Het nieuwe antisemitisme in Duitsland: “De stem van de moefti op de schoolpleinen”

Voorwoord van Michael Mannheimer

Over het toenemende antisemitisme in Duitsland heb ik meerdere keren bericht. Waren in het Derde Rijk bijna uitsluitende de nationaalsocialisten antisemitisch, nu bevindt de Jodenvijandigheid zich in een beangstigende, enkele jaren geleden nog voor onmogelijk gehouden, Renaissance: Naast de rechtsen zijn het tegenwoordig vooral de linksen en talrijke geïmmigreerde moslims, die men als de dragende pijlers van het opnieuw ontvlammende antisemitisme moet zien.

Weinigen weten, dat het antisemitisme in de islam een vaste grootheid is: Mohammed heeft de joden minstens zo gehaat als Hitler. Zijn eerste massamoord was die op de joodse stam Banu Qurayza, waarvan hij alle mannen (in totaal 700 tot 1000) zonder uitzondering liet onthoofden en hun kinderen en vrouwen als slaven verkocht. Hun misdaad: Ze weigerden om de islam als religie aan te nemen.

Nu is dit thema eindelijk opgepakt door een van de vooraanstaande Duitse intellectuelen. De journalist, publicist, politicus (SPD) en uitgever Michael Naumann, sinds 1 februari 2010 hoofdredacteur van het maandblad “Cicero”, beschrijft hierna het antisemitisme van de moslims in Duitsland.

*********

De stem van de moefti op de schoolpleinen

(Door Michael Naumann)

Het scheldwoord “Jood!” verwijst naar een bijzondere traditie van het antisemitisme. Verbleekt op Duitse schoolpleinen de kennis omtrent de misdaad van het millennium? Daar komen nieuwe antisemitische beledigingen in de mode en tonen een oude verbinding tussen Duits antisemitisme, de historische grootmoefti van Jeruzalem en de PLO aan.

Op veel Berlijnse schoolpleinen, waarop zoons van islamitische immigranten de toon aangeven, heeft zich naast “Hé, slachtoffer!” de antisemitisch belediging “Hé Jood!” verbreid. Integratie-inspanningen van de kant van de staat voor islamitische burgers stuiten hier op een speciaal probleem: Wie Duits staatsburger wordt, zou ook het Duitse schuldverhaal van het antisemitisme en diens gevolgen moeten kennen. Daaraan schort het.

De fundamentele vraag of de politieke, maatschappelijke verantwoordelijkheid van een natie – in het Duitse geval de natie van voor de Holocaust – overdraagbaar is in een persoonlijk verantwoordelijkheidsgevoel, verbleekt in de generatiewisseling. Wat echter zou moeten blijven, is het historische besef van de misdaad van het millennium. Om deze te herdenken, is ook de plicht van ingeburgerde immigranten, die besloten hebben in de Bondsrepubliek te leven. Vanuit dat besef komt de verplichting voor om antisemitisme te bestrijden – in de eigen familie en in de eigen cultuurkring.

Onder de dekmantel van het “antizionisme” is het antisemitisme in islamitische organisaties in Duitsland kwaadaardig. Veel schoolkinderen (niet alleen de islamitische) praten net als hun ouders. Dat scheldwoord “Hé Jood!” verwijst naar een bijzondere traditie van het antisemitisme, die Duitsland historisch met het Arabische gebied verbindt. Een ideologische haatlijn leid van Adolf Eichmann via de historische grootmoefti van Jeruzalem. Al-Husseini (een SS-lid), tot diens opvolgers in onze dagen.

50 jaar geleden, in mei 1962, werd de ter dood veroordeelde Eichmann als organisator van de volkerenmoord op Europa´s joden opgehangen. Zijn as werd voor de kust van het land boven zee uitgestrooid. Eichmann´s verdedigingsstrategie in Jeruzalem – hij zou slechts een klein radertje in de bestuursbureaucratie van de genocide geweest zijn – heft gezorgd voor het bagatelliserende begrip “Schreibtischtäter” (misdadiger vanachter zijn bureau). Dat de SS-Hauptsturmbannführer in werkelijkheid helemaal niet de gehoorzame kleine ambtenaar was, heeft de schrijfster Bettina Stangneth in haar boek over “het ongestoorde leven van een massamoordenaar”, “Eichmann voor Jeruzalem” uitgewerkt. Hij reisde vaak door het schriklandschap van de Holocaust en kende de door hem en zijn gelijken geregelde vernietigingskampen.

