Sharia-justitie verovert Groot-Brittannië (+ video)

Het zijn mogelijk honderden scheidsgerechten, die in Groot-Brittannië op basis van de koran geschilpunten beslechten en juridisch advies geven. Deze praktijk is legaal en breidt zich steeds meer uit. Critici vrezen echter een ondermijning van de rechtsorde van de staat en zien vooral de positie van de vrouwen bedreigd.

Ze hebben samen veel meegemaakt. Nu gaat het niet meer. Het 12-jarige huwelijk van Samiyah en Hashim eindigt in een klein kamertje met een laminaatvloer, een rek met dikke Arabische boeken en neonverlichting, die koud licht uitstralen. Zij draagt een spijkerbroek, een modieus topje en schoenen met hoge hakken.

“Hij heeft me verkracht en geslagen”

De ongeschoren man naast haar heeft een slecht zittende broek en een verkreukeld jasje aangetrokken. “Hij heeft me verkracht en geslagen”, zegt de jonge Britse opgewonden. Hashim luistert roerloos toe, dan brult hij: Samiyah zou alcohol hebben gedronken. “Stilte”, zegt de grijze brildrager, die voor hen op een verhoging zit. De zachte woorden van Sukhaib Hasan klinken als een bevel, waaraan men gehoor dient te geven.

Hasan is rechter, en zijn vonnis velt hij in een grauw bakstenen gebouw in het Londense stadsdeel Leyton volgens islamitisch recht, de sharia. Ook de scheidingszaak van de moslima Samiyah. De jonge vrouw is opgegroeid in het Westen. Toen ze 15 jaar oud was, werd ze onder druk van haar familie uitgehuwelijkt aan een eenvoudige man uit een Pakistaans dorp. Ze pasten niet bij elkaar. Nadat Hashim gewelddadig werd, vertrok de zelfbewuste 27-jarige met haar zoon.

“Maar ze wil niet meer”

De man en vrouw uit Sheffield hebben deze dag 270 kilometer gereisd naar Londen om over hun twist tegen een geringe vergoeding door een islamitische geleerde te laten beslissen. “Hij heeft haar vergeven, maar ze wil niet meer”, zegt Dr. Hasan in een pauze. “Een normale rechtbank zou dit huwelijk onmiddellijk ontbinden. Wij proberen echter de beide met elkaar te verzoenen.”

De Centrale van de Islamitische Shariaraad (ISC) in Londen verschilt op het eerste gezicht nauwelijks van de smakeloze woonhuizen van twee verdiepingen ernaast. Maar schijn bedriegt: Achter het uithangbord van de ISC zit een invloedrijke instelling verborgen – een netwerk van tientallen shariarechtbanken, waarin volgens de principes van de koran wordt beslist in familie en financiële problemen. Het is een ondoorzichtige parallelwereld, waarin Engels en Arabisch gesproken wordt en die op veel Britten bedreigend overkomt.

“Sharia Superstar”  

De media noemen hem de “Sharia Superstar”: De Indiër van geboorte, Sukhaib Hasan, richtte in 1982 de ISC op om de moslims in juridische kwesties te adviseren en om in conflicten te bemiddelen. 14 jaar later werd het vreemde rechtssysteem in Groot-Brittannië door een wet gelegaliseerd. Daarbij werden de shariarechtbanken in feite gelijkgesteld aan de hoven van arbitrage. Hun beslissingen zijn bindend als beide kanten hiermee akkoord zijn gegaan.

Hoewel Hasan islamitische huwelijken kan beëindigen, moeten deze bovendien altijd door een normale rechter worden ontbonden. Het ISC in Linden verwerkt maandelijks 30 nieuwe zaken. “We oefenen nooit druk uit en we zijn fair”, zegt zijn voorzitter. “Het is een grote verlichting voor de Britse justitie. Ook, omdat we met veel immigranten in hun eigen taal kunnen praten.

De telefoon gaat. Een moedeloze vader wil weten wat het islamitische geloof van hem verlangt als hij zijn stervende kind in het ziekenhuis van de apparatuur wil loskoppelen. Ergens in het huis looft een luide, melodische mannenstem de Almachtige.

De kale koppen van Blackburn

In zijn kleine kantoor voor een wand met boeken met goudglanzende Arabische letters lijkt de zachtaardige man met de witte baard werelden verwijderd te zijn van de kale koppen, die in april in Blackburn luidkeels het einde van de sharia-justitie in het koninkrijk hebben geëist. De marsen van de neonazi´s zijn het meest zichtbare teken van wantrouwen tegenover de islam, die door 51% van de eilandbewoners als “vijandig” wordt gezien.

