Ayaan Hirsi Ali: “Europa is niet onoverwinnelijk”

Ayaan Hirsi Ali heeft in de “Schweizer Monat”, juli/augustus 2011, een interview (niet online) gegeven met als titel “De vijanden van de open samenleving”. Daarin vreest ze, dat Europa zichzelf overschat. Hieronder een samenvatting:

Hirsi Ali

…Dat is mijn kritiek op Europese samenlevingen: Europeanen zijn zich er te weinig van bewust, dat de vrijheid bevochten moest worden en nog steeds bevochten moet worden. Zelfgenoegzaamheid en onverschilligheid domineren. Hier bestaat het gevoel onoverwinnelijk te zijn – alsof er hier in europa niets ergs zou kunnen gebeuren of verkeerd zou kunnen gaan. In Europa leven 700 miljoen mensen. Ter vergelijking: In de islamitische landen leven 1,7 miljard mensen. Europa is een minderheid. Ongeacht dit feit beschouwen de Europeanen hun burgerlijke vrijheden als vanzelfsprekend, nemen deze als een vaststaand feit aan en vergeten: wat gegeven werd, kan ook weer worden afgepakt.

Monat

U schetst een somber beeld. Het feit, dat we hier zo´n gesprek voeren en uw kritiek op de politieke islam kunnen publiceren, toont toch aan, dat de correctiemechanismen van de open samenleving functioneren…

Hirsi Ali

…maar deze worden ook gebruikt door diegenen, die deze soort samenleving in twijfel trekken. Karl Popper sprak van “de vijanden van de open samenleving”. De vijand is tegenwoordig aanwezig in de vorm van een totalitaire doctrine: Islamitisch totalitarisme, politieke islam, radicale islam – noemt u het fenomeen zoals u wilt. Europa is de ideale voedingsbodem voor het nieuwe totalitarisme. Paradoxaal genoeg maken het verworvenheden van een open samenleving zoals vrijheid van meningsuiting en vrijheid van verzameling de extremisten gemakkelijk om vrijheidsvijandige boodschappen van geweld en onderdrukking te verbreiden. Ze gebruiken de retoriek van de vrijheid om diezelfde vrijheid af te schaffen. Ik ken de Jihad-literatuur en de publicaties van de Moslimbroederschap. Ze boezemen me angst in.

Monat

Voor de meeste Europeanen klinken deze boodschappen absurd. Wie moeten ze bereiken?

Hirsi Ali

De islamisten hebben het op een duidelijke doelgroep voorzien: thuisloze immigranten, mensen in gevangenissen, dwepers. En de Europeanen kijken toe. Ik zie geen concurrerend verhaal, waarmee de Europeanen deze mensen confronteren. Ik vraag me af: zijn de Europeanen hun geschiedenis vergeten? In 1945, na het einde van het nationaalsocialisme, riepen de Europeanen talrijke instellingen in het leven om nieuwe vormen van totalitarisme te verhinderen. Ze veranderden het onderwijswezen en voerden informatiecampagnes. En nu? Met betrekking tot de radicale islam gebeurt er niets van datzelfde. Men kijkt liever weg.

Monat

U staat erom bekend de islam heftig te bekritiseren. Niet iedereen deelt uw inschatting van de situatie

Hirsi Ali

Dat verwacht ik ook niet. Wat ik verwacht, is een open debat over het nieuwe totalitarisme – niet alleen maar een academische discussie. De beslissende vraag is immers: Wat is ons de vrijheid in Europa eigenlijk waard? Vergeljikt u de instelling van de Oost-Europeanen eens met die van de West-Europeanen. Wat oudere Oost-Europeanen zijn veel hartstochtelijker als het om vrijheid gaat, omdat zij het socialisme aan den lijve hebben ondervonden. Omgekeerd staat het socialisme bij veel West-Europese intellectuelen en politici nog altijd hoog aangeschreven. Zo is het ook met de islam. Wie hem niet echt heeft leren kennen, begrijpt hem niet.

Monat

“Totalitarisme” is een groot woord. En tegelijkertijd eentje dat interpretatie behoeft. In hoeverre precies heeft de radicale islam totalitaire trekken?

Hirsi Ali

Zijn doel is de oprichting van een totalitaire islamitische staat, van een wereldkalifaat met de islamitische religie als bron van de wetgeving.

Monat

Wilt u daarmee zeggen, dat iedereen, die zich tot de islam bekeert, streven naar zo´n theocratisch regime?

