Oostenrijk: fundamentalisten ergeren zich aan nieuwe “islamitische landkaart”

Op het internet kan men nu rechtstreeks informatie vinden over de islamscene in Oostenrijk. Wie wil weten, door wie de plaatselijke moskee wordt geëxploiteerd, zoekt dit heel simpel op de computer op.

Toen Ednan Aslan in 2006 een professoraat voor de nieuwe studierichting “islamitische godsdienstpedagogiek” (opleiding van imams) aan de universiteit van wenen overnam, waren geleerde Oostenrijkers sceptisch of hij daadwerkelijk zo´n gematigde moslim zou zijn zoals hij zelf zei en zich in de media had voorgesteld. Uiterlijk met deze internetsite, waarvoor Aslan verantwoordelijk is, zouden de twijfels uit de weg geruimd moeten zijn.

Op een landkaart van Oostenrijk staan alle standplaatsen van moskeeën/moskeeverenigingen, inclusief een professionele zoekfunctie op naam, postcode enz. Ook staat er aangegeven tot welke overkoepelende organisatie de moskee behoort. De ideologische richting van de verschillende overkoepelende organisaties wordt apart vermeld.

Ednan Aslan werd in 1959 in het Noordoost-Anatolische Bayburt geboren, dat een religieus centrum vormt, echter een soefistisch. De soefi´s vallen zelden op door agressieve bekeringen, maar zijn spiritueel aangelegd (bijvoorbeeld in Konya de wereldberoemde dansende Derwisjen). Ednan Aslan studeerde uitvoerig aan verschillende universiteiten in Oostenrijk, Duitsland en de VS. Hij is een strikte tegenstander van de sharia en zet zich in voor een veranderbare islam, die zich tot een Europese dient te ontwikkelen en wel degelijk seculiere trekken mag bezitten. De functionarissen van de Islamitische Geloofsgemeenschap in Oostenrijk (IGGiÖ) is hij ook na diens verandering met verkiezingen volgens een nieuw statuut in 2011 een doorn in het oog.

Oostenrijk-leiding van aartsconservatieve Milli Görüs-vleugel

De voorzitter van de IGGiÖ, Fuat Sanaç, behoort tot de Islamitische Federatie (IF). De “islam-landkaart” geeft over deze organisatie direct de volgende informatie: “De Islamitische Federatie geldt als de Oostenrijkse sectie van de Turkse Milli Görüş-beweging en exploiteert ongeveer 60 verenigingen in Oostenrijk.” En verder: “Veel van de meer dan 60 imams en vrouwelijke zielzorgers van deze organisatie zijn overwegend in het buitenland opgeleid en beschikken nauwelijks over kennis van de Duitse taal”. Zo onaangenaamd de beschrijving voor de IF begint, zo eindigt deze ook: Aslan wijst erop, dat er binnen Milli Görüş al enkele jaren een richtingstrijd bestaat: “Opmerkelijk is, dat de vooral in Egypte opgeleide leidende personen in Oostenrijk behoren tot de aartsconservatieve vleugel van Milli Görüş en zich verzetten tegen de reorganisatie van de beweging in Europa. In tegenstelling tot Milli Görüş in Duitsland benadrukt de leiding van Milli Görüş in Oostenrijk de loyaliteit tegenover de leiding in Turkije.”

De verkiezing van Sanaç werd alleen mogelijk door een afspraak met de organisatie ATIB, die bij de verkiezingen de meester stemmen haalde. Aslan beschrijft kort maar scherp de afhankelijkheid van de vereniging, die via de Turkse ambassade in Wenen rechtstreeks ressorteert onder het religiebureau in Ankara. Bij de minder bekende Turkse Federatie wordt de verbinding met de Grijze Wolven uitgelegd. Aslan formuleert dat als kenner van binnen heel begrijpelijk voor buitenstaanders. Hij ziet daarbij af van iedere vorm van hatelijkheid en is daardoor des te onaangenamer (zie IF-protesten in de Wiener Zeitung), temeer daar zijn opvattingen datgene dekken, dat tot nu toe altijd als “onwetendheid” of zelfs als “ophitsing” werd afgewimpeld als de waarschuwingen van de FPÖ kwamen.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/007277-Fundis-aergern-sich-ueber-neue-islamische-Landkarte

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)       

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Islamisering, Oostenrijk. Bookmark de permalink .

