Erdoğan en de Israël-haat

Recep Tayyip Erdoğan streeft een neo-Ottomaanse buitenlandse politiek na. Daarvoor maakt hij van alle middelen gebruik – maar vooral van de Israël-haat. Dat is echter een spel met vuur.

Toen de Turkse minister-president Recep Tayyip Erdoğan in het kader van de Gazaoorlog in 2008 tegen Israël tekeerging, werd dat nog afgedaan als persoonlijke teleurstelling van een geallieerde, die zich gepasseerd voelde door een partner. Per slot van rekening had Ankara daarvoor achter de coulissen de weg vrijgemaakt voor onderhandelingen tussen Israël en Syrië en voelde zich overrompeld. Drie jaar later is Turkije een van de sterkste anti-Israëlische krachten in de regio geworden. En het wordt steeds duidelijker, dat dit vooral een vehikel is voor een complete nieuwe oriëntering van de Turkse buitenlandse politiek.

Hadden Erdoğan en zijn Minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu enkele jaren geleden de toenadering tot Teheran en Damascus nog met een buitenlandse politiek van “zero problemen” gemotiveerd, nu wordt de lijst met die landen, waarmee Ankara intussen conflicten zoekt, steeds langer. Er wordt gedreigd met het sturen van een vloot naar de oostelijke Middellandse Zee om de Israëlische blokkade van Gaza te breken, die een VN-commissie onlangs nog legaal heeft genoemd. De republiek Cyprus, altijd nog een lid van de EU, wordt ook met oorlogsschepen bedreigd, omdat de eilandenstaat het gewaagd heeft om zijn zeegrenzen in een verdrag met Israël te bepalen om te zoeken naar grondstofvoorraden.

Demonstratief onderstreept Turkije zijn nieuwe kanonneerbootpolitiek door, zoals Turkse kranten berichten, vier fregatten te sturen om één schip te beschermen, dat voor de kust van het door Turkije bezette Cyprus naar voorraden moet boren. Ook het economisch verzwakte Griekenland wordt door Turkije nu weer benaderd met een politiek van speldenprikken. Intussen intensiveert Turkije de bombardementen op Koerdische stellingen in het buurland Irak – en doet daarmee datgene, wat Erdoğan in het geval van Israël met rebelse woorden veroordeelt. Zelfs de oude vriend in Damascus is niet meer veilig voor de woede van Erdoğan. De “zero problemen politiek” is veranderd in een agressief streven naar een regionale positie van grote mogendheid.

Intussen doet Europa nog steeds net alsof dat nog steeds het oude Turkije zou zijn, dat alleen vanwege de onhandigheid van Israël iets uit het lood is geslagen. Daarbij zou Europa al lang hebben moeten inzien, dat de betrouwbare partner uit de tijd van de Koude Oorlog niet meer bestaat. En dat heeft twee redenen. Enerzijds is er de afgelopen 20 jaar sprake geweest van een bijna seismische mentaliteitsverandering in de Turkse bevolking, die in toenemende mate islamitisch is. Daarbij komt een regering, die vermoedelijk nog nooit zoveel macht heeft genoten en op het punt staat het land strategisch nieuw te oriënteren.

Als je de naar de opvattingen van de Turkse bevolking kijkt, kom je tot de conclusie: Het land verliest zijn westelijke binding en drijft af naar de Oriënt. Verschillende peilingen laten zien, dat de Turkse bevolking welwillender tegenover Arabieren en Perzen staat dan tegenover Europa en de VS. Het Westen wordt met angst en wantrouwen bekeken. En dat heeft maatgevend te maken met het in de jaren-80 beginnende en in de jaren-90 snel sterker wordende waardeoordeel over de islam en conservatieve waarden. Vooral de islamisten hebben de indruk van een islamitisch “wij” bevorderd, dat tegenover een westers “zij” staat.

