Egypte wil Amerikaanse samenzweerders voor de rechter slepen

Nadat de Egyptische president Hosni Moebarak ten val werd gebracht, die tot dan toe een relatief westerse politiek in het land had gevestigd, keert zich de gunst van het Egyptische volk nu tegen de voormalige bondgenoot VS. 19 Amerikanen worden ervan beschuldigd de gewelddadige opstanden van het afgelopen jaar die tot de val van moebarak leidden, met buitenlandse financiële steun te hebben aangewakkerd. Het is nu de bedoeling een rechtszaak tegen hen aan te spannen. De namen van de verdachten werden genoemd in een onderzoek, dat de buitenlandse druk analyseerde, die via internationale “Pro-Democratie-Groepen” tot de onlusten had geleid.

In Washington kondigde men onmiddellijk aan om sancties tegen Egypte voor te bereiden, mocht het daadwerkelijk tot processen tegen die Amerikanen komen. Cairo negeerde deze dreiging echter. De 19 Amerikanen maken deel uit van een groep van 43 aangeklaagde personen, die met financiële steun uit het buitenland geweld, onlusten en revoluties in Egypte zouden hebben aangewakkerd, aldus de Egyptische autoriteiten. Volgens de Minister voor Internationale Samenwerking, Faiza Aboul Naga, toonden de onderzoekingen aan, dat de aangeklaagden betrokken waren bij “samenzweringen tegen de stabiliteit van Egypte”. Onder hen bevinden zich ook vijf Serviërs, twee Duitsers en drie Arabieren.

Susan Rice, de Amerikaanse vertegenwoordigster bij de VN, heeft scherpe kritiek op de beslissing van Egypte: “Deze Amerikanen hebben absoluut niets verkeerds gedaan. Ze doen, wat Amerikaanse en internationale NGO-medewerkers in verschillende delen van de wereld doen, wat de democratische ontwikkeling en de burgerbevolking dient te ondersteunen”.

Ook de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dreigde Cairo met het inhouden van de ontwikkelingshulp indien de processen zouden doorgaan. De verantwoordelijke Egyptische minister Mohammed Amr weigert echter in te gaan op de eisen: de door de VS aangevoerde interventie zou schade toebrengen aan het justitiële systeem, op de instelling waarvan de VS hadden gestaan.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/007252-Aegypten-will-amerikanische-Verschwoerer-vor-Gericht-stellen

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

  

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Egypte, VS. Bookmark de permalink .

3 reacties op Egypte wil Amerikaanse samenzweerders voor de rechter slepen

 1. Marijke . zegt:

  Moeten ze doen.Dan wel die miljoenen die er jaarlijks naar toe gaan stop zetten en dat geld aan de arme mensen besteden in Amerika.Want daar zijn er genoeg van.

  Like

 2. haha ha ,
  dat lukt ze Nooooit,

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Veroordelen die hap.
  Moeten ze zich maar niet met interne zaken van die landen bemoeien.
  Wie denken ze wel dat ze zijn???

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s