Ongehoorde buitenlandse mediadruk op Hongarije

Sinds het begin van dit jaar is er in Hongarije een nieuwe grondwet in werking, die vanwege haar conservatieve oriëntatie veel Eurocraten en linkse journalisten een doorn in het oog is. De talrijke verwijten aan het adres van minister-president Viktor Orbán reiken van “autoritair afglijden” via “schendingen van de mensenrechten” tot aan de naziknuppel toe. Zoals gewoonlijk verwijdert de linkse woordkeuze zich snel van een discussiecultuur.

De EU zou Hongarije “het mes op de keel moeten zetten”, wordt er bijvoorbeeld in een commentaar van de links-liberale Franse Le Monde gezegd. Concreet eist de krant scherpere maatregelen tegen de Hongaarse regering, nadat manende brieven van de president van de Europese commissie, Barroso, en de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton niet geholpen hebben. Men zou van Hongarije toch het stemrecht in de Europese Raad kunnen intrekken, stelt de krant voor. Sancties worden echter afgeraden, aangezien “het niet zo gemakkelijk” zou zijn om deze aan een democratisch gekozen regering op te leggen. Dat zoude de sancties uit het jaar 2000 tegen Oostenrijk vanwege de deelname van een “rechts-extreme partij” aan de regering hebben aangetoond, die uiteindelijk niet succesvol zouden zijn geweest. Le Monde heeft echter geen principiële belemmeringen om een democratisch legitieme regering te bestrijden als deze er andere opvattingen op nahoudt dan die van de krant.

De Standard zoekt naar rechts-extreme grondwetcode

In Oostenrijk trekt – naast de staatsomroep ORF – uiteraard Der Standard in de eerste linie tegen de politieke tegenstander Orbán ten strijde, echter veel botter. Men neemt gewoon de nieuwste variant van de naziknuppel en gaat op zoek naar een “rechts-extreme code” in de grondwet. Als zodanig moet de Stefanskroon als “belichaming van staatkundige continuïteit en eenheid van de natie” dienen.

Hongarije een product van de ondemocratische EU

Maar er zijn ook andere geluiden te horen, en wel in Hongarije zelf, waar zelfs personen, die niet uit het kamp van Orbán afkomstig zijn, kritisch op adviezen uit het buitenland reageren. Vincze Szabo, doctorandus aan de universiteit van Boedapest, zegt tegenover het Franse blad Marianne, dat Hongarije “een product van de uitwassen van de EU” zou zijn, want deze zou in werkelijkheid zelf al lange tijd een probleem met democratie hebben. In het jaar 2003 beslisten de Hongaren in een referendum met 84% van de stemmen voor toetreding tot de EU, echter bij slechts een deelname van 46%. Dit referendum was alleen maar geldig, omdat men daarvoor juist voor dit geval de grondwet had veranderd. De voor de toetreding gedane voorspellingen kwamen niet uit. De gehoopte stijging van de levensstandaard bleef uit, de economische situatie is voor Hongarije nog steeds moeilijk. In plaats daarvan was en is er steeds opnieuw betutteling van Hongaarse regeringen door de EU en het IMF. Deze maatregelen zouden de soevereiniteit van Hongarije steeds meer betwijfeld en de democratische samenleving ondermijnd hebben, zegt Szabo. Zodoende zou de opkomst van Orbán niets anders dan het gevolg zijn van een politiek, die meer dan tien jaar lang door Hongaarse regeringen met steun van het IMF en de EU zou zijn uitgevoerd.

Ook de Hongaarse filosoof Gáspár Miklós Tamás bekijkt de aanvallen van de EU kritisch. De Europese commissie zou Hongarije vooral een economische politiek willen opdringen, “die niet per se (en dat is niet zonder understatement) de interesses van het Hongaarse volk dient. Dwang tot democratie met ondemocratische middelen van buiten is niet gerechtvaardigd, en de ervaring toont aan, dat deze methode ook niet werkt.”

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/006656-Unerhoerter-auslaendischer-Mediendruck-auf-Ungarn

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Opmerking vertaler:

Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Hongarije. Bookmark de permalink .

