Sjiieten en soennieten: Ongelijke broeders in de islam

Veel moslims hangen de samenzweringstheorie aan, dat het Westen het soennitisch-sjiietische conflict heeft bedacht om de islamitische wereld te splijten. Geweld tussen de beide groepen bestond echter altijd al.

Toen na de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 de Irakese sjiieten voor het eerst sinds jaren massaal op pelgrimstocht gingen naar Kerbala – wat verboden was onder Saddam Hussein – zaten veel soennieten in de Arabische wereld met een mengeling van angst en afschuw voor de televisie: angst voor de te verwachtende toenemende invloed van Iran in de regio en afschuw met het oog op de religieuze praktijken, die gewone soennieten ook behoorlijk verdacht vinden. De sjiietisch-soennitisch burgeroorlog vanaf 2006 en de “sjiietisering” van Irak door zijn nieuwe – gekozen – sjiietische regering maakten deze angst nog groter.

Dat is er niet mee in tegenspraak, dat soennieten en sjiieten in veel landen, niet in de laatste plaats in Irak, de meeste tijd van hun geschiedenis vreedzaam naast elkaar leefden – wat voor veel Arabieren aanleiding is om, gezien de toenemende spanningen, te vluchten in samenzweringstheorieën: Het soennitisch-sjiietische conflict zou door de imperialistische buitenlandse krachten zijn geïmplanteerd om de Arabische wereld en de moslims te splijten ten gunste van Israël.

Dat is alleen historisch onhoudbaar, de soennitisch-shiietische splitsing is een geweldverhaal, periodes met geweld begeleiden dit verhaal. De sjiieten hadden, net zoals nu, vaak de geur van een vijfde colonne. Een oud voorbeeld is een pogrom aan het einde van de 10e eeuw in Bagdad, toen het Abassidenrijk militair onder druk kwam te staan en van de sjiieten de reden van alle kwaad werd gemaakt – en met de kreet “Bekeer je tot de islam” werden aangevallen.

Sjiietenhater Ibn Taymiya

Dat was, voordat de ook nu voor vele soennieten identiteitsbepalende theoloog Ibn Taymiya (gestorven 1328) de Shi´a als ketterij verdoemde en geweld tegen sjiieten legitimeerde. Desondanks leefden ze allemaal samen. De insinuatie, dat sjiieten in hun eten zouden spugen – een poging van de soennitische autoriteit om verbroedering tussen de groeperingen te verhinderen – zou wel eens afkomstig kunnen zijn uit het Irakese gebied.

Destijds waren echter de sjiieten, die tegenwoordig in Irak de meerderheid vormen, een zwakke minderheid. Veel soennieten hebben tot op de dag van vandaag het “verlies” van Bagdad niet overwonnen. Een bevolkingsstatistiek van Bagdad uit 1914: 120.000 soennieten, 15.000 (!) sjiieten, 40.000 Joden, 2800 autochtone christenen (Chaldeeërs en Syriërs) en een kleine niet-Irakese gemeenschap (Grieken, Indiërs, Europeanen).

Tegenwoordig is Bagdad een overwegend sjiietische stad – sjiieten werden overigens massaal door generaal Kassem, die in 1958 de Hasjemitsche monarchie ten val bracht, in de nieuw gebouwde “Revolution-City” gevestigd. Kassem hoopte met het sjiietische proletaruiaat een huismacht te vormen. De revolutiestad werd later Saddam-City met zijn sjiietische sloppenwijken – en in 2003 Sadr-City, niet genoemd naar de huidige sjiietenleider Muktada al-Sadr, maar naar diens vader Muhammad Sadik, die in 1999 werd vermoord door Saddam.

Bush, Hülagü en Alqami

Weliswaar zaten er ook sjiieten binnen het Baath-regime, maar de religieuze Shi´a werd vervolgd en als vijfde colonne van Iran beschouwd. En later van de VS. In 2003 meldde Saddam zich vanuit de illegaliteit aan het woord. George Bush zou, net zoals in 1528 de Mongool Hülagü, Bagdad met hulp van de “Alqami” hebben ingenomen. Ibn al-Alqami was de – sjiietische – vizier van de laatste Abbasidenkalief.

