Nieuwe vondst onthult de rol van Zweden in de Ottomaanse handel in seksslaven

Uit de recente ontdekking van eeuwenoude documenten blijkt dat Zweedse schepen werden gebruikt voor de slavenhandel in de Middellandse Zee. Vaak bestond driekwart van de lading uit vrouwen, waarvan onderzoekers het sterke vermoeden hebben dat ze werden verkocht als seksslaven.

“De Zweedse geschiedenis moet worden herschreven”, vertelde onderzoeker Joachim Östlund aan The Local.

Östlund, van de afdeling geschiedenis van de Universiteit van Lund, ontdekte dat Zweden een actieve rol heeft gespeeld in de 18e eeuwse slavenhandel via de ontdekking van vergeten scheepsregistratie documenten, opgeslagen in de archieven van de Zweedse Consulaire Dienst in Stockholm.

Terwijl hij “niet verbaasd” is over het blootleggen van de deelname van Zweden in het Ottomaanse Rijk, benadrukt hij het belang om de rol van Zweden in deze zaak te onderzoeken..

“Zweden heeft actief deelgenomen aan de Ottomaanse slavenhandel met de Sub-Sahara, en dit is volledig nieuw”, zei hij.

Volgens de bevindingen van Östlund bevestigen de scheepslogboeken dat de ladingen bestonden uit “negers.”

Terwijl de slaven die naar Amerika werden verscheept mannen waren, die werden gebruikt om op plantages te werken, had het Ottomaanse Rijk een compleet andere agenda.

“Tot 75% van de passagiers aan boord waren vrouwen”, aldus Östland.

“Deze vrouwen werden gebruikt als bediendes en als concubines of als beide. Ze leefden een relatief korte tijd en onderzoek wijst op een gemiddelde tot zeven jaar na aankomst in het Ottomaanse Rijk. En dat hield de slavenhandel tussen Afrika en Tripolis goed op gang.”

Het enige alternatief voor de slavernij was een huwelijk en dit verminderde ook het aantal slaven – wat op zijn beurt de vraag deed toenemen.

Zweden had in 1741 consuls in Tripoli, die een vredesakkoord bereikten tussen de twee landen.

Volgens Östlund had Zweden ook met andere landen in de regio vredesakkoorden gesloten en dit betekende dat Zweedse schepen ongehinderd en onafgebroken in de Middellandse Zee konden varen.

Östlands bevindingen hebben geleid tot verhitte discussies en niet iedereen is blij met dit nieuws. Terwijl mensen hem beschuldigen van de poging de Zweedse geschiedenis door het slijk te willen halen, legt Östlund uit dat gewoon nieuwsgierigheid de motivatie was voor zijn onderzoek.

“We kunnen niet altijd het idee hebben dat Zweden simpelweg een gelukkig land in het Noorden is, afgesloten van de rest van de wereld”, zei hij tegen The Local.

Het boek van Östland over zijn onderzoek: “Zweden en Noord-Afrika: Slavernij en Diplomatie in de Mediterrane Wereld, omstreeks 1650 – 1760” zal worden uitgebracht in 2013.

Zie voor een afspeellijst met 5 video´s over de Arabische slavenhandel de volgende link (na het eerste filmpje komt automatisch het 2e, 3e, 4e en 5e. De filmpjes zijn ook apart aan te klikken):

http://www.youtube.com/watch?v=NC6BnlOsnM4&feature=BFa&list=PLFB2A918726C65DF0&lf=results_main

Bron:  http://www.thelocal.se/38486/20120113/

Auteur: Oliver Gee.

Vertaald uit het Engels door:

vederso

Noot van de vertaler:

Het politiek correcte begrip “Ottomaanse Rijk” wordt vaak gebruikt zonder “Turkije” te noemen, dit om gevoeligheden in het debat rond integratie te omzeilen.

Zie daarvoor ook:

https://ejbron.wordpress.com/2012/01/06/onderzoekers-eisen-geschiedvervalsing-vanwege-de-slechte-turk/

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Zweden. Bookmark de permalink .

15 reacties op Nieuwe vondst onthult de rol van Zweden in de Ottomaanse handel in seksslaven

 1. Linsky zegt:

  Goed artikel weer!
  Dit soort misdaden kan niet genoeg onder de aandacht worden gebracht.