De Turkse politicoloog Ersin Kalaycioglu schrijft, dat Turkije een schoolvoorbeeld zou zijn van de “cultural turn”, die Samuel Huntington in zijn “Clash of Civilizations” voorspeld heeft. En verder: “Een resocialisatie van de Turkse publieke opinie heeft een nieuwe mentaliteit geschapen, die de religieuze identiteit benadrukt door te definiëren wie een Turkse burger is en een wereldbeschouwing doorgeeft, die kijkt door het prisma van het religieuze conflict.” Tot deze mentaliteit zou de opvatting behoren, dat moslims overal ter wereld onrecht zou worden aangedaan door het Westen. “Grote delen van de Turkse bevolking schijnen in een bijna middeleeuws wereldbeeld te geloven”, aldus Kalaycioglu, “waarin moslims, christenen en Joden met elkaar in oorlog zijn. Ze denken, dat ze de islam tegen de aanvallen van de christelijke missionarissen en hun joodse geallieerden in het Nabije Oosten en thuis te moeten beschermen.”

Deze opvatting werd nog versterkt door de afwijzende houding van Europa tegenover een Turkse toetreding tot de EU. Deze opvatting was echter al wijdverbreid voor de afwijzing en werd niet, zoals vaak wordt beweerd, pas door haar veroorzaakt. Het gaat veelmeer om een wereldbeeld, dat Erdoğan aanmoedigt en waarvan hij gebruik weet te maken voor zijn doelen.

Daarbij komt een aanzienlijke strategische ambitie van klassiek nationale aard, die vaak onder het trefwoord van de neo-Ottomaanse buitenlandse politiek wordt samengevat. Turkije oriënteert zich op het oosten om culturele redenen, maar ook om strategische. Dat heeft ermee te maken, dat Turkije al jaren geleden de hoop heeft opgegeven volledig lid te kunnen worden van de EU. Maar in Europa zou Turkije ook slechts een belangrijk land onder velen kunnen zijn. In het Nabije Oosten echter kan de door de economische opbloei nog aangewakkerde ambitie beter worden bevredigd. Want hier heeft Ankara weinig concurrenten. De onder Hosni Moebarak verharde Egyptische leidende macht heeft veel van zijn glans verloren en zal op de middellange termijn met interne problemen bezig zijn. De Saoedi´s hebben gebrek aan mensen en een moderne economie (en aan een aantrekkelijk maatschappijmodel). Ook Iran is de aantrekkingskracht van de eerste jaren na de revolutie door Khomeini al lang kwijtgeraakt. Toch is het kort voor de atoombom staande Teheran in werkelijkheid qua massa, bewapening en missionaire overmoed een serieus te nemen rivaal.

Erdoğan weet, dat de Turken niet per se populair zijn in Arabië, omdat de herinnering aan de Ottomaanse bezetting daar nog leeft. Maar hij heeft tijdens zijn eerste botsingen met Israël in 2008 een belangrijke ervaring opgedaan: Er bestaat geen beter middel dan het conflict met Israël om populair te worden in de Arabische straten. En nu komen daar nog twee elementen bij: de Arabische revoluties en de indruk van een tanende Amerikaanse macht. In het Nabije Oosten verdwijnen oude heersersdynastieën en allianties. De regio wordt buigzamer dan hij ooit was na de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft men gezien in Ankara: Daar is iets mogelijk. En ondertussen is Europa vooral met zichzelf bezig.

Turkije biedt nu twee dingen aan: Het doet zich voor als sterke anti-Israëlische speler in een regio, waarin de meeste Arabische landen zich stilzwijgend al lang met Jeruzalem hebben gearrangeerd. Erdoğan biedt de anti-Israëlische stromingen een jonge bron en een nieuw fixatiepunt aan. Daarbij komt een aantrekkelijk maatschappijmodel voor een Arabische jeugd, die zijn dictaturen wil overwinnen, die echter weinig kan met het geforceerde secularisme van Europese landen.

Europa droomt er nog steeds over, dat Turkije als brug naar de Oriënt zou kunnen dienen. In werkelijkheid wordt Turkije juist een strategische concurrent, die zijn mengvorm uit islam en westerse democratie niet wil gebruiken om de invloed van het Westen in de islamitische wereld te bevorderen, maar om zelf in het vacuüm te springen, dat een in toenemende mate op een ontbinding van de wereld zettende westerse leidende macht in de regio achterlaat.

