20 jaar Bosnië-Herzegovina: Er valt niets te vieren

Gisteren (1 maart 2012) vierde Bosnië-Herzegovina de 20e verjaardag van zijn onafhankelijkheid, maar het is uitsluitend een feestdag voor de Bosnische moslims van het land, terwijl de Serviërs van hun kant het uitroepen van de Republika Srpska op 9 januari en de Kroaten de oprichting van de Kroatische gemeenschap Herceg-Bosna op 18 november vieren. Hieronder een samenvatting van een analyse op het blog “Occidental Libertas” n.a.v. het jubileum van vandaag. 

Bosnië-Herzegovina heeft in de twee decennia van zijn onafhankelijkheid weinig tot helemaal niets bereikt, behalve een verwoestende drie jaar durende oorlog (1992-1995), waarin 99.000 mensen om het leven kwamen en het land vernietigd werd. Tegenwoordig lijkt Bosnië-Herzegovina op de mislukte Nation-Building-Projects in Irak en Afghanistan, maar als het aan de internationale gemeenschap ligt, die in het land vertegenwoordigd wordt door het bureau van de hoge vertegenwoordiger van de VN, mag het project Bosnië-Herzegovina niet mislukken. Ondersteuners zijn uiteraard ook de leiding van Bosnië-Herzegovina onder Bakir Izetbegović (de zoon van Alija Izetbegović en voorzitter van de Partij van de Democratische Actie respectievelijk Bosnisch-islamitisch lid van het presidentschap), de islamitische gemeenschap en de wahabieten-vriendelijke Reis Ulema Mustafa Cerić en uiteindelijk de “patriottische” Bosnisch-islamitische bevolking, die weliswaar 48% van de totale bevolking uitmaakt, maar slechts 22% van de oppervlakte van het land bewoont.

Kroaten in Bosnië met uitsterven bedreigd

Aan de andere kant leveren de Serviërs 37% van de bevolking van Bosnië-Herzegovina (op 49% van het territorium); hun “entiteit” is de Republika Srpska en hun aanvoerder is Milorad Dodik, die met afscheiding dreigt, maar tegelijkertijd de status quo zou willen behouden en af en toe zelfs de opbouw van een derde (Kroatische) entiteit ondersteunt. De Kroaten op hun beurt, die met de Bosniërs in de federatie van Bosnië-Herzegovina samenleven, zijn de oudste en met 13% van de bevolking (op 29% van het territorium) kleinste bevolkingsgroep. Hun permanente leiderscrisis heeft het hen tot nu toe verhinderd hun eigen entiteit te creëren. Dit heeft tot gevolg, dat de Kroaten voortdurend gediscrimineerd worden en hun aantal terugloopt. Als de heersende demografische trend aanhoudt, zullen volgens prognoses de Kroaten in Bosnië-Herzegovina in het midden van deze eeuw uitgestorven zijn. Dit zou het einde betekenen van een 1400-jarige Kroatische aanwezigheid in dit deel van de Balkan.

Bosnië-Herzegovina heet op grond van zijn etnische en religieuze splitsing een van de meest gecompliceerde grondwetten van Europa. Onder deze bizarre grondwet heeft weliswaar een Kroatisch lid van het presidentschap met behulp van de Bosnische kiezers de leiding, desondanks wordt de Kroatische bevolking grof achtergesteld. De Dayton-akkoorden, die in het jaar 1995 met een vredesverdrag een einde maakte aan de bloedigste oorlog in Europa na de Tweede Wereldoorlog, brachten geen politieke stabilisering. Toen Bosnië-Herzegovina op 28 december 2011 een regering vormde o.l.v. Vjekoslav Bevanda (CDU), was dit het resultaat van 14 maanden lang durende desastreuze onderhandelingen, waarin de multi-etnische Sociaaldemocratische Partij, die dankzij de stemmen van de Bosnische kiezers de Kroatische zetel van het presidentschap had verkregen en aanspraak verhief op steeds meer Kroatische functies in de regering, alles eiste en uiteindelijk alles verspeelde.

