Richtlijnen voor Noorse journalisten

Filosofe Stine Jensen schrijft in haar nieuwe boek “Dag vriend” over sociale netwerken zoals Facebook. Ze kijkt volgens de achterflap ook naar het sociale netwerk van Anders Breivik. De beschrijving gaat dan als volgt: “Deze Noorse terrorist was geen ‘lone wolf’ en had invloedrijke Facebookvrienden, die hem aanprezen op internet, zoals de PVV-financier Pamela Geller, die hem onmiddellijk verwijderde, nadat hij zijn gewelddadige schrijfsels in praktijk had gebracht.” Zo hoor je nog eens wat.

Recent kwam Stine Jensen op Radio 1 haar boek promoten en vertelde ook over haar Deense wortels. Ze beschreef de op dvd verkrijgbare serie “Borgen” en beweerde in verband met de populariteit van Scandinavische misdaadverhalen en tv-series, dat in Scandinavië alles tien jaar eerder gebeurt dan in Nederland. Een aardige variant op Heine’s uitspraak dat in zijn tijd Nederland vijftig jaar achterliep. Even afgezien van de vraag of Heine dit nu wel of niet gezegd heeft, men beweert van niet, zou je kunnen zeggen dat we dan toch 40 jaar hebben ingehaald. We gaan er op vooruit, maar gaan we wel in de goede richting? Mijn indruk is, dat juist Stine Jensen zich daar niet erg druk over maakt. Ook zij legt terloops en geheel politiek correct het verband tussen Breivik en Wilders.

Als Noorwegen tien jaar op ons voorloopt, wordt het Breivikproces, dat 16 april begint, heel interessant om te volgen. Zo is het volgens mij al zichtbaar hoe Breiviks’s eigen advocaat zich publiekelijk volledig distantieert van zijn cliënt en volledig binnen het politiek correcte verhaal blijft dat in Noorwegen gangbaar is. Samengevat is de vraag, krijgt Breivik wel de verdediging die elke beschuldigde in het Westen verdient? Ik heb daar zo mijn twijfels.

Daarbij wordt het ook interessant om te zien hoe de Noorse media verslag gaan doen van het proces. Dat wordt een moeilijke kwestie gezien de “Richtlijnen voor Noorse Journalisten,” die zijn uitgegeven door de Noorse Vakbond voor Jounalisten (NJL). Daarin staat, dat alles moet worden gedaan om negatieve stereotypering van immigranten te voorkomen. De negatieve aspecten van immigratie waren in de ogen van Breivik juist het belangrijkste motief om tot zijn onbegrijpelijke, gruwelijke daad te komen. De Noorse pers bevindt zich in de vreemde situatie, dat van objectieve verslaggeving al geen sprake meer kan zijn nog voordat er een woord geschreven is. Dat is niet alleen in het Breivikproces het geval, maar ook in z’n algemeenheid, daar waar het gaat om immigratie en integratie. Om een idee te krijgen hoe dat er in de praktijk straks gaat uitzien, hier de vertaling van die richtlijnen (via The Observer).

Richtlijnen voor Noorse Journalisten uitgegeven door de Noorse Vakbond voor Journalisten (NJL):

 • Wees bewust van de taal die u gebruikt. Probeer woorden en zinnen te gebruiken die een juist en correct beeld geven van de Noorse samenleving. Vermijd het gebruik van taal die onnodig verschillen tussen etnische groepen creëert.

 • Vermijd generaliseren bij het schrijven over immigranten; dit zal alleen maar negatieve stereotypen van mensen van niet-Noorse afkomst versterken.

 • Bij het schrijven over de multiculturele samenleving, probeer u te richten op de gewone immigranten en hoe zij het dagelijks leven in Noorwegen ervaren.

 • Noem nooit iemands religie, etniciteit of culturele achtergrond als het niet absoluut relevant is voor de zaak. Wees voorzichtig met deze gegevens bij het schrijven over incidenten met betrekking tot misdaad.

 • Controleer altijd de feiten en statistieken. Wees erg voorzichtig met statistieken die negatieve stereotypen van etnische minderheden kunnen versterken.

 • Voel je vrij om te schrijven over negatieve incidenten waarbij allochtonen betrokken zijn, maar vermijd invalshoeken die de gehele immigratiepopulatie een slechte naam geven.

 • Probeer zoveel mogelijk bronnen in de allochtone populatie te vinden. Dit geeft een breder perspectief bij het schrijven van verhalen over immigranten.

 • Probeer patriottische retoriek in de sport te voorkomen. Dit geeft ruimte aan negatieve stereotypering van immigranten. Probeer in plaats daarvan te concentreren op de bijdragen van buitenlanders in de Noorse sporten.

