Volgende EU-conflict: Spanje wil tekort niet terugdringen

De Spaanse minister-president Mariano Rajoy wil niet nog meer bezuinigingsmaatregelen invoeren. De EU houdt vast aan haar richtlijnen. Vanuit Duitsland zin zelfs stemmen te horen, die Spanje van “leugens” bij de cijfers beschuldigen.

Vrijdag deelde Mariano Rajoy mee, dat het tekort van Spanje in 2012 5,8% van het BNP zal bedragen – veel hoger dan het doel van 4,4%. De Spaanse minister-president verzekerde echter, dat het doel van 3% het jaar daarna gehaald zou worden. Pas in 2011 miste Spanje het nagestreefde doel met een tekort van 8,5%. Na de EU-top zei Mariano Rajoy: “Ik heb niet met de andere Europese staats- en regeringschefs overlegd en ik zal de Europese Commissie hierover in april informeren”: “Dit is een soevereine beslissing van Spanje”.

Een andere reden waarom Rajoy nu niet wil bezuinigen: In Anadalusië zijn verkiezingen op komst en en zijn conservatieve partij maakt goede kans om deze te winnen. Officieel zei Rajoy, dat hij niet meer bezuinigingsmaatregelen zou willen, omdat er gezien de hoge werkloosheid deflatoire tendensen te bespeuren zouden zijn. De Europese Commissie beschouwt het als mogelijk dat het tekort in 2013 daalt, maar wil alle cijfers dubbel controleren. Een hoge Duitse ambtenaar zei tegen “The Economist”: “Iedereen weet dat de Spanjaarden liegen over hun cijfers.”

Sinds een paar weken tekent zich in Spanje het niet halen van het doe van 4,4% zich al af. De Europese Commissie berispte het land al dat het de actuele cijfers mooier zou voorstellen dan ze werkelijk zouden zijn. Intussen probeerde de Spaanse minister-president Mariano Rajoy de EU ervan te overtuigen het gestelde doel bij te stellen (hier) – in de wetenschap, dat zijn land eigenlijk gezien de niet betaalde rekeningen van de locale regeringen bij een schuld ligt van bijna 90% in plaats van 67,8% van het BNP (hier).

Nu dreigen het land sancties: Boetes ter hoogte van tot 0,2% van het BNP zouden geëist kunnen worden (de regels van de fiscale unie sorteren nog geen effect). “Het vertrouwen staat op het spel”, zegt Altafaj Tardio, woordvoerder van de Europese Commissie. Vertegenwoordigers van de commissie zullen nog voor het einde van de maand naar Madrid reizen om te praten over de redenen voor het te grote tekort en over andere maatregelen.

De Spaanse Minister van Economische Zaken kondigde inmiddels in Madrid aan, dat dit jaar de economie van het land met 1,7% van het BNP zou inkrimpen. De EU rekende oorspronkelijk op een teruggang van 1%. De slechte consumptie, de hoge olieprijzen en de sukkelende wereldeconomie zouden hiervan de oorzaak zijn, aldus de minister. De werkloosheid ligt op dit moment bij 23,3%.

Bron:

http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2012/03/39105/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europeanisering, Spanje. Bookmark de permalink .

4 reacties op Volgende EU-conflict: Spanje wil tekort niet terugdringen

 1. Henk der Niederländer zegt:

  Bert Ik heb de link op AP geplaatst met de vraag of je daar het artikel ook wilt plaatsen.

  Reactie 115.

  http://www.amsterdampost.nl/esm-verdrag-nederland-wordt-opgeheven-geslacht-eigenlijk-zal-leegbloeden-en-er-is-niks-tegen-te-doen/#comment-61954

  Like

 2. Linsky zegt:

  Die smerige dictators gaan met de dag verder:

  Verbod op huismiddeltjes in land-en tuinbouw, met dank aan de EU

  De regel en bemoeizucht van het vooral door grootverdieners en -graaiers verheerlijkte “Europa” begint nu toch wel heel walgelijk-ziek-gestoorde vormen aan te nemen. Nee, ik heb het niet eens over de eurocrisis. Dankzij een EU-verordening zijn huismiddeltjes bijvoorbeeld tegen ongedierte illegaal geworden, de boer/tuinder is voortaan bij wet aangewezen op de legale kolerezooi die de chemiereuzen over ons uitbraken….Toch fijn hé, die EU….! Het wachten is op de inspectie die deze volslagen idiotie gaat handhaven….Ik weet het wel, dit is mijn wereld niet. Maar mijn bloed gaat toch koken van dit soort nieuws.
  http://www.genade.info/blog/2012/03/verbod-op-huismiddeltjes-in-land-en-tuinbouw/

  Like

 3. realpredictor zegt:

  Het Nederlandse volk heeft NOOIT ingestemd met de EU. de Euro en de massa-immigratie!
  Waarom in godsnaam tolereren wij een dictatoriaal regiem?!

  Like

 4. Marijke . zegt:

  Om dat wij alles pikken en wij niet in opstand komen en laten alles maar over ons heen komen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s