Leveringsstop Iran zorgt voor recordhoogte olieprijzen

Het conflict met Iran spitst zich toe. Na de leveringsstop van Iraanse olie naar Groot-Brittannië en Frankrijk explodeert de olieprijs.

Na de stop op Iraanse olie-exporten naar Groot-Brittannië en Frankrijk staat de olieprijs in Azië met bijna 105 dollar per Barrel op de hoogste stand sinds negen maanden. In Singapore steeg de Benchmark-prijs rondom de middag met 1,75 dollar naar 104,99 dollar. Daarvoor had hij met 105,21 dollar de hoogste stand sinds mei bereikt. In Londen werd de soort Brent 1,52 dollar hoger met 121,10 dollar per Barrel verhandeld.

In het conflict rondom zijn atoomprogramma stopte Iran met de eerste olie-exporten naar Europa. Leveringen aan Frankrijk en Groot-Brittannië zouden zijn stopgezet, deelde het Iraanse Ministerie van Olie zondag mee. De stap werd als vergeldingsmaatregel van Teheran voor sancties van de EU gezien, waartoe ook een olie-embargo tegen Iran behoort. De Iraanse Minister van Olie Rostam Kassemi had onlangs gewaarschuwd de olie-exporten naar “vijandige” Europese landen stop te zetten.

IAEA-deskundigen gaan opnieuw naar Iran

“We hebben onze eigen klanten en hebben Britse en Franse firma´s door andere vervangen”, zei de woordvoerder van het Ministerie van Olie, Ali Reza Nikzad-Rahbar tegen het Iraanse persbureau IRNA. Het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar en ook Parijs gaf eerst geen commentaar.

Tegen de achtergrond van de toenemende spanningen vanwege het Iraanse atoomprogramma kwamen er maandag deskundigen van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Teheran aan. Er dien mogelijkheden voor een diplomatieke oplossing van het atoomconflict te worden gevonden. Het is de tweede keer binnen een maand dat specialisten van het IAEA naar Iran reisden.

Voor zijn vertrek naar Teheran zei de IAEA-chefinspecteur Herman Nackaerts op het vliegveld van Wenen: “Belangrijk is, dat wij hopen enkele concrete resultaten na de reis te kunnen laten zien”. “De hoogste prioriteit heeft natuurlijk de nog open staande geschilpunten rondom de mogelijke militaire dimensies van het nucleaire wapenprogramma aan te pakken”, zei Nackaerts. “Het gaat om een uiterst complex geschilpunt, dat tijd nodig heeft. Maar we hopen dat het constructief wordt.”

Westerwelle waarschuwt voor escalatie

De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (FDP) waarschuwde voor een verscherping van de ruzie. “Een escalatie – van welke kant dan ook – dient nu in het belang van ons allemaal te worden vermeden”, zei hij bij de G20 ontmoeting van de ministers van buitenlandse zaken in de Mexicaanse badplaats Los Cabos. “We roepen Iran ertoe op, dat volledig transparant samenwerkt met het IAEA”, zei Westerwelle. “Dat is een internationale verplichting, die Iran moet nakomen”.

“De tijd voor tactische manoeuvres is voorbij. De sancties zijn serieus bedoeld”, zei de minister verder. “We zullen ons door manoeuvres richting individuele landen niet van deze sanctiekoers laten afbrengen”. Een atomaire bewapening van Iran zou niet acceptabel zijn. Daarom zou het belangrijk zijn dat de internationale statengemeenschap verder zou werken in deze richting.

 

Update: actuele video

Bron:

http://www.welt.de/wirtschaft/article13877039/Irans-Lieferstopp-treibt-Oelpreis-auf-Rekordhoch.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, EU, Frankrijk, Groot-Brittannië, Iran, Midden-Oosten. Bookmark de permalink .

6 reacties op Leveringsstop Iran zorgt voor recordhoogte olieprijzen

 1. G.Deckzeijl zegt:

  On topic: klik op PRIJS van… http://tinyurl.com/6a4yd6j
  Weten jullie ook meteen dat isolatie ook verneukeratief is.
  En meer…

  Like

 2. M.A.L. Sion zegt:

  De Verenigde Naties houden zich bezig met van alles wat nauwelijks van belang is. De hoogte van de olieprijzen werken enorm ontwrichtend op bijna alle samenlevingen. Een coördinatie met voorbijzien van het vrijehandels- en concurrentiebeginsel zou dit wellicht op kunnen lossen. De OPEC gaat steeds meer op een ordinaire woeker- en speculatieorganisatie lijken. De overheden van de slachtofferlanden, met Nederland in de frontlinie, profiteren glashard als farizeeërs van de oplopende accijns- en BTW-inkomsten. De consumenten, ondervertegenwoordigd in de politieke partijen laten het gelaten over zich heenkomen.

