200.000 zelfmoorden in India: De verwoestende gevolgen door Monsanto (+ video´s!)

Het optreden van Monsanto in India is een voorbeeld van de monopolisering en manipulatie van de markteconomie, van de traditie, van de technologie en van slechts regeringswerk. De wereldwijd grootste producent van gentechnisch veranderd zaaigoed verkocht de afgelopen tien jaar gentechnisch veranderde goederen ten voordele van Indische boeren – tenminste, dat beweerde het bedrijf.

In een land, waarin meer dan 550 miljoen boeren leven – die voor het grootste gedeelte arm en niet of slechts laag opgeleid zijn –, en waarin de markten voor landbouwproducten nog steeds door weinig efficiënte zaken- en handelspraktijken beïnvloed worden, probeerde de Indische regering de markten door de afschaffing van subsidies en kredieten aan de boeren te hervormen.

Maar de hervorming van de regering verbeterde de situatie van de boeren niet. Onder druk van de Wereldbank en het IMF drukte de Indische regering er een “liberalisering van de markt in India door, wat betekende, dat de regeringssubsidies en de door de regering gedekte kredieten aan de boeren wegvielen”.

Nu verscheen de Amerikaanse agro-industriële multinational Monsanto met zijn “bovennatuurlijke” gentechnisch veranderde zaaigoed ten tonele om het leven van de arme boeren fundamenteel te veranderen. Voor Monsanto is het zaak om de boeren ervan te overtuigen kunstmatig zaaigoed te gebruiken om hun levensomstandigheden te verbeteren, maar het is een hele andere zaak de natuur en de techniek te manipuleren om zodoende winst te boeken.

Moorddadig zaaigoed

Helaas bleek al snel, dat het gentechnisch veranderde zaaigoed (GM-zaaigoed) in India niet zo effectief was en ook de gevolgen niet zo rooskleurig waren als Monsanto had beloofd. Ongeveer drie jaar geleden verschenen er kritisch berichten over massale zelfmoord onder Indische boeren, toen talrijke boeren zelfmoord pleegden, omdat zij de financiële last van de hoge prijzen en het falen van het GM-zaaigoed van Monsanto niet konden dragen.

Monsanto had zijn GM-zaaigoed aan de Indische boeren aangeboden met de belofte, dat dit de opbrengst van de oogsten zou verveelvoudigen. De onervaren, naïeve en grotendeels laag opgeleide boeren waren van mening, dat Monsanto hen zogezegd een “wondermiddel” ter beschikking zou stellen, dat hun hele leven ten goede zou veranderen. Ze hadden geen idee wat hen in werkelijkheid te wachten stond.

Maar het zaaigoed van Monsanto leverde niet de verwachte opbrengsten op, die het bedrijf beloofd had en waarop de boeren hun hoop hadden gevestigd. Het veel duurdere zaaigoed zorgde voor meer schulden en verwoestte de landbouwgronden. In veel gevallen kwam het zaad helemaal niet op. De boeren wisten niet, dat GM-zaaigoed meer water nodig heeft dan traditioneel zaaigoed. En de droogte in veel delen van India droeg er het hare toe bij om de situatie nog erger te maken.

Zonder oogst konden de boeren hun kredieten niet meer betalen. Onder de druk van de schuldenlast en de schaamte (om als domme boeren bekend te staan, die in de praatjes van Monsanto waren getrapt) zagen vele boeren geen andere uitweg dan zelfmoord te plegen. Enkelen vergiftigden zichzelf met pesticiden voor de ogen van hun familie. Tot op de dag van vandaag hebben in heel India ongeveer 200.000 boeren zelfmoord gepleegd.

Maar daarmee was de ellende niet ten einde, integendeel. De achtergelaten weduwen “erfden” de schulden en moesten vrezen hun huis en land te verliezen. Zonder regelmatig en voldoende inkomen konden de kinderen niet meer naar school. De massale zelfmoord onder Indische boeren wordt in de volksmond “GM-genocide” genoemd.

