Het debat

In een artikel op zijn website noemde Carel Brendel het rumoer rondom het debat in De Balie een mediahype en alleen verklaarbaar, doordat het CIDI het gegeven dat imam Haitham Al-Haddad was uitgenodigd te komen spreken op de VU bekend maakte. Dit in tegenstelling tot eenzelfde gebeurtenis in 2009, toen het CIDI het niet oppikte en de media er ook geen aandacht aan besteedden.

Maar misschien heeft Brendel ongelijk en zou men misschien niet moeten spreken van een hype, maar van het begin van een doorbrekend besef bij de MSM dat er met de islam mogelijk toch iets vreemds aan de hand is. Dat er duistere kanten zijn aan een fenomeen, dat zich religie noemt en regelmatig botst met wat de meerderheid in dit land als vanzelfsprekend beschouwt. En dat die botsingen zich zo moeilijk laten wegredeneren met het beroep op tolerantie en respect, waar ons land zo bekend om stond.

Plotseling waren er artikelen in de kranten waar het vers uit de koran werd geciteerd, waarin sprake is van apen en varkens. Iets wat lange tijd alleen Hans Jansen bij Pauw en Witteman mocht komen uitleggen. Nu was er opeens ruime aandacht voor de inhoud van de koran, Al Haddad op het Journaal en bij Nieuwsuur, die Tweebeke van verbazing bijna van de stoel deed vallen. Ik denk dat het verjagen van de vrouwelijke presentator Naeeda Aurangzeb van De Halve Maan bij de kijkers over het algemeen slecht is gevallen. En ook Fouad Al Haji van de vereniging Vrijzinnige Marokkaanse Nederlanders protesteerde tegen dit gedoe.

Maar belangrijker nog was zijn protest, dat er voor zijn vereniging en gedachtegoed geen aandacht is, anders dan bij de komst van een extreme “woekeraar”

Als er slechts sprake is van een hype, dan hebben al die onvermoeibare bloggers gelijk, die klagen dat het lijkt alsof er niets is veranderd of dat men stekeblind is voor het dreigende gevaar van een islamisering, dat de journalisten van de MSM er een eigen geheime agenda op na houden en tegelijkertijd geen enkel idee hebben waar het over gaat. Bloggers, die klagen te worden weggezet in de extreemrechtse hoek, waar ze volgens eigen zeggen niet thuishoren, het tenslotte opgeven of radicaliseren.

Maar als het nu geen hype is, maar een teken van een omslag in de publieke opinie, die nu ook zichtbaar wordt in de MSM? Dan heeft het schrijven van stukjes en reacties en het weggejaagd worden van opiniesites misschien toch zin gehad. Gerrit Manenschijn schreef in 2005 het boek “Religie en Haat” en op het oog lijkt er sindsdien weinig te zijn veranderd, op één klein detail na en dat beschrijft Manenschijn als een oproep in de allerlaatste alinea van zijn boek. Het toekomstideaal dat hij daar beschrijft, komt nu al als wereldvreemd over.

“Een geïntegreerde moslim….waardeert vrijheid van godsdienst voor iedereen, maar ook de vrijheid geen godsdienst te hebben, zoals soera 2, vers 256 zegt: “In de godsdienst is geen dwang.” Sinds het Wilders-proces weet iedereen die heeft opgelet dat deze soera is geabrogeerd. Dat heeft Hans Jansen aan de rechters uitgelegd en dat wist Manenschijn in 2005 nog niet en ik wist het toen ook nog niet. De kennis over islam en koran is enorm toegenomen en de verhalen dat alles wel goed zal aflopen, worden ook niet meer zondermeer geloofd. Daarvan zijn er inmiddels voorbeelden genoeg.