  Like

 3. Wachteres zegt:

  Dit zegt MailOnLine van de situatie in Iran:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2103358/Iran-stops-oil-exports-British-companies-Hague-warns-Israel-attack-wise.html?ITO=1490

  Iran cut off oil sales to British companies yesterday after Foreign Secretary William Hague accused the Islamist regime of promoting terrorism.

  The oil ministry in Tehran announced that it had ceased all sales to the UK and France, escalating diplomatic tensions triggered by Iran’s nuclear programme.

  The move will have little effect on British firms, which get well under 1 per cent of their oil from Iran since the European Union has already slapped sanctions on the country and has vowed to stop buying all Iranian oil by July. Iran was supplying more than 700,000 barrels a day to the EU last year but this had already been cut back by 300,000 before yesterday’s move.

  Like

 4. Linsky zegt:

  VS slaagt er niet in Israël te overtuigen af te zien van aanval op Iran.
  Jeruzalem boos op draaierijen Obama – Sancties beginnen Iran pijn te doen – Veel jonge Iraniërs willen naar Europa of Noord Amerika

  De manden op de markt in Teheran zijn gevuld, maar door de torenhoge inflatie van 50% hebben steeds meer Iraniërs grote moeite om voldoende voedsel te kopen.

  De Nationale Veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Tom Donilon, is er niet in geslaagd Israël ervan te overtuigen om (voorlopig) af te zien van een militaire aanval op de Iraanse nucleaire installaties. Volgens bronnen in Washington ontmoette Donilon in Jeruzalem een bitse premier Netanyahu, die tijdens een stormachtige conversatie president Obama ervan beschuldigde dat hij van plan is Iran toe te staan door te gaan met het verrijken van uranium, in ruil voor enkel de belofte dat het land geen kernbom zal bouwen. Omdat Iran zijn nucleaire installaties al jaren afschermt voor internationale inspectie heeft Netanyahu er geen enkel vertrouwen in dat het regime in Teheran zich deze keer wél aan zijn woord zal houden. Daarom behoudt Israël zich het recht voor om desnoods zonder de hulp van Amerika militair in te grijpen.

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=653860&r=1&tbl_archief=&

  Like

 5. Linsky zegt:

  Iran versterkt luchtafweer nabij nucleaire installaties.

  Het luchtafweersysteem van de nucleaire installatie van Natanz.
  Iran is vandaag “grote manoeuvres” begonnen om de luchtverdediging van gevoelige sites, in het bijzonder de nucleaire, te versterken. Dat meldt het staatspersagentschap Irna op basis van een communiqué van de bevelhebber van de Iraanse luchtafweer.
  De oefeningen, die vier dagen zullen duren, zullen plaatsvinden in “de zuidelijke helft van het land”, vooral langs de Golf, zo meldde Irna. Het leger zal verschillende soorten raketten en radarsystemen, alsook de luchtmacht inzetten.

  Ook buurland Israël is gestart met de luchtafweer te versterken. De spanningen tussen beide landen lopen hoog op. Israël, en een groot deel van de westerse wereld, verdenken Iran ervan kernwapens te maken. President Mahmoed Ahmadinejad ontkent dat echter al jaren. Volgens hem zal zijn land kernenergie enkel voor burgerlijke toepassingen gebruiken.

  Net vandaag is een delegatie van het Internationaal Atoomagentschap in Iran aangekomen om overleg te plegen. http://www.demorgen.be/

  Like

 6. Linsky zegt:

  VS sturen in Brussel aan op conflict met Iran

  De Verenigde Staten leggen druk op België om SWIFT, de internationale organisatie met hoofdkwartier in Terhulpen die zo’n 80 tot 90 procent van het internationale financiëleberichtenverkeer regelt, te verplichten de verbindingen met Iran door te knippen.
  http://www.knack.be/nieuws/buitenland/vs-sturen-in-brussel-aan-op-conflict-met-iran/article-4000044813093.htm

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s