Op zijn internetsite beweert Monsanto dat het vastberadenheid (van de onderneming) tegen een goede prijs zou beloven. En dan vallen er in verband met de bedrijfsfilosofie zulke hoogdravende woorden als “integriteit” en “transparantie”. In bepaald opzicht voldoet het optreden van Monsanto in India aan de aanspraken van het motto van de firma. De ondernemingen breidde zelfbewust en vastberaden zijn macht en invloed op de regering uit om de landbouwmarkten met bepaalde bedoelingen, maar zonder moraal te veroveren.

Marktmacht

Op basis van zijn aanzienlijke marktmacht lukte het Monsanto heel sluw om vaste voet te krijgen op de Indische markten. De onderneming overtuigde de Indische regering ervan, dat zijn GM-zaaigoed voor betere oogsten zou zorgen. Volgens een bericht van de internetsite Farm Wars beweerde een voormalige uitvoerende directeur van Monsanto, dat de onderneming onderzoeksdata zou hebben gemanipuleerd om “voor zijn producten in India toestemming tot commercieel gebruik te krijgen.”

De Indische toezichtautoriteiten namen niet de moeite om de data te controleren, maar namen gewoon de resultaten over, die Monsanto hen had voorgelegd. “Ze beschikten zelfs niet eens over een regeerbuis om de data te bevestigen en de toenmalige data waren gemanipuleerd”, wordt er verder in het bericht van Farm Wars gezegd.

De reguleringsautoriteiten begunstigden Monsanto´s plan om een monopoliepositie op de Indische zaaigoedmarkt te bereiken. Zo oefende bijvoorbeeld het “bureau van de minister-president” druk uit op de verschillende deelstaten om samen met Monsanto intentieverklaringen ter privatisering van de zaaigoedmarkt te ondertekenen. Op grond van deze “gemeenschappelijke belangen” met de Indische regering lukte het Monsanto om voor zichzelf meer dan tien jaar lang een monopoliepositie op de markt voor GM-zaaigoed te verwerven.

Omdat de boeren praktisch geen traditioneel zaaigoed meer konden kopen, moesten ze veel hogere prijzen voor het GM-zaaigoed betalen. Veel boeren moesten kredieten opnemen bij locale geldschieters om het zaaigoed van Monsanto te kunnen kopen. Een voorbeeld verduidelijkt het prijsverschil: 100 gram GM-zaaigoed kosten de boer 15 dollar, terwijl hij vroeger voor dezelfde prijs een kilogram traditioneel zaaigoed kreeg.

De gerenommeerde Indische wetenschapster en activiste Vandana Shiva schreef, dat het ook de bedoeling van Monsanto geweest zou zijn om controle uit te oefenen over het water in India. Daartoe wilde de onderneming de waterverzorging via privatisering overnemen en controleren. Monsanto wilde dus zelfs uit het water, een onmisbaar levensfundament van de Indische bevolking, munt slaan. En als het bedrijf de waterverzorging zou beheersen, zou Monsanto geprofiteerd hebben van de waterschaarste, waardoor zoveel Indische gemeenschappen geplaagd worden.

Manipulatie en verkeerde informatie

Het falen van het GM-zaaigoed van Monsanto was opvallend. De boeren hadden hun hoop gevestigd op betere oogsten, nadat ze het “magische” GM-zaaigoed hadden gezaaid. Maar er groeiden geen veldvruchten. In dorpen in heel India waar GM-zaaigoed was gezaaid, viel de oogst uit. Parasieten stortten zich op en verwoestten het zogenaamd tegen ziekten resistente GM-zaaigoed.

Monsanto zette manipulatie en verkeerde informatie in om winsten ten koste van de boeren te behalen, die vertrouwden op organische verbouw- en teeltmethodes, die al eeuwenlang in India traditioneel werden toegepast. Een verdragsclausule verbood het de boeren om bepaalde hoeveelheden van het GM-zaaigoed van Monsanto te bewaren om het na het eerste oogstseizoen te gebruiken.

