Mensenrechten in Maleisië: “Dat is een belediging van de islam”

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim staat wegens homoseksualiteit voor de rechtbank. Hij kan 20 jaar gevangenisstraf krijgen. In een interview met “Spiegel-Online” hekelt hij de minachting van de mensenrechten in zijn land en waarschuwt hij voor de toenemende invloed van de islamisten.

Spiegel: Meneer Anwar, u staat op dit moment voor de rechtbank in Kuala Lumpur. De kans bestaat, dat u tot 20 jaar gevangenisstraf wordt veroordeeld wegens homoseksuele handelingen met een voormalige verkiezingsadviseur.

Anwar: Het hele proces is een farce. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Maleisië en de regering probeert mij op deze manier op non-actief te zetten.

Spiegel: Niet voor het eerst.

Anwar: Ik heb al acht jaar in de gevangenis gezeten. Zes wegens zogenaamde corruptie en twee wegens homoseksualiteit. Dat is compleet belachelijk. Ik ben getrouwd, heb kinderen en ik ben diegene, die de ontiegelijke corruptie in het land aanvalt.

Spiegel: Hoe komen de rechters dan tot zulke vonnissen?

Anwar: De rechtbanken in dit land zijn niet onafhankelijk. Maleisië is een autoritaire staat. Je kunt de regering van Najib Razak nog het best vergelijken met de late Moebarak van Egypte.

Spiegel: Toch gaat het bij Maleisië om een democratie.

Anwar: Er bestaat geen persvrijheid. Onze media worden voor de volle honderd procent door de regering gecontroleerd. Als oppositieleider krijg ik bijvoorbeeld geen seconde zendtijd op televisie. Onze bijeenkomsten worden geblokkeerd door het leger of de politie. Is dat soms democratisch?

Spiegel: Het afgelopen jaar vonden er massale protesten plaats in Maleisië. Zijn dat de eerste uitlopers van de “Arabische Lente” naar het zuidoosten?

Anwar: Mogelijk. De mensen in Thailand zijn ook voor democratie de straat opgegaan. In Singapore borrelt het ook. De mensen zijn deze autoritaire landen zat. De mensenrechten zijn universeel, ze gelden ook voor onze volkeren. Maleisië behoort echter tot een van die landen, die dit het meest hardnekkig weigert. De protesten van onze studenten werden brutaal neergeslagen.

Spiegel: In het Westen wordt gezegd, dat de verkiezingen in Maleisië relatief democratisch zullen verlopen.

Anwar: Het Westen is komisch. Men gaat constant tegen Myanmar (Birma) tekeer, maar wanneer er in Bangkok demonstranten worden doodgeschoten of in Maleisië oppositionelen worden opgesloten, zegt niemand iets. Het Westen heeft een paar zondebokken uitgezocht en profileert zich aan hen als hoeders van de democratie, voor alle anderen geleden zulke maatstaven niet.

Spiegel: Waarom?

Anwar: Het zal wel met geld te maken hebben. Men wil de economische betrekkingen niet bederven. Economisch gaat het in Maleisië immers heel goed.

Spiegel: Vroeger was u als Minister van Financiën zelf lid van de regering, die u nu juist zo aanvalt.

Anwar: Ik kon de corruptie en de huichelarij niet meer verdragen. Daarmee heb ik veel vijanden gemaakt. Als ik toen mijn eigen weg niet zou zijn gegaan, dan zou ik nu minister-president zijn. In plaats daarvan moet ik als oude man steeds maar weer op de kale cementvloer van een gevangeniscel slapen.

Spiegel: Men zegt, dat u dicht bij de islamisten staat. Uw partij Parti Keadilan Rakyat heeft een bondgenootschap met de islamistische partij PAS gesmeed.

Anwar: PAS heeft zich, sinds zij bestaat, altijd conform de grondwet en democratisch gedragen, dat is wat voor mij telt. Haar leden zijn geen Taliban, retorisch schieten ze nogal vaak hun doel voorbij.

Spiegel: Dat in Maleisië onlangs een vrouw wegens het drinken van alcohol zweepslagen zou krijgen en homoseksualiteit strafbaar is, wordt ook met de koran gemotiveerd.

Anwar: Dat de rijken en machtigen in dit land in vijfsterrenhotels rijkelijk alcohol drinken en dan een arme vrouw zweepslagen willen laten geven, is een belediging van de islam. Dat is schijnheilig. En het zou ook taboe moeten zijn om in de slaapkamers van de mensen te kijken. Daar moeten we tegen optreden. Maar eigenlijk hebben we geen andere wetten nodig. Volgens onze islamitische wetten zouden we andere religies moeten respecteren en de vrijheid van iedere burger beschermen.

