Multiculti-geweld in Macedonië

De Republiek Macedonië is een klein land in het centrum van het Balkan-schiereiland met een oppervlakte van bijna 26.000 km² en ongeveer 2,1 miljoen inwoners. De officiële taal is Macedonisch, sinds 2008 wordt echter ook de Albanese taal als ambtelijke taal in gemeenten met meer dan 20% oorspronkelijk uit Albanië afkomstige Macedoniërs erkend. De multiculturele bevolking van Macedonië bestaat voor tweederde deel uit Slavische Macedoniërs, bijna 25% Albanezen en een kleiner deel Turken, Roma, Bosniërs, Serviërs en andere nationaliteiten. Wat betreft religie is Macedonië onderverdeeld in bijna 65% Macedonisch-orthodoxe christenen, 25% moslims en ongeveer 10% aanhangers van andere geloofsrichtingen.

Het klinkt allemaal prachtig naar “bont” en “veelsoortig”, een pluralistische samenleving, die ons door onze media en onze politiek ook voor de toekomst van Duitsland als alternatiefloos en wenselijk wordt voorgesteld. In de realiteit leidt deze multiculti-droom op dit moment tot haat en geweld:

De Zwitserse “BLICK” bericht:

Talrijke geweldsuitbarstingen hebben in Macedonië het conflict tussen de albanese minderheid en de Slavische meerderheid aangewakkerd.

In de buurt van de stad Struga in het westen van het land aan de grens met Albanië bekogelden onbekenden dinsdag een lijnbus met stenen, berichtten de media woensdag in Skopje. Iets later werd aan de andere kant van het land bij Strumica een 31-jarige door onbekenden het ziekenhuis ingeslagen.

De vorige week was het al tot massief geweld gekomen tussen meest jonge Albanezen en Macedoniërs. In de hoofdstad Skopje werd een lijnbus zwaar beschadigd en een voetgangersbrug in brand gestoken.

Een tiental geweldplegers werd gearresteerd. De nationale voetbalbond gelastte de voor woensdag geplande voetbalwedstrijd in Tetovo tussen Skendija en Vardar af, uit angst voor nationaal gemotiveerde onlusten.

De sowieso gespannen situatie tussen de minderheid en de meerderheid was door een carnavalsoptocht in het westelijk gelegen dorp Vevcani eind januari toegespitst. Daarbij werden de koran en de moslims satirisch uitgebeeld.

De regering had de beide volkeren tot kalmte aangemaand. In 2001 was het tot burgeroorlogachtige toestanden gekomen. Destijds waren er aan de Albanezen meer rechten beloofd, die echter tot nu toe nauwelijks in de praktijk werden omgezet.

Het werkelijke aantal Albanezen in Macedonië is onduidelijk. Vanwege nationale onlusten was de laatste volkstelling vorig jaar halverwege afgebroken. Volgens twintig jaar oude cijfers vormden de Albanezen destijds een vierde deel van de twee miljoen inwoners. Inmiddels beweren ze, dat vanwege hun hoge geboortecijfer hun aandeel tot ongeveer 40% is gestegen.

Voor meer informatie, zie mede:

https://ejbron.wordpress.com/2012/03/02/macedonie-het-nieuwe-kosovo/

https://ejbron.wordpress.com/2012/03/11/etnische-onlusten-in-macedonie/

Bronnen:

http://www.pi-news.net/2012/03/multikulti-gewalt-in-mazedonien/#more-245309

http://www.blick.ch/news/neue-gewalt-in-mazedonien-heizt-nationalen-konflikt-an-id1807728.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, Christendom, Islam, Moslims, Multiculti. Bookmark de permalink .

4 reacties op Multiculti-geweld in Macedonië

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Waarom Erdogan een fascist is en BLIJFT!
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3227232/2012/03/17/Duitse-betoging-Turkse-premier-Erdogan-is-tolerantieprijs-onwaardig.dhtml
  Hoe krijgen ze het verzonnen… tolerantieprijs. Ze mogen van mij alle niet-moslims een tolerantieprijs geven voor het jarenlang te moeten tolereren van alle islamitische uitwassen incl.
  al die bezopen eisen en gezeik “wij gaan binnenkort de macht overnemen”.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Oproep: hou ze in de gaten! Trap niet in mooie praatjes: blijf alert!
  http://www.stonegateinstitute.org/2947/angry-turks-europe

  Like

 3. Pingback: Internationale gemeenschap faalt in Macedonië | E.J. Bron

 4. Pingback: Internationale gemeenschap faalt in Macedonië | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s