Of voor de boeren de betekenis van deze juridische verplichting duidelijk was, zou een nauwkeurig onderzoek waard zijn om de omvang van de marktmacht van Monsanto en van de achterbakse zakenpraktijken bloot te leggen. Om de tuin leiden en dwang tot koop van GM-zaaigoed via de politieke ondersteuning van de regering mogen niet langer deel uitmaken van de hervorming van de Indische landbouwmarkt.

Acties tegen GM-zaaigoed

Prins Charles veroordeelt het optreden van Monsanto en het leed, dat door deze praktijk voor het leven van de boeren is ontstaan. Hij heeft zijn afschuw uitgesproken over deze “biotech-marktleiders” en “politici”, die verantwoordelijk zijn voor de zelfmoorden onder de Indische boeren. Zijn liefdadigheidsorganisatie bevordert de “langdurige voordelen van een duurzame landbouw”, die de boeren een “fatsoenlijk inkomen” garandeert.

Gezien de druk van de tegenstanders van gentechnisch veranderd zaaigoed, van NGO´s en locale gemeenschappen, gaf de Indische regering uiteindelijk toe. In 2010 vaardigde de Indische Minister van Milieu een “tijdelijk moratorium” uit tegen het plan van Monsanto om in India gentechnisch veranderd auberginezaaigoed in te voeren. Het is nog niet duidelijk hoe lang deze politiek zal worden volgehouden.

In een land, waarin geld, politiek en de zakenwereld vaak onder één hoedje spelen, worden de boeren vaak aan hun lot overgelaten.

Video 1:

Video 2 (“De wereld volgens Monsanto” – 140 minuten):

Bron:

http://tinyurl.com/7y96fyd

Auteur: Iqbal Ahmed

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Graaien, India, New World Order, VS. Bookmark de permalink .

5 reacties op 200.000 zelfmoorden in India: De verwoestende gevolgen door Monsanto (+ video´s!)

 1. Wat een onzinnig alu-hoedje-verhaal. Zelfs Greenpeace maakt het niet zo bont.

  Gerelateerd: http://luxetlibertasnederland.blogspot.com/2012/02/greenpeace-chloor-ddt-gouden-rijst.html

  Like

 2. hans van de mortel zegt:

  Een verhaal dat best te begrijpen valt voor wie Amerika’s smerige kapitalistische visie en weerzinwekkende dolgedraaide reputatie kent van schijt hebben aan arme hardwerkende kreperende boeren. Alleen een in de goedheid van de VS-gelovige domoor zal dit soort verhalen afdoen als broodje aap-verhaal.

  Like

 3. cor zegt:

  Helaas is dit verhaal maar slechts een klein deel van de waarheid, Monsanto heeft een reputatie die niet bepaald rozengeur en maneschijn is, eerder van een keihard strak geleide organisatie, die er geen been in zien om winst uit andermans ellende te halen, waar zijzelf de aanstichters van zijn (geweest). Mijn bedrijf heeft meer dan 8 jaar voor en met Monsanto gewerkt en dan heb je een ietwat ander beeld van deze mastodont die nergens voor terug deinst, scrupuleus saneert, leugens verkoopt en patenten verzamelt. We hebben een zeer goede boterham aan ze verdient, maar ik heb nooit mijn ogen gesloten voor hun bikkelharde meedogenloze manier van zaken doen

  Like

 4. E.J. Bron zegt:

  @Cor

  Is de waarheid nog erger Cor? Kun je een tipje van de sluier oplichten misschien?

  Groeten,

  E.J.

  Like

 5. Wachteres zegt:

  http://www.mo.be/artikel/indiase-boertjes-vrezen-walmart?utm_source=newsletter

  Walmart wil India veroveren en belooft boeren direct toegang te geven tot de consument, zonder tussenhandelaren. Maar de Amerikaanse landbouw laat zien dat kleine boeren niet overleven als een handvol supermarkten de markt overheerst.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s