Waarom journalisten meestal conformisten zijn

Politieke partijen, verenigingen, ondernemingen, openbare persoonlijkheden, iedereen heeft de media nodig en om deze reden durft nauwelijks iemand hen te bekritiseren. De journalisten zelf echter beschouwen zich als grootmeesters van de kritiek, scholen samen in hordes en voeren hun campagnes. Op dit moment is bijvoorbeeld het conservatief geregeerde Hongarije een begeerd doel. Het Franse tijdschrift “Polémia” wierp eens een kritisch blik op deze “koloniale leger van het systeem” – en werkt twee van de belangrijkste redenen voor het conformisme van de journalisten uit: de structuur van de opleiding en de druk van de omgeving, die vaak ook verkocht wordt als journalistieke ethiek. Bijzonder interessant zijn daarin de overwegingen m.b.t. het tweede punt, die hieronder vertaald worden:

Journalisten hebben een hele hoge dunk van zichzelf en van hun werk. Ze denken, dat ze een speciale verantwoordelijkheid zouden hebben, dat zij de garantie zouden zijn voor de waarden van het systeem; een “waardesysteem”, dat zij uiteraard nooit zullen betwijfelen (zoals humanisme, representatieve democratie, feminisme en antiracisme).

Geen confrontatie met andere meningen

De opleiders, de professoren, delen uiteraard dit wereldbeeld en zullen daarom niemand laten opkomen, met wie ze het ideologisch niet eens zijn. Jonge journalisten worden dus door mensen opgeleid, die aan de waarde van het systeem geloven en ze zijn het niet gewend om ooit met een ander wereldbeeld geconfronteerd te worden, laat staan om met zo´n wereldbeeld in hun eigen wereldbeschouwing rekening te houden.

Journalistieke ethiek of discriminatie van informatie?

Journalistieke ethiek, weten wat men moet zeggen, maakt het mogelijk om prioriteiten te stellen en de vraag te beantwoorden of men zich met een gebeurtenis moet bezighouden of niet. In zo´n systeem van humanistische waarden is uiteraard een manifestatie ter ondersteuning van illegale immigranten veel meer waard dan bijvoorbeeld een patriottistische bijeenkomst, die men onder geen enkele omstandigheid in de publiciteit mag laten komen. Deze discriminatie van informatie is een feit in alle redacties van de mainstream media, waar erover wordt beslist wat er in het nieuws dient te komen. De ethiekopleiding op de scholen giet er bij de studenten met de paplepel in hoe men bepaalde gevoelige maatschappelijke thema´s moet behandelen. Ook hier vertegenwoordigen de opleiders geen meningsverscheidenheid, maar sluiten zich altijd alleen maar bij de mainstream aan.

Het persbureau heeft altijd gelijk

Een kritische geest is in de scholen voor journalistiek überhaupt niet gevraagd. Het vragen stellen over informatie is namelijk noch gewenst noch aan te bevelen, zolang deze van officiële bronnen afkomstig is, bijvoorbeeld van een van de drie belangrijkste persbureaus: AFP. Reuters en Associated Press.

Niet gevestigde bronnen gelden als minderwaardig

Met de opkomst van het internet was het weliswaar mogelijk om de omertà van de systeemmedia tegenover bepaalde thema´s te doorbreken, doordat geinteresseerden nu ook toegang hadden tot informatie, die geen officieel karakter had. Desondanks komt deze informatie bijna nooit binnen in de media van de oligarchie, omdat zij als minderwaardig wordt beschouwd tegenover de “officiële” informatie.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/006660-Warum-Journalisten-meist-Konformisten-sind

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, political correctness. Bookmark de permalink .

20 reacties op Waarom journalisten meestal conformisten zijn

 1. Columnist zegt:

  Hoe hebben Linksen de journalistiek in handen gekregen?

  Like

 2. De kern van het probleem in een notedop. Erg belangrijk dus dat de Populistische Omroep (www.popned.nl) er komt.
  @Columnist: kennelijk is het verhaal van de solidariteit met de zwakken en het verhaal van de sterkste schouders onweerstaanbaar voor een groot deel van de jeugd en voor veel ouderen. Dat dat in de praktijk neerkomt op links lullen en rechts vullen, hebben ze (de jeugd) pas later door en dan zijn ze zelf toe aan rechts vullen door links te lullen.

