Imams: De “ophitsers” treffen de juiste toon

“Ze zijn radicaal, spreken Duits en treffen de juiste toon van de islamitische jeugd”. Tot dit besef komen de auteurs van “Der Spiegel” Matthias Bartsch, Maximilian Popp en Christoph Scheuermann in een bijdrage over imams in de actuele uitgave van het weekblad.

De “ophitsers”, zoals “Der Spiegel” de jonge predikers noemt, verkondigen een streng conservatieve islam, die hervormingen zou afwijzen en de omgang met “ongelovigen” zou verbieden. Hun sterkste platform daarbij zou het internet zijn.

Levenstaak is de verbreiding van de islam

Een van de nieuwe verschijningen is de Berlijnse imam Abdul Adhim. Hij zou proberen zijn doelen met woorden en niet met geweld te bereiken. Eigenlijk werkt de in Marokko geboren moslim als ingenieur in Berlijn. Hij zou het echter tot zijn levenstaak hebben gemaakt de islam te verbreiden.

Vanwege de verdenking van volksophitsing heeft het Openbaar Ministerie Berlijn een onderzoek naar hem ingesteld. Adhim had de strijders van Hamas “de besten van deze natie” genoemd. Uit de uitgevoerde analyse van de toespraak door een islamwetenschapper bleek, dat weliswaar op de gevoelens zou werken, maar geen “typische haatprediker” zou zijn en dat hij over een grote “geestelijke levendigheid” zou bezitten.

Ideologie bijna in overeenstemming met Al Qaida

Omdat veel moskeegemeenten als achterhaald en levensvreemd gelden, zou de propaganda vooral succes hebben bij jonge mensen. Vanuit de optiek van “Der Spiegel” lukt dit, omdat de predikers onderwerpen aanspreken, waarmee jonge moslims tot nu toe alleen werden gelaten en waarvoor de Duitse staat geen oplossing zou hebben gevonden. Dit zou ertoe leiden, dat het politieke Salafisme de snelst groeiende radicaalislamitische beweging zou zijn. De binnenlandse veiligheidsdienst van Berlijn heeft de ideologie van het Salafisme als bijna in overeenstemming met het terreurnetwerk Al Qaida genoemd.

Een tweede uithangbord wat betreft deze openbare manifestaties waar honderden mensen op af komen, zou Pierre Vogel zijn. Hij zou het individualisme en de westerse ideologie verafschuwen, “die je zegt, dat je niemand hoeft te gehoorzamen”, wordt hij in “Der Spiegel” geciteerd. De aanhangers van de voormalige profbokser zijn het met hem eens, “dat het cool is om gelovig te zijn”. Vogel zou ook graag uitnodigingen voor talkshows accepteren, waar hij graag als “bad guy van het Duitse islamdebat” zou optreden.

Doorgeven, dat moslims onrechtvaardig behandeld worden

Zowel Vogel als Adhim zou het goed lukken om door te geven, dat jonge mensen onrechtvaardig behandeld zouden worden. De imams willen eenvoudige antwoorden geven, die praktisch zijn voor de eigen aanhangers. Vogel sprak ooit van “de Holocaust tegen de moslims”. Een ander fenomeen is de vroomheid van veel moslims van de tweede en de derde generatie. Volgens een onderzoek van het “Essener Centrum voor Turkijestudies” zou het de jonge mensen door afgrenzing van hun ouders om een bijzondere radicale religiositeit gaan. “Voor enkele jonge moslims zijn predikers zoals Vogel blijkbaar de eerste drug in een islamitisch geïnspireerde ideologie, die geweld als legitiem instrument erkent, niet alleen in crisisgebieden”.

In Duitsland zou tot nu toe een (uniforme) strategie ontbreken om het probleem te bestrijden. Tot nu toe zouden velen hebben afgewacht, geobserveerd en in geval van nood verboden, zonder dat er een serieuze discussie zou hebben plaatsgevonden. De stad Berlijn zoekt intussen in samenwerking bij integratieprojecten naar het begin van een oplossing. Zo sprak Adhim onlangs bij de actieweek “Hand in hand tegen geweld” waarvan de senator van binnenlandse zaken van Berlijn de beschermheer was. “Der Spiegel” maakt de balans op: “Adhim is er zichtbaar trots op dat men hem van staatswege nodig heeft.”

“De Salafist Pierre Vogel wordt door de meerderheidssamenleving afgewezen”, zegt Irmgard Schrand. Dat maakt hem voor menig teenager interessant.

Bron:

http://www.promedienmagazin.de/gesellschaft.html?&news%5Baction%5D=detail&news%5Bid%5D=5086

Auteur: JW

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

4 reacties op Imams: De “ophitsers” treffen de juiste toon

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Wann waren Sie zum letzten mal beim Friseur, Vogel?

  Like

 2. Ad zegt:

  De Duitse regering had dit alles nooit zover moeten laten komen. Men had meteen moeten zeggen, als u de democratie en de scheiding van kerk en staat niet aanvaard, kunt u vertrekken, en men had dan de daad bij het woord moeten voegen. Dit kan alsnog, maar men moet niet meer afwachten. Meteen uitzetten. En datzelfde moet Nederland doen.

  Like

 3. hans van de mortel zegt:

  Ach wat maakt het uit? Als ze zich maar wassen.

  Ik ben geen politicus. Want anders had ik gezegd: “jullie stinken naar rotte vis. Opgedonderd vuil stelletje islamitische godsgeile viezeriken. Wat doe je hier? Je moet in Mekka zijn. Daar viert de islam haar triomfen van afgoderij en een jaarlijkse parade van eersteklas rukkende woestijn heidenen.

  Alle moslims zijn middeleeuwse heidense klootzakken anno 2012.

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  Gelukkig is de isalm addept Wulff inmiddels vertrokken.
  Ik heb de indruk dat Gauck er anders tegen aankijkt in Duitsland.
  Laten we het in ieder geval hopen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s