Economie is geruïneerd

Naast het constitutionele keurslijf en voortdurende problemen op nationaal en lokaal niveau, heeft het land ook te kampen met enorme economische moeilijkheden. Het land heeft zich nooit volledig hersteld van de oorlog, die de economie had verwoest, en behaalt op basis van de aanhoudende politieke crisis slechts uiterst zwakke economische cijfers; de werkloosheid ligt bij 43%, de staatsschuld is 40% van het BNP, en de grijze markt is de belangrijkste inkomstenbron voor handelaars. In één woord: Bosnië-Herzegovina is de slechtste economische plek in Europa (plaats 125 op de lijst van de Wereldbank “Ease of Doing Business”), waarbij men niet over het hoofd mag zien, dat het land is aangewezen op hulp voor de wederopbouw en humanitaire hulp uit het buitenland en op basis van zijn zwakke industrie een negatieve handelsbalans heeft. De Kroatisch-Bosnische federatie van Bosnië-Herzegovina staat daarom aan de rand van het faillissement en 7000 zaken hebben hun deuren al gesloten. Maar ook de Republika Srpska is na jaren van relatieve economische groei weer op weg naar een recessie.

Wahabieten als bedreiging voor alle burgers

Als Kosovo een mislukte staat en een exporteur van het islamisme wordt genoemd, kan datzelfde helaas ook gezegd worden van Bosnië-Herzegovina. Wahabieten hebben op dit moment al 27 verschillende standplaatsen in heel Bosnië-Herzegovina ingenomen en handelen onder bescherming van de islamitische gemeenschap van Bosnië-Herzegovina o.l.v. Reis Ulema Mustafa Cerić, die de verbreiding van het wahabisme zelfs bevordert, evenals de Bosnische leiding onder Bakir Izetbegović. De wahabieten hebben zich niet alleen ontwikkeld als een bedreiging voor de lokale Serviërs en Kroaten, maar keren zich ook tegen de seculiere islamitische bevolking van de Bosniërs, die noch bij de islamitische gemeenschap noch bij de Bosnische politieke leiding steun en bescherming vinden.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/007435-20-Jahre-Bosnien-Herzegowina-Es-gibt-nichts-zu-feiern

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

5 reacties op 20 jaar Bosnië-Herzegovina: Er valt niets te vieren

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Niet alleen DAAR valt niets te vieren, hier idem dito. Lees mijn bijdragen van vandaag op:
  http://tinyurl.com/7dxeayl
  Sterker: wat valt er nu nog te vieren in de EU..???

  Like

 2. Kafir Harby zegt:

  Bosnië en bij uitbreiding Kosovo waren pure JIHAD-wars. Met de hulp van het Westen (cfr. de gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika met de opkomst van de Moslim Broederschap) werd Joegoslavië vernietigd met het oog op de creatie van islamitische staten in de buik van Europa. Dit was een goed beraamd plan, maar is tendele mislukt omdat Karadjic en Mladic de helft van Bosnië uit de klauwen van de islam wisten te houden. Beide mannen zijn ECHTE HELDEN, dat zal de verdere geschiedenis uitwijzen.

  Like

 3. Linsky zegt:

  Kafir Harby :
  Helemaal met je eens. vandaar dat ik het ook nog eens duidelijk onder de aandacht heb gebracht door middel van het onderstaand artikel:

  https://ejbron.wordpress.com/2012/01/29/de-vermoorde-onschuld-van-slobodan-milosevic/

  Like

 4. guus velraeds zegt:

  Tijdens de Balkan oorlog werd veel en opzettelijk desinformatie de wereld in geslingerd.

  Like

 5. Linsky zegt:

  Guus, bedankt voor het filmpje. Ik zet ‘m meteen bij dat artikel,
  want daar komt ie ook tot recht. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s