De wortel van het conflict tussen sjiieten en soennieten ligt in de vraag wie de islamitische gemeenschap na de dood van de profeet Mohammed als kalief moest leiden: diens nakomelingen, zoals de “Schiat Ali”, de Partij van Ali (van de schoonzoon en neef van Mohammed) dacht, of “de meest geschikte”, waar veel vragen aan zijn verbonden – bijvoorbeeld of deze ook de allerbeste moslim van de gemeenschap moet zijn.

Ibn Taymiya trok uit het feit, dat kalief Ali de islamitische gemeenschap in onmin achterliet, de algemene conclusie over het onvermogen en daarmee onrechtmatigheid van de Shi´a. Toen in 1979 Khomeini in Iran zijn eigen sjiietische staatsvorm vestigde, was dat een grote schrik voor de soennitische wereld. Tegelijkertijd was het echter ook een inspiratie voor alle islamistische soennitische groeperingen. Want een sjiiet als panislamitische leider zouden zij toch nooit hebben geaccepteerd.

Bron:

http://derstandard.at/1332323837632/Araber-Gipfel-in-Bagdad-Schiiten-und-Sunniten-Ungleiche-Brueder-im-Islam

Auteur: Gudrun Harrer

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Arabische wereld, Historie, Iran, Islam. Bookmark de permalink .

20 reacties op Sjiieten en soennieten: Ongelijke broeders in de islam

 1. E.J. Bron zegt:

  Quote: “Onnodig veel slap gelul op deze blog over zaken die relateren aan godsdienstwaanzin”
  ??????????????????????????????????????????

  Like

 2. toetssteen zegt:

  Ahah, nu snap ik waarom het westen (inclusief de VS) zo heulen met de soenni’s en de salafisten op het schiereiland……, en vandaar natuurlijk dat Assad weg moet en de Turken en de salafistische baarden plus Obama dat zo aanmoedigen. Ay, dat zijn soenni’s. Iets klopt er niet yogimeester.

  @Hans
  Nou, ik ben iets minder rigoureus, achter de voordeur en als je overlast veroorzaakt, en dat geldt voor allen, aanpakken.

  Like

 3. daniel deblaere zegt:

  Ongemeen boeiende en verhelderende informatie !

  Like

 4. E.J. Bron zegt:

  @daniel

  Dank u! 🙂

  Like

 5. lucky9 zegt:

  Uiteraard verhelderende informatie maar de tegenstelling is vermoedelijk zelfs al pre-islamitisch.
  De Perzen hadden het namelijk niet hoog op met de Saracenen. Integendeel.

  Like

 6. toetssteen zegt:

  @Lucky9
  Voor wat ik weet zijn de Perzen van oorsprong Zoroasters. Tja, dat staat nogal haaks op islam. Ik vermoed dan ook dat veel echte Perzen voor een goed deel mee spelen…., omwille van hun eigen leven.
  http://www.universelevrede.nl/Zarathustra.html#deleervanzarathustra

  Like

 7. toetssteen zegt:

  Overigens denk ik dat het voor ons in het westen bar weinig uit zal maken:
  http://www.politicalislam.com/blog/statistics-and-the-meaning-of-islam

  Er zijn inderdaad verschillen, maar die schijnen kleiner te zijn dan men vaak meent als een buitenstaander zich aandient. Dan zal het altijd zijn: mijn broeder, ik en mijn ooms tegen die ander. Is die eruit, dan is het ik tegen mijn broeder, mijn broeder en ik tegen mijn ooms enzovoort.

  Eigenlijk vreemd dat het westen zo dom is die natuurlijke werking niet gewoon zijn gang te laten gaan.

  Like

 8. Henk der Niederländer zegt:

  Even een kleine verduidelijking ten aanzien van Iran.
  Iran is per definitie helemaal geen Islamitisch land maar zoals Toets aangeeft een Zoroasterse geloofsovertuiging volgt.

  Israelis and Iranians are Natural Allies

  The regime of Iran pretends that there is a deep hostility between Iranians and Israelis. On the other side, the regime of Iran has been trying to prove that the Iranian people care about Palestinians in a special way (let say different from their feeling about the Chechens in Russia). Both of these claims are baseless and wrong. Iranians do not feel any hostility towards Israelis and Iranians have no special place in their hearts for the Palestinians.