  Like

 3. Linsky zegt:

  Nou ja, we weten inmiddels wel dat conformisme de ernstigste ziekte is die de maatschappij bebreigd en in de tang houd.
  Er zijn overigens nogal wat journalisten geweest die wel degelijk ‘rechtse ballen’ hadden.

  Persoonlijk ken ik er ook een, Marjan C. Meijer!
  Ook een griet die durfde, en daardoor weggewerkt werd.

  En dan deze kanjer!
  Ik vergeet nooit Pamela Hemelrijk!
  Gelukkig niet voor een kleintje vervaard, en in staat zich volkomen onafhankelijk te vestigen en haar eigen leven te leiden.
  En desondanks op eigen wijze te protesteren tegen de misstanden en onrechtvaardigheid van onze samenleving.

  Een tante die nooit opgaf en tegen elke stroming inging.
  Eigen onderzoek deed, en op elke straf eens zo har schreeuwde.

  Een meid naar mijn hart! 🙂
  daarom hier nog eens postuum hulde aan de vrouw die lef, ballen en integriteit bezat!

  Hier zijn nog een aantal van haar artikelen te lezen:
  Bewaar de link.
  http://hvv.amsterdampost.nl/HVV/www.hetvrijevolk.com/index4200.html?pagina=119&AuthorID=20

  Like

 4. Linsky ben het met je eens,hemelrijk.Maar ik zou geen ander weten.ze kaakelen elkaar allemaal na.Vanmorgen naar buitenhof zitten kijken,Heb het ook weer gauw uit gezet,er werd geen een goeie vraag gestelt,wat een af gang.Ik ken er geen een met ballen in dit land hoor.

  Like

 5. Linsky zegt:

  Marijke,
  daarom noemde ik ook Marjan C. Meijer.
  Die ken ik persoonlijk heel erg goed en die weet uit eigen ervaring w at er in die tijd allemaal gebeurde. Zij was daar verslaggeefster.

  In augustus zaten we samen in Hongarije, te kijken en zagen toevallig voor onze ogen de coup gepleegd worden op de website van het Vrij Volk!

  Marjan heeft zelf ook meegemaakt hoe het Vrije Volk naar de klote ging door verraad van binnen uit.

  Hoe men haar wilde dwingen tot stukkies waar ze zelf helemaal niet meer achter stond, en/of zo geredigeerd werden dat er van haarzelf weinig meer over was.

  Zij heeft ze haar eigen weg gekozen, anders had ze het ook niet gered.

  Tot op heden heeft ze het gered, hoewel ze wel natuurlijk concessies heeft moeten doen aan haar oorspronkelijke liefde, de pers verslaggeving.
  Ik vind het echt erg dat Pamela, er uiteindelijk toch aan onderdoor ging. Het was een integere, gepassioneerde, gedreven vrouw.

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  Gelukkig hebben we een paar sites waar we onze ideeën kwijt kunnen en waar we mensen met andere ideeën kunnen treffen.
  Vroeger kon je helemaal niet met elkaar communiceren.
  Het doet me plezier dat er ook telkens meer mensen gebruik maken van die mogelijkheden.

  Like

 7. Linsky zegt:

  Yep, Louis,
  Da’s een waar woord!
  gelukkig dat het nog kan, maar ik vrees dat het internet ook niet meer al te lang vrij zal zijn, zoals de tekenen er nu op wijzen.
  Daarom herhaal ik maar steeds dat de mensen eens eendrachtig moeten worden en inventief in het vinden van oplossingen in hun persoonlijke leefomgeving.

  Nog even en we staan er echt alleen voor….. en wat dan?
  Kunnen we dan rustig afwachten en achterover leunen?
  Geloven dat men het begrepen heeft?

  Ik ben echt bang dat we roependen in de woestijn waren ( niet de Arabische) en dat al onze inspanningen al snel tot aan een minimum aan effect zullen dalen.

  Dit soort werk doe ik al 40 jaar.
  Lezingen gegeven door het hele land.

