Malediven: Christenen leven in angst

De situatie van de christenen in het vakantieparadijs Malediven is dramatisch en een verbetering is niet in zicht, zegt Daniel Gerber van de christelijke hulporganisatie “Open Doors” in een interview.

De christelijke hulporganisatie “Open Doors” publiceert elk jaar een ranglijst, die de christenvervolging in verschillende landen documenteert. De Malediven staan op de 6e plaats in de actuele lijst. Hoe is de situatie van de christenen op de Malediven?

De regering van de Malediven ziet zichzelf als de beschermster en verdedigster van de islam, zelfs als het gaat om buitenlanders. Zo werd er in september een Indische leraar gearresteerd en uitgewezen. De 30-jarige Shijo Kokkattu, een katholieke christen en leraar op de Raafainu-school op het Raa-atol, werd ervan beschuldigd dat hij aan moslims zijn christelijke geloof zou prediken. Kokkattu werkte sinds twee jaar op de school, waarvan de directeur hem “een zeer goede leraar” noemde. Per ongeluk had Kokkattu een paar christelijke liedjes in een Indisch dialect en een afbeelding van Maria op de schoolcomputer geupload. Daarop hebben collega´s hem aangegeven.

De weinige autochtone christenen leven in een klimaat van angst. Ze belijden hun geloof in het geheim, ze kunnen niet bijeenkomen voor godsdiensten, laat staan dat ze een kerk kunnen oprichten. De sociale controle van het individu op deze kleine eilandenstaat is heel sterk.

Buitenlanders mogen hun geloof privé praktiseren, maar ze mogen hierbij geen autochtonen uitnodigen. De Bijbel en andere christelijke literatuur mogen niet worden ingevoerd, alleen buitenlanders mogen er eentje bezitten voor eigen gebruik.

Is er een verbetering in zicht?

Op dit moment niet. Het schijnt eerder zo, dat na de hervormer genoemde Mohammed Nasheed opnieuw de krachten volgen, die de natie gedurende dertig jaar met ijzeren hand regeerden. Nasheed zelf werd door het voorgaande regime 13 maal gearresteerd en tweemaal gefolterd. Als gevolg daarvan is hij ongeneeslijk ziek aan zijn ruggengraat en hinkt hij. Bij zijn benoeming als eerste democratisch gekozen president, zei hij: “Natuurlijk zou ik me op die mensen kunnen wreken die mij dit hebben aangedaan. Ik ken ze. Maar wraak heeft nog nooit een probleem opgelost. We moeten de haat overwinnen om een pluralistische, vredelievende burgerlijke samenleving te kunnen opbouwen”. Nu komt het vroegere gilde terug aan de macht, een beweging, die de wellness-ruimtes van de grote hotels afschildert als poelen van verderf en een verbod op ze eist.

Zelfs onder de leiding van Nasheed scherpte in september 2011 het Ministerie voor Islamaangelegenheden de “wet voor religieuze eenheid” uit 1994 aan. Volgens deze wet is het verbreiden van niet-islamitische leren verboden. Alleen ambtelijk goedgekeurde imams mogen in het openbaar spreken. De wet, die de uitoefening van een andere religie dan de islam verbiedt, wordt op deze manier nog een keer bevestigd.

De actuele serie afleveringen van “Duitsland zoekt de superstar” vindt plaats op de Malediven. Hoe vindt u dat?

De prachtige idylle van de Malediven staat in schril contrast tot de heersende godsdienstapartheid – een voor de publieke opinie interessant spanningsveld. Juist om deze reden hebben de opnames van de actuele serie afleveringen ook positieve kanten. Zelfs wanneer er niet wordt gesproken over de schendingen van de mensenrechten, neemt de interesse in het eilandenrijk automatisch toe en wie zich daardoor ook maar een klein beetje meer met het land bezighoudt, stuit daarbij al snel op de kritiek van verschillende NGO´s, Zo stelt “Amnesty International” regelmatig aan de kaak dat er fundamentele rechten worden geweigerd en wij van “Open Doors” bekritiseren dat de godsdienstvrijheid zeer beperkt is. Ook werd de tijdelijke sluiting van de wellness-ruimtes in de hotels onderwerp van gesprek, omdat door de opnames het land al in de schijnwerpers van de publieke opinie stond.