Nu zou het misschien niet slecht zijn wanneer de Arabische revolutielanden zich zouden oriënteren op het politieke systeem van Turkije. Het verwoestende aan de nieuwe Turkse buitenlandse politiek is echter, dat zij met haar Israël-haat de oude obsessies van de Arabische wereld opnieuw aanwakkert. En dat op een moment, waarin de samenlevingen daar net op het punt stonden om te herkennen, dat hun dictators het conflict met Israël alleen gebruikt hebben om hun eigen veiligheidsregimes in stand te houden. Erdoğan probeert de macht van Turkije uit te breiden door oude demonen wakker te maken. Dat wijst echter niet naar de toekomst, maar terug naar een verleden vol conflicten.

Bron:

http://www.cicero.de/weltbuehne/tuerkische-allmachtsfantasien-erdogan-und-der-israelhass/47921?seite=1

Auteur: Clemens Wergin

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Arabische wereld, Islam, Israël, Turkije. Bookmark de permalink .

21 reacties op Erdoğan en de Israël-haat

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Dat land moet koste wat kost buiten de EU blijven.
  En al helemaal als je bedenkt dat gecamoufleerde Turkse nationalisten hoge posities binnen ons bestuur hebben verworven! Twee voorbeelden: http://tinyurl.com/2wvwjzv
  http://tinyurl.com/83wax9e
  Daarom hoop ik dat de nicht van link 1 niet meer bij het COA aan de slag gaat.

  Like

 2. Linsky zegt:

  Quote: Erdoğan probeert de macht van Turkije uit te breiden door oude demonen wakker te maken. Dat wijst echter niet naar de toekomst, maar terug naar een verleden vol conflicten.
  =================
  M.i. is met deze zin, de eigenlijke kern van het verhaal en het gevaar wel verwoord. Echter, juist omdat dit zieke gedachtegoed zo sterk leeft daar, …en in heel de gehersenspoelde Arabische wereld, zijn zij o zo gemakkelijk te manipuleren, te sturen en voor het karretje te spannen van de echte ‘elite’ .

  Like

 3. Hallo allen :
  Zoals het ons wel bekend is,is dat Turken in het verleden een andere uitstaling weergaven. Vertouwen aan dergelijke anders denkenden is voor de westerse mentalitijd geen goede uitkomst.
  Vertouwen licht verweg, {dus wat ik toch wel denk is houw ze zo lang mogelijk als vrind !}
  Want dat is gevaar die op de loer licht te broeien om anders denkende te vermorzelen, en in tijd alls het hen goed uit komt.
  Volkeren die makelijk te overhalen zijn is toch wel de Afrikaanse volkeren en Arabiche volkeren ,niet te vergeten het continent Indonesié .wat doet men als je arm bent !

  Alles

  Like

 4. musa zegt:

  Turkije heeft 1 ding goed begrepen, wat je ook doet! Je hoort nooit een Europeaan te zijn. De dag van vandaag zie we kapitalisme in Europa maar geloof me, ene keer gedaan met de handel ga je ook zien wat er echt schuilt in Europese landen. Om een voorbeeld te geven, de Europese landen lijken ongelovig. Maar tegenover de Arabieren (Turkije inclusief) voelen ze zich toch plots Christenen. Erdogan forceert zich ondertss populair te blijven, maar ondertss doet hij heel andere dingen thuis. Namelijk grondige zaken veranderen wat Turkije op termijn een wereldmacht gaat maken (wegen aanleggen, havens uitbouwen, volk stimuleren om brands te creëeren, insourcing, meer onafhankelijkheid qua grondstoffen. Ons enige grote vijand is een aardbeving. Als er geen Duitsland was, was Europa wat vandaag Turkije is.

  Like

 5. seculiere zegt:

  wat een idioot
  op een andere site ben ik tegen erdogan,maar helaas ben ik 1 van de weinige turken tegen,eenzame front hier,vooral de comments lezen van deze site

  http://www.nederlandersinturkije.nl/nieuws/erdogan-franse-wet-is-nietig-en-waardeloos-voor-turkije/

  Like

 6. Linsky zegt:

  Hé, seculiere! 🙂

  Ik dacht al dat je in Canada zat, bergen centjes verdienen.
  Begrijp ik goed dat je het niet geheel en al eens bent met musa?
  Musa, da’s toch een banaan, uit zuid oost Azië ergens geloof ik!

  Ik heb begrepen dat die Armentiers er ook helemaal niet blij mee zijn.