  Voor wie echt meer van dit onderwerp wil weten, er is vollop verkrijgbaar.
  Meer dan we hier kunnen plaatsen.
  Tik in Google de trefwoorden ” islam – slavery – rape maar eens in.
  Je heb een aanbod van honderden filmpjes, allemaal goed gedocumenteerd.

  Bijvoorbeeld zoiets:
  Mohammad Decided To Rape Women – Islam – Koran – quran

  Like

 2. V.K. zegt:

  -@EJ.Bron (Bert)

  -Ik weet niet hoeveel je al vertaalt hebt, maar ik stel voor om de header van je startpagina te veranderen in ”De 1000 en 1 verzamelde vertalingen van E.J.Bron”…dit om wakker te blijven.

  Like

 3. Hir zegt:

  En dan nog de slavernij van witte vrouwen uit Ierland, Oekraiene, etc. en slavinnen uit India. Kinderslavern. Slavernij die in moslimlanden tot op de dag vandaag nog gebeurd.

  Like

 4. 2Crazy2True zegt:

  De Zweedse betrokkenheid is maar bijzaak als je het volgende stukje uit de tekst eens goed tot je laat doordringen:

  “Ze leefden een relatief korte tijd en onderzoek wijst op een gemiddelde tot zeven jaar na aankomst in het Ottomaanse Rijk.”

  Hier staat dus wat intensief Ottomaans gebruik voor impact had op die vrouwen. Na zeven jaar waren de dames dus al geheel op.

  Er mag misschien een luchtje aan de Zweedse geschiedenis zitten, de islamitische geschiedenis van Turkije stinkt echter als een beerput! Er is geen spoor van die Afrikanen in Turkije over gebleven. Dit betekent dus dat ze tijdens en na het gebruik tesamen met hun daar eventueel geboren kinderen allemaal vermoord moeten zijn.

  Wanneer gaan die Turken eens verantwoording afleggen voor hun islamitisch barbaarse verleden. Of hoeft dat weer niet van de “Gutmenschen” omdat het zielige islamieten zijn?
  Onze honden hebben meer verantwoordelijkheid dan hun grijze wolven.

  Like

 5. Columnist zegt:

  Israël, India en China zouden de moslims moeten dwingen tot herstelbetalingen aan Afrika.

  Like

 6. anton zegt:

  tja, op welke universiteit,hoge school of middelbare school krijgen nederlandse kinderen een correcte weergave van de historie aangeboden?
  Ik heb toch echt geen andere keus dan PVV te stemmen in ons land!

  Like

 7. Louis zegt:

  Een Afrikaanse herkomst bij mensen in Irak sorry Frans ben jij onderontwikkeld of lul je maar wat ?

  Like

 8. vederso zegt:

  @ Louis. Zie ook het zeer interessante interview van Michael Coren met Tarek Fatah waarin de laatste uitlegt dat Mekka bijvoorbeeld de meest ethnisch diverse (multiculturele) stad is die men zich kan voorstellen.

  Like

 9. Louis zegt:

  Vederso, Volgen mij had Frank het over de herkomst van mensen. niet over de sociaal-culturele Identiteit

  Like

 10. Louis zegt:

  Dit was een vraag @Frank volgens mij ligt Irak op loopafstand van Afrika.

  Like

 11. @Louis, Een merkwaardige manier om een vraag te formuleren. Het slavenhalen door de Arabieren is ouder dan de transatlantische slavenhandel. Zie de geschiedenis van Zanzibar bijvoorbeeld. Het schijnt dat van de mannen die tot eunuch gemaakt werden 90% daaraan dood ging. Maar dat gebeurde niet met alle mannelijke slaven. Er waren er dus ook die zich nog wel voort konden planten. De gebieden die in het verleden (en nu) door de mohammedanen overheerst werden strekten zich uit over enorme gebieden en we hebben het ook over eeuwen. Er was zeker sprake van behoorlijk wat verschillen. Dat van de mensen in Irak die herkenbaar zijn als afstammeling van Afrikaanse slaven heb ik uit een bericht over de verkiezingen daar van een aantal jaren geleden waar een van de partijen als verkiezingspunten noemde: erkenning voor de rol in de slavernij.
  Mijn naam is Frans, geen Frank.

  Like

 12. Pingback: Islam en slavernij | Fubar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s