De EU is bereid om Kroatië op te nemen, maar willen de Kroaten dat zelf wel?

Tot nu toe heeft slechts één volk er een referendum over gehouden of dit het lidmaatschap van de EU wenselijk acht of niet. Maar dat waren gewoon de Zwitsers, daarom kon iedereen het “NEE” van het volk goed begrijpen. In alle andere gevallen gold al decennia lang, dat de EU bepaalde wie er werd opgenomen. En de volkeren van Europa moesten blij zijn als ze überhaupt die mogelijkheid aangeboden kregen: Hongaren, Grieken, Tsjechen, Roemenen, Portugezen, Cyprioten, ze waren allemaal blij dat Brussel de hand uitstak om ze binnenboord te halen.

Nu heeft Brussel opnieuw zijn hand uitgestoken, naar de Kroaten. En het volkje aan de poort naar de Balkan zou daartegen “NEE” kunnen zeggen. Het referendum vindt aanstaande zondag plaats:

Een nipt “JA” m.b.t. de EU-toetreding van Kroatië verwacht.

Waarnemers rekenen op een meerderheid van 50 tot 60%. Ondanks een dalende populariteit van de Europese Unie zal het Kroatische stemvolk zondag a.s. vermoedelijk instemmen met de EU-toetreding van het land. Men verwacht, dat tussen de 50 en 60% van de kiezers voor een lidmaatschap zal stemmen.

Politici dwars door alle partijen heen vinden, dat Kroatië met het lidmaatschap van de EU definitief het Balkan-verleden achter zich kan laten en terug kan keren naar zijn historische en culturele wortels in Europa. President Ivo Josipovic verklaarde een “NEE” tegen Brussel als onverantwoordelijk. Minister van Buitenlandse Zaken Vesna Pusic zei, dat een “JA” absoluut noodzakelijk zou zijn voor het “economische overleven” van Kroatië. Het referendum is geldig onafhankelijk van het aantal deelnemers. Een eenvoudige meerderheid is voldoende voor het resultaat.

De afgelopen twee weken werd de Kroatische bevolking letterlijk gebombardeerd met reclame ten gunste van de EU. Ook de machtige katholieke kerk maakte zichzelf tot pleitbezorger van de EU en verzekerden, dat de Kroaten in geval van toetreding niet bang zouden hoeven zijn hun nationale identiteit te verliezen. Kroatië had zich in 1991 samen met Slovenië losgemaakt van Belgrado. Hun onafhankelijkheidsverklaring betekende het begin van het verval van Joegoslavië, wat tot 1995 voor een serie bloedige oorlogen zorgde.

NZZ

We zijn benieuwd naar de uitslag. Waarschijnlijk denken veel Kroaten op dit moment ook aan datgene wat Brussel met Hongarije doet.

Bron:

http://www.kybeline.com/2012/01/19/die-eu-ist-bereit-kroatien-aufzunehmen-aber-wollen-es-die-kroaten/#more-30899

Auteur: Kybeline

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, EU, Europeanisering. Bookmark de permalink .

5 reacties op De EU is bereid om Kroatië op te nemen, maar willen de Kroaten dat zelf wel?

 1. Linsky zegt:

  En zo wordt de kudde groter en groter!
  Sommige van die wollige beestjes hebben daarbij zelfs de indruk dat ze kiezen.

  Het doet me denken aan de school.
  Hoe vaak zag je niet dat dat de grootste branieschopper alle zwakkeling, de leeghoofden en vooral de dommekrachten achter zich kreeg, meestal door middel van intimidatie, omkoperij, en desnoods met chantage!
  Waarom krijg ik déjà vu’s van die EU?

  En weer eens te meer bewijs hoe diep de R. Katholieke kerk in de pap zit.
  Eerst van de week die boodschap dat ze die met een World conferentie in Rome religies gaan verenigen en weer dit!

  Like

 2. Linsky zegt:

  En hier dan het nieuwe Euro-stembiljet

  Like

 3. ik vind van beter niet bij ons in komen voorkomt alle narigheden

  Like

 4. Hravatska Dusa zegt:

  Kroatë/Hrvatska, hopelijk komt er een NEE tegen Europa, laat je niet verleiden, blijf onafhankelijk, het voegt niets toe om je aan te sluiten bij de EU. Zie maar om je heen ………….

  Like

 5. Linsky zegt:

  ‘We want him out’: Anger burning in Romania !
  Romania is in the grip of its worst protests in over a decade. For the second week running, amid outbreaks of violence, demonstrators have taken a stand against a government they say has brought in low wages, cuts and rising corruption.

  At least 7,000 people took to the streets of Bucharest on Thursday to demand the resignation of the country’s government and its president, Traian Basescu.

  The protests that have been raging since last Sunday have already left at least 60 people injured. On Thursday alone, about 100 people were questioned by the police on suspicion of throwing stones and using iron fences to attack police lines.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s