Hongarije komt onder druk te staan. Deze keer zijn het niet de financiële markten. De EU neemt plotseling aanstoot aan het financiële beleid van het land. Op grond van niet voldoende duurzame hervormingen dient er een half miljard aan subsidies te worden achtergehouden. Hongarije zou de eerste staat zijn, die nadrukkelijk vermaand wordt. Aan wie de EU de rode kaart laat zien, is niet duidelijk: aan Viktor Orbán of inderdaad aan zijn begroting?
Rode schuldenbergen belasten de Hongaren
De destijds regerende socialistische regering van Hongarije heeft voor een enorme schuldenberg gezorgd. In periodes van goede conjunctuur kon dit nog enigszins verborgen worden. Maar de financiële crisis bracht de misstanden aan het licht. De regering van Viktor Orbán probeerde greep te krijgen op de schuldencrisis. Daarbij moest ze gebruik maken van impopulaire methodes. De grondwet werd veranderd, de onafhankelijkheid van de centrale bank werd beperkt. Banken moeten behoorlijk betalen. De regering van Hongarije laat haar tanden zien. Dat schijnt zich nu te wreken. “De Hongaarse regering zou hebben moeten besluiten tot de lang verwachte hervormingen om haar enorme tekort te verminderen i.p.v. grondwetswijzigingen door het parlement te jagen”, tierde Guy Verhofstadt, de fractiechef van de Liberalen in het Europese Parlement. “We hopen, dat de Europese Commissie dezelfde vastberadenheid aan de dag legt als zij onderzoek doet naar de mogelijke overtreding van gemeenschappelijke Europese waarden en hiertegen optreedt”, voegde de bekende criticus van Orbán er aan toe.
Griekser dan Griekenland?
EU-commissaris van Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn wil sancties opleggen vanwege de notoire schuldenpolitiek van het land. Sinds zijn toetreding tot de EU heeft Hongarije zich niet gehouden aan de Maastricht-normen m.b.t. zijn jaarlijkse nieuwe schuld. Het tekort lag ieder jaar boven de toegestane 3% van het BNP. Tot nu toe schijnt dat voor weinig woede te hebben gezorgd. Nu is Brussel van plan een voorbeeld te stellen. Mocht de Hongaarse regering niet onmiddellijk bezuinigingsmaatregelen invoeren, dan zouden er 495 miljoen euro uit het hulpfonds worden bevroren. Daarmee zou Hongarije het eerste land zijn, dat op grond van zijn begrotingspolitiek bestraft wordt. Griekenland werd tot nu toe echter nooit met serieuze consequenties geconfronteerd: het land kwam met smerige trucs in de eurozone door zijn cijfers veel mooier voor te stellen dan ze in werkelijkheid waren. De bekende investeringsbank Goldman Sachs zou de Griekse regering daarbij geholpen hebben. Dit alles bleef ongestraft, integendeel: Er werden nog eens 130 miljard dollar naar Athene overgemaakt. Daarbij werden er ook door de Griekse regering nauwelijks ambitieuze bezuinigingsmaatregelen ingevoerd. Zelfs de geduldige Minister van Financiën van Duitsland, Wolfgang Schäuble, werd hier woedend over. De miljarden stromen desondanks onverminderd door.
De andere kant van de medaille
Van Hongarije gaat echter geen gevaar uit voor het voortbestaan van de Europese monetaire unie. Het land is per slot van rekening zelfs geen lid van dit verbond. Wellicht is de budgettaire hofhouding van Orbán en zijn regering niet zozeer de steen des aanstoots, maar diens zelfbewuste optreden tegenover de EU.
Bron:
http://www.unzensuriert.at/content/007385-Bruessel-nimmt-Viktor-Orban-die-Leine
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)
Ik geloof gewoon niet dat Viktor Orbán het red.
De plannen van de Eurabische kliek zijn niet zomaar te stoppen.
Natuurlijk hoop ik het, maar ik ben ook realist.
Dit schorem aan de top heeft alles en iedereen al verraden, hun land en volk, ……..waarom zouden ze steun verlenen aan een dissident? 😦
Hongarije is al lang geleden in een zwakke, afhankelijke positie gebracht. Precies zoals de anderen al daarvoor…
LikeLike
VOOR IEDEREEN DIE NOG STEEDS IN DE EU GELOOFT…
“De EU is ontmaskerd”
http://eunmask.wordpress.com/
LikeLike
Gui Verhofstad, een van de meest blinde eurofilen die er zijn.
Beangstigend dat soort kleine Goebbelsen.
Gezien de smeerlapperij met Slowakije, Griekenland en Italië ben ik ervan overtuigd dat ze
criticus Orban proberen de mond te snoeren.
Ik lees daarnet bij de Deutsche MittelstandsNachrichten dat de G20 in Mexico gesteld heeft dat het ESM 2000 miljard moet worden i.p.v. de 500 en misschien 700.
Volgens mij hebben ze de komende jaren minstens 5000 miljard nodig.
De EMU heeft per jaar ongeveer 1000 M. nodig voor de bestaande begrotingstekorten en het betalen van de rentes op de bestaande leningen zonder een cent af te lossen.
Ik zie in de verste verte niet dat landen met hun inkomsten uitkomen, hetgeen pas een begin zou zijn.
Diana B. voor mij is de EU al lang geleden ontmaskerd..
LikeLike
Geen wonder dat het meeste verzet van de vroegere Oostblok-landen komt want zij hebben immers ervaren hoe het was om onder dictatuur en bezetting te leven. Voor je vrijheid dien je iedere dag te vechten en dat heeft West-Europa niet in de gaten. Bij hen zie je een soort huwelijkse sleur waar de fut uit is.
LikeLike
Het gaat steeds beter binnen de EU
Über 50 Prozent Ungaren haben nichts zu essen
Die Information ist unfassbar. Man muss vor Ort sein, um den Zustand des Landes zu verstehen. In der Tat steht die Krise in der EU nicht hinter, sondern vor uns.
Wenn die westlichen Medien nicht mehr so richtig über die soziale Niederlage Europas berichten, und immer noch versuchen, über die desolate Lage der Länder wie Weißrussland oder die Ukraine zu berichten, sehen wir allein am Beispiel von Ungarn, dass EU-Mitgliedstaaten vor einem riesigen Kollaps des ganzen Systems stehen; dass wegen der EU die ganze europäische Zivilisation bedroht ist.
http://german.ruvr.ru/2013_01_14/Uber-50-Prozent-Ungaren-haben-nichts-zu-essen/
LikeLike