  Mooi dat je er weer bent hoor. Ik zit de laatste tijd maar in m’n uppie te zuipen 🙂

  Like

 7. Linsky zegt:

  Armeniërs natuurlijk. 😦

  Like

 8. seculiere zegt:

  ik heb geen flauw idee waarom je over een banaan begint linsky 🙂
  enja de armeniers zijn er ook niet blij mee want er zouden heel wat armeniers in turkije leven,vaak ook illegaal,raar is dan armenie slechter is om in te leven dan turkije voor een armenier?

  Like

 9. Linsky zegt:

  Musa, = banaan.

  Nou al aan de raki? 🙂

  Like

 10. seculiere zegt:

  ja dat had ik al door,maar ik zie dat musa bedoelde met zijn mening,had niet door dat hier een musa als nick gebruikte….

  ja maar ik ben wel met 1 ding akkoord met musa,erdogan zijn economie beleid dat is nu wel positief
  – bosburus kanaal wordt verbreed,dus meer schepen meer jobs
  – er komt een nieuwe 3de brug over de bosburus,maar liefst 3650 m lang,veel jobs hierweer en ook voor de transport sector in de toekomst
  – over heel het land wordt verbind met super snelheidstreinen,dit ga veel bedrijven aantrekken
  – zuid korea,japan of china wil 20 miljard investeren in kerncentrales
  – in 2014 gaan er 17 turkse satelieten gelanceerd worden in de ruimte,en er zijn plannen om een turk de ruimte in te sturen (ik hoor jullie al denken dat is al een goed begin,nu de rest nog)

  maar een andere premie had dit ook gekund,dus liever kwijt dan rijk met erdogan

  Like

 11. Linsky zegt:

  Tja, d’r zijn nu eenmaal zand-apen en islamitische-apen… ik wil ze geen van allen. 😦

  Like

 12. seculiere zegt:

  ik heb een gerucht gehoord,ik weet niet dat het waar is dus ik kan hier evengoed liegen
  maar er zouden meer grieken gevlucht zijn om de economiese redenen naar turkije dan dat er turken op cyprus leven….

  Like

 13. Linsky zegt:

  Dat noemen we hier ‘liegen in commissie’ seculiere.
  Maar ik heb dat zelfde ook vaak zat gelezen.
  Heel vaak zijn er meerdere redenen waarom men het een en ander doet.
  Ik ken persoonlijk Turken en Marokkanen, die ook om allerlei redenen hier wonen en leven,
  bijna compleet Nederlander zijn, maar als puntje bij paaltje komt, zijn het altijd weer de zogenaamde loyaliteit en solidariteit met de familie en hun ‘geloof’ die de doorslag geven, waardoor ze zich met haat tegen alles en iedereen keren.
  Vooral bij die bijeenkomsten van familie en in organisaties, blijkt steeds weer uiteindelijk hun ware aarde en belangen.

  Like

 14. seculiere zegt:

  dat klopt linsky

  Like

 15. Morticia zegt:

  Klopt inderdaad Linsky, helaas heb ik er persoonlijk ook (slechte) ervaringen mee. Zolang je ze niet tegenspreekt is het goed, maar als je ook maar iets zegt wat hun niet bevalt, dan breekt de pleuris uit. Ze lijken prima mee te draaien, totdat de ware aard naar buiten spuit. Ik ken ook meerdere Turken, ik woon d’r zelfs naast (wat mij regelmatig mijn nachtrust kost!! ;-( . En zeker zodra ‘de familie’ op visite komt, dan is de waanzin helemaal compleet. Voor niks en niemand respect enne ‘ze zijn niet bang hoor, voor ons alle 17 miljoen niet’. Wel overal van mee willen profiteren, maar geen kritiek en tegenspraak want dan kan je kop eraf. WIJ zijn degene die ons moeten aanpassen. Die haat en vernietigingsdrang zit er gewoon in, en ze stoken elkaar altijd op. Zelfs meisjes van 12, 13 jaar vormen tegenwoordig ‘bendes’ die andere mensen het leven zuur maken. Nou als ik ze tegenkom zijn ze nog niet jarig hoor, geloof dat maar. En inderdaad seculiere, die Turk de ruimte in klinkt veelbelovend hihi. Ik heb altijd al gezegt: geef die mensen de ruimte! Dan pakken wij de aarde wel 🙂 😉

  Like

 16. Linsky zegt:

  Morticia,
  “you make my day, Dark lady”. 🙂

  Like

 17. G.Deckzeijl zegt:

  …. bijna compleet Nederlander*… lees ik hierboven.
  Dit al eens gelezen, Serdar? http://tinyurl.com/3hu6x9u
  *dat was Mohammed Bouyeri ook, tot 2-11-2004…
  Vraag: wat weet je van HET PROJECT..???

