Gekwalificeerde Grieken stromen naar Australië

De economische crisis in Giekenland leidt tot een massale exodus van hooggeschoolde arbeidskrachten. Omdat jonge afgestudeerden in hun geboorteland geconfronteerd worden met een uniek werkloosheidscijfer van 42,5%, vluchten velen naar Australië, om zich daar aan te sluiten bij de wereldwijd grootste gemeenschap van Grieken in het buitenland.

In Melbourne, de op één na grootste stad van Australië, heeft zich sinds de grote goudkoorts aan het begin van de 20e eeuw de grootste Griekse gemeenschap van Australië gevestigd. In tegenstelling tot destijds, zijn de mannen en vrouwen, die daarheen zijn gemigreerd op zoek naar een beter leven, echter beroepsmatig uitstekend opgeleid. Het zijn afgestudeerden van de universiteit, ingenieurs, architecten, mecaniciens, leraren of bankiers en zouden alles doen om werk te krijgen. Sinds juni, aldus vooraanstaande leden van de Griekse gemeenschap, zouden de Grieken wanhopig proberen om te emigreren naar het land, dat door de turbulenties van de globale markt bijna onberoerd bleef en als uitermate kansrijk geldt. “Onlangs kreeg ik een telefoontje van een Griekse loodgieter, die al acht maanden geen werk had en drie kinderen moest voeden. Hij was zó wanhopig, dat hij al met het idee had gespeeld om zelfmoord te plegen”, vertelt Bill Papastergiades, advocaat en voorzitter van de Griekse gemeenschap aan het Britse dagblad The Guardian.

2500 Grieken vertrokken in het voorjaar naar Australië

Alleen al in het jaar 2011 zijn er 2500 Griekse burgers naar Australië vertrokken. Nog eens 40.000 zouden interesse hebben getoond in een staatsburgerschap. Bij een beurs voor vakkrachten, die door de Australische regering in oktober vorig jaar in Athene werd georganiseerd, waren er 13.000 sollicitanten voor 800 banen.

Een actueel onderzoek van de universiteit van Thessaloniki laat zien, dat de Grieken gezien de catastrofale economische situatie nu vooral proberen in het buitenland werk te zoeken. Jonge mensen kijken daarbij vooral naar landen als Rusland, China en Irak. De meeste ondervraagden proberen niet eens thuis werk te vinden. Ze zien geen toekomst in hun eigen land, waarin de mensen in ieder geval de komende tien jaar de broekriem moeten aanhalen.

In Griekenland heersen paniek en een slechte stemming

Zodoende maakt Athene hen het afscheid nemen niet moeilijk. “Australië is een positief land. Het is een Luilekkerland, er bestaat hier een gevoel van welvaart en van kansen”, dweept Tessie Spilioti, die opgroeide in Australië en 27 jaar geleden naar Athene trok, voordat ze weer naar Down Under terugkwam. “Dat ontbreekt in Griekenland volledig. Daar zijn de mensen gegrepen door de paniek, de stemming is slecht, het moreel is laag en er heerst een gevoel alsof men belegerd zou worden”.

Ook de Grieken, die in de jaren-50 en de jaren-60 door armoede gedreven gedwongen waren om te emigreren, hebben leren houden van hun nieuwe thuis. Ze zijn teleurgesteld in hun oude land. Jarenlang keken de verschillende regeringen op de diaspora neer, Griekse staatsburgers in het buitenland kregen niet eens stemrecht – zelfs in plaatsen zoals Melbourne, waar de succesvolle Griekse gemeenschap inmiddels 300.000 mensen telt.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/006668-Qualifizierte-Griechen-stroemen-nach-Australien

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Griekenland. Bookmark de permalink .