  Iranians had a great role in the ancient history of the Jews. The name of Cyrus the great is mentioned many times in the Old Testament. Cyrus freed the Jews while they were living in exile and under captivity in Babylon. He let them return to Jerusalem and helped them to build their main temple. The dates of these events are occasions for some of the most important celebrations of the Jews. This is also a source of great honor for Iranians as the flag bearers of the religious tolerance, human rights, and respect for the “others”. In addition to these historical relations, there are many similarities between Iran and Israel, such as:

  1- Iran, like Israel, is a non-Arab country in the Middle East. Amir Taheri, a prominent Iranian journalist, has mentioned in his article: “If Israel had never appeared on the map, the energy of the pan-Arab nationalism movement, which dominated Arab politics in the post-war era, would have been directed against two other neighbors: Turkey and Iran. To a certain extent, it was anyway. Even today, the Arab League claims that the Turkish province of Iskanderun is ‘usurped Arab territory’ and regards the Iranian province of Khuzestan as ‘occupied Arab land’.”

  2- Iran and Israel both follow a religion that is different from the Arabs. Israelis are mostly Jews, and Iranians are mostly Shiite (Sunni do not consider Shiites as a branch of Islam in many Arab countries). Iranians are not serious Muslims (compare the behaviors of Iranians to the people of the Arab countries) and it is accepted by some researchers that Shiite sect was “invented” by Iranians as a kind of instrument to be different from the Sunni Arabs.

  3- Iran, like Israel, is accused by the Arabs for being an occupier of the Arab lands. The case of Israel is clear and the case of Iran is related to the three Islands in the Persian Gulf that the UAE has put a claim on them. (The UAE did not exist before 1971).

  http://www.payvand.com/news/12/mar/1246.html

  Like

 9. Henk der Niederländer zegt:

  Ik zal dit artikel eens in het NL vertalen en indienen bij Bert en AP.
  Het zou een en ander duidelijker kunnen maken wat betrefd de positie van het Regime TOV de Iraanse bevolking.

  Like

 10. E.J. Bron zegt:

  Graag Henk. Met vooral de nadruk op de geschiedenis van het Perzische volk en de bloedige verovering van Perzië door de islam!!!

  Like

 11. Henk der Niederländer zegt:

  Morgen ligt ie in je Mailbox Bert met het nodige comment van mij erbij.
  Ik zal me niet een veer in mijn reet steken maar Ik heb onder Iraanse vrienden de naam dat Ik van de Iraanse geschiedenis en politiek meer weet als menig Iraans Burger.

  Like

 12. E.J. Bron zegt:

  Prima Henk! Stuur, indien mogelijk, ook even wat toepasselijke illustraties mee!

  Like

 13. Henk der Niederländer zegt:

  Doe Ik Bert

  Like

 14. Henk der Niederländer zegt:

  Trouwens ben Gisteravond even wezen neuzen in van der knijffs PC.
  Is zo,n computerexpert die zijn voordeur niet dicht doet.
  Geeft natuurlijk mogelijkheden.
  Ik wacht ff af en kijk wat er verder gebeurd.

