Iraans regime verscherpt internetcontrole

Tot voor kort konden Iraanse bloggers en internetgebruikers de online-bewaking door het islamitische Iraanse regime met een speciale verbinding omzeilen. Maar deze software functioneert bijna niet meer en de reeds online gepubliceerde teksten worden de mensen nu noodlottig. De cyberpolitie van Iran heeft de eerste mensen al gearresteerd, de eerste doodvonnissen zijn uitgesproken.

Met de het instellen van een speciale firewall probeert de Iraanse regering de toegang tot buitenlandse websites en nieuwsdiensten verhinderen. Een complete afsluiting dient binnen de komende drie jaar gerealiseerd te zijn. “In principe blokkeren ze nu al de toegang tot alle interessante websites”, zegt de Iraanse blogger Maysam (achternaam uit angst voor de cyberpolitie niet genoemd). “Wij zullen gaan lijken op een geïsoleerd eiland in een veranderende wereld, als dit doorgaat.”

Wakker geschud door de enorme invloed, die de sociale media op de opstanden in het gehele Nabije Oosten hadden, wil de leiding van Iran nu controle krijgen over datgene wat op het internet wordt geschreven, bediscussieerd en verbreid. Alleen de toegang tot een nationaal internet zal dan nog mogelijk zijn. Volgens de Iraanse autoriteiten was deze maatregel noodzakelijk om de “westerse vijanden van Iran” te verhinderen om “Iraanse burgers te bespioneren”.

Tijdens de protesten van de oppositionele groeperingen in Iran in het jaar 2009 had het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken de aanbieder Twitter verzocht om onderhoudswerkzaamheden op haar site uit te stellen, aangezien Amerikaanse diplomaten de indruk hadden, dat de site zou worden ingezet door demonstranten in Iran m.b.t. de plaatselijke gebeurtenissen in Iran. En dit mag kennelijk niet nog een keer gebeuren. “We hebben het nationale internet nodig om de privésfeer van de families te beschermen”, zei Reza Taghipour, de Minister voor Communicatie- en Informatietechnologie in een standpuntbepaling over buitenlandse regeringen en internetondernemingen in januari.

Vorige week al had de chef van de Iraanse cyberpolitie personen gearresteerd, die de Facebook-site “hot or not”, een online missverkiezing, hadden georganiseerd. De autoriteiten beschuldigden de organisatoren van het bevorderen van prostitutie (daarvoor kwam al in 2008 de doodstraf in aanmerking).

Bloggers en activisten worden inmiddels bedreigd met arrestatie voor datgene wat ze online hebben geschreven. De Iraans-Canadese webontwikkelaar Saeed Malekpour (36) wacht op zijn terechtstelling. Hoewel Malekpour zweert dat hij alleen een uploadsite maakte, die door anderen misbruikt werd, veroordeelde de rechter hem ter dood wegens “de verspreiding van pornografisch materiaal”.

Bron:

http://www.pi-news.net/2012/02/iranisches-regime-verscharft-internet-kontrolle/#more-238824

Auteur: Raymond de Toulouse

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran. Bookmark de permalink .

12 reacties op Iraans regime verscherpt internetcontrole

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Volgens mij krijg je in dat land ook een stuk touw om je nek als je tegen een vlieg roept dat hij niet onder de toegestane vlieghoogte van 1500 ft mag komen…

  Like

 2. Linsky zegt:

  Buitenlandse journalisten huren alvast daken in Tel Aviv om oorlog met Iran te verslaan!

  De Israëlische metropool Tel Aviv zal bij een oorlog met Iran ongetwijfeld het doelwit worden van massale raketaanvallen.

  Buitenlandse journalisten van onder andere het internationale persbureau Reuters zijn begonnen met het huren van daken van huizen en gebouwen in de Israëlische metropool Tel Aviv, zodat hun camera’s een zo goed mogelijk beeld kunnen geven van de raketaanvallen van Iran, Hezbollah en mogelijk ook Syrië, die ongetwijfeld zullen volgen zodra er een Israëlische en/of Amerikaanse/Westerse aanval plaatsvindt op de Iraanse nucleaire installaties…………………….
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=653082&r=1&tbl_archief=&

