Lars Vilks met eieren bekogeld tijdens Mohammed-lezing.

De omstreden Zweedse kunstenaar Lars Vilks werd gedwongen de eieren te ontwijken die vanuit het publiek naar hem werden gegooid door boze deelnemers tijdens het geven van een lezing over de Mohammed- cartoons en de vrijheid van meningsuiting op de Karlstad Universiteit op dinsdag.

“Ze schreeuwden ook enkele slogans. Wij verwijderden hen, net zo goed als de twee mensen die begonnen terug te schreeuwen naar de gooiers van de eieren. Op dat moment was het een beetje tumultueus, maar de commotie duurde ongeveer een minuut,” zegt Tommy Lindh van de lokale politie tegen persbureau TT.

Vilks gaf een lezing over de vrijheid van meningsuiting op de universiteit op dinsdagavond 21 februari, op uitnodiging van het Universitaire Genootschap van Internationale Zaken. De lokale Islamitische Culturele Associatie en de Jonge Moslims Karlstad hadden eerder op de dag opgeroepen tot een boycot van de lezing en schreven in een verklaring dat Vilks “misbruik maakt van de vrijheid van meningsuiting die we allemaal genieten en deze zodanig gebruikt dat het spanning oproept in de samenleving.”

Vilks begon zijn lezing met voorbeelden van kunstenaars die op verschillende manieren de grenzen van de vrijheid van meningsuiting (en expressie) hebben opgezocht, tegen wie aanklachten zijn ingediend en soms ook zijn veroordeeld. Daarbij was een tentoonstelling met pornografische afbeeldingen van kinderen, de poster van Dan Park met daarop
een zwarte man in kettingen met de tekst “Onze negerslaaf is weggelopen,” de eigen karikaturen van Vilks van de profeet Mohammed als hond en Jezus als pedofiel, aldus een verklaring van de universiteit.

Korte tijd na het begin van de lezing stonden er opeens 15 mensen op en begonnen eieren naar Vilks te gooien. De politie die aanwezig was echter, kon heel snel de verstoorders van de bijeenkomst verwijderen en de lezing kon worden voortgezet. (……..)

“We moeten nog beslissen of er een strafbaar feit is gepleegd. Vilks kan ook zelf aangifte doen, zei Lindh tegen de Zweedse televisie (SVT) Het Genootschap voor Internationale Zaken was, ondanks de aanval, blij met de aanwezigheid van Vilks. “Het is belangrijk dat het mogelijk is om vragen over vrijheid van meningsuiting en democratie op de universiteit te bespreken. We betreuren dat dit gebeurde, maar we zijn blij dat we konden doorgaan,” zei Mazlom Dogan van het Genootschap in een verklaring.

De politie kon geen duidelijkheid verschaffen op de vraag wat de aanvallers schreeuwden, maar volgens Lindh hebben de agenten die aanwezig waren waarschijnlijk gehoord wat er werd geroepen.

Vilks zei tegen de lokale krant Nya WermlandsTidningen (NWT) dat, terwijl niemand dit soort aanvallen zou moeten aanvaarden, ze moeilijk te vermijden zijn als iedereen welkom is op een publiek evenement. Ook is het niet de eerste keer dat hij dit dreigend gedrag is tegengekomen. “Ik heb er al vaker mee te maken gehad,” zei Vilks tegen NWT.

Aan het einde van de lezing wilden velen in het publiek weten welke reacties Vilks met zijn kunst wilde losmaken en wie er verantwoordelijk is voor de reacties.

“Beledigingen zijn onderdeel van een democratische samenleving. Als we beginnen onszelf te censureren, zal dat op de langere termijn een ondermijning van de vrijheid van meningsuiting betekenen. Ik denk niet dat het probleem is dat kunstenaars te zeer provoceren, maar dat we nog niet genoeg provoceren,” zei Vilks in antwoord op hun vragen.

Volgens NWT heeft de politie een aantal van de aanvallers geïdentificeerd en er melding van gemaakt als zijnde een aanslag en verstoring van een openbare bijeenkomst.

Commentaar van Snaphanen.dk:

Een kunstenaar wordt aangevallen – hoe amateuristisch – maar het maakt duizenden bang. En het werkt! Het is het idee van de terreur en de essentie ervan. Vilks laat zich zien, maar de rest van de vrije en onafhankelijke geesten zijn ondergedoken, schrijven hun maatschappijkritiek en doen het in hun broek. Lars Vilks staat er alleen voor. De solidariteit van collega’s wordt in een hoekje gefluisterd of in een feestelijke rede verstopt. Maar staat in feite hier niet het heilige, democratisch principe op het spel?

Video:

Bronnen:

http://www.thelocal.se/39262/20120222/

http://snaphanen.dk/

Vertaald uit het Engels door:

vederso

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Islamkritiek, Zweden. Bookmark de permalink .

5 reacties op Lars Vilks met eieren bekogeld tijdens Mohammed-lezing.

 1. hans van de mortel zegt:

  Wie wil overheersen duldt geen kritiek. Weleens de koran gelezen? Met dat papier veeg je je gat nog niet eens af, zo smerig. <aar tsja . . . dat weerzinwekkend smerige boekje is niet voor niets heilig in de ogen van pedofiel en roverhoofdman Mohammed goedpratende moslims.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Dat laatste, in de derde alinea van de inleiding, …dat Vilks misbruik maakt van de vrijheid van meningsuiting die we allemaal genieten en deze zodanig gebruikt dat het spanning oproept binnen de samenleving… dat GELEUTER van de I.C.A. en de J.M.K. uit Karlstad, is niets anders
  dan taqiyya in de overtreffende trap! Het is namelijk algemeen bekend dat moslims ONS die vrije meningsuiting het liefst vandaag nog afnemen(denk aan hun spandoeken>freedom go to hell & god bless Hitler), ergo: als zij beweren dat ze van die vrijheid genieten liegen ze dat ze scheel zien. http://tinyurl.com/3mepfoc

  Like

 3. Marijke . zegt:

  Bravo Lars Vilks.Er zijn er maar weinig met zo een lef.

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  Inderdaad Marijke en dat in zo´n politiek overcorrect land.

  Like

 5. vederso zegt:

  @ G. Deckzeil. Mee eens. Dat zie ik ook als één van de opvallende punten in dit artikel, maar kijk ook nog eens naar; wie is er verantwoordelijk voor de reacties! Kurt Westergaard tekent een cartoon en in Verwegistan begint men ambassades in brand te steken en mensen om te brengen. Wie is er verantwoordelijk? Ach, de vraag stellen, is het beantwoorden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s