Chaos in Mali: Toeareg-islamisten voeren de sharia in

In Mali spitst de situatie zich toe na de militaire putsch: 90.000 mensen bevinden zich volgens informatie van de VN op de vlucht. Omdat de buurlanden economische sancties hebben opgelegd, staan e mensen in de rij voor banken en benzinepompen.

Bovendien wordt het West-Afrikaanse land bedreigd door een splitsing. Toeareg-rebellen en rebellen, die affiniteit hebben met het terreurnetwerk Al Qaida, zouden bijna het volledige noorden controleren, zei de onderstaatssecretaris van de VN Lynn Pascoe dinsdag volgens diplomaten in New York.

Een islamistische groepering, die samen met Toeareg-rebellen vecht voor de onafhankelijkheid van Noord-Mali, wil in de historische stad Timboektoe de islamitische rechtspraak sharia invoeren. Inwoners vertelden dinsdag aan het persbureau dpa, dat de groepering radiostations ertoe zou hebben opgeroepen om geen internationale muziek meer uit te zenden. Bovendien zouden vrouwen geen broeken, maar alleen nog rokken en jurken moeten dragen.

Frankrijk eiste ´s avonds een vastberaden optreden van de internationale gemeenschap tegenover het “islamistische gevaar” en sprak zich uit voor een nieuwe verklaring van de VN-veiligheidsraad. “Veel rebellen zouden genoegen kunnen nemen met de controle over de gebieden in het noorden. Anderen zouden samen met Al Qaida in de islamitische Maghreb een verovering van alle gebieden van Mali kunnen plannen om daar een islamistische republiek te stichten”, zei Minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé tegen het persbureau AFP. De op dit moment Timboektoe controlerende groepering “Ansar Dine” zou nauw verbonden zijn met de Noord-Afrikaanse tak van de terreurorganisatie.

Volgens de huidige Duitse VN-ambassadeur Miguel Berger is de splitsing van het land een “zeer reëel gevaar”. Vooral het risico, dat aan Al Qaida gelieerde groeperingen delen van Mali zouden controleren, zou aanleiding geven tot zorg.

De cultuurorganisatie van de VN toonde zich uitermate bezorgd over de mogelijke effecten van de gevechten op Timboektoe, dat tot het wereldcultuurerfgoed behoort. De onder bescherming staande moskeeën, mausolea en begraafplaatsen zouden onder alle omstandigheden bewaard moeten blijven, liet de cheffin van de Unesco, Irina Bokowa, in Parijs meedelen.

De rebellen hadden het afgelopen weekend eerst de steden Gao en Kidal ingenomen en waren daarna Timboektoe binnengedrongen. In 60 privébibliotheken bewaart de stad de grootste verzameling handschriften van West-Afrika. Veel manuscripten zin tot nu toe nog niet gedigitaliseerd. Het kwam in de stad tot zware plunderingen.

De groepering “Ansar Dine” vecht samen met Toearag-rebellen van de MNLA (Nationale beweging voor de bevrijding van Azawad0 voor een afscheiding van het noorden. Het gebied, waarop de rebellen aanspraak maken, reikt van de grenzen met Algerije en Niger tot aan de rivier de Niger, die buiten Timboektoe stroomt.

Intussen werd ook het SOS-kinderdorp Socoura in de stad Mopti geëvacueerd. De 140 kinderen en moeders, die daar woonden, zouden zijn verdeeld over de beide in het zuiden van Mali gelegen SOS-kinderdorpen, deelde de organisatie in München mee. “Omdat Mopti een strategische belangrijke havenstad aan de Niger in het centrum van Mali is, is men bang, dat ook deze stad in het vizier van de rebellen komt”, wordt er in de mededeling gezegd. Maandag had het Ministerie van Buitenlandse Zaken alle Duitse staatsburgers in Mali dringend geadviseerd om het land onmiddellijk te verlaten.

Het leger van Mali zou zich grotendeels uit het noorden hebben teruggetrokken, nadat op 22 maart muitende militairen d.m.v. een putsch in de hoofdstad Bamako aan de macht waren gekomen en president Amadou Toumani Touré  hadden afgezet. De opstandelingen motiveerden de putsch met het onvermogen van de regering om de Toeareg-rebellie onder controle te krijgen.

Zie ook:

https://ejbron.wordpress.com/2012/03/25/de-staat-mali-bestaat-niet-meer/

Bron:

http://www.focus.de/politik/ausland/offensive-der-tuareg-rebellen-angst-vor-islamisten-und-fluechtlingsstroeme-in-mali_aid_732399.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Afrika, Islam, Sharia, Terrorisme. Bookmark de permalink .

5 reacties op Chaos in Mali: Toeareg-islamisten voeren de sharia in

 1. Columnist zegt:

  Opmerkelijk is dat de Toeareg de sharia combineren met Nationalisme.

  Like

 2. lucky9 zegt:

  Soms komt een motivatie uit een vergiftigde bron. (leuke woordspeling maar oprecht bedoeld E.J.)
  Als je niet beter weet geldt alleen de schijnbare kracht van de sterkste.

  Hallo Merkozy! Toon uw ballen!

  And here are the results of “the joeropejan joerie”: Balls?
  Nada, niente, nichts, nothing, rien, zero, nul, niets. Géén ballen maar alleen poco-lef en Nato-nazisme tegen verzwakte dictaturen en islamofobe Serviërs.

  Wordt wakker burgers, U financiert de misdaad!

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Bert ik wil alleen maar laten zien dat ik het gezien heb.
  eigenlijk heb ik er geen woorden meer voor.

  Like

 4. Daniel Deblaere zegt:

  Misschien dat die nationalistische Toearegs, eens hun geschiedenis kunnen bestuderen, met inbegrip van hoe zij te vuur en te zwaard -eeuwen geleden- gedwongen werden zich te bekeren tot een bijzonder merkwaardige godsdienst of levensstijl (die al te vaak weinig of geen levensruimte schenkt aan niet en/of andersgelovigen).
  PS Elk volk heeft recht op een eigen staat (met respect voor de universele mensenrechten).

  Like

 5. Columnist zegt:

  Daniel Deblaere zegt:
  6 april 2012 om 10:23

  Zeer goede opmerking. Ook in Afghanistan en elders zou het wel eens een goed idee zijn te vragen aan de plaatselijke bevolking hoe zij moslim zijn geworden. Zelfs de Arabieren zijn niet altijd moslim geweest.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s