Hirsi Ali

Nee. Maar ik beschouw de door veel Europeanen, die niet op de hoogte zijn van de situatie, overgenomen scheiding tussen de vele goede moslims en de weinige kwade islamisten als fout. Wat ik zeg, is: de islam als politieke ideologie bezit duidelijk totalitaire trekken, in de zin van Karl Popper een collectivistische ideologie, waarvoor het individu als zodanig geen waarde, geen waardigheid heeft. Dat zouden we ons moeten realiseren.

Bron:

http://michael-mannheimer.info/2012/02/22/ayaan-hirsi-ali-europa-ist-nicht-unbesiegbar/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Islam, Islamkritiek. Bookmark de permalink .

9 reacties op Ayaan Hirsi Ali: “Europa is niet onoverwinnelijk”

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Fundamentalisme is niet af te kopen met diplomatie.
  http://tinyurl.com/82kunpw

  Like

 2. M.A.L. Sion zegt:

  Met op je handen zitten ga je langzaam maar zeker de afgrond in. Hirsi Ali heeft gelijk. Haar waarschuwingen zijn terecht. We moeten niet afwachten maar de aanval kiezen. Om te beginnen de Europese bodem, te beginnen met Nederland, vergiftigen met varkensvlees, botten en huid. We moeten het zwakke punt van moslims opzoeken en ze daar treffen. We moeten wat doen om de remigratie op gang te brengen. Niet morgen maar vandaag. We moeten verder weigeren om HALAL te eten, daar waar dat ons uit gemakzucht en moslimvrees wordt aangeboden. Dat geldt voor gevangenissen maar evenzeer voor bedrijfscantines enz.

  Like

 3. vederso zegt:

  @ G. Deckzeijl. Ik ga niet blijven zeggen dat ik de links die u plaatst zeer waardeer! Dus voor de laatste keer; bedankt! Ga er maar vanuit dat ik ze allemaal lees. Groeten.

  Like

 4. Lucky9 zegt:

  De islam is inderdaad een totalitaire, collectivistische maar bovendien ook imperialistische ideologie. Dat laatste aspect brengt ieders vrijheid in het gedrang.

  De symbiose tussen de nomenclatuur van Europese apparatsjiks en de islam als enige overlevende prototype van fascisme is een dodelijke cocktail.

  De overkoepelende Eurofiele nomenclatuur draagt zoals elke overkoepelende elite de kiem van de fascistische verleiding in zich.
  Het eigenbelang van een nieuwbakken elite ontsnapt vanwege het niveau immers reeds spontaan grotendeels aan voldoende democratische controle. Van enige efficiënte controle kan wegens afwezigheid van traditie geen sprake meer zijn.

  Voeg daarbij de gesponsorde islamofilie van een minderheid die op overkoepelend niveau geheel in de traditie van het fascisme het hardst schreeuwt en door structureel geweld en intimidatie kritiek kan onderdrukken met gestolen en dus haast onbeperkte middelen en je hebt een goed inzicht in de situatie van Europa anno 2012.

  Politiek, economisch, demografisch en democratisch staan we op een scharnierpunt in de geschiedenis.

  Like

 5. Ad zegt:

  Hirsi Ali heeft volkomen gelijk. We moeten veel meer op onze rechten staan en dwaze eiden van moslims zonder meer afwijzen. Als het ze niet bevalt gaan ze maar naar Iran. We hebben ze niet geroepen.

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  @Vederso: jouw bericht is een stimulans om door te gaan, ook vanwege sterke Duitse invloeden hier(heb ik geen problemen mee, ganz im gegenteil): Danke schön!
  Auf jeden Fall ist die Holländische Polizei auch total durchgeknallt.
  Den Wunsch künstlich eine Latte zu erzeugen ist ab jetzt auch VERBOTEN…
  http//tinyurl.com/6mnzaor

  Like

 7. Marijke . zegt:

  Ik heb heel veel respeckt voor die vrouw,maar een roepende in de woestijn?

  Like

 8. gielah zegt:

  Het gaat er niet om wat wij doen of begrijpen!
  Het gaat erom wat de overheid bereid is er tegen ( of aan) te doen.
  Al hebben wIj , burgers, één en ander ook duizendmaal door…. wij hebben geen macht.
  Onze strijd moet dus in de eerste plaats tegen de onwil en het onbegrip van de overheden gericht zijn.

  Like

 9. Heaven zegt:

  Ach zo lang er nog steeds mensen zijn die Geert belemmeren in zijn pogingen om de islam te ontmaskeren, en hem een rascist vinden,kunnen moslims zich razendsnel vermenigvuldigen.
  Tegen de tijd dat de PVV haters in de gaten beginnen te krijgen dat Geert gelijk heeft is het te laat.
  Hopelijk laat de Nederlandse bevolking het niet zo ver komen en grijpen ze zelf in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s