Wilders eist verontschuldiging voor deportatie van Joden

De Nederlandse islamcriticus Geert Wilders heeft de regering van zijn land ertoe opgeroepen om zich te verontschuldigen voor het gebrek aan bescherming van de joodse bevolking tegen de nationaalsocialistische bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wilders schreef woensdag een brief aan minister-president Mark Rutte, waarin hij hem vroeg of hij zich gezien de commentaren van twee voormalige ministers in een onlangs verschenen boek zou verontschuldigen. De voormalige Minister van Volksgezondheid Els Borst verklaarde in het boek dat zij zou geloven, dat de reactie van de toenmalige regering in ballingschap stelliger zou zijn geweest wanneer de nazi´s katholieken of protestanten zouden hebben gedeporteerd.

Borst zei in het boek van Manfred Gerstenfeld, dat de toenmalige minister-president van de Nederlandse regering in ballingschap in Londen, Pieter Sjoerds Gerbrandy, en koningin Wilhelmina de Nederlanders ertoe opgeroepen zouden moeten hebben om meer te doen voor de bescherming van de Joden. “De houding van de regering toont aan, dat zij, samen met vele anderen, joodse Nederlandse als speciale groep beschouwden en dachten: “We hebben echte Nederlandse mensen en we hebben joodse Nederlandse mensen”, zei Borst in een interview voor Gerstenfeld´s boek “Judging the Netherlands”.

De dicht bij Israël staande Wilders zei, dat hij geschokt zou zijn geweest over de uitlatingen. “Het zou gepast zijn, wanneer de regering op z´n minst een verontschuldiging zou aanbieden.”

De voormalige Minister van Financiën Gerrit Zalm zei in het boek van Gerstenfeld, dat hij eisen naar een formele verontschuldiging aan de joden zou steunen.”

Regeringswoordvoerder Chris Breedveld kondigde woensdag aan, dat de regering de aanvraag van Wilders nauwkeurig zou onderzoeken en erop reageren.

Van de 140.000 Joden, die voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland leefden, werden meer dan 100.000 door de nazi´s gedeporteerd en vermoord. Nu leven er ongeveer 30.000 Joden in het land, dat bijna 17 miljoen inwoners telt.

Nederland had lange tijd de naam de Joden tegen de nationaalsocialisten beschermd te hebben. Daarvoor verantwoordelijk is vooral het verhaal van Anne Frank, wiens dagboek haar onderduiken in een woning in Amsterdam documenteerde. Dit imago werd echter beschadigd door beschuldigingen, dat de Nederlandse regering en Nederlandse banken geprofiteerd zouden hebben van de in beslag genomen joodse bezittingen.

Bron:

http://www.net-tribune.de/nt/node/91390/news/Wilders-fordert-Entschuldigung-fuer-Deportationen-von-Juden/site/1

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, antisemitisme, Historie. Bookmark de permalink .

20 reacties op Wilders eist verontschuldiging voor deportatie van Joden

 1. TP zegt:

  Nederland lange tijd de naam…
  Zet er even ‘had’ tussen, Bert.

  Ben trouwens benieuwd, wat de regering hiermee gaat doen.

  Like

 2. E.J. Bron zegt:

  @TP

  Bedankt en done!!! 😉

  Like

 3. Marc Bouwman zegt:

  Toch opvallend dat het weer Wilders is die met dit buitengewoon terechte verzoek komt: van alle bevolkingsgroepen aan wie de regering ooit excuses heeft aangeboden voor aangedaan onrecht, zijn de Nederlandse joden inderdaad de eerste groep die hiervoor in aanmerking zouden moeten komen. Inderdaad opvallend dat dit dus nog moet gebeuren. En dat zegt ontzaglijk veel over ons eigen nationaal bewustzijn.

  Worden die ambtenaren van indertijd, maar ook die banken, nog verzocht deze goederen en / of tegoeden terug te gaven aan familie of anderen die recht kunnen claimen?
  Dit doet me nogal denken aan het gedoe rond de goederen en tegoeden van de erven Goudstikker. Toen hadden overheidsdienaren zich ook flink te goed gedaan aan joodse bezittingen.

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  Marc ik meen mij nog te herinneren dat in de 70 tiger jaren nog spullen waaronder gouden sieraden tegen een prikje aan ambtenaren verkocht werden.

  Nederland heeft niets om trots over te zijn t.o.v. de joden in de oorlog.

  In Denemarken hielpen de mensen de joden te vluchten naar Zweden en werden er van de ongeveer 6800 maar enkele honderden afgevoerd,

  Like

 5. chantal zegt:

  E.J., in de Duitse tekst heeft Borst het over ‘echte’ niederländische Menschen versus jüdisch-niederländische Menschen. 😦

  Like

 6. chantal zegt:

  D’r zal wel een wel slap excuus komen van de Nederlandse overheid beginnend met ‘Met de kennis van nu…’

  Like

 7. E.J. Bron zegt:

  @chantal

  Bedankt voor de oplettendheid. Done!! 🙂

  Groeten,

  E.J.