7 reacties op Ongehoorde buitenlandse mediadruk op Hongarije

 1. V.K. zegt:

  -De uithaal van Berlusconie in het Euro-parlement tegen Schutz begin ik meer en meer te waarderen.

  -aij, ondertiteld filmpje op youtube is weggehaald.

  http://wn.com/Berlusconi_vs_Schulz_European_Parliament

  -het is de EU welke de persvrijheid in de weg staat.

  Like

 2. Columnist zegt:

  Wij moeten Hongarije steunen. Beseft de EU niet, dat als Fidesz valt, Jobbik het gat opvult?
  Toch is de EU op zich geen slecht idee, we moeten alleen er voor zorgen dat de juiste mensen aan de touwtjes trekken.

  Like

 3. Peter Selie zegt:

  Je moet maar durven!
  Wat er precies aan de hand is in Hongarije weet ik niet. Duidelijk is dat Brussel geen tegenspraak duldt: “Doen wat wij bevelen” en daarmee mond dicht. Een kliek zelfbenoemde linkse dictators met de steun van de linkse kranten in Europa, anderen zijn er , in tegenstelling tot wat ze zelf beweren, helaas niet. Ik heb respect voor die Orban alleen om het feit dat hij tegen de corrupte zakkenvullers in Brussel durft op te staan. Deze drukte toont aan waar onze vrijheid is gebleven.

  Zojuist lees ik dat de Duitser Schulz bij wie elke tegenstander die het met hem oneens durft te zijn, een fascist, voorzitter is geworden. Dat heb je scheld de ander uit wat je zelf bent en ze zult ver komen in dit door en door verrotte systeem. Wanneer gaat van de massa de ogen open?

  Gewoon van Brussel deugt, behalve voor de ambtenaren, niet!

  Like

 4. Pingback: Waarom journalisten meestal conformisten zijn | E.J. Bron

 5. Pingback: Waarom journalisten meestal conformisten zijn | AmsterdamPost

 6. Frans Brassens zegt:

  De totalitaire P.B.O.E. (persoonlijke belangen organisatie ‘europa’) wenst een vermeend (éxtreem’…) rechts georiënteerd land een ‘europese democratie’ op te dringen die beslist geen democratie ís.
  Hoe het in Hongarije gesteld is, is hierbij nauwelijks van belang.
  Het gaat om de opdringerige en aanmatigende anti-democratische ‘europese’ machtspolitiek.
  ‘Europa’ is viezigheid. Wie dat niet erkent is óf belanghebbende, óf uiterst dom.
  In beide gevallen behorend tot een soort ‘vijfde colonne’.

  Like

 7. Linsky zegt:

  Jobbik partij: ‘Hongarije uit de EU’

  Nu Hongarije onder druk wordt gezet door de EU en het IMF was het te verwachten dat de extreemrechtse Jobbik partij haar tegengeluid zou laten horen. In een betoging afgelopen zaterdag in Boedapest waren tussen de 2000 en 3000 mensen bijeen om te demonstreren tegen de buitenlandse inmenging in Hongarije.

  Leider van de partij, Gábor Vona vindt dat Hongarije uit de EU moet stappen, de brief van José Manuel Barosso aan premier Viktor Orbán heeft de onafhankelijkheid van het land geschaad. Vona wil ook dat er een referendum komt over het wel of niet lid blijven van de EU. Een andere Jobbik politicus die op het podium sprak, zei dat de EU met haar kritiek de oorlog verklaard heeft aan Hongarije. Op het podium werd daarom ook de Europese vlag in brand gestoken.

  Gábor Vona gaf in een interview aan dat de Jobbik partij in de strijd tegen de huidige regering en de EU zich minder gaat richten op het parlementaire werk, maar meer op het stimuleren van organisaties en burgerbewegingen die op verschillende terreinen van de maatschappij aan de slag gaan om de aanhang van Jobbik groter te maken en de positie met de verkiezingen van 2014 te versterken. ‘Het beschermen van de democratie is op dit moment van secundair belang, de prioriteit van Jobbik ligt nu bij het behoud van de onafhankelijkheid van Hongarije’, aldus Vona.

  Voor meer info HU.: http://www.hongarijevandaag.nl/portal2/index.php

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s