Spiegel: Met de vrijheid van religie is het in het land niet goed gesteld.

Anwar: Klopt. Er worden constant christelijke gemeenschappen overvallen. Dat wordt steeds erger. Niet zelden wakkert de regering de conflicten aan om zodoende stemwinst te behalen bij de islamisten. Dat functioneert echter niet. Daardoor wordt Maleisië een tijdbom.

Spiegel: Uw bondgenoot, de PAS, wil graag de sharia in het hele land invoeren. Bent u voor of tegen de sharia?

Anwar: Laat ik het zo zeggen: de sharia kan niet ingevoerd worden, omdat wij daarover in laatste instantie geen overeenstemming vinden.

Spiegel: Critici verwijten u het met de democratie in de eigen partij niet zo nauw te nemen. U zou de partij eerder leiden als een familieonderneming. Uw vrouw is partijvoorzitter, uw dochter haar plaatsvervanger.

Anwar: Wat moet ik anders doen? Toen ik in de gevangenis zat, heeft mijn vrouw de vlag gedragen. En op het besluit van mijn dochter om de politiek in te gaan, daarop heb ik zeer zeker geen invloed gehad. Ik werd halfdood geslagen in de gevangenis, we werden met moord bedreigd. Dat wil ik iedereen besparen van wie ik houd. Neemt u dat maar van mij aan.

Meer info: “Maleisië maakt jacht op homoseksuelen”

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,807620,00.html

Interview: Thilo Thielke

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in homofobie, Islam. Bookmark de permalink .

7 reacties op Mensenrechten in Maleisië: “Dat is een belediging van de islam”

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Belediging van islam is geheel in overeenstemming met de intimidatie cq misleidingsplannen mbt HET PROJECT. http://tinyurl.com/5za2bg
  Trap er niet in! Wat enkel in al die omgeturnde fundamentalistische koppen te vinden is, kan vanwege praktische en dus voor de hand liggende redenen niet beledigd, gelasterd of gekwetst worden. (zie ook tinyurl.com/3mepfoc)

  Like

 2. ik bedoel de Extreme takken hiermee.
  moslims hebben geen mensenrechten !die bestaat alleen uit moorden ”
  in mijn denkvermogen .

  Like

 3. Linsky zegt:

  Britse ex-moslims worden bedreigd door hun voormalige geloofsgenoten.
  Fanatieke aanhangers van de islam accepteren geen “afvalligheid”. Ook niet in Groot-Brittannië, zo blijkt uit de onderstaande reportage van Channel 4.
  Video.
  http://vladtepesblog.com/?p=42530

  Like

 4. Linsky zegt:

  Tunisia, January 5, 2012.
  Cries of ‘Out with the Jews!’, ‘Kill the Jews!’ greeted the arrival at Tunis airport of the Hamas chief in Gaza, Ismail Haniyeh, StandWithUS (France) reports.
  A few hundred people gathered on 5 January at the Tunis-Carthage airport to welcome Haniyeh. As they waited for him they sang antisemitic chants and slogans to the glory of Palestine and the liberation of Gaza. They carried Palestinian flags, the flags of the Ennahda movement, and the black flags of the Salafists.
  Ismail Haniyeh was arriving in Tunisia from Turkey for a two-day visit.

  Translation:
  Speaker(One person):”Kick the jews:
  Crowd:”Duty” [wajib] (It is a duty)
  Speaker:” Expel the Jews”
  Crowd: “Duty”.
  Speaker: “Kill the Jews”
  Crowd: “Duty”

  Bron; http://likud.nl/

  Like

 5. Linsky zegt:

  Of topic, maar even maf!
  In het kader van de bezuinigingen hebben div. cultuurgezelschappen allerlei oplossingen bedacht.
  Zo ook deze muzikanten die wel heel ludiek de begroting mee op peil willen brengen.
  http://www.telegraaf.nl/video/video_opmerkelijk/11256662/__Gitaar_Party__.html

  Like

 6. vederso zegt:

  Anwar Ibrahim is gisteren vrijgesproken! Maar gevreesd moet worden dat de aanklacht nog niet geheel van tafel is. (ik zag het ergen op een journaal)

  Like

 7. Pingback: Explosies na vrijspraak oppositieleider Maleisië | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s