De machtige Saoedische lobby in de VS

Israël´s vijanden hebben constant beweerd, dat een machtige Israël-lobby in de VS tegen de Amerikaanse interesses zou handelen. In werkelijkheid weerspiegelt de Israël-lobby de opvattingen van het Amerikaanse volk, terwijl de minder bekende Arabische lobby er veel onopvallender aan werkt om Amerikaanse interesses, waarden en veiligheid te ondermijnen.

De bestanddelen van deze lobby zijn heterogeen. Eén element zijn de diplomaten uit 21 Arabische landen en die uit een serie niet-Arabische landen. Anderen zijn Amerikaanse wapenfirma´s, door Arabische landen aangenomen voormalige Amerikaanse regeringsmedewerkers, ondernemingen met zakelijke belangen in het Midden-Oosten, een aantal mensenrechten NHO´s en de Verenigde Naties. Hieraan zou men talrijke academici moeten toevoegen (hoofdzakelijk uit de faculteiten van de Midden-Oostenstudies), bovendien leden van de media- en cultuurelite, meerdere niet evangelische christelijke groeperingen evenals Amerikaanse Arabieren en moslims. De meest potente Arabische lobbyisten echter zijn de Saoedi´s. Dr. Mitchell G. Bard is de verantwoordelijke directeur van de algemene American-Israeli Cooperative Enterprise (AICE). Hij is bovendien directeur van de Jewish Virtual Library, de grootste online encyclopedie voor joodse geschiedenis en cultuur. Bard heeft meer dan twintig boeken gepubliceerd, waarvan de laatste “The Arab Lobby” is.

Hij merkt op: Arabische lobby´s hebben geen significante ondersteuning op graswortel niveau. Ze opereren daarom op een andere manier dan AIPAC, de belangrijkste Amerikaanse organisatie ter verdediging van de belangen van Israël. De Saoedische lobby zet hoofdzakelijk een manier van werken “van boven naar beneden” in. Zijn belangrijkste bedoeling bestaat erin om te garanderen dat de hoofden van de Koninklijke familie op hun schouders blijven zitten; terwijl ze dus lippendiensten voor de zaak van de Palestijnen afleggen, is het overleven van het huis Saoed datgene wat het allerbelangrijkst is. De Saoedi´s bezitten bijna onbeperkte financiële bronnen, die zij ervoor gebruiken om voormalige officiële vertegenwoordigers van de VS te belonen, in de hoop dat deze nog altijd mensen in functie kunnen beïnvloeden. Zo zei ooit prins Bandar, de voormalige Saoedische ambassadeur in de VS, dat wanneer de Saoedi´s de naam krijgen voor hun vrienden te zorgen als die uit hun functie vertrekken, “dan zou u verbaasd zijn hoeveel betere vrienden ze hebben, die pas in functie zijn”.

De voormalige regeringsvertegenwoordigers kunnen de Saoedi´s aanwijzingen geven hoe zij vooraanstaande politici kunnen manipuleren. Ze kunnen de contacten gebruiken, die ze tijdens hun carrière bij de regering ontwikkelden, om te zorgen voor Saoedische toegang tot deze vooraanstaande politici. Net zoals de media vaak op hen vertrouwen om als “onpartijdige deskundigen” commentaar te geven op Midden-Oostenkwesties, kunnen ze ook als Saoedische propagandisten handelen. Veel vooraanstaande Amerikaanse politici denken, dat de VS van de Saoedi´s afhankelijk zijn, omdat deze de wereldoliemarkt controleren; zo heeft de relatie tussen beide landen zich ontwikkeld. De Saoedi´s verkopen olie aan de VS in ruil voor bescherming van het Saoedische regime. De Saoedi´s handelen ook als drugsdealers, die de VS naar afhankelijkheid van olie manipuleren. De prijs wordt hoog genoeg gehouden om enorme winsten te maken, maar laag genoeg om af te zien van belangrijke investeringen in alternatieve energiebronnen.