 • Vermijd kritiekloze meldingen van racistisch geweld. Controleer altijd zorgvuldig de informatie die van racistische organisaties afkomstig is. Verkrijg altijd informatie die racistische propaganda zal tegengaan.

 • Probeer uit de buurt te blijven van politieke retoriek die de immigratiefobie en vijandigheid tegenover immigranten doet toenemen. Probeer het schrijven van verhalen te vermijden die vijandelijkheden tussen Noren en immigranten doen toenemen.

 • Probeer te beschrijven hoe immigranten discriminatie, racisme en immigratiefobie ervaren en probeer te richten op hoe deze dingen hun leven beïnvloeden.

Niets mis mee, toch?

Bronnen:

http://www.bruna.nl/boeken/dag-vriend-9789047704577

http://www.nj.no/?module=Articles;action=Article.publicOpen;ID=1312

Tekst en vertaling uit het Engels door:

vederso (voor  https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, Noorwegen, political correctness, Socialisten. Bookmark de permalink .

7 reacties op Richtlijnen voor Noorse journalisten

 1. Tom Hendrix zegt:

  Ziehier de gelijkgeschakelde pers. Noorwegen, gaat hard op weg naat een LINKS FASCISTISCHE STAAT! Alles wordt uit de kast gehaald, om de eigen bevolking te hersenspoelen. Heel LINKS in Europa is bezig om ons massaal uit te leveren aan de Islam!

  Like

 2. Turul zegt:

  niet alleen uit te leveren aan de Islam! Er is hier niet enkel sprake van een religieus, cultureel probleem. Maar ook van grote groepen niet Europese etnische groepen, met welke religieuze achtergrond dan ook. Wat uitmond in “ethnic cleansing” van de Europese etnische bevolkingsgroepen.
  En dit is nu juist wat LINKS wil bereiken. Ook dit is verschillende malen naar voren gebracht door linkse intellectuelen uit Scandinavië , dat de oorspronkelijke bevolking in de Europese landen een minderheid moet worden.

  Like

 3. koddebeier zegt:

  De Noorse samenleving heeft voor ons afgedaan…..We zijn ooit van plan geweest er te gaan wonen. Oe,..

  Like

 4. Jan zegt:

  “Probeer zoveel mogelijk bronnen in de allochtone populatie te vinden. Dit geeft een breder perspectief bij het schrijven van verhalen over immigranten”

  Dit doet mij denken aan de geschiedvervalser en leugenaar Ilan Pappé die vindt dat ideologie in dienst dient te staan van objectiviteit zodat Israël in een kwaad daglicht komt te staan:
  “[Historical] Narratives… when written by historians involved deeply in the subject matter they write about, such as in the case of Israeli historians who write about the Palestine conflict, is motivated also… by a deep involvement and a wish to make a point. This point is called ideology or politics”.

  http://www.masada2000.org/Pappe2.html

  Like

 5. lucky9 zegt:

  Vervalsing, leugens en bedrog zijn van alle tijden en plaatsen. Takiyya is typisch islamitisch en betekent net hetzelfde.
  Een islamofiele reïncarnatie van Ilse Koch, alias Irma Grese, alias Ilse Hess, alias Hildegard Lächert, alias Elizabeth Lupka, alias zo vele ander rasechte fascistische monsters kunnen ongeacht de pepsodent-glimlach beter hun abject gestook staken.
  Ze hebben ongelijk en zullen zwaar afgerekend worden.
  Vooral de manifeste leugen “de PVV-financier Pamela Geller”, zal haar superzwaar aangerekend worden. Ik zou niet graag in haar plaats zijn!
  De rechtvaardigheid en de waarheid zullen sowieso en onvermijdelijk uiteindelijk de overhand halen!
  Exit Stine Jensen, want de foto dateert naar alle waarschijnlijkheid van uiterst lang geleden. “Show yourself the way you are now, bitch!”
  En als die toch waarheidsgetrouw zou zijn vorm dan een koppel met Anja Meulenbelt of Vera Dua en laat de wereld met rust!

  Like

 6. vederso zegt:

  De verdediging van Breivik zal 30 tot 40 getuigen laten oproepen. Geir Lippestad noemde o.a. Moellah Krekar en Fjordman, om te bewijzen dat Breivik niet als een psychopathische schizofreen kan worden beschouwd. Zie de link:

  http://www.thelocal.no/page/view/islamists-and-far-right-on-breivik-witness-list

  Like

 7. louis-portugal zegt:

  Het meeste is hierboven al gezegd maar ik wil eraan toevoegen dat die “voorschriften” me doen denken aan de voormalige DDR hoewel de islam natuurlijk veel erger is.

  Ik krijg telkens meer begrip voor Breivik

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s