De financiële crisis. Gaan we in Nederland geen last van krijgen, zei Wouter Bos. De Arabische Lente is een grote sprong voorwaarts richting democratie, zei Bertus Hendriks. Steun aan Griekenland gaat ons zelfs winst opleveren, zei Jan Kees de Jager. Het idee dat we allemaal rustig kunnen gaan slapen is ergens verloren geraakt. Dat is wat er sinds 2009 is veranderd en daarom is er mogelijk ook plotseling meer aandacht voor de verwerpelijke boodschap van een haatimam die alles nog ingewikkelder en moeilijker wil maken.

Nog een goede raad aan Yoeri Albrecht en Kustaw Bessems. Ga er nooit meer lichtzinnig vanuit dat u een gelijkwaardig deelnemer bent in een discussie met iemand die de hele dag niets anders doet dan in de koran bladeren.

Ondanks alle goede bedoelingen; de kanttekeningen van verschillende columnisten als Kluveld, Marbe, Ephimenco e.a. bij het uitnodigen van Al Haddad voor een debat, dat geen moment een debat werd, nooit een debat kan worden, verdienen alle aandacht. De enige rechtvaardiging voor het organiseren van dit theater ligt dan buiten de inhoud van het debat zelf.

Ik ben nieuwsgierig naar wat dat zou kunnen zijn.

vederso

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Islamisering, Islamkritiek, Nederland. Bookmark de permalink .

27 reacties op Het debat

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Wie een ezel neukt, moet leren hinniken.
  http://tinyurl.com/7zgk7ss

  Like

 2. E.J. Bron zegt:

  @Deckzeijl

  Een ezel hinnikt niet, geachte Deckzeijl, die balkt!! 😀 😉

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Heb je ook gelezen wie het heeft gezegd? Ik heb ’t gewoon overgenomen, E.J.
  Prima schrijfwerk van Bouazza, ofniettan?

  Like

 4. chantal zegt:

  Complimenten voor je artikel, Vederso!

  Mooie foto onderaan het stuk met die moeilijk definieerbare expressie op het gelaat van Tofik (gezeten naast de met een overwinnaarsblik in de ogen vol trotse overtuiging orerende haatbaard).
  Ben ook nieuwsgierig naar wat die zou kunnen betekenen!

  Like

 5. topsporter zegt:

  Goed verhaal na de gebeurtenissen van velerlei aard inzake de islam.
  Aandacht, aandacht etc. de ogen gaan wel wat langzaam open maar ook bij een Tweebeke natuurlijk.
  Geef uw socialistische buurman een rood gehaakt mutsje, dat wordt lachen maar veel belangrijker gespreksstof tot vermaak en lering.

  Like

 6. topsporter zegt:

  Lering daar gaat het natuurlijk om.

  Like

 7. Linsky zegt:

  Er is misschien aan linkse zijde wel wat meer aandacht en een doorbrekend besef bij de MSM voor het gevaar en de waanzin van de destructieve islamisering, Maar dat is gewoon te laat! Het leed is geschied.

  Wij ‘bezuinigen’, samen met de VS. En vele anderen. Duizenden miljarden worden over de gehele wereld verspilt, en weggegeven aan corrupte landen. Onder anderen Nederland waarbij de USA zelfs geen geld meer heeft voor haar ambtenaren, onderhoud van steden en legers en wapentuig!
  Obama wil VS eenzijdig nucleair ontwapenen en het Amerikaanse kernwapenarsenaal tot maar liefst 80% te reduceren.

  34 ongeruste parlementariërs zijn zich een hartwip geschrokken en zonden Obama daarop een brandbrief waarin de ‘wijsheid’ van dit besluit werd betwijfeld, zeker gezien het feit dat vrijwel alle andere niet-Westerse kernwapenstaten -Rusland, China, Pakistan, India, en mogelijk binnenkort dus ook Iran, hun arsenaal fors aan het uitbreiden zijn.