  Like

 3. Dorith zegt:

  Misschien kan iemand deze site voor goed uit de lucht schoppen?
  Scrollen voor de Engelse tekst na het gekrabbel
  http://www.alef.ir/vdcepw8zwjh8ewi.b9bj.html?142262
  In the name of Allah
  Iran must attack Israel by ۲۰۱۴
  The necessity of Israel annihilation in Imam Khomeini’s view
  Today, the first Qibla of the Muslims has been occupied by Israel, a cancerous tumor for the Middle East. en zo voorts

  Like

 4. Linsky zegt:

  Dorith;
  Mag ik aannemen dat je die Iraanse site bedoeld? 😦

  Want onze E.J. willen we helemaal niet kwijt hoor. 🙂

  Like

 5. hans van de mortel zegt:

  De lust om macht uit te oefenen over mensen zit tussen de oren. Natuurlijk moet er een overheid zijn die voor de energie zorg draagt, de wegen, openbaar vervoer, universiteiten, luchtverkeer, landbouw, veeteelt, industrie, menselijke wetgeving beschermd door de vrije meningsuiting, musea, de gezondheidszorg, welvaart. Alles in goed overleg met het particuliere initiatief. En daar moet het bij blijven. De overheid is er voor ons, moet naar het volk luisteren, en niet andersom..

  Maar zodra de overheid zich gaat bemoeien met onze hersenen, hoe die wel of niet gebruikt dienen te worden, is de tijd rijp om die personen te liquideren. Ter plekke executeren. Aan de hoogste boom ophangen. Een spuitje mag ook. Werk aan de winkel dus in Iran!

  Macht uitoefenen over mensen is een ziekelijke aangelegenheid die vooral voorkomt bij religieuze godsdienstwaanzinnigen. Islam is het meest weerzinwekkende voorbeeld van deze waarheid. Jehovah’s Getuigen zijn ook zo’n knap voorbeeld. Vroeger mochten de leden geen inentingen ondergaan, wel bloedtransfusies. Dat werd toen veranderd in wel inentingen en geen bloedtransfusies. En onze Beatrix heeft nog altijd de slechte gewoonte om over haar volk de zegen bij God af te dwingen. Walgelijk zo’n misplaatste grap. Alsof zij niet weet dat de meeste van haar onderdanen goed gelovige atheïsten zijn. Ik bedoel maar. Doodvallen mag zij van mij. Trouwens, zij moet sowieso dood van haar God. En dan maar hopen dat die troelala daarna het goddelijke licht in de hemel mag zien. Huichelachtig en corrupt zooitje!

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  @Linsky: daken afhuren in Teheran zal niet makkelijk gaan, denk ik, omdat ik bijna zeker weet
  dat de Israëli’s zich door niemand in de regio laten verrassen. Tenzij je de 6-daagse oorlog en Yom Kippoer van 1973 vergeten bent.

  Like

 7. Linsky zegt:

  Ik vergeet niks Decky, maar gaf alleen informatie door.

  Daar komt bij dat de verrassing van de aanval echt niet gerelateerd is aan het verhuren van daken of kantoren.

  Like

 8. G.Deckzeijl zegt:

  Reken maar dat die Iraanse allahschreeuwers 24/7 door satellieten, drones e.d. in het oog worden gehouden en niet alleen door de Israëli’s.

  Like

 9. Linsky zegt:

  Het is alleen een kwestie van ‘wanneer?’
  En dat zal dan meteen de grote aanzet tot wereldwijde transformatie worden.
  Daarbij ik heb ook niet de indruk dat die er dan beter op zal worden! 😦

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  Die Iraanse heethoofden moeten vooral doorgaan met de boel op de spits te drijven in de Straat van Hormuz. Eerder hebben de Amerikanen in glasheldere taal te kennen gegeven hoe ze zullen reageren. En dan kun je maar beter uit de buurt blijven!

  Like

 11. louis-portugal zegt:

  50 jaar geleden bouwden de DDR ook een muur tegen “indringers”.
  Ze hebben nooit een indringer bij die muur gepakt maar wel een paar honderd van hun eigen volk doodgeschoten die naar buiten wilden.
  Nu moet het volk verdedigd worden tegen westerse spionnen.
  Het geeft weer duidelijk aan waar de overeenkomsten van die ismen liggen.
  Ik vrees dat een preventieve aanval van Israël al zoveel geweld uitlokt dat de boel daar echt in brand vliegt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s