Niet pas in zijn Argentijnse ballingschap roemde de deelnemer aan de Wannsee-conferentie over de “definitieve oplossing van het Jodenvraagstuk” dat hij de grootmoefti van Jeruzalem, Al-Husseini, kende, die in 1941 in Berlin op de vlucht voor de Britse koloniale macht asiel had gevonden, een gedeeltelijk islamitische SS-brigade rekruteerde en die in radio-uitzendingen naar het Arabische gebied verkondigde: “Dood de joden, waar je ze ook vindt. Dat bevalt Allah, de geschiedenis, het geloof”. Na de oorlog leefde hij ongestoord in Cairo, waar hij in 1974 overleed – een onverbiddelijke, antisemitische vijand van Israël.

Zijn gelijkgezinde, huidige opvolger in het hoge geestelijke ambt is Jeruzalem´s grootmoefti Muhammad Hussein. Hij werd ingezet door de opvolger van Arafat en regeringschef van het autonome Palestina, Mahmoud Abbas, intussen een graag gezien gesprekspartner van de Duitse regering.

Toen Abbas´ organisatie Fatah begin dit jaar een oprichtingsjubileum vierde en haar terroristische “martelaars” herdacht, citeerde de moefti in een televisie-uitzending een “Hadith” – een overgeleverde aanwijzing – van de profeet Mohammed: “De Dag des Oordeels zal niet komen, totdat de moslims tegen de joden vechten en hen doden, zodat de joden zich achter bomen en rotsen verbergen. En iedere boom en iedere rots zal zeggen: ´O moslim, o dienaar van Allah, er zit een jood achter mij, kom en dood hem”.

De Abbas-regering weigerde zich te distantiëren van de moefti. Hij zou uit het verband geciteerd zijn. Maar de tv-presentator, die hem aankondigde, had het verband met duidelijke woorden genoemd: “Onze oorlog tegen de nakomelingen van de apen en varkens is een oorlog van de religie en van het geloof.” De zender wordt, net zoals andere Palestijnse instellingen, medegefinancierd door de EU. In schoolboeken van de PLO, gedrukt in Groot-Brittannië, ontbreken de grenzen van Israël.

Europa´s politici wrijven zich in hun handen met het oog op de opstandige politiek van de Israëlische minister-president Netanyahu – alsof de voortgang van het vredesproces enkel en alleen van zijn goede wil zou afhangen. Er is echter niet zoveel buitengewone verbeeldingskracht voor nodig om zich te verplaatsen in de gemoedstoestand van een Israëlische toehoorder, die zulke moordoproepen afmeet aan de reële geschiedenis van de joden.

Wachten op een kritisch standpunt van de islamitische verenigingen in Duitsland zou vergeefse moeite zijn. Op de schoolpleinen van Berlijn spreekt de stem van de moefti – en niet alleen die van hem – in schijnbaar kinderlijke onschuld?

Bron:

http://michael-mannheimer.info/2012/03/27/der-neue-antisemitismus-in-deutschland-die-stimme-des-muftis-auf-den-schulhofen/

Auteur: Michael Naumann

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Duitsland, Islam, Joden, Jodenhaat, Links verleden, Moslims, Socialisten. Bookmark de permalink .

3 reacties op Het nieuwe antisemitisme in Duitsland: “De stem van de moefti op de schoolpleinen”

 1. louis-portugal zegt:

  Een paar “rechtse” randfiguren hebben ongeveer 9 turken doodgeschoten.
  Ik wil dat helemaal niet goedkeuren maar constateer wel dat half Duitsland op zijn kop staat.
  De permanente overlast die veel duitsers ondervinden in veel grote steden mag niet eens benoemd worden.

  Like

 2. lucky9 zegt:

  Dat de Duitsers vergeten zijn dat Arafat de Olympische spelen in München terroriseerde gaat mijn lederhosen te buiten. Wat een dom volk!

  Like

 3. Columnist zegt:

  Gelukkig zijn er in Duitsland ook Linkse groepen die duidelijk voor Israël zijn. Eigenlijk zouden Duitsers Hebreeuws moeten leren, en naar Israël gaan om daar te helpen tegen moslims. De Islam zal niet in Europa, maar in het Midden-Oosten verslagen worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s