  Geeft dat niet te denken, dan? Is de ‘hoofdmoefti’ de weg aan het bereiden voor een ondergang van Amerika, en een islamitische invasie zonder tegenstand?
  Rusland en het Arabische machtsblok, worden echter met de dag militair sterker!
  Zijn dat nu ‘domme’ jongens die bezig zijn met het welzijn van het de mens en het verhogen van de levensstandaard?

  Of blijkt uit dat alles misschien een bewuste, afgedwongen, mondiale verschuiving van Grootmachten en ‘transformatie’ van de mensheid?

  O, ja, als er nog steeds lieden zijn die veronderstellen, dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen?
  Laten die zich even herinneren aan Udo Ulfkotte, die het publiek zo schokte door te wijzen op het door de media verborgen feit dat overal in Europa speciale militaire eenheden worden voorbereid op het uitbreken van sociale onrust EUROGENDFOR, de Europese Interventiemacht tegen KRITISCHE burgers!

  En men wil ons doen geloven dat we dit alles moeten we beschouwen als maatregelen van hoop en ter meerdere heil en glorie van het ‘beschaafde’ menselijke bestaan!

  Like

 8. chantal zegt:

  @topsporter om 14:41
  ‘Een rood gehaakt mutsje’

  LOL!

  Like

 9. vederso zegt:

  @ G.Deckzeijl. Ja, ik vind ook het artikel van Bouazza fantastisch. Hij roept moslims op afstand van hun godsdienst te nemen en dat dit ook de boodschap van de moslimbolaaiers van De Balie dient te zijn. Overigens is het niet de eerste keer dat Hafid Bouazza zich zo duidelijk uitspreekt!

  Like

 10. vederso zegt:

  @ Chantal. Bedankt, leuk!

  Like

 11. chantal zegt:

  @Vederso
  ‘ De enige rechtvaardiging voor het organiseren van dit theater ligt dan buiten de inhoud van het debat zelf.
  Ik ben nieuwsgierig naar wat dat zou kunnen zijn.’

  Tsja, psychologen was het al langer bekend dat het Stockholmsyndroom een nog hardnekkigger verschijnsel is dan dhimmitude.
  Ook arabist Hans Jansen zegt er lezenswaardige dingen over in ‘Wie is de vijand’.

  ‘De onderzoekster Bat Ye’or heeft een woord bedacht dat weergeeft wie of wat onze vijand dan wél is: dat is de dhimmitude, de zucht tot onderwerping aan de regels van de islam, dan wel de zucht tot onderwerping aan hoe wij denken dat die regels luiden. Het woord ‘dhimmitude’, dat sinds het bedacht is al vele tienduizenden treffers geeft op Google, is de zucht zich te onderwerpen aan een van buiten komend totalitair islamitisch systeem – zelfs wanneer de inhoud van dat systeem nog maar half bekend is, en zelfs nog voordat de eisen die dat systeem stelt duidelijk bekend zijn gemaakt. Mogelijk is dhimmitude een variant op het Stockholm-syndroom, dat is een kwestie voor specialisten op het gebied van de zielkunde.’

  http://hoeiboei.blogspot.com/2012/01/wie-is-de-vijand.html

  Like

 12. chantal zegt:

  Wat Hafid Bouazza betreft, ook als islamcriticus van het eerste uur verdient hij alle respect.

  Like

 13. De bereidwilligheid , waarmee veel moslims onze DVD “islam en waarheid” aanpakten bij de uitgang van De Balie, viel me ook alles mee.
  Zonder gelijk te spreken van een “Nederlandse lente” , merk ik toch dat men door de echte islam te horen uit de mond van Al Haddad, dat een “aantal moslims als echt zoekend mens” zich wil verdiepen in wat we als islamcritici aandragen.
  “Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen” is ook waar, maar laat ik die mensen,die onze DVD aanpakten, nagenoeg iedereen die de zaal verliet, het voordeel van de twijfel gunnen.
  Shalom, zie voor die DVD
  http://tora-yeshua.nl/2010/06/breaking-news-intro-van-de-film-islam-en-waarheid-on-line/