7 reacties op Oostenrijk: fundamentalisten ergeren zich aan nieuwe “islamitische landkaart”

 1. hans van de mortel zegt:

  Het begint erop te lijken dat deze moslims (zie plaatje) eindelijk iets geleerd hebben van onze beschaving. Namelijk, dat het ten zeerste onbeschoft genoemd mag worden wanneer je op de grond gaat liggen bidden met je achterwerk richting Allah. Dat is hier dus niet meer het geval.

  Nu nog stoppen met ‘Allah akbar’ roepen, want zoals we weten is Allah de verpersoonlijking van de grootste droplul die we ons maar kunnen indenken. Voor een leeuw die je tegenkomt dien je respect en angst te hebben, niet voor een Arabische fata morgana.

  Beter voor moslims is voortaan ‘Allah achbar’ te roepen. Dat is Hebreeuws voor ‘Allah muis’.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  @Hans: wat dacht je van hakbar(of hakkenbar)? Nee, allah(altijd zonder hoofdletter) is niet groot, kan hij ook niet geweest zijn, want hij heeft nooit bestaan. En die mosKEET-navigatiekaart is bijzonder praktisch. Lijkt me een leuk klusje voor Aboe Laadklep*, als hij tussen de wekelijkse gemeenteraadsvergaderingen tijd over heeft. Weten we meteen exact hoeveel Walt Disney-achtige puisten(want dat zijn mosketen in feite) er in ons seculiere landschap te vinden zijn.
  Volgens mijn info moeten het er op dit moment meer dan 460 zijn.
  Voor alle duidelijkheid: de moskeet heeft naast de islamitische “modeshow” slechts 2 functies:
  deze haatbunkers worden door moslims beschouwd als een overwinning in de wijk van de kafir en dient tevens om de ZICHTBAARHEID van de islam in ons openbare leven op te voeren!
  http://tinyurl.com/6ed8jyh
  *Aboutaleb

  Like

 3. hans van de mortel zegt:

  Allah (sorry, natuurlijk moet dit niet met een hoofdletter, het is immers geen eigennaam) was oorspronkelijk de maangod van de Arabieren. Eigenlijk is hij dat nog steeds. Een moskee is niets anders dan een mislukte poging om wat als magistraal bewonderenswaardige architectuur tot stand is gekomen in de christenheid, te evenaren. Een lachertje dat een geleerde moslim zou moeten doen uitbarsten in tranen.

  Maar goed, we leven in het heden (moslims hebben daar nog altijd moeite mee) en wie een kerk van de jehovah’s getuigen wil vinden, moet lang zoeken. Die mensen hebben heel beschaafd hun locatie in de omgeving aangepast zonder opdringerigheid. Zij noemen zo’, locatie ‘Koninkrijkszaal’. Beschaafde mensen zoals het hoort, die wereldwijd van zich laten horen, maar op een beschaafde vredelievende manier.

  Islam? Moslims? Bah! En allah? Dat zei ik toch . . . Bah (met een hoofdletter).

  Like

 4. Linsky zegt:

  Moet hier en overal in Europa gebeuren!

  Buitengewoon goed initiatief om dat soort kaarten te maken, en er zijn natuurlijk meer onderwerpen toepasbaar zoals, de sharia-wijken, de grotere en kleinere concentraties van moslims. etc.

  Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden!

  Overigens zijn Soefi’s, hoewel geschreven en gedacht wordt door velen, helemaal geen moslims!
  Het is een geloof/religie die zijn OORSPRONG heeft in de vroege Islam! Het is echter een mystieke traditie/stroming die een geheel eigen leer heeft ontwikkeld, precies zoals de Goden die aanvankelijk voor de mens hadden bedacht.

  De Soefies, bewandelen dan ook de ‘Vierde weg’ die feitelijk de eerste is, die van het leven zelf, in al haar facetten.

  De koran en sharia wordt er in het geheel niet gepraktiseerd, en wel om de doodeenvoudige reden dat de ware Soefies, verbinding met hun ware innerlijk hebben. De wetten van de koran zelf wordt vrijwel alleen, en dan nog maar symbolisch gehanteerd, als metafoor voor het uiterlijke leven, wat het innerlijke spirituele ‘zijn’ dient te beschermen in een waanzinnige wereld!
  Daarvoor gebruikt met de roos. Een van de aspecten namelijk is dat de doorns van de roos, staan voor de wetten van de sharia, die de roos (innerlijke en spirituele) beschermen.

