Iran: Aantal executies naar recordhoogte

Het aantal executies in Iran is nog nooit zo hoog geweest als sinds de massale terechtstellingen in de jaren-80. De Iraanse autoriteiten zetten hun strijd om de dissidentenbeweging neer te slaan en de burgersamenleving te vernietigen in alle hevigheid voort. Alleen al in de eerste twee weken van januari werden er per dag gemiddeld 4,3 mensen terechtgesteld.

Dat blijkt uit berichten van IGFM (Internationale Gesellschaft Für Menschenrechte), van Amnesty International en van Iran Human Rights (IHR). Volgens informatie van de speciale VN-afgezant voor Iran, Ahmed Shaheed, zijn er alleen al in het afgelopen jaar 670 terechtstellingen bekend geworden.

De IGFM gaat er echter van uit, daad het daadwerkelijke aantal aanzienlijk hoger is. De openbare terechtstellingen zijn in vergelijking met de jaren daarvoor met de factor 3 toegenomen. Van deze terechtstellingen, die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op enorm veel mensen, bestaan foto´s en video´s. Ze laten zien, dat zich onder de toeschouwers ook ouders met kinderen bevinden.

Talrijke terechtstellingen zouden niet officieel bekend gemaakt worden en stiekem in gevangenissen of inrichtingen van de islamitische revolutiewachters worden uitgevoerd. De IGFM bekritiseerde, dat de Islamitische Republiek Iran mensen zou terechtstellen, die volgens internationaal recht geen misdaad zouden hebben begaan, bijvoorbeeld het zich afkeren van de islam of “strijd tegen Allah”. Daaronder wordt ook de bekering van de islam tot het christendom verstaan.

N.a.v. de op dit moment in Genève vergaderende VN-mensenrechtenraad verklaarde de woordvoerder van het bestuur van de IGFM, Martin Lessenthin: “De doodstraf wordt in Iran systematisch ingezet om andersdenkenden monddood te maken”. Volgens Iraanse staatsbronnen worden de meeste mensen terechtgesteld vanwege drugsdelicten. Veel processen in Iran zijn helemaal ondoorzichtig.

De Iraanse autoriteiten geven de getroffenen vaak geen vonnis, geen motivering van een vonnis en laten hen zelfs vaak niet eens de aanklacht weten. Aan advocaten zou systematisch inzage in documenten geweigerd worden, bericht de Internationale Gesellschaft Für Menschenrechte.

Bron:

http://www.factum-magazin.ch/wFactum_de/aktuell/2012_03_14_Iran_Exekutionen.php

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, Islam. Bookmark de permalink .

5 reacties op Iran: Aantal executies naar recordhoogte

 1. lucky9 zegt:

  Fascisme heeft nu eenmaal een bron. De islam is de enige overlevende bron.
  Keer het of draai het, als je nuchter en logisch bent is dit het enige mogelijke besluit.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Het laatste woord van de koptekst moet op een vergissing berusten. Rechten bestaan niet in islamitische staten, TERECHTgesteld kan dus niet. Als iemand in Iran wordt opgehangen omdat hij bv. homo is, beschouw ik dat als MOORD.
  Ik hoop dat de bewoners van de Iraanse ambassade dit ook lezen, het interesseert me evenmin als de heren het “beledigend” vinden, zo denk ik erover, punt.
  Wellicht maakt het westen de dag mee dat in dat land een revolutie uitbreekt en dat daarna een normaal bestuur aantreedt, maar zover is het helaas nog niet.

  Like

 3. De mens heeft geen zegen schap in het land dat van Islam is ,
  Zij voeren het gelijk en hinder zich niet wat een ander er van vind.
  Hun boek, hun geloof, is geschreven door een man die nog lezen nog schrijven kom.
  Dus wie bepaalt het geloof en wat moet ons mensheid van een geloof geloven.

  het zijn allemaal homos onder elkaar. ALs het moet naaien zij alles wat los en vast zit ..

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  Alles waar een gat in zit Bart.

  Like

 5. Augi zegt:

  Overal waar haar op zit Louis en Bart…. zelfs de bezem moet je nog verstoppen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s