22 reacties op Gekwalificeerde Grieken stromen naar Australië

 1. Linsky zegt:

  Nou ja, dan sluit dit wel aan;

  Credit Suisse: Banken hebben in februari 10 BILJOEN nodig om overeind te blijven
  Crisis eurozone dreigt al op zeer korte termijn onbeheersbaar te worden
  De crisis in de eurozone zal volgens Credit Suisse dit voorjaar zijn hoogtepunt bereiken. Afloop: totaal onbekend.
  William Porter, analist bij de Zwitserse bankgigant Credit Suisse, schrijft dat hij op de financiële markten geruchten heeft gehoord dat de Europese Centrale Bank in februari het duizelingwekkende bedrag van mogelijk wel 10 BILJOEN (tienduizend miljard) dollar in de Europese banken zal moeten pompen, in een (laatste?) krampachtige poging om de eurozone overeind te houden.
  De vorige 3-jaar lopende kredietverstrekking aan de banken door de ECB bedroeg al een krappe 500 miljard euro. Dit geld werd deze maand gebruikt om de waardeloze staatsobligaties van onder andere Italië, Spanje en Portugal op te kopen.
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=650799&r=1&tbl_archief=&
  http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2012/01/36340/

  Like

 2. Linsky zegt:

  Dit kan echt geen andere oorzaak hebben dan zwart Karma!

  We moeten het ergens aan verdient hebben.toch?!

  Ik herinner me vanuit de (vaak verdraaide) geschiedenis boeken, dat het oorspronkelijke uitschot van Europa naar het Nieuwe beloofde land Amerika trok. Nou ja, we weten hoe ze daar de beest hebben uitgehangen.
  Niemand die kon vermoeden dat we terug betaald zouden worden met,; baardapen, Arabische pinguïns, rifratten, zandapen, woestijkruipers… etc…

  Maar waar Australië het aan verdient heeft……?
  Da’s toch die voormalige kolonie, waar hele zware verbannen misdadigers, uiteindelijk de overhand hebben gekregen, op de Aboriginals en de Engelse overheid?
  Dat was toch een strafkolonie?

  Ik kom maar niet achter, krijg een natte rug en hoofdpijn van het prakkiseren………..

  Like

 3. chantal zegt:

  Zag vorige week op het Belgische nieuws dat Spaanse gekwalificeerde werkelozen in Belgie hun toevlucht zoeken en warm welkom worden geheten. Er kwam o.a. een Spaanse vrouwelijke lasser in beeld die vertelde hoe aangenaam het werk in het gastland was.

  Like

 4. seculiere zegt:

  ik ga misschien ook gaan lassen in canada

  Like

 5. Linsky zegt:

  Seculiere, dat kun je best doen hoor.
  daar is hopen geld te verdienen.
  Ik ken iemand persoonlijk die dat ook al doet.
  Maar wel zo snel mogelijk Internetten hè!

  We willen je hier niet missen. 🙂

  Like

 6. Hellen zegt:

  @ Chantal
  Ik zag een week of 3/4 geleden iets op de staatsTV over een Nederlands/Griekse man die via een uitzendburo mensen zocht in Griekenland om in de vlees industrie in Nederland te werken , ik dacht WTF er liggen een paar 100.000 mensen op hun nest , alleen al 93 % van die qatvreters hebben nooit een dag gewerkt , 40 % van de moslimverrijkers zit en een fokkin theehuis , het barst hier van de Nederlandse werklozen , dan zet je die toch aan het werk , bij werkweigering de uitkering stoppen dan is t gauw afgelopen met die werkweigeraars . Australie heeft een totaal ander beleid , daar kom je alleen binnen als er werk voor je is en zo hoort het ook , hier zijn de eerste woorden bij binnenkomst in ons land , WW , Kinderbijslag , Subsidie en Uitkering en kijk wat dat heeft gebracht , het sociale vangnet wordt leeggevreten , gelukkig weet het CDA het beter , ze hebben een paar ” nieuwe ” ideeen , de nitwits zeggen dat we niet zonder immigranten kunnen , we hebben ze hard nodig , dit verzint een normaal mens niet , dan ben je als partij volledig de weg kwijt !

  Like

 7. seculiere zegt:

  ik ben nu live op bnn de iq test aan het afleggen,effe pauze nu
  keer kijken hoe goed in ben ingeburgerd

  Like

 8. seculiere zegt:

  tuurlijk linsky,welke soort lasser is je vriend?of weet je dat niet?

  Like

 9. Linsky zegt:

  Eerst effe uitleggen wat je met dat BNN bedoeld?
  Ben je nu op tv?

  Enne, ja een vriend van me is Canadees en werkt dus als baas op zo’n olie bedrijf.
  Hij vroeg me daar ook te komen en in een jaar tijd kapitalen te verdienen.
  Ongelooflijk wat een geld er verdient wordt.
  Ik ontmoete hem in Hongarije, omdat ie met een vriendin van me mee ging.
  En dan was ie daar voor een aantal maanden. Daar verdiende hij genoeg voor hoor!