  Overigens een heel bijzonder mooi onderwerp en levens doel om de Soefi-leer te bestuderen en te praktiseren, omdat het de individuele mens, maar ook een collectief op waardige wijze bij elkaar kan brengen.
  En het houd je voor de rest van je leven van de straat en uit de kroeg. 🙂

  Like

 5. Linsky zegt:

  Jehovah’s Getuigen?
  Een ongevaarlijk kerkgenootschap? Wat opdringerig wellicht, maar niet zo hinderlijk als vroeger.? Dat is de algemene mening misschien over die Jehovah’s Getuigen. Maar dat komt omdat ook vrijwel niemand die zaken ooit echt bestudeerde.

  Mensen die dat wel deden en infiltreerden in een gemeente van Jehovah’s Getuigen en leerde hun organisatie van zeer nabij kennen. Daar hebben ze boeken over geschreven, waardoor er heel wat lectuur te vinden is als het gaat om de betrokkenheid van het Wachttoren-genootschap bij het naziregime, de vrijmetselarij, de wereldpolitiek, om maar te zwijgen van de geraffineerde gedachtencontrole, en methoden, die ook die islamieten gebruiken.

  Like

 6. hans van de mortel zegt:

  Klopt voor geen meter wat Linsky hier beweert.

  Vrijmetselarij? Ja! Maar dat was heel lang geleden. Naz-iregime slaat nergens op. Dat is hetzelfde als beweren dat ook de joden betrokken waren bij het nazii-regime. Jehovah’s Getuigen hebben hand in hand met de joden en zigeuners in de concentratiekampen van de nazi’s gezeten en hebben het leven gelaten voor hun geloofsovertuiging en duidelijke afkeer van het naze-regime.

  De wereldpolitiek? Onzin! Het is precies het tegenovergestelde. Een JG weigert dienstplicht en heeft een uitgesproken aversie tegen de wereldpolitiek. Dat heeft de Amerikaanse regering de JG’s niet in dank afgenomen. Zij werden hierdoor gehaat en vervolgd. Straffen van twintig jaar werden door corrupte rechters uitgesproken. Daar zijn die rechters later zelf nog op veroordeeld. Daarom is het JG’s ook verboden te gaan stemmen op stemmetjesdag. Hij betaalt wel netjes zijn belastingen op tijd. Hij die de boel belazert is meestal geen Jehovah’s Getuige. Stelen doen ze ook niet zoals menige (Marokkaanse) moslim doet.

  Het volgende wat Linsky heeft beweerd klopt. Hun gedachten controles zijn zeer geraffineerd en vele malen beter op orde gebracht dan de als los zand aan elkaar hangende chaotische psychische ellende en onzekerheid van de islamieten.

  Voor de rest is het een griezelige doodenge organisatie waar we inderdaad te weinig van weten. Zo weet geen mens hoe puissant rijk die club is. Daar wordt naar de gelovigen toe NOOIT verantwoording voor afgelegd. Als ik goed ben geïnformeerd bedraagt hun ledental ruim zeven miljoen niet zelfstandig niet kritisch denkende volgelingen wereldwijd. Allemaal aardige mensen. Dat kun je van mohammedanen nou niet bepaald zeggen.

  Wie zijn gezonde verstand weet te gebruiken is vanzelfsprekend atheïst en laat God met rust.

  Waarom laten mensen God niet met rust? Er staat toch duidelijk in de bijbel dat God nog steeds rust. Hij begon daarmee na de zesde dag van de schepping. Dus laat die droplul dan ook met rust. Het is slecht gesteld met de beleefdheid en het respect naar God van religieuze mensen.

  Vandaar dat ik ze allemaal grote huichelaars noem. De een nog erger en dommer dan de ander.

  Like

 7. Linsky zegt:

  Mortel; Quote;
  Waarom laten mensen God niet met rust?
  …….en wie een kerk van de jehovah’s getuigen wil vinden, moet lang zoeken. Die mensen hebben heel beschaafd hun locatie in de omgeving aangepast zonder opdringerigheid. Zij noemen zo’, locatie ‘Koninkrijkszaal’. Beschaafde mensen zoals het hoort, die wereldwijd van zich laten horen, maar op een beschaafde vredelievende manier.

  Omdat jij het zelf ter discussie brengt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s