  Like

 18. Linsky zegt:

  Serdar zegt: 08:19
  Ik heb die andere commentaren van je ook gelezen. maar aangezien je je hier tot mij richt zal ik even wat recht zetten.
  Je bralt wel over hoe eenkennig en hoe subjectief ( zelf noem je het objectief) wij ons uiten hier over het moslim-gebeuren.
  Fijn dat je dat in ieder geval opmerkte.
  Maar een advies; Leer lezen! Begrijpend, zuiver en niet te selectief. Zowel uit de artikelen als veel comments blijkt dat je probleem hier heel goed begrepen wordt, dat dat de meesten zich distantiëren van wat genoemd wordt ‘extreem rechts’.

  En dat is nou precies jou probleem en dat van die moslims die het voor jouw verzieken.
  Niemand distantieert zich voldoende!

  Distantiëren is namelijk de meest effectieve, krachtigste, en tegelijk de minst agressieve daad die een beschaafd mens kan stellen.
  We slaan niet er op los, we schieten niet. maar doormiddel van schrijven laten we weten wat onze mening is en nodigen anderen uit aan de polemiek deel te nemen, met argumentatie en onderbouwing.
  Als alle moslims, zich werkelijk in het openbaar zouden distantiëren van het moslim-extremisme, zou de hele zaak er anders uitzien. In dat geval zouden wij ook weten welke de echte gevaarlijke en extremisten zijn. Maar misschien ben je effe vergeten dat ze hun vrouwen en kinderen vriendelijk lachend naar ons toe laten lopen…………met bom-gordels om!

  Zowel jijzelf als Seculiere, herhalen steeds het belang van de economische binding met Turkije.
  Nou dat is dus precies waar het om draait, uit principe hoeft dat dus niet! Wij willen dat niet, en dat laten wij dus hier duidelijk weten, we maken dat kenbaar in woord en geschrift!

  Dat de leiders, de overheden, en de maffia van de NWO dat willen, is inmiddels voor de meesten wel duidelijk, maar omdat WIJ dat dus NIET willen, DISTANTIËREN wij ons daarvan!

  Gewoon omdat principe hoger staat dan verraad, om welke reden dan ook!

  De kern is dus OPENLIJK DISTANTIËREN!

  Like

 19. G.Deckzeijl zegt:

  Dat laatste denken ze niet over, Linsky. Want in gedachten zijn ze blij dat al die “ongelovigen” eens een lesje krijgen, dat lieten ze na 9/11 duidelijk blijken, dat lieten ze blijken toen moslimfundamentalisten in Irak aanslagen pleegden waarbij onschuldige geloofsgenoten om het leven kwamen. Toen riepen ze dat het om “slechte moslims” ging, maw: hoe hypocriet kun je zijn als zwart op wit in de koran staat dat de dag des oordeels zal aanbreken als alle ongelovigen gedood zijn?

  Like

 20. seculiere zegt:

  Ja daarom dat Turkije hun grondgebied had toegestaan om alles vanuit daar te uitoefenen,luchtvelden,havens,treinstasions,er zijn zelfs Turkse troepen die samen met de Amerikanen opereerden tegen de terroristen…….wat een Naïviteit
  Nogonlans staan er grote Amerikaanse radars op Turkse grond,voor de veiligheid van de Amerikanen te garanderen,Turkije heeft daar veel problemen met iran gekregen en nog altijd helpt Turkije het westen en wat voor commentaar lees ik hier steets?juist het tegenovergestelde

  Like

 21. Jan zegt:

  Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu verzoekt Syrië dringend Israël aan te vallen

  Turkey slams Syria’s inaction over ‘Israeli strike’
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4340049,00.html

  Niet bijster snugger als je al een burgeroorlog voert

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s