Syrië en het Westen: Nieuwe thesen m.b.t. de vrijheidsstrijd (+ video)

Günter Meyer, de leider van het Centrum voor onderzoek naar de Arabische wereld van de Johannes-Gutenberg-universiteit in Mainz is ervan overtuigd: De oppositionele groeperingen in Syrië worden door het Westen bewapend en logistiek ondersteund. Het gaat om belangrijke geopolitieke belangen van het Westen in dit gebied. De tekst die nu volgt, is een vertaling van de video (zie onder het artikel):

De boodschap van de beelden uit Syrië is duidelijk: Het regime van Bashar Al-Assad schiet op het eigen volk en provoceert een burgeroorlog – een perspectief dat weinig twijfel toestaat.

Scherpe kritiek

“Dat, wat als vreedzame revolutie begonnen is en door Assad bloedig werd neergeslagen, heeft door de ondersteuning van buitenaf, door het inzetten van massief geweld ook van de kant van de oppositie een volledig andere kwaliteit”, zegt Meyer. De bewezen kenner van de regio uit scherpe kritiek. Het conflict in Syrië krijgt door zijn analyse een ander gezicht: “Het komt er op neer, dat de tot nu toe gedeeltelijk onderdrukte minderheid van de soennitische bevolking islamistisch georiënteerd is, dat zich hier een soennitische as, met ondersteuning van de soennieten in Irak, in Libanon, in Saoedi-Arabië vormt, die een gewelddadige omwenteling wil. Deze component wordt in de mediaverslaggeving volledig buiten beschouwing gelaten.”

Daarmee wordt het veeleer seculiere Syrië het toneel van een religieus conflict. Desondanks zou volgens een peiling van de Syrië-kritische Katar-Foundation nog steeds 50% van de bevolking achter Assad staan. “Een aflossing van het regime zou betekenen, dat hier soennitische islamisten de macht overnemen – en dat is niet in het belang van het grootste deel van de Syrische stedelijke bevolking, die onder seculiere wereldlijke omstandigheden heel veel vooruitgang heeft meegemaakt, economische liberalisatie enz.”

Westers opgeleide president

Met Bashar Al-Assad kwam in het jaar 2000 een in het Westen opgeleide president aan de macht. Deze zette weliswaar de dictatoriale stijl van zijn vader voort, stelde Syrië echter ook open voor economische en technologische vooruitgang. De zogenaamde “Lente van Damascus” beloofde de hervorming van oude structuren. “Het religieuze was in het geval van Syrië tot nu toe geen thema”, aldus Meyer. “We hebben tot nu toe met een seculiere, wereldlijke heerschappij van Assad te maken. De etnische verschillen, de religieuze tegenstellingen werden vooral bedekt. Maar precies deze tegenstellingen komen nu weer naar boven en laten duidelijk zien, dat vooral de oppositionele verzetsstrijders in de eerste plaats soennieten zijn, die gedeeltelijk nog oude rekeningen hebben te vereffenen uit de tijd van de vader van Assad.”

Steeds opnieuw heeft Assad de opstanden als locale en internationaal gemotiveerde terreur afgedaan. In deze argumentatie past ook, dat er plotseling nieuwe spelers ten tonele verschijnen, profiteurs, die voor zichzelf gebruik willen maken van het conflict. “Van bijzondere betekenis”, aldus Meyer, “is echter de ondersteuning, die de Syrische opstand van Al Qaida heeft gekregen. We kunnen nu vaststellen, dat de gevoeligheid plotseling groter wordt: Soennitische islamisten zijn diegenen, die oproepen tot de strijd tegen Bashar Al-Assad, diegenen, die ook op grond van het internationale netwerk met groot gevaar de overwinnaars in Syrië zullen zijn. Dat is niet wat het Westen wil, wat de Syrische bevolking voor het grootste deel ook niet wil en wat ook grote delen van de Arabische wereld niet per se willen.”

Al Jazeera ondersteunt de oppositie

Het emiraat Katar en de zender Al Jazeera hebben duidelijk positie gekozen. Al Jazeera, dat in het Westen inmiddels een goede reputatie heeft en naar wiens bronnen men grotendeels verwijst, ondersteunt, net als daarvoor in Tunesië, Libië en Egypte, de oppositie. “Op dit moment staat Al Jazeera heel duidelijk partijdig aan de kant van de emir van Katar en daarmee aan de kant van de conservatieve monarchieën op het Arabisch schiereiland”, zegt Meyer. “Al Jazeera heeft zijn hoofdkantoor in Katar en de verslaggeving van Al Jazeera komt er hoofdzakelijk op neer om datgene weer te geven wat de oppositionele groeperingen berichten – en in het gunstigste geval met kritische vraagtekens andere opvattingen van de kant van de regering uit te zenden.”

De radicalisering van het conflict, de rol van het vrije Syrische leger, de mediale begeleiding door buitenlandse zenders en het uiteenvallen van de veelvolkerenstaat bevorderen het verval van de veelvolkerenstaat. Assad moet handelen en verzet zich tegen iedere politieke druk, of die nu uit het Westen of van de Arabische Liga afkomstig is. “Het bewapende vrije Syrische leger levert de rechtvaardiging voor het regime van Assad om op te treden tegen deze opstandelingen”, aldus Meyer. “De oplossing zou niet ´meer wapens´ moeten zijn, want meer wapens zouden alleen maar leiden tot meer bloedvergieten, tot meer burgeroorlog leiden.” Volgens de thesen van Meyer zou het conflict gevolgen voor de hele regio kunnen hebben. Het islamistische gevaar dreigt zich meester te maken van het hele Arabische schiereiland. Beperkt het conflict zich tot de oude haat tussen sjiieten en soennieten? En welke rol speelt het Westen?