  In mijn eigen huis zelfs mensen ingelicht, opgeleid en inzicht bijgebracht ten aanzien van de wereldgebeurtenissen.
  Van de honderd zijn er 3 over……. 3!
  Drie mensen die nu begrijpen wat er werkelijk speelt in onze samenleving……
  da’s erg… 😦

  ………..Ik denk nog steeds aan Hu., Texel…of een ander eilandje..
  Ik neem nog een slok 🙂

  Like

 8. Linsky zegt:

  Even een berichtje nog voor de laatbloeiers onder ons:
  Ik maakte gisteren ook al melding van het feit dat er verdacht veel kritische websites uit de lucht waren.
  Hier is in ieder geval een verklaring! 😦
  ——————
  LUISTER NAAR DE LAATSTE UITZENDING VAN KLOA * OOK SP-KAMERLID JAN DE WIT OPNIEUW ONTMASKERD ALS CORRUPTE SLAAF VAN DE BANKEN, LATER MEER

  Advocaat Y. Moszkowicz heeft het webhostingbedrijf van deze site op ongekende wijze bedreigd en geintimideerd om deze site uit de lucht te krijgen, HETGEEN HEM OOK IS GELUKT. Hierbij wierp hij ondermeer ‘zijn familie’ in de strijd, kennelijk vanuit de wens te willen ‘meeliften’ op de reputatie van met name zijn oom Bram bij gebrek aan eigen kwaliteiten. Tevens meldde hij het hostingbedrijf dat er ‘een strafrechtelijk onderzoek tegen Kat zou lopen bij het OM in Utrecht’. Hiermee gaat dit conflict een nieuwe fase in waarin tevens ook de Utrechtse deken van de Orde van Advocaten is benaderd:
  http://www.klokkenluideronline.nl/?p=10700#more-10700

  Like

 9. koddebeier zegt:

  We hebben al jaren geen objectief nieuws in Nederland, het heeft een links tintje, bij misdaden word angstvallig vermeden dat er iets naar de herkomst van de dader(s) wijst. De lezers worden behandeld als een stel onbenullen, die er toch niets van snappen.
  Daarom heb ik al jaren geen krant(en) meer.

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  @E.J. : Ik mis een artikel. Gisteren heb ik er een reactie bij geplaatst(de 1e) die begint met:
  Zal ik jullie eens wat vertellen?
  Heb je dat artikel verwijderd, E.J.??

  Like

 11. E.J. Bron zegt:

  @Deckzeijl

  Nee, ik heb geen artikel verwijderd. Waar ging dat artikel dan over?

  Like

 12. G.Deckzeijl zegt:

  Het was een artikel dat je gisteren plaatste en ging over de situatie in Duitsland, censuur e.d.
  Het verscheen vrij snel boven je artikel over Ulfkotte.

  Like

 13. E.J. Bron zegt:

  Weet je zeker dat je dat commentaar hier plaatste? Volgens mij was dat op AP!!! Ga daar maar even snuffelen.

  Like

 14. Wachteres zegt:

  Uit De Dagelijkse Standaard: http://tinyurl.com/824zayp

  In Groot-Brittannië ligt wetenschap nog altijd onder politiekcorrect vuur.

  De enige die durfde te zeggen dat de rellen van de afelopen zomer de uitwassen van een zwarte gangstercultuur waren, was de eminente Britse historicus David Starkey (die sindsdien opgejaagd wild is).

  Like

 15. G.Deckzeijl zegt:

  @EJB, 12:11: Nee, niet op AP, zeer beslist niet. Maar laat maar zitten, er zijn belangrijkere dingen.

  Like

 16. E.J. Bron zegt:

  @Deckzeijl

  Oké. Ik weet in ieder geval zeker dat ik geen artikel heb weggeflikkerd en er zit ook niets in het spamfilter!

  Like

 17. Linsky zegt:

  Decky, ik heb dat quote:
  Zal ik jullie eens wat vertellen?
  ook zien staan gisteren, maar op een heel andere draad.
  Met de zoekdienst van je browser kun je het nogal eens terug vinden. 🙂

  Like

 18. Linsky zegt:

  Niks van gezien in de krant of het journaal…….!

  Molotov cocktails vs tear gas: New wave of Romania violence
  Protests in Romania have spread from the capital Bucharest to other cities as angry crowds clashed with police in a fourth day of demonstrations.

  The riots began on Thursday in a show of support for a deputy health minister who quit after criticising a draft bill that would have added private firms to the state health sector.

  Like

 19. Linsky zegt:

  En dit ook al niet!:

  De VS drijft de wereld richting nucleaire confrontatie of koude oorlog.

  Like

 20. G.Deckzeijl zegt:

  Linsky: laat maar zitten. Ik heb zo’n vermoeden dat het artikel dat maar niet in mijn herinnering wil verschijnen, eerdaags HIER weer verschijnt. EJB, laat maar zitten, het leven gaat door.
  http://tinyurl.com/7pf9nnu
  (prima bumpersticker, trouwens)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s