  Like

 15. Hans van de Mortel: Nee je hoeft geen begrip VOOR godsdienstwaanzin te hebben maar wel begrip VAN, want het gaat om macht en terreur. Soennieten en sjiieten beschikken immers beide over een aantal terreur-organisaties; behalve het soennitische Al-Qaida is er b.v. Hezbollah in Libanon
  Ter info: de soennieten vinden dat Mohammed tijdens zijn leven geen opvolger heeft aangeduid en ook niet hoe die had moeten worden gekozen. Soennieten geloven dat er na het overlijden in het jaar 632 van de profeet, kaliefs (opvolgers) kwamen.
  De sjiieten vinden dat Mohammed heus wel een opvolger heeft gekozen en dat daar ook een erfelijk recht aan vast zit. Voor hen is het niet de gemeenschap die de leider aanwijst, maar Allahs wil die het leiderschap toewijst aan de nakomelingen van de neef en schoonzoon van Mohammed: Hazrat Ali.
  Shiïeten geloven niet in de eerste drie kaliefs, maar alleen in deze vierde: Hazrat Ali. Die neef en schoonzoon van Mohammed is volgens hen de rechtmatige opvolger van hun profeet wegens erfopvolging.
  Circa 80-90% van alle moslims, ook die in het Westen leven, zijn soennieten.
  De sjiieten houden veel minder rekening met de soenna (traditie) en volgen stipt de Koran.
  Shiïeten denken dat er ooit ene Imam Mahdi zal verschijnen om de mensen (moslims) te leiden (zoals de joden de messias verwachten).
  Hun twaalfde imam, kleinzoon van de profeet, was heel jong in een tunnel of kelder verdwenen en wordt Imam Ghaib genoemd. Volgens shiïeten zal deze verlossersfiguur aan het einde der tijden opduiken als een volwassen man om de mensen/moslims voor te gaan in de strijd tegen ongelovigen zoals veel leden van Groen Links en de PvdA.
  De soennieten verwachten eveneens de Mahdi, maar geloven daarentegen niet dat deze figuur de kleinzoon is/was van de profeet.
  Bij zowel soennieten als shiïeten staat er een bloedige afrekening op Mahdi’s programma wat betreft heidenen afslachten en roosteren in de hel.
  Voor soennieten is een imam (niet veel meer dan) de leider van het vrijdagse gebed in de moskee. Het is vooral na dit gebed dat overal ter wereld in brandhaarden rellen uitbreken.
  Bij de soennieten is (her)interpretatie van de Koran niet toegestaan.
  Maar bij de sjiieten (die dus niet met kaliefs werken) mag een imam de Koran juist wel interpreteren.
  Bekend zijn de fatwa’s zoals het doodvonnis tegen de romanschrijver Salman Rushdie, uitgevaardigd door shiïtische ayatollahs.
  Ook de PVV-leider Geert Wilders is niet alleen in Nederland door linkse kerkgangers voor het gerecht gesleept wegens kritiek op de islam, maar werd ook internationaal ter dood veroordeeld door shiïtische imams wegens belediging.
  Er zijn slechts vier landen ter wereld met een sjiitische meerderheid: Iran (93 procent), Bahrein (70 procent), Azerbeidzjan (65 procent) en Irak (60 procent). Alle andere moslimlanden kennen een meerderheid van soennieten. Jemen en Libanon hebben een grote sjiitische minderheid, respectievelijk 40 procent en 35 procent.
  Radicaal sjiitische terreur-groepen zijn het Mahdi-leger in Irak, Hezbollah in Libanon en haar zusterorganisatie Islamitische Jihad, met kantoren in Syrië.
  Maar die werken wel samen met Hamas en Fatah, die overwegend soennitisch zijn.
  Eensgezind zijn ze allemaal over de noodzakelijke vernietiging van Israël.

  Like

 16. “Een bevolkingsstatistiek van Bagdad uit 1914: 120.000 soennieten, 15.000 (!) sjiieten, 40.000 Joden, 2800 autochtone christenen (Chaldeeërs en Syriërs) en een kleine niet-Irakese gemeenschap (Grieken, Indiërs, Europeanen).”

  Wat is er aan de hand met joden dat die met een hoofdletter worden geschreven? Zijn dat soms inwoners van het land Jodium?

  Like

 17. louis-portugal zegt:

  Weer een waardevolle bijdrage Bert en meerdere goeie reacties.
  We lezen het telkens weer opnieuw waarom er Shiiten en soennis zijn.
  Misschien is dat een gedeelte van onze redding totdat er genoeg niet moslims zijn die begrijpen wat er aan de hand is en niet langer gedomineerd willen worden door hun doctrine.

  Generaal P.Pardon Wil je niet wat meer voorlichting gaan geven bij Groen-links en de Pvda en vergeet vooral die linkse zichzelf hatende joden, waarvan er bij de Pvda genoeg zitten, niet.

  Ik vrees dat de meeste msm lezers niet op deze sites komen kijken.
  Mensen worden pas met hun neus op de feiten gedrukt door acties zoals in Toulouse die, hoewel vreselijk voor de betrokkenen, weer mensen laat zien hoe FIJN de islam is.

  Like

 18. Columnist zegt:

  Mogen sjiieten en soennieten elkaars vrouwen ontvoeren en bekeren?

  Like

 19. Duda zegt:

  Waarom mogen de Soenieten de Sjieten niet en worden ze vermoord?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s