Is het onder de geschetste omstandigheden moreel te verdedigen om vakantie te vieren op de Malediven? Ondersteunt men daarmee een christenvijandig regime?

Juist de rijke leiders van de gedeeltelijk islamistische oppositie verdienen heel goed met hun hotels, zodat zij – anders dan hun basis – ertegen waren om de wellness-ruimtes in hun hotels te sluiten. En ongeveer een week later waren deze dan ook weer open. Een groot deel van de bewoners van de Malediven verdient niets aan het toerisme, hoewel meer dan de helft van de deviezen door het toerisme het land binnenkomt en wel uit de zakken van diegenen, van wie men het geloof en de cultuur verafschuwt. De armoede en de werkloosheid bij de autochtone bevolking is groot, veel banen in het toerisme worden bezet door buitenlanders, die goedkoper werken. Wie afziet van een vakantie op de Malediven, “bestraft” daarmee niet per se de verkeerden.

Iedereen moet voor zichzelf beslissen of hij daar zijn vakantie wil doorbrengen. Het is dezelfde vraag die nu van toepassing is op Egypte, China, de Verenigde Arabische Emiraten, Katar, Turkije of Tunesië. Of zoals ooit het geval was wat betreft Zuid-Afrika vanwege het apartheidregime.

Het is belangrijk om je hier in de vrije wereld met lezersbrieven aan kranten in te zetten voor meer vrijheid of mee te doen aan handtekeningenacties, waarin op misstanden wordt gewezen. Want juist landen, die behoorlijk verdienen aan het toerisme, zijn gebrand op een goed imago.

Bron:

http://kath.net/detail.php?id=35198

Interview: Romanel-s-Lausanne

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christenvervolging, Islam, Islamisering, Malediven. Bookmark de permalink .

5 reacties op Malediven: Christenen leven in angst

 1. Marijke . zegt:

  Jammer was ooit nog eens een wens van mij om daar naar toe te gaan.Nou dat kan ik nu wel van mijn lijsje schrappen.Weer een land naar de …….

  Like

 2. hans van de mortel zegt:

  Vreemd. Als ik het goed heb bestaat er maar één God volgens de islam. Dezelfde God die ook judaïsten (gelovige joden) en christenen als hun god erkennen, namelijk de god van Abraham. Ach, bijna alle moslims zijn lafhartige kruipdieren van de ergste soort.

  Denk aan het bekende verhaal van Kaïn en Abel. In dit geval zijn de judaïsten en christenen Abel en verpersoonlijken alle moslims de haat figuur Kaïn. Hoe kom ik daar nu bij? Omdat telkenmale keer op keer blijkt hoe jaloers en afgunstig moslims zijn op joden en christenen.

  Wie sterk staat in zijn geloof hoeft niets te vrezen. Sterker nog, die verdient de bescherming van zijn God. Alle moslims weten dan ook zonder uitzondering dat zij al bijna 1400 jaren in hun woestijnhemd staan als het om bescherming van hun God aankomt. Tsja . . . als je ook als dom ongeletterd figuur halsstarrig blijft weigeren de God van Abraham te kennen bij zijn naam JHWH (Jehovah), tsja, dan blijf je eeuwig in onwetende armoede en zul je altijd je meerdere moeten erkennen in joden en christenen.

  Ik weet het en kan het begrijpen. Het doet pijn voor de moslim, heel erg veel pijn en die pijn veroorzaakt ondraaglijke jaloezie en afgunst en vooral HAAT. Want HAAT is niet meer los te denken van ISLAM. Daarin kan ook een kopvod noch lange soepjurken redding brengen.

  Like

 3. chris zegt:

  Op de regering site van de malediven en daar zie ik dat de Noorse ambassadeur op bezoek is geweest bij die geweldige president. Ik snap dan niet waarom Christelijke landen dan ook nog een ambassade daar hebben of bij hun op bezoek gaan.

  Like

 4. vederso zegt:

  @ chris. Het was een Noorse ambassadeur.

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Hans, onthou één ding: geloof is niets anders dan verkeerd gebruik van de hersenfunctie.
  Wie dat tijdens z’n leven zei(en waar ik volledig achter sta) staat hier:
  http://tinyurl.com/chvotkr
  En goden bestaat niet, derhalve kunnen ze ook niet beschermen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s