Hulpkreet van de concurrente

Peilingen laten zien, dat Marine Le Pen bijna gelijk opgaat met Sarkozy – maar misschien mag ze zich niet kandidaat stellen. Want de namen van de ondersteuners van haar kandidatuur worden nu gepubliceerd.

Honderd dagen voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk betwist Marine Le Pen Nicolas Sarkozy de tweede plaats in de peilingen. Volgens de nieuwste peiling van het onderzoeksinstituut Ifop is de afstand tussen de beide vermoedelijke kandidaten weer kleiner geworden: Sarkozy zou op 23,5% van de stemmen komen, mevrouw Le Pen op 21,5% in de eerste verkiezingsronde. Maar de cheffin van het rechtse Front National was vrijdag meer bezig met de vraag of ze überhaupt kan meedoen aan de presidentsverkiezingen. “Het zou een schandaal zijn voor de Franse democratie wanneer ik me niet kandidaat kan stellen. Maar ik maak er geen geheim van wanneer ik zeg: de kans zit erin!”, zei ze in Parijs.

Burgemeesters en andere gekozen gevolmachtigden zouden namelijk aarzelen om de kandidatuur van de rechtse politica met hun handtekening te ondersteunen, want intussen worden de namen van de ondersteuners gepubliceerd. De kieswet schrijft in Frankrijk voor, dat iedere kandidaat voor het presidentschap 500 handtekeningen van politieke medestanders moet kunnen laten zien. In 2007, toen de lijsten voor het eerst openbaar werden gemaakt, had de toenmalige topkandidaat van het Front National, Jean-Marie Le Pen, met hangen en wurgen 570 handtekeningen voor zijn kandidatuur verzameld.

Zijn dochter Marine Le Pen eiste vrijdag de kieswet aan te passen en de publicatieplicht op te heffen. Ze wees er op, dat haar partij op grond van het meerderheidskiesrecht maar weinig gevolmachtigden zou hebben. “Wanneer in Frankrijk, net zoals in andere democratieën in Europa, ook maar een beetje verhoudingskiesrecht ingevoerd zou worden, zouden we meer dan genoeg gevolmachtigden hebben”, zei de 43-jarige presidentschapkandidate. Het zou nu aan Sarkozy zijn om haar kandidatuur mogelijk te maken. “Mocht hij mij daaraan hinderen, dan zullen onze kiezers zich wreken”, dreigde mevrouw Le Pen.

Ze verweet Nicolas Sarkozy en de in de peilingen leidende socialist François Hollande de kiezers zolang mogelijk in het onzekere te laten over hun verkiezingsprogramma´s. President Sarkozy had laten weten, dat hij zijn plannen pas eind februari bekend zou maken. Hollande brengt af en toe voorstellen in over bijvoorbeeld de afschaffing van het belastingvoordeel voor gezinnen in het publieke debat in, maar corrigeert deze, zodra er kritiek op komt. “Ik denk, dat de programmatische onduidelijkheid opzet is. De Fransen mogen niet in alle rust de voorstellen controleren en met elkaar vergelijken”, zei mevrouw Le Pen.

Frankrijk “uit de vicieuze cirkel van de schuldencrisis leiden”

Zij heeft een gedetailleerd programma voorgesteld, dat voorziet in het uitstappen uit de eurozone, de invoering van tolbarrières voor bepaalde importproducten en een verlaging van de sociale premies. Ze zou Frankrijk uit de vicieuze cirkel van de schuldencrisis willen leiden, die onvermijdelijk tot de ineenstorting van de euro zou leiden. “Alles andere is onverantwoordelijk”, zei ze. Frankrijk zou nu al een “hoge prijs” voor het EU-lidmaatschap hebben betaald. De gemeenschappelijke munt zou het land “lagere groei- en hogere werkloosheidscijfers” hebben bezorgd. Het onderzoeksbureau TNS Sofres heeft uitgezocht, dat 31% van de Fransen het eens is met de ideeën van het Front National. Een jaar geleden was dit nog 22%. “Onze ideeën zijn in opmars. De dynamiek spreekt voor ons”, zei Marine Le Pen.

Bron:

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/marine-le-pen-hilfeschrei-der-konkurrentin-11605088.html

Auteur: Michaela Wiegel

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hulpkreet van de concurrente

 1. Wat een achtelijk en ondemocratisch systeem waarin je op de goedwillendheid van je politieke concurrenten bent aangewezen om überhaupt mee te kunnen doen aan verkiezingen.

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Mevrouw Marine de verkiezingen duren nog 100 dagen.
  Er gebeurte nog veel in die honderd dagen. O.a. moet Griekenland 80 miljard krijgrn van Brussel.
  Er moeten verder nog enkele honderden miljarden opgehaald worden in de hele unie.
  Laten we maar eens kijken hoe dat gaat. Het zal ongetwijfeld helpen.

  Like

 3. Wim zegt:

  In Nederland is de Media ook een groot links bolwerk dat net zoals bij mevr Le Pen gebeurd de grote negatieve zelfs demoniserende macht overbrenger naar het volk is en dat geldt zeker voor de heer Wilders hier in Nederland . Daarom kan men gerust stellen dat voor hun beiden niet de Islam de grootste bedreiging is in hun ideologie en hun uitvoering daarvan …maar de Linkse wegbereiders en beschermmers van de Islam en zijn Islamiserings strategie..uitgezonderd natuurlijk de 24 uurs doodsbedreiging die zeker voor de heer Wilders geldt als aller grootste rechtstreekse bedreiging

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s