Erdogan´s breuk met Israël was al lang gepland

Een geheime E-mail zou bewijzen, dat Erdoğan al in 2010 van plan was om te breken met Israël. Drie maanden later kwam het tot de provocatie met de “hulpvloot” voor Gaza.

Twee zinnen werpen een nieuw licht op de Turkse buitenlandse politiek van de afgelopen twee jaar. Tot nu toe werd zij, in ieder geval in Turkije, maar ook veel in het Westen, als volgt voorgesteld: Vanwege de halsstarrigheid van de EU, die Turkije niet zou willen opnemen, heeft Ankara zich tot de islamitische wereld gewend.

Onafhankelijk daarvan is de relatie tussen Turkije en Israël verslechterd, omdat Israël in het jaar 2010 brutaal tegen de “hulpvloot” van de “Mavi Marmara” optrad en sindsdien weigert zich hiervoor te verontschuldigen.

Was Erdoğan van plan om met Israël te breken?

En nu de beide zinnen, die alles veranderen. Ze staan in een door Wikileaks gepubliceerde interne E-mail van de Amerikaanse beveiligingsfirma Stratfor. De chef van Stratfor, George Friedman, had in februari 2010 blijkbaar een ontmoeting met de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, nadat deze kort daarvoor een ontmoeting had gehad met de Turkse minister-president Recep Tayyip Erdoğan. Friedman maakte voor zijn kleine team een samenvatting van de uit het gesprek gekregen informatie.

Daarin staat, in een E-mail van 20 februari 2010: “Erdoğan heeft hem (Kissinger) duidelijk gemaakt, dat hij van plan is ooit met Israël te breken en zich op de islamitische wereld te oriënteren. Hij is van plan om zijn leider te worden: “Meer niet, maar deze beide zinnen hebben het in zich. Erdoğan was van plan met Israël te breken?”

Drie maanden later, eind mei 2010, kwam het tot de provocatie van de “hulpvloot voor Gaza”, georganiseerd door de Turkse fundamentalistische islamitische “hulporganisatie” IHH. Daarbij gingen speciaal voor de expeditie gerekruteerde, tot geweld bereide islamisten met ijzeren staven en mensen tegen de enterende Israëlische commando´s tekeer – uiteindelijk waren er negen Turken dood, doodgeschoten door de Israëli´s.

De IHH behoort tot de radicale antisemitische islambeweging Milli Görüs, waaruit ook Erdoğan, staatspresident Abdullah Gül en andere vooraanstaande leden van de Turkse regering en de regeringspartij AKP voortkomen.

De invloed van Turkije

Israël heeft altijd beweerd, dat het incident een zorgvuldig geplande, door de Turkse regering goedgekeurde en met haar gecoördineerde politieke provocatie vormde. Het doel: Of doorstoten tot de Gazastrook en een politieke overwinning vieren of zorgen voor een bloedig fiasco om Israël als boosdoener te belasteren. Het resultaat zou sowieso een dramatische verandering van de politieke dynamiek in het Midden-Oosten en rondom het Gazaconflict betekenen.

Erdoğan en de Turkse regering hebben altijd verklaard, dat zij hiermee niets te maken zouden hebben – de “hulpvloot” zou een privé-initiatief zijn geweest, waarop zij geen invloed konden uitoefenen. Vorig jaar liet de regering echter toch haar invloed merken, toen ze er aan bijdroeg een herhaling van de hulpvloot te verhinderen.

Relatie met de VS op het spel zetten?

In ieder geval maakt het bericht van Friedman, mocht dit kloppen, de Israëlische voorstelling van de gebeurtenissen veel waarschijnlijker en tot een instrument van een van hogerhand geplande oriëntering van Erdoğan op de islamitische wereld – om, net als in Ottomaanse tijden, Turkije tot zijn vaandeldrager te maken.

De E-mailcorrespondentie laat ook zien, dat de medewerkers van Stratfor sceptisch zijn: Ze kunnen niet geloven, dat Erdoğan zo zou kunnen denken, want hoe kan hij het riskeren om de betrekkingen met Israël en de VS op het spel te zetten?

“Meer macht voor Turkije”

“Erdoğan wil breken met Israël en de VS? Als hij dat actief probeert, zijn er dan andere denkbare gebieden (behalve in het geval van een Israëlische aanval op Iran) waar hij dat zou kunnen doen?”, vroeg een medewerkster genaamd Jennifer Richmond. Dat Erdoğan met de VS wil breken, is echter niet wat Kissinger zou hebben gezegd. Zelfs Friedman begrijpt de nuance blijkbaar niet, want ook hij gaat er in de correspondentie van uit, dat een breuk met Israël een breuk met de VS betekent.