“We zien hier de belangen van de soennitische conservatieve monarchieën op het Arabisch schiereiland”, aldus Meyer. “Daar zit ook de rivaliteit met Iran achter. Hier kan men een belangrijke macht uitschakelen. Daar zitten ook de belangen van het Westen achter, de belangen van Israël – via Syrië komen er wapens bij de Hezbollah terecht. Wanneer men de Syrische regering aan de kant schuift, valt daarmee de belangrijkste ondersteuner van Hezbollah weg, die op haar beurt Israël bedreigt.” De escalatie lijkt niet te kunnen worden tegengehouden. Het duidelijke beeld van de crisis brokkelt af. De omwenteling in de Arabische wereld betekent niet automatisch een betere toekomst.

Video:

Bron:

http://www.3sat.de/page/?source=/kulturzeit/themen/160642/index.html

Auteur: Alexander Glodzinski

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Syrië. Bookmark de permalink .

4 reacties op Syrië en het Westen: Nieuwe thesen m.b.t. de vrijheidsstrijd (+ video)

 1. Linsky zegt:

  Of-topic, maar…:

  Het dramgeloof slaat weer toe
  Geplaatst door Joost Niemoller op 27 februari, 2012 – 11:29

  Omdat z’n blog nog steeds niet teriu in de lucht is waarschijnlijk,op DDS.

  Er moet een gebedsruimte voor moslims komen in de Hogeschool van Amsterdam, vindt Marcouch.De moslims hebben weer iets om zich op te dringen binnen de Nederlandse maatschappij. Nu gaat het om een eigen gebedsruimte. Op de Hogeschool van Amsterdan wordt er tegenwoordig overal in het gebouw gebeden. In trappenhuizen, kelders. Zo dringt zich de islam op in een openbaar gebouw van de overheid. Waar studenten zouden moeten komen om ongestoord onderwijs te genieten, worden ze nu dag in dag uit geconfronteerd met het dramgeloof.

  PvdA Kamerlid Marcouch vindt dat de overheid maar moet zorgen dat er een aparte gebedsruimte komt in de Hogeschool van Amsterdam, want dit is geen doen zo. Een vreemde redenering. Het wordt als vanzelfsprekend gezien dat de moslims hun geloof opdringen aan onze openbare ruimte. En dan moet de overheid er vervolgens maar voor gaan zorgen dat er faciliteiten voor komen. Nu hoeft ons dat van Marcouch niet zo erg te verbazen. Hij heeft sowieso een zeer islamitische opvatting van de scheiding van kerk en staat, en vindt bijvoorbeeld dat er uit de koran geciteerd moet worden op de openbare basisschool.

  Hoe komt het nu trouwens dat er geen gebedsruimte voor moslims is op de Hogeschool van Amsterdam? De moslims hebben het daar zelf naar gemaakt. Er was oorspronkelijk een stilteruimte. Die was voor iedereen. De moslims namen deze stilteruimte zo ongeveer in beslag, zo valt op te maken uit de reacties onder een artikel hierover.
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/02/het-dramgeloof-slaat-weer-toe

  Like

 2. Stefan zegt:

  Syrië is een zeer complex land. Je hebt om te beginnen alle minderheden, samen goed voor 40 procent: de christenen (iets meer dan 10 procent), de alawieten (de clan van de president, 10 procent), de sjiietische moslims (enkele procenten), de Druzen, de Koerden. Veel van die minderheden, onder wie de christenen, zijn in het begin mee in opstand gekomen. Maar toen ze merkten dat de islamisten de overhand kregen in de protesten, hebben ze zich teruggetrokken.James Clapper, hoofd van de Amerikaanse National Intelligence, aan de Congress-commissie gezegd dat al-Qaeda afkomstig uit Irak de Syrische oppositie heeft geïfiltreerd en aanslagen pleegt, met typische al-Qaeda metoden.http://www.washingtonpost.com/world/national-security/al-qaeda-infiltrating-syrian-opposition-us-officials-say/2012/02/16/gIQA9LDJIR_story.html http://www.nytimes.com/2012/02/16/world/middleeast/al-qaeda-influence-suspected-in-bombings-in-syria.html?scp=1&sq=security%20al-qaeda%20syria&st=cse

  Like

 3. toetssteen zegt:

  Het zijn de salafistische machtshongerige oliesheiks die de vinger willen leggen op Syrië. Laat dat stel nou precies hetzelfde stel zijn dat zo’n geslaagde Arabische lente tot zijn voordeel uitbuit.

  De VS, ach ja, als ze uit elkaar ploffen van de olie, en dat doen ze momenteel, dan steken ze het lont wel aan hoor. Onder het achterwerk van de EU wel te verstaan.

  Vriendjes worden? http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M26&s=M118&ss=P1221&l=NL

  Laatste is spottend bedoeld.

  Like

 4. Jan zegt:

  Syrian Islamist Rebels Carrying Out Ethnic Cleansing of Christians From Areas Under Their Control…

  The exodus of 50,000 or more Christians has taken place largely in the past six weeks. It is part of al-Qaida-linked militant Islamic groups’ “ongoing ethnic cleansing” of Christians
  http://weaselzippers.us/2012/03/29/syrian-islamist-rebels-carrying-out-ethnic-cleansing-of-christians-from-areas-under-their-control/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s