  Ben Kok (joods-chr. pastor)

  Like

 14. vederso zegt:

  Chantal. Misschien is dat een verklaring, maar dat is nmm slechts een deel van de verklaring. De verklaring zoek ik in ieder geval ook in de vraag waar dat enthousiasme van links vandaan komt om met totalitaire ideologiën in zee te gaan. En dan kom je al gauw uit bij collectivisme, maakbare samenleving en (culturele) elite. “Wij weten wat goed voor u is.” Dat kleurt volgens mij ook het beleid van De Balie mbt de uitnodiging aan zo’n haatbaard als Al Haddad.
  Ik heb overal heel veel reacties gelezen en ééntje die zegt dat De Balie nu ook Breivik, een Servische oorlogsmisdadiger of een Afrikaanse rebellenleider die kindsoldaten inzet zou moeten uitnodigen; zo’n reactie snijdt hout. Maar, zoals Bouazza zegt; dan is het gelijk “Brand, racisme” Ik vind dat Albrecht en Bessems een antwoord op mijn vraag “Ik ben nieuwsgierig naar het waarom van dit debat” niet kunnen afdoen met, kunnen wegkomen met “We wilden het kwaad dat zo’n extremist vertegenwoordigt laten zien.” Dat is me veel te mager. Zelfs het argument van “censuur vooraf” doet niet terzake. Iedereen die even zoekt, vindt de YouTube lezingen van Al Haddad en weet dus waar de man voor staat. En misschien kan aan deze man wettelijk niet de toegang tot ons land worden geweigerd, maar het is de bewuste keus van De Balie om aan deze mens- en vooral vrouwvijandige ideëen een podium te geven. Sterker nog; om daartoe het initiatief te nemen! Ik vind dus ook dat de subsidie aan De Balie moet worden gestopt en daarna mag deze wereldvreemde club elke staatsvijandige ideoloog uitnodigen die ze wil. Wat mij betreft.

  Like

 15. vederso zegt:

  @ EJ. Ik kan m’n eigen tekst niet corrigeren, wat is daar aan te doen. Antwoord van EJ; zelfs eerst beter nalezen voor je de reactie plaatst. Sh*t.

  Like

 16. E.J. Bron zegt:

  stuur me ff een mailtje, dan verbeter ik het voor je!!

  Like

 17. vederso zegt:

  @ EJ. Dank voor de correcties!!!

  Like

 18. E.J. Bron zegt:

  You´re welcome! 😀

  Like

 19. jowitteroos zegt:

  Heb naar de uitzending gekeken en vond het angstaanjagend hoe men ( media, sprekers, gasten, toeschouwers) de Sjeik in “watten” legde, alles werd volgens “zijn manier van leven” gedaan. Zelfs de dame aan de tafel die er eerst en in een andere setting niet bij mocht zitten.

  Wat ik ‘angstig’ vond was de reactie van Tofik Dibi, een parlemaintarier notabene, die onder de indruk van de Sjeik bleek, zo uitte Tofik zelf en dat zag je ook ( houding)!
  Toen de Sjeik over PVV begon, wuifde Tofik geljk zijn handen heen en weer en zei: “nee, nee, geen PVV ( iets in die strekking). Nu hoeft Tofik Dibi het niet eens te zijn met de PVV maar zich er wel bewust van zijn dat de PVV democratisch gekozen is en in die hoedanigheid te reageren naar de Sjeik, immers Tofik Dibi is zelf parlementarier( mijn mening).

  Aan het einde van het “debat”, wat geen debat was maar een uitleg van de Sjeik over “Islam way of life” ( volgens Joost Niemuller in de DDS is het slechts de visie van de Sjeik dus “His ( Sjeiks) way of life”) zag ik een van de deelnemers voor de camera verklaren dat zij ( de debaters) tenminste een alternatief boden ( zij waren immers in gesprek gegaan).

