Het gouden tijdperk van de islam – een tweede blik

De tijd vanaf de dood van Mohammed tot en met de 13e eeuw werd gekenmerkt door de glorierijke dagen van het islamitische rijk. Het was een periode van handel, industrie en interculturele synergie, evenals het opbloeien van de wetenschappen, de kunsten, de geneeskunde en de architectuur. Het was het toonbeeld van datgene hoe een beschaving zou moeten zijn. Vraagt u maar aan Obama. In zijn toespraak in het jaar 2009 in Cairo zei de president, dat de islam “vele eeuwen lang het licht van de leer zou hebben gedragen en zo de weg geëffend zou hebben voor de Europese Renaissance en de Verlichting” en hij prees de “innovatie van de islamitische gemeenschappen, die de orde van de algebra ontwikkelden; ons magnetisch kompas en navigatie-instrumenten; het onder de knie krijgen van schrijfschrift en van de druk; ons begrip hoe ziektes zich verbreiden en hoe men ze geneest.”

Terwijl Europa in de duistere periode van onwetendheid verkommerde, angst en bijgeloof werden gevolgd door de ineenstorting van het Romeinse rijk in de 5e eeuw (zo vertelt het de geschiedenis), was het de islamitische wereld die de fakkel van de klassieke beschaving naar Europa droeg, dat dat uiteindelijk uit de duistere periode de 15e eeuw in strompelde.

Daartegenover bloeide de islamitische wereld tijdens de duistere periode op: tot de 13e eeuw waren zowel Afrika als India belangrijke centra van de islamitische beschaving geworden en korte daarna vormden zich islamitische koninkrijken in de Maleisisch-Indonesische wereld, terwijl de Chinese moslims in heel China opbloeiden.

Om deze reden is de islam een religie voor alle mensen, van welk ras of met welke achtergrond dan ook: islamitische civilisatie is gebaseerd op een eenheid, die volledig tegen racistische of etnische discriminatie is. Zulke fundamentele rassen en etnische groepen, zoals de Arabieren, de Perzen, de Turken, de Afrikanen, de Indiërs, de Chinezen en de Maleisiërs evenals talloze kleinere groepen, namen de islam aan en droegen bij aan de opbouw van de islamitische civilisatie.

Bovendien, zo gaat de geschiedenis verder, was de islam niet tegen de leren van vroegere civilisaties en integreerde hij hun wetenschappen, de leren en hun cultuur in zijn eigen wereldbeschouwing. Ieder ras of etnische groep, die de islam had aangenomen, leverde zijn bijdrage aan de islamitische civilisatie. Waar iedereen nu bij hoorde.

De wereldbevolking, die door de islam werd gecreëerd, was er net zo succesvol in om de geest en de gedachten van de mensen te activeren, die in zijn schoot vielen. Als eindresultaat van de islam werden de Arabische nomaden de fakkeldragers van de wetenschap en van de leer. De Perzen, die voor de opkomst van de islam een reusachtige civilisatie hadden geschapen, produceerden desondanks nog steeds en meer wetenschappen in het verloop van de islamitische periode dan daarvoor. Datzelfde kan men van de Turken en andere volkeren zeggen, die de islam hadden aangenomen. De religie van de islam zelf was niet alleen verantwoordelijk voor de schepping van een wereldbevolking, waaraan mensen met vele verschillende etnische achtergronden deelnamen, maar hij speelde ook een centrale rol bij de ontwikkeling van het intellectuele en culturele leven in een omvang, zoals men daarvoor nooit had gekend.

 ——————————————

Wat een verhaal. En het is een verhaal, dat de Amerikaanse scholieren vanaf hun 12e jaar krijgen voorgezet totdat ze afstuderen. Wat een verhaal? Vermoedelijk eerder een sprookje.

Viktor Hansen heeft Obama´s versie van de gouden periode van de islam opgetekend:

In zijn toespraak in Cairo verkondigde president Obama, dat hij een “geschiedenisstudent” geweest zou zijn. Maar ondanks meneer Obama´s voorstelling als Ivy-League opgeleide intellectueel, ontbreekt het hem zowel aan historische competentie bij de feiten als bij de interpretatie van diezelfde feiten: …Obama… beweerde, dat “de islam… het licht van de leer zoveel eeuwen gedragen zou hebben en de weg zou hebben geëffend voor de Europese Renaissance en de Verlichting.” In werkelijkheid was het zo, dat de middeleeuwse islamitische cultuur weinig te maken had met de Europese herbezinning op de klassieke Griekse en Latijnse waarden. Europeanen, Chinezen en Hindoes, en niet moslims, vonden de meeste verworvenheden uit, die Obama als islamitische uitvindingen presenteert. …Veel in de Renaissance was eerder gebaseerd op een eeuwenlange vlucht van de Grieks sprekende Byzantijnse geleerden van Constantinopel naar West-Europa, om te vluchten voor de agressie van de islamitische Turken. Veel denkers van de Romantiek en de Verlichting probeerden de vrijheden van de onderdrukte onderdanen onder de islamitische heerschappij in het oostelijke en westelijke Europa uit te breiden.

Andrew Bostom heeft de mythe, dat Córdoba een model van de oecumene zou zijn geweest, gefileerd:

Wanneer men Jane Gerber´s these over de “verblindende” mythe van een “gouden periode” uitbreidt, dan biedt de overleden Richard Fletcher (in zijn boek “Moorish Spain”) een eerlijke inschatting van de interreligieuze relaties in het islamitische Spanje en zijn kijk op de andere stromingen in die tijd, die verantwoordelijk waren voor de verduistering van die periode:

Op de getuigenis van diegenen, die de gruwelijkheden van de veroveringen door de Berbers meemaakten, van de Andalusische fitna (marteling) in de vroege 11e eeuw, van de invasie door de Almoraviden – om slechts enkele vernietigende episodes te noemen – moet dit (d.w.z. de rozerode kijk op het islamitische Spanje) als leugen overkomen.

De eenvoudige en bewijsbare waarheid is, dat het Moorse Spanje vaker en meer een land van opstanden dan van rust was….tolerantie? Vraagt u het aan de Joden van Granada, die in het jaar 1066 werden afgeslacht, of aan de christenen, die door de Almoraviden in het jaar 1126 naar Marokko werden gesleept (net zoals de Morisken vijftig jaar later). …In de tweede helft van de 20e eeuw verscheen er een nieuw soort camouflage ten tonele: de schuld van het liberale geweten, die het boze van het kolonialisme ziet – eerder aangenomen dan bewezen – dat men aan de christelijke verovering van Al-Andalus en aan de vervolging van de Morisken kon zien (maar vreemd genoeg niet aan de Moorse verovering en kolonisatie). Eenmaal goed geroerd, wordt dit aan de lichtgelovige academici en mediamensen in de hele wereld aangeboden. Daarna giet men dit royaal over de waarheid…onder de culturele omstandigheden, die in het huidige Westen overheersend zijn, moet het verleden zo worden verkocht en om succesvol te kunnen worden verkocht moet ze aantrekkelijk verpakt zijn. Het middeleeuwse Spanje in zijn natuurlijke toestand heeft geen aantrekkelijk uiterlijk. Mateloos zwelgen in glans en glamour…zorgen voor wonderen om het imago te verbeteren. Maar het Moorse Spanje was geen tolerante en Verlichte samenleving, zelfs in zijn meest gecultiveerde periode was dit niet het geval.

Ook Serge Trifkovic heeft een algemene afrekening geschreven over deze bombastisch omschrijvingen over de prestaties en hoffelijkheden van de islamitische gouden periode in zijn artikel “The Golden Age of Islam is a Myth”, dat bij FrontPage is verschenen.

En nu hebben we Emmet Scott, die in een binnenkort verschijnende studie “Mohammed & Charlemagne Rvisited; An Introdruction to the History of a Controversy” de these vertegenwoordigt, dat het zich uitbreidende islamitische rijk i.p.v. het klassieke erfgoed te bewaren dit vernietigt en daardoor gezorgd heeft voor de donkere periode.

Gewapend met nieuw archeologisch bewijsmateriaal levert Scott een overtuigend argument, dat oorspronkelijk in het jaar 1920 door de Belgische historicus Henri Pirenne naar voren was gebracht, dat de klassieke civilisatie niet was ingestort na de val van het Romeinse rijk, maar dat deze stukje bij beetje afsleet door de bestorming van de Arabische legers en de overvallen. De islamitische gouden periode stond op het punt de klassieke humanistische cultuur van het Westen voor altijd te vernietigen.