Clark Clifford, politiek adviseur van Truman, herkende, dat de VS niet zouden moeten toegeven aan de Saoedische chantage. Hij zei in 1948: “De Arabische landen moeten hun olietantièmes hebben, anders gaan ze failliet. Zij hebben de VS harder nodig dan wij hen. In het totale verloop van de historie van de betrekkingen tussen de VS en de Saoedi´s bevonden de presidenten zich in een positie om de ondersteuning voor Amerikaanse politiek in ruil voor het veiligheidsscherm op te eisen, dat de Saoedische familie aan de macht houdt, deden dit echter niet. Zelfs nadat de VS het koninkrijk tijdens de eerste Irakoorlog in 1991 redden, was president Bush niet bereid om Saoedische ondersteuning bij het werven voor de vrede tussen de Palestijnen en Israël binnen te halen. Bovenop de uitholling van het Amerikaanse interesse in vrede ondermijnen de Saoedi´s Amerikaanse waarden door een van de meest onderdrukkende samenlevingen in stand te houden, die historisch gezien vrouwen, joden, christenen en zelfs hun eigen islamitische minderheid van de sjiieten discrimineerde.

De Saoedi´s zijn ook niet behulpzaam geweest bij het werven voor de vredesplannen van president Barack Obama. Ze waren niet bereid om ook maar een enkele concessie aan Israël te doen, toen hij hen hiertoe de afgelopen jaren opriep. Toch keurde Obama een belangrijke wapenlevering aan Saoedi-Arabië goed. In het verleden zijn gelijksoortige voorbeelden te vinden. President Carter verzocht de Saoedi´s in 1978 vergeefs om de Camp Davidakkoorden te ondersteunen. Nadat hij werd afgewezen, bleef hij desondanks wapens verkopen aan het koninkrijk. De Saoedi´s waren bovendien op vele manieren terreurhelpers. Lang voor 9/11 was Saoedi-Arabië een belangrijke geldschieter voor de internationale terreurveldtocht van de PLO. De VS keken intussen de andere kant uit. De Amerikaanse publieke opinie begreep de rol van de Saoedi´s in het terrorisme tot 9/11 niet. Toen werd bekend,dat 15 van de 19 vliegtuigkapers Saoedi´s waren. Zoals we uit Wikileaks en andere bronnen te weten kwamen, zin de Saoedi´s de leidende helpers van de terreur. Stuart Levey, staatssecretaris van financiën met de verantwoordelijkheid om terreurgeld op te sporen, zei het aldus: “Als ik op een bepaald manier met de vingers zou kunnen knippen en daarmee het geld uit één enkel land zou kunnen stoppen, dan zou het Saoedi-Arabië zijn”. De Saoedische lobby werkt op veel manieren de belangen van de VS tegen. Hoe meer dat openbaar wordt gemaakt, des te beter zal het voor zowel de VS als de democratie op zich zijn.

Bron:

https://heplev.wordpress.com/2012/04/02/die-machtige-saudische-lobby-in-den-vereinigten-staaten/

Interview: Manfred Gerstenfeld in gesprek met Mitchell G. Bard

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Saoedi-Arabië, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

5 reacties op De machtige Saoedische lobby in de VS

 1. toetssteen zegt:

  Ik hoop dat ze werken. Want dat is waarom het werkelijk draait.

  Like

 2. likoednederland zegt:

  Meer over het boek van Brard in: De verzwegen Arabische lobby in de VS

  http://likud.nl/2011/01/de-verzwegen-arabische-lobby-in-de-vs-mythe-joodse-lobby-israel-islamitisch/

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  De foto van MOSLIM OBAMA zegt toch genoeg! Hoe eerder deze verrader het veld ruimt hoe beter.Samen met Cameron en Sarkozy, heeft hij ervoor gezorgd dat Lybië nu een radicaal salafistisch bewind gaat krijgen. Ik hoop dat er een REPUBLIKEIN wint, de democraten zijn daar net als links hier tegen het eigen volk.

  Like

 4. Columnist zegt:

  Gelukkig is koning Fa7d bijna dood, net als oppergeestelijke 3Uthaymeen. De hel is eeuwig en erg heet.

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Wat wordt er een hoop gerotsooid over de kop van de mensen, maar velen hebben het ook aan zichzelf te danken omdat ze niet bereid zijn zich wat verder te verdiepen in alle gerommel om hun heen en alleen maar denken aan gezin en kinderen en dat nog vaak niet eens.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s