  Hoop dat die Debaters nog eens terug kijken!!

  Islam kon zichzelf verkondigen en werd daarin wederom gefaciliteerd. Het is geen individu in de islam die zo denkt het is de Islam ( de g roep) die zo denkt!

  Like

 20. Marijke . zegt:

  jowitteroos,vanacht om een uur kwam Yoeri Albrecht bij echte Jannen op de radio en zei ook dat hij was teleurgestelt in Dibi.Hij had hem uit genodigt om dat hij verleden maand er was geweest met die dame van Canada dat hij toen wel goed was,ik denk dat het gesprek nog is terug te luisteren op echte jannen.

  Like

 21. jowitteroos zegt:

  @ Marijke

  Met respect maar begrijp niet wat u bedoelt!?

  Wat mij ook nog opviel is dat de camera waardoor wij in De balie het “debat” bezagen een andere cameraman zagen die het gesprek opnam. Op het moment dat de vrouw aan tafel kwam zitten ging die camaraman voor zijn camera staan zodanig dat de vrouw niet in beeld kwam. je zag ook de oogcontacten tussen de Sjeik en de cameraman.

  De Sjeiks” thuisfront” ( welke moslims overal ter wereld zijn) mogen vermodelijk niet zien dat de Sjeik van “zijn way of live” is afgestapt door met een on-gesluierde vrouw aan tafel te zitten ( dat is niet volgens Islams leefregels)

  Like

 22. vederso zegt:

  @ Chantal. In april komt Fjordman met een boek met precies die onderwerpen waar Hans Jansen het in de link naar Hoeiboei het over heeft. Ik ben heel benieuwd.

  Like

 23. jowitteroos zegt:

  @Marijke

  Nogmaals ik begrijp niet goed wat u bedoelt: Sprechen sie Deutsch, parle vous Francais, do you speak Englisch, slicha we ani da kezat ivrit

  Mijn niet begrijpen komt voort uit uw laatste 2 regels.

  Hoop nog van u te horen. Vr. gr.

  Like

 24. Marijke . zegt:

  Jowitterroos Wat ik bedoelde dat Jan roos belde Yoeri Albrecht over de telefoon in het programa echte Jannen en Jan Roos zei dat hij teleurgestelt was is Dibi met zijn vragen die hij stelde aan de Sjeik.En Albrecht zei dat hij ook teleur gestelt was in Tofik.En dat ging nog zo een tijdje door.Ik was verbaast dat Yoeri dat zei.Ik had het niet eens moeten opschrijven hier want ik vind het eigenlijk niet eens belangrijk meer.Ik heb zo veel verschillende meningen gehoort.heb zelfs gelezen dat het een jerry springer show leek.Ik heb een stukje gezien en af gezet.Als je met zo een man in debat gaat moet je wel een hele scherpe journalist zijn .En daar zijn er maar erg weinig van.Maar ja dat zijn mijn gedachten maar.Ik heb ook geen zin om dat hele gesprek met yoeri en jan roos hier neer te zetten en daar om had ik beter niet moeten reageren.

  Like

 25. Marijke . zegt:

  O en als je niet had begrepen dat Tofik verleden maand in de Balie was met die Moslima die uit Canada kwam toen er die ruzie was met die fijne jongens uit Belgie,dat moet je toch wel weten en Yoeri zei dat Tofik juist toen zo sterk en geloof waardig was.Met andere woorde en nu niet.

  Like

 26. rekaba zegt:

  MUILEZEL
  Wie een ezel neukt moet leren hinniken. Ja, hoeft niet persé te balken. Een paard neukt een ezel, het resultaat is een muilezel. Ik denk dat Hafid Bouazza daar meer mee bekend is dan de gemiddelde NL. er.

  Like

 27. jowitteroos zegt:

  @ Marijke

  Dank voor uw reactie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s