Henryk M. Broder: “Vergeet Auschwitz!”

Henryk M. Broder heeft een nieuw boek geschreven, dat maandag zal verschijnen: “Vergeet Auschwitz! – De Duitse herdenkingswaan en de definitieve oplossing van de zaak Israël”. Bij Broder gaat het al langer steeds opnieuw om de huichelachtige herdenking van de Holocaust, terwijl men daar absoluut niets meer aan kan veranderen, terwijl Israël zich tegelijkertijd in uitermate groot gevaar bevindt en niemand in Duitsland of Europa een vinger uitsteekt, hoewel men in deze zaak heel veel zou kunnen helpen.

De “Welt am Sonntag” bracht een langer gedeelte uit het nieuwe boek. Klinkt goed:

Het schijnt een deel van het Duitse generatieakkoord te zijn dat de kinderen en kleinkinderen datgene proberen in te halen, wat hun ouder en grootouders verzuimd hebben. Dat kan natuurlijk niet functioneren, al helemaal niet in een systeem, dat inzet op de-escalatie en dialoog en politieagenten als “anti-conflict-adviseurs” de straatgevechten met de autonome Antifa instuurt, die men alleen al uiterlijk niet kan onderscheiden van de knokploegen van de neonazi´s.

Desondanks: De vreugde een transport met atoomafval een poosje te hebben opgehouden, brengt de activisten gevoelsmatig in de nabijheid van broer en zus Scholl. Wie zijn inkopen doet in de biologische winkel, fair traid koffie drinkt, zich met koud water douchet en zijn afval scheidt, leid al een “leven van verzet”.

In deze context van paradoxe gevoeligheden biedt het “verzet” tegen de “Israëlische fascisten” en “zionistische moordbendes” een extra gratificatie. Men verwijdert niet alleen de eigen geschiedenis voor de deur van de slachtoffers, men sluit ook de rijen met de meerderheid van de volksgemeenschap. De opvatting, dat de Israëli´s de Palestijnen datgene aandoen wat de nazi´s de Joden hebben aangedaan, is in Duitsland inmiddels zo wijdverbreid en geaccepteerd, dat “Gaza” en het “Getto van Warschau” synoniemen geworden zijn. Dient daarmee de situatie van de Palestijnen gedramatiseerd of die in het getto van Warschau gebagatelliseerd te worden? Het kan allebei, en dat is het perfide aan de zaak.

Het boek verschijnt in Duitsland op 12 maart!

Bron:

http://www.pi-news.net/2012/03/henryk-m-broder-vergesst-auschwitz/#more-243405

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", antisemitisme, Joden, Jodenhaat, Socialisten. Bookmark de permalink .

4 reacties op Henryk M. Broder: “Vergeet Auschwitz!”

 1. ‘De opvatting, dat de Israëli´s de Palestijnen datgene aandoen wat de nazi´s de Joden hebben aangedaan, is in Duitsland inmiddels zo wijdverbreid en geaccepteerd, dat “Gaza” en het “Getto van Warschau” synoniemen geworden zijn. Dient daarmee de situatie van de Palestijnen gedramatiseerd of die in het getto van Warschau gebagatelliseerd te worden? Het kan allebei, en dat is het perfide aan de zaak.’
  Dat zijn drie vlijmscherpe zinnen, met daarin een wereld van ellende, onrecht en waanzin.

  Like

 2. De Brits-Nederlandse schrijver Ian Buruma – winnaar van de Erasmusprijs 2008 – verwoordt het zo: In een wereld waarin zoveel dictators hun eigen bevolking afslachten en onderdrukken is er iets vreemds met de grote boosheid van sommige Europese intellectuelen over Israel en de Verenigde Staten. De oorzaak van dit irrationele gedrag kan verklaard worden uit ‘schuld’ en ‘angst’.

  De beide door de Europeanen veroorzaakte wereldoorlogen resulteerden in zo verschrikkelijke slachtingen dat Europeanen besloten om kolonialisme en militaire macht af te zweren, om een periode van vrede en non-interventie te bereiken.

  Het werd een beetje een ‘fool’s paradise’, want dit kon alleen bereikt worden dankzij de bescherming van de Verenigde Staten, de enige Westerse democratie die bereid was om nog aan machtspolitiek te doen.

  Eenzelfde schuldgevoel heerst rond Israel, dat door de omstandigheden genoodzaakt is om methoden te gebruiken die Europa aan haar koloniale verleden herinnert. [Aanvulling Likoed: uiteraard speelt hier ook nog het schuldgevoel rond de holocaust door heen.]

  Zo herinneren beide landen Europa eraan hoe het zelf ook eens was en daarom worden zij gehaat.

  De angst bestaat eruit dat deze beide landen Europa uit haar ‘fools’s paradise’ trekken naar de nachtmerrie die het gehoopt had achter zich te kunnen laten.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Broder heeft gelijk.
  Likoed lees mijn reactie bij Een apartheid in het Middenoosten.

  Like

 4. Columnist zegt:

  De andere kant komt met een vergelijkbaar verhaal:

  Avraham Burg, The Holocaust is Over

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s