Griekenland: Ouders kunnen hun kinderen niet meer te eten geven

Als gevolg van de Griekse economische crisis staan veel gezinnen voor het financiële bankroet. Eerst gingen ze naar de sociale dienst voor ondersteuning – nu vragen ze om de verzorging van hun kinderen. Liefdadigheidsorganisaties waarschuwen voor Derde Wereld toestanden.

De sociale diensten, liefdadigheidsorganisaties en instellingen van Griekenland kunnen de stormloop van hulpbehoevenden nauwelijks nog verwerken. Gezinnen glijden als gevolg van de economische crisis af naar armoedige levensomstandigheden, ze kunnen de huur niet meer betalen en ook geen levensmiddelen meer kopen. Dat is een probleem, als je een gezin moet voeden met vijf tot tien kinderen. Daarom nemen veel ouders op dit moment een beslissing, die hen uit de crisis moet helpen: Ze staan hun kinderen af.

Theoharis Massaras, chef van een sociale dienst, is dagelijks getuige van de immense toename van hulpbehoevenden. In vergelijking met voorgaande jaren zou de vraag naar levensmiddelen rondom de Kerst verdrievoudigd zijn. Dit jaar zou het echter opvallend zijn, dat de ooit zo solide middenklasse naar hulpbehoevendheid is afgegleden – ook in Spanje is deze ontwikkeling te zien. Bovendien benadrukt Massaras, dat het niet meer zou gaan om aanvragen voor financiële hulp: “Dat we gevraagd worden om de kinderen weg te nemen, was iets nieuws. De situatie in de woningen – met zoveel armoede en viezigheid – lijkt op omstandigheden in de Derde Wereld”.

Geen op zichzelf staan geval, zoals vakbonden, artsen en liefdadigheidsorganisaties in het land bevestigen. Er worden steeds meer officiële aanvragen ingediend om de kinderen – in ieder geval tijdelijk – weg te nemen. Veel kinderen worden op dit moment afgegeven bij kindertehuizen of “vergeten” in de crèche. Zoals ziekenhuizen melden, worden veel nieuwgeboren baby´s te vondeling gelegd of in de vuilcontainer gevonden. De Griekse krant “Kathimerini