  Like

 8. chantal zegt:

  En ondertussen blijven we wachten tot Sint Juttemis tot de katholieke kerk cq Vaticaan het boetekleed aantrekt voor haar wegkijken van de aursradierung van de joden tijdens WO II.

  http://www.liberales.be/columns/dirkpius

  Like

 9. chantal zegt:

  UIt de liberales.be link:

  Heeft Pius XII dan helemaal gezwegen? Neen. Op het einde van de oorlog stuurde hij een telegram en een brief om de deportaties stop te zetten. Dat was onder meer het geval op 25 juni 1944 toen hij de Hongaarse leider Horty vroeg om een einde te maken aan de talloze transporten van zijn Hongaarse landgenoten naar het Oosten (hij gebruikte ook hierin het woord ‘Joden’ niet), en met succes want Horty schortte de deportaties quasi onmiddellijk op. Waarom reageerde Pius XII niet vroeger? Was hij misschien niet op de hoogte van de Hongaarse Holocaust? Uit de documenten van het Vaticaan blijkt alvast dat hij bijzonder goed op de hoogte was. Uit vijf verschillende hoeken, waaronder die van zijn eigen nuntius in Boedapest, werd hij gewaarschuwd over het enorme drama. Zes weken lang bleef Pius XII echter doofstom voor de smeekbedes om tussenbeide te komen. Van 15 mei tot 25 juni 1944 werden in totaal meer dan 437.000 Hongaarse Joden gedeporteerd en grotendeels vergast in Auschwitz. Voorstanders van de paus zeggen dat Pius XII niet kon protesteren omdat de Duitsers Rome en het Vaticaan in handen hadden, maar ook dat klopt niet, want op 4 juni 1944 werd Rome door de Amerikanen bevrijd. Dus blijft er die verpletterende vraag waarom Pius XII toen nog drie weken gewacht heeft alvorens te protesteren? En dat terwijl hij wist dat de Joden aan een tempo van ongeveer 10.000 per dag werden afgevoerd en vermoord.

  Zo zijn er nog tal van documenten die aantonen dat Pius XII zweeg toen de Joden massaal werden vernietigd. Zo zijn er tal van bewijzen dat hij goede contacten onderhield met diverse dictators zoals Tiso in Slowakije, Pavelic in Kroatië, Franco in Spanje en Salazar in Portugal. Zo zijn er meer dan voldoende aanwijzingen om aan te tonen dat het Vaticaan doelbewust en actief oorlogsmisdadigers hielp ontsnappen, in het bijzonder naar Latijns Amerika. En die man willen de huidige paus en zijn supporters zalig en heilig verklaren? In elk geval kunnen we met zekerheid besluiten dat Pius XII zich zowel voor, tijdens als na de oorlog nooit verzet heeft tegen het nazisme en Hitler, dat hij nooit een hooggeplaatste nazi heeft geëxcommuniceerd, dat hij Mein Kampf niet op de lijst van de verboden boeken plaatste terwijl hij dat wel deed met boeken van Stendhal, Descartes en Montesquieu, dat hij de vervolging en vernietiging van de Joden nooit expliciet heeft veroordeeld, en dat hij de Duitse gelovige soldaten nooit heeft opgeroepen om het vijfde gebod te volgen: ‘Gij zult niet doden’

  Like

 10. hans van de mortel zegt:

  Ach . . . Nederland was kampioen joden deportatie in Europa. Vergelijk de cijfers maar. Zelfs in Duitsland waren de joden beter af dan in Nederland. Hoe kwam dat nou? Wat dacht je zelf? De bewondering hierover van de Gestapo voor al het gedrevene voortvarende werk van de Nederlandse politie sprak boekdelen. De Gestapo roemde vooral de Haagse politie. De Gestapo had het makkelijk. Die hoefde niets te doen. Dat deden Haagse politiemensen wel voor hem. Geen enthousiaster joden opsporingsteam dan dat van Den Haag en Amsterdam. Herr Adolf was dan ook zeer tevreden en vol lof over het gedisciplineerde optreden van de Nederlandse politie.

  Daar past toch nu geen excuus bij? Maar een uiting van afschuw en verontwaardiging. Een regelrechte veroordeling!

  Like

 11. E.J. Bron zegt:

  Mensen, die geïnteresseerd zijn in deze materie, beveel ik ten zeerste het boek “Kopgeld” (Nederlandse premiejagers op zoek naar Joden – 1943) van Ad van Liempt aan!

  Uitgeverij Balans, ISBN: 90 5018 478 2

  DE HONDEN LUSTEN ER GEEN BROOD VAN!!!!

  Like

 12. chantal zegt:

  De collaborateurs zijn ook nu weer onder ons.
  Zo zouden minkukels als islam proseliet Pedor Breedveld maar al te graag islamkritische bloggers aan de gedanken polizei uitleveren

  Like

 13. chantal zegt:

  Effe bijkomen van de smeerlapperij van die vrome landverraders.

  Dat lusten de honden dan weer wel, zo’n piemelzwaaiende egotripper.
  .http://www.youtube.com/watch?v=1oYNNbCCMGg

  Like

 14. E.J. Bron zegt:

  Waarom plaats je hem 2x chantal? Ik kijk heus wel hoor! 😉

  Like

 15. Linsky zegt:

  R.Kerk heeft heel wat meer geheimen dan alleen in hun archief! 😦

  Like

 16. chantal zegt:

  @E.J. om23:27

  Foutje E.J., afgeleid door die hond! 😉

  Like

 17. E.J. Bron zegt:

  Ken je deze, chantal?:

  Like

 18. E.J. Bron zegt:

  “Afgeleid door die hond!”……………hahahahahahah 😀 😀 😀

  Like

 19. chantal zegt:

  Adolf Führerschein… wat een druktemaker die Turk, alsof hem gevraagd werd naar een Kopftuchausweis voor zijn bijzit! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s