Schandaal: Oostenrijkse SPÖ wordt ingehaald door naziverleden

De SPÖ (Sozialdemokratische Partei Österreichs) in de bruine hoek. Zoals de “Kurier” bericht, doet niet alleen het gerucht de ronde, dat Heinrich Gross, euthanasiearts in de Spiegelgrund, die zijn naoorlogse carrière maakte in de Bund sozialistischer Akademiker (BSA), werkzaam zou zijn geweest in het kindertehuis Wilhelminenberg, maar nu werd ook bekend, dat een voormalig lid van de NSDAP, later ook BSA en SPÖ-lid, in de jaren-50 tot chef van alle Weense kinder- en jeugdtehuizen werd gepromoveerd.

De SPÖ, die het destijds al voor het zeggen had in Wenen, doet iets voor haar leden. Ook als ze een naziverleden hadden. Zoals Hans Krenek, die – net zoals de arts Heinrich Gross – in de tijd van naziheerschappij in de Spiegelgrund werkte, als directeur in het aangrenzende opvoedingstehuis. Het voormalige NSDAP-lid Krenek werd na de oorlog snel goedgepraat. De rehabilitatie werd (net zoals bij Gross)  gevolgd door het lidmaatschap van de BSA en van de SPÖ. In 1954 werd Krenek door de socialistisch geregeerde stad Wenen tot afdelingschef van de magistraatsafdeling 17.

Nazi-pedagoog als hoogste opvoeder van de stad     

Ongelooflijk! De SPÖ stond het toe, dat een voormalige nazi-pedagoog de verantwoordelijkheid kreeg over alle kindertehuizen en daarmee ook over hun personeel. En dat niet alleen: Volgens de “Kurier” wordt er ook van de directrice van het kindertehuis Wilhelminenberg, Hildegard Müller, gezegd, dat zij affiniteit zou hebben met de nazi-ideologie. Ze was tot de sluiting van het kindertehuis in 1977 de directrice. Voormalige opvoedsters, aldus de “Kurier”, schetsen, dat er bij haar “tucht en orde” geheerst zou hebben en de psychiater Ernst Berger beweert: “Er zijn aanwijzingen, dat Müller bij de BDM (nazi-organisatie Bund Deutscher Mädel) werkzaam was”. Berger, die tot nu toe met honderd misbruikslachtoffers heeft gesproken, spreekt van “systematisch sadisme” in de Weense kindertehuizen. Kinderen moesten opeten wat ze hadden uitgekotst, werden met natte handdoeken met knopen erin geslagen of met hun hoofd in de wc-pot geduwd.

Voor de Weense SPÖ worden de gevallen van kindermisbruik steeds onaangenamer. Afgezien van het onappetijtelijke naziverhaal, moet burgemeester Michael Häupl, die immers ook chef van de SPÖ in Wenen is, zich de beschuldiging laten welgevallen, dat gemeenteraadsleden van de SPÖ persoonlijk zijn verwikkeld in gevallen van misbruik. Waarschijnlijk zwijgt hij daarom zo hardnekkig over de vermoedelijke kinderbeulen in zijn partij.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/007396-Heimskandal-SPOe-holt-Nazi-Vergangenheit-ein

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Oostenrijk, Socialisten. Bookmark de permalink .

3 reacties op Schandaal: Oostenrijkse SPÖ wordt ingehaald door naziverleden

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Dat wordt nog wat met die “klare worte, klare ziele”.
  Draait uit op gedonder, denk ik.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Tussendoortje(moetkunnevindik): niet allemaal tegelijk mannen, wie van jullie is gescheiden..???
  http://www.damnlol.com/note-to-all-women-8939.html

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  De nazis waren toch ook socialisten.
  Dus niet zo vreemd dat ze ermee doorgingen na de oorlog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s