In werkelijkheid heeft Erdoğan weliswaar de wending naar een confrontatiepolitiek t.o.v. Israël voltrokken, maar niet in die mate, die de betrekkingen met de VS zou kunnen bedreigen. Integendeel: Washington schijnt te kunnen wennen aan het idee, dat een “berekenbare”, gematigde islamitische kracht zoals Turkije de islamitische wereld als leidende macht vormgeeft, temeer omdat dit uiteindelijk – net als nu in het Syrië-conflict – vermoedelijk tegen Iran zou zijn gericht. Friedman komt in zijn analyse dan ook tot de conclusie, dat “meermacht voor Turkije” waarschijnlijk het te verwachten resultaat van de te verwachten ontwikkeling zou zijn.

Andere lekkernijen van Kissinger/Friedman

In februari 2010 kon hij nog niet weten hoe de Turkse wending tegen Israël er concreet zou uitzien. Dat de IHH blijkbaar een instrument van Erdoğan in deze strategie werd, werpt echter nieuwe vragen op. Vooral deze: Is het een indicatie daarvoor, dat Erdoğan en de AKP toch niet zo ver van die radicaalislamitische Milli Görüs verwijderd zijn, waaruit zij ooit voortkwamen, waarvan zij zich later echter naar buiten toe gedistantieerd hebben?

De E-mail en de correspondentie hierover openbaren een algemene consensus van de deelnemers (in februari 2010), dat Israël op een gegeven moment Iran zal aanvallen. Dat is het kader, waarbinnen Erdoğan´s vermoedelijke wending tegen Israël wordt bediscussieerd. De E-mail bevat echter ook andere lekkernijen uit het huis Kissinger/Friedman: In Duitsland, zo wordt er gezegd m.b.t. de economische crisis en diens gevolgen, “neemt eigenlijk alleen de Deutsche Bank beslissingen”. Let wel, niet de Duitse regering. En de Japanners “zullen doen wat de anderen zeggen”.

Bron:

http://www.welt.de/politik/ausland/article13895821/Erdogans-Bruch-mit-Israel-war-lange-geplant.html

Auteur: Boris Kálnoky

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", Arabische wereld, Israël, Turkije, VS. Bookmark de permalink .

7 reacties op Erdogan´s breuk met Israël was al lang gepland

 1. Linsky zegt:

  Dat koran-volk liegt nog als het fluit! En een stok om een hond te slaan is er altijd wel te vinden.
  Ik heb die zogenaamde doorgelekte mails helemaal niet nodig om te begrijpen dat al dat islamitische volk, ook Turken die beweren dat ze ‘gematigd’ zijn, zich uiteindelijk tegen Israël zullen keren. Dat is in tweeduizend jaar nooit anders geweest en zal nooit anders zijn!

  In deze wereld vind elke leider, of regering altijd wel weer een aanleiding of veroorzaken die zelf. 😦

  Like

 2. seculiere zegt:

  wat een aap

  Like

 3. E.J. Bron zegt:

  Dan vind je deze vast en zeker ook leuk seculiere!:

  https://ejbron.wordpress.com/2012/03/01/cartoon-halve-gare/ 😀 😀

  Like

 4. san zegt:

  Wat een ongebaseerde troep schrijf je toch elke keer. Dit is enkel een schijnactie om de Arabieren om de tuin te leiden. Ondertussen heeft Israel eergisteren voor 1,5 miljard aan wapens verkocht aan Azerbeidzjan. Denk je nu echt dat ze daar in Israel niet weten dat de Turken ook alle informatie zullen krijgen over deze wapens (en de beelden van de drones bv) ?? Hahaha.

  Turkije en Israel zijn en blijven dikke vrienden, maar het is op het moment in het belang van beiden dat de Arabieren denken dat dat niet zo is, vanwege de proxy oorlog tussen Turkije en Iran in Syrie en Irak.

  Like

 5. E.J. Bron zegt:

  @san

  Ach san, ik schrijf niet. Ik vertaal….
  Deze keer zelfs een artikel uit een gerespecteerd Duits mainstream medium, namelijk “Die Welt”. Ik zie niet in wat daar fout aan is. Tja, dat het artikel niet overeenkomt met jouw visie, dat is dan jouw probleem.

  Like

 6. als ze ten strijden gaan rennen ze hard weg allemaal hihihi .
  zo zijn turken eenmaal .

  Like

 7. Henk der Niederländer zegt:

  Hmmm San Proxy oorlog tussen Turkije en Iran.
  Je zou me gelukkig maken als je me daar enige uitleg over geeft want dan ben Ik namelijk al meer dan 3 jaar verkeerd bezig omdat Ik het allemaal niet snap.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s