Hanson heeft al gewezen op de zakelijke fouten van Obama´s lofzang op de islamitische gouden periode. Andrew Bostom heeft de mythe, dat Córdoba een model voor de oecumene zou zijn geweest, ontmaskerd, Trifkovic heeft aangetoond, dat de voortzetting van de leer, de wetenschap, de technologie van “de gouden periode van de islam” lukte ondanks de islam en niet vanwege de islam en nu hebben we Emmet Scott, die de mythe ontmaskert, dat de gouden periode van de islam de klassieke humanistische westerse cultuur gered zou hebben. Wat komt er nu? De glorierijke sharia?

Bron:

http://europenews.dk/de/node/51340

Auteur: Richard Butrick

Bron oorspronkelijk artikel:

http://www.stonegateinstitute.org/2757/golden-age-of-islam

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie, Islam, political correctness, Spanje. Bookmark de permalink .

8 reacties op Het gouden tijdperk van de islam – een tweede blik

 1. Linsky zegt:

  Wiens brood men eet, diens woord men spreekt!
  dat is zeer zeker op Obama van toepassing, gezien het feit dat zijn gehele opleiding feitelijk betaald is door een Arabische prins.

  Van de gelegenheid gebruik makend, wil ik ook wel effe kwijt, dat het mij een doorn in het oog is, steeds maar weer een link te zien, al dan niet goed bedoeld, tussen moslims en het edele Schaak Spel!

  Zwijnen, varkens, rifratten, zandapen, woestijnkevers en zandwormen, etc. kunnen NIET schaken!
  Waarvan akte!
  Waarschijnlijk, niet zeker, is het schaakspel al duizenden jaren oud!
  De reden waarom er gewoon niet veel bekend is over het ontstaan.
  Het woord schaak is afkomstig van het Perzische woord shāh, dat koning betekent.
  Ook het woord mat is perzisch, wat hulpeloos betekent.
  Men kan dus veronderstellen en aannemelijk maken dat Perzië de bakermat van het mooie spel is.
  Echter dit heeft geen flikker met moslims te maken!
  Die kwamen pas héééél veel later en hebben zelfs nooit mogen spelen, waarschijnlijk om te verhullen dat zij ook niet over voldoende ontwikkeling, inzicht en intelligentie beschikken om een dergelijk schitterend spel volgens de regelen te kunnen spelen.

  Mij althans is der halve dan ook geen enkele moslim bekend die ooit heeft geschaakt, dan wel daarin wat van betekenis voorstelde.

  Viswanathan Anand, Vishy, is de énige oosterse Indiase schaakgrootmeester. Hij won zowel in 2000 als 2007 een toernooi om het wereldkampioenschap.waarbij hij in 2008 en 2010 verdedigde zijn titel behield in matches.
  En dat deze man geen moslim is wordt bewezen doordat onze Vishy een fotografisch geheugen heeft en aldus letterlijk ALLES onthoudt!
  Moslims kunnen dat niet, daarom hebben ze altijd dat boekje bij zich, waaruit na een leven lang lezen en reciteren, nog geen letter van begrijpen. 😦

  Like

 2. 2Crazy2bTrue zegt:

  Vrouwen schaken kunnen ze als geen ander…

  Like

 3. Linsky zegt:

  2Crazy2bTrue;
  ja, daar heb je wel gelijk in. hahaha
  En dat doen ze dan ook … 😦

  Like

 4. Hellen zegt:

  He , ik zie na een lange tijd een Ayaan maatje , hoe is het 2Crazy2bTrue ?
  Goed om weer wat van je te horen op dit blog .

  Like

 5. Jan zegt:

  Obama is een mol. Zei hij dat hij geschiedenis had gestudeerd? Ik dacht rechten, maar heb eens een artikel gelezen dat niemand hem daar uit de periode kent. Alles uit het verleden en over Obummer is spoorloos verdwenen of achter slot en grendel.

  Like

 6. Krista zegt:

  Wel makkelijk om zo te kwakzalven zonder met bewijzen te komen. Het enige dat ik weet is dat een ieder zal toekomen wat hij of zij verdient, een ieder is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen daden en zal de consequenties daarvan moeten dragen, vroeg of laat. Ik laat de Almachtige God hierover oordelen ❤

  Like

 7. E.J. Bron zegt:

  “Kwakzalven”???

  Oeps….ze laat de Almachtige God (vermoedelijk bedoelt ze Allah!?) hierover oordelen……
  Dat is gemakkelijk, dan hoef je zelf niet met tegenargumenten te komen.

  Like

 8. Pingback: Het gouden tijdperk van de islam – een tweede blik – Quo Vadis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s