft een coalitie gevormd met de nationalistische partij Istiqlal van ex-minister-president Abbas al-Fassi, de centrumpartij Volksbeweging en de voormalige Communistische Partij voor Vooruitgang en socialisme.

De psychiater Saad-Eddine el-Othmani, een van de vooraanstaande leidende PJD-leden, werd benoemd tot Minister van Buitenlandse Zaken. De politicus Nizar Baraka van de partij Istiqlal kreeg het Ministerie van Financiën. De enige vrouwelijke minister in de nieuwe regering is de PJD-politica Bassima Hakkaoui, die het Ministerie van Solidariteit, Familie en Sociale ontwikkeling zal leiden.

De parlementsverkiezingen waren door koning Mohammed VI. elf maanden vervroegd om het overspringen van de vonk van de “Arabische Lente” naar het Noord-Afrikaanse koninkrijk te voorkomen. Daarvoor hadden de Marokkanen d.m.v. een referendum ingestemd met een nieuwe grondwet. Deze beperkt de competenties van de monarch ten gunste van het parlement en van de regering.

Mohammed VI. stond de afgelopen jaren steeds op gespannen voet met de islamisten. Door de nieuwe grondwet zag hij zich echter genoodzaakt om Benkirane als minister-president te benoemen, omdat de PJD met 107 van de in totaal 395 zetels als sterkste partij uit de verkiezingen tevoorschijn was gekomen.

Bron:

http://www.handelsblatt.com/politik/international/marokko-hat-erstmals-eine-islamistische-regierung/6016982.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Afrika, Arabische wereld, Islam, Islamisering, Moslims. Bookmark de permalink .

5 reacties op Marokko heeft voor het eerst een islamistische regering

 1. Nog even en honderdduizenden Marokkaanse Nederlanders zijn onderdaan van een Marokkaanse ayatollah die Ceuta en Melilla opeist. Vervolgens wordt Spanje door Marokko aangevallen en ondertussen wordt de vitale NAVO-haven Rotterdam bestuurd door een Marokkaanse burgemeester. Lijkt best een aardige man die Aboutaleb.

  Like

 2. hans van de mortel zegt:

  Laten we realistisch en kalm blijven en niet vergeten dat het nauwelijks erger kan.

  Marokko was jaren heen het nog enige echte originele smerige fascistische land in de buurt van Europa onder het schele toekijkende en goedkeurende oog van satan himself: de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De nazi’s zouden zich in hun graf omdraaien bij al die smerige martel- en gruwel praktijken bedreven door dat fascistische koningsregime. Uiteraard had dat pokke wijf van oranje geen enkele moeite met die fascistische beestmens-generatie van koninklijke bloede in Marokko. Die smerige islamitische koninklijke familie trad op als de hoeder van islam en beschouwde zich als afstammelingen van de in hetzelfde kader destijds opererende gore fascistische proleet profeet en roverhoofdman sadist Mohammed. Islam is en blijft fascisme.

  Nee, erger zal het beslist niet worden.

  Like

 3. E.J. Bron zegt:

  @hans van de mortel

  Kunt u in uw comments oppassen met de te gebruiken bewoordingen voor het koningshuis? Dat is bijvoorbeeld bij het MDI vragen om moeilijkheden…..!

  Like

 4. rowi2011 zegt:

  En zo worden democratieen gebruikt!

  Like

 5. Pingback: Marokko krijgt voor het eerst een islamitische regering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s