  Like

 10. seculiere zegt:

  moet nu is naar bnn kijken,je kan de iq test live mee doen via het internet,maar het is zeer moeilijk en veel te weinig tijd

  Like

 11. Linsky zegt:

  O, ah, je doet dat via internet?
  Dan moet je wel een linkje zetten natuurlijk, ander weten we niks.
  Maar allicht is een intelligentietest moeilijk voor je.
  Je bent Turk, Belg en Seculier….wat kun je nou meer tegen hebben, 🙂

  Like

 12. seculiere zegt:

  daar is het te laat voor jullie denk ik,we zitten al halverwegen, http://www.igtest.bnn.nl

  Like

 13. Linsky zegt:

  Bedoel je deze link Seculiere?
  http://iq.bnn.nl/d/index.html

  Zit je nog in de strijd, of ben je al op weg naar Canada? 😦

  Like

 14. seculiere zegt:

  ja jouw link is de juiste,maar ik heb slecht gescoort, 102

  Like

 15. seculiere zegt:

  had die raki beter laten staan

  Like

 16. Linsky zegt:

  Troost je Seculiere,
  ik zelf heb het helemaal niet zo op van die ‘slimmerikken’!
  Die zijn vaak lastig, stellen vervelende vragen en blijken vrijwel altijd ‘eigenwijs’ te zijn.
  Da’s gewoon heel vervelend, hoor! 😦

  En geef nou niet die raki de schuld, ik gaf al aan dat je het een en ander tegen hebt.
  In Canada, geven ze niet zo veel om je IQ. daar willen ze alleen dat je hard werkt.

  Eén nadeel….je mag geen raki drinken!
  Staat onmiddellijk ontslag op! 🙂

  Like

 17. seculiere zegt:

  we dwalen weer af E.J. zal het niet op prijs stellen

  Like

 18. Linsky zegt:

  Neem ik op mijn verantwoording Seculiere.

  We hebben vandaag weer heel hard gewerkt , en een beetje lol af en toe mag wel.
  Maar er is weer veel te lezen en te zien, dus ik zou zeggen, ga los! 🙂

  Like

 19. seculiere zegt:

  in de public van dat programma op bnn zat er een ali,de presentator vroeg of hij een arabische spreekwoord wou zeggen,die ali zegt ik spreek geen arabisch,waar de presentator zegt ah sorry ik dacht dat je turks was….

  Like

 20. Columnist zegt:

  @seculiere

  Inderdaad. Turks en Arabisch zijn erg verschillende talen.

  Like

 21. louis-portugal zegt:

  I.P.V. Griekenland kun je ook Portugal schrijven hoewel het hier nog niet zooo triest is.
  Hier gebeurt hetzelfde. Jonge opgeleiden die hier geen baan kunnen krijgen vertrekken naar alle windrichtingen. Er zijn zelfs politici die het stimuleren.
  Mijn vroegere loodgieter gaat werken in Rotterdam.
  Een aannemertje werkt als projectleider bij een portugees bedrijf in Angola enz. enz.
  De lokale economie wordt door de BTW verhoging en andere bezuinigingen volledig gewurgd.
  Kopers krijgen hooguit 70 % hypotheek.

  Door de bezuinigingen komt er minder geld binnen bij de staat dus nog meer tekort dus nog meer bezuiniggen. De vicieuze cirkel.

  Like

 22. Linsky zegt:

  Grieks bankroet en chaos eurozone nabij na weigering deal Hedge Funds
  Doos van Pandora
  De Emerging Sovereign Group, een $ 1 miljard groot Hedge Fonds, liet zijn klanten in 2011 al weten dat de Europese politici ‘de doos van Pandora’ hadden geopend door te proberen een Griekse schuldenkwijtschelding te forceren. Met een bedrag dat varieert van 500 miljard tot maar liefst $ 10 biljoen dat nodig is om de banken overeind te houden hoeft u geen rekenwonder te zijn om te weten dat dit enorme gevolgen zal hebben voor de financiële en economische positie van de hele eurozone.
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=650933&r=1&tbl_archief=&

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s