Er zijn echter ook andere protesten. Tienduizenden Britten hebben op het internet handtekeningen voor het verbod op het “barbaarse recht” van de immigranten verzameld, dat volgens hun overtuiging de vrouwenrechten met voeten treedt. Veel kranten waarschuwen het land voor een afglijden in de dictatuur, mocht de politiek de uitbreiding van deze alternatieve justitie niet stoppen. De angst voor het islamitische recht is gebaseerd op een opzienbarend onderzoek, dat twee jaar geleden 85 shariarechtbanken in GB geteld heeft. “Nu zijn het er vermoedelijk honderden”, zegt de schrijver van het onderzoek, Dennis MacEoin.

Vraag naar de controle

De islamdeskundige uit New Castle zweert, dat zijn schattingen betrouwbaar zouden zijn. Hij waarschuwt voor een uitholling van de democratie. “Veel van deze rechtbanken werken ondergronds, in moskeeën of in privéwoningen. De imams kunnen daar de vrouwen discrimineren en het recht met voeten treden, desondanks zijn hun vonnissen wet voor gelovige moslims. Mij stoort het, dat niemand dit proces controleert.”

MacEoin is verbitterd over het feit, dat de politici met een grote boog om het explosieve thema heenlopen. In werkelijkheid bestaat er een initiatief in het parlement, dat tot doel heeft de sharia onder controle van de staat te brengen. Het wetsontwerp dient te garanderen, dat de islamitische rechtbanken zich niet langer bezighouden met familiezaken. Ondanks enkele positieve reacties, geeft men het wetsontwerp niet veel kans. De 1,7 miljoen moslims in Groot-Brittannië hebben sinds 2008 herhaaldelijk hulp van prominenten gekregen.

Britse recht dient voorrang te hebben

Eerst begroette het hoofd van de Anglicaanse kerk, bisschop Rowan Williams, verrassend de “onvermijdelijke” uitbreiding van de sharia. Wanneer men elementen van haar in het civiele recht zou overnemen, zou dit sociale spanningen verminderen, argumenteerde de aartsbisschop van Canterbury. Later noemde de hoogste Engelse rechter, Nicholas Phillips, de sharia geschikt voor de scheidsgerechten, hij maakte echter duidelijk, dat het Britse recht voorrang zou moeten hebben.

Dat ergert de advocaat Faiz Siddiqi, die als chef van het Moslim Arbitrage Tribunaal (MAT) een eigen netwerk van zeven shariarechtbanken exploiteert. “De beide rechtssystemen zijn niet met elkaar in tegenspraak. Wie dat beweert, wil de moslims als fundamentalisten brandmerken”, zei de in Pakistan geboren advocaat, die gemiddeld ongeveer 60 conflicten per maand beslecht. Het verbazende is, dat steeds meer christenen met familieproblemen het MAT opzoeken – in de centrale in Nuneaton zijn het 15% van de gevallen.

Goedkoper en sneller

“Ze komen naar ons toe, omdat we goedkoper en sneller werken dan gebruikelijke rechtbanken”, zegt de 44-jarige Siddiqi. “We bezitten een goede ethiek, we beschermen de vrouwen. Daarover moet de staat blij zijn.” De bebaarde sjeik noemt ook Duitsland een “open land” voor de invoering van de sharia. “Intelligente mensen zullen er niet bang voor zijn”, verzekert de aanhanger van de polygamie, die ooit ook homoseksualiteit als “onnatuurlijk en immoreel” heeft gehekeld.

In de shariarechtbank van Leyton wil Sukhaib Hasan nog een laatste poging ondernemen om het huwelijk van Samiyah en Hashim te redden. Hij vraagt de moeder van de jonge vrouw binnen te komen. Ze praat op haar dochter in, maar zonder succes. “Ik weet niet meer wat liefde is”, zegt de 27-jarige huilend. “Behalve haat op deze man is mijn hart leeg”. Hasan kijkt haar lang aan, dan geeft hij een teken dat ze kan gaan.

Video:

Bron:

http://www.rp-online.de/politik/ausland/scharia-justiz-erobert-grossbritannien-1.2638409

Auteur: Alexei Matsarev

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Groot-Brittannië, Islam, Islamisering, Sharia. Bookmark de permalink .

7 reacties op Sharia-justitie verovert Groot-Brittannië (+ video)

 1. Linsky zegt:

  Frappant dat bij het citaat;
  De marsen van de neonazi´s zijn het meest zichtbare teken van wantrouwen tegenover de islam, die door 51% van de eilandbewoners als “vijandig” wordt gezien.
  rechtsonder het fotootje staat van Hitler met de Moefti!

  Daar hebben ze toch veel macht en invloed aan te danken?
  Of is deze generatie moslims dat soms vergeten?
  Willen ze dat liever niet meer weten, omdat ze nu gewoon andere interpretaties toepassen.
  Want da’s wel handig van dat gespuis, ze liegen, bedriegen en marchanderen met werkelijk alles als het in hun staatje komt.
  En dan ijskoud beweren dat islam ‘principieel’ is! 😦

  Ben effe frisse lucht happen, want na het zien en lezen van dit soort verschikkingen moet ik altijd effe bijkomen.

  Like

 2. hans van de mortel zegt:

  Er is niks aan te doen. De kiezers hebben de indirecte macht in een democratie. Lang leve de domheid! Maar dat niet alleen. Een voorbeeld.

  Hij had een joodse liberale vader en een opgefokte door het rooms-katholieke geloof bezeten moeder. Hij werd door een religieuze bende van Jezuïeten gevormd naar de wil van zijn moeder. De jongeman behaalde prachtige cijfers op het Gymnasium. Ook de universiteit was voor deze intellectueel met een door God meegegeven onvoorwaardelijke portie intelligentie een wassen neus. Op aandringen van zijn moeder bekeerde hij zich tot het rooms-katholieke geloof. Tot tweemaal toe werd hij minister van justitie. Ik heb het hier over een van de ergste dwazen die ik mij kan herinneren, de klootzak (onprettig klinkend woord voor sukkel) Hirsch Ballin.

  Kortom, er bestaan twee domheden in een democratie waar we niets aan kunnen doen – hooguit rebelleren en tekeer gaan als magere varkens: de domheid van de kiezer en de domheid van de gekozene.

  Wie het weet mag het zeggen. Het ziet er niet zo best uit beste mensen. Het zal wel aan de stand van Pluto liggen of weet in veel. Ergens ver weg in het heelal zal waarschijnlijk de oorzaak te vinden zijn van al deze domheid. Het kan natuurlijk ook aan een ontstellende misser van de evolutietheorie liggen. Want je kunt het zo gek niet bedenken of dat watersoepje van Darwin wordt er meestal te onpas met de strot bijgehaald. En God de vader dan? Ach, die liet het weer aan zijn zoon over. Maar eerst liet hij zijn pas dertigjarige zoon nog even lekker verrekken aan het kruis. Dit alles ter meerdere eer en glorie van de mens. Want door het weerzinwekkende offer van Jezus zijn immers onze zonden vergeven. Ik zou zeggen: lekker doorgaan met moorden en oorlog voeren. Trouwens, bij de rooms-katholieke kerk kun je altijd tussentijds nog even te biecht gaan. Hoe dan ook, de Here van het kruis zal het u vergeven.

  Meneer en koekebakker Hirsch Ballin gelooft hier heilig in. Mocht je de kans krijgen hem ooit te ontmoeten, vergeet dan niet hem hierover aan te spreken. Je zult verbaasd staan hoe dom die man kan zijn. Toch iets mis in de hersenen misschien? Bent u normaal? Nou ik in ieder geval niet. Zelfkennis vormt de ware psycholoog.

  Like

 3. Linsky zegt:

  Ook met weinig zelfkennis is wel te zien dat Hirsch Ballin niet als een mager varken er uit ziet.
  Ik zag er eerlijk gezegd meer een flink zwijn in.

  Maar oké, ik ben ook geen psycholoog.

  Like

 4. The Uk is totaly Crazy tho watch ther land takin over by the enemy of all the world,
  The Islamis fundimentalists.
  we are all afraid of them ,
  dundaments live onder the wrong moslims and they are the agressor wihtin.

  Like

 5. Ik kan toch maar niet begrijpen waar om die dan zo graag in het westen willen wonen.Alles is verdervelijk voor ze.Waar om niet in Iran,Saudi,of weet ik waar en waar ze de shariah hebben.Ik kan ook niet naar Iran en daar de boel gaan veranderen.Ik zou Meka niet eens in komen.En hier is het maar,wij willen dit en wij moeten dat.Ik ben echt het boekie zoek,want ik begrijp het echt niet meer.

  Like

 6. Jan zegt:

  Muslim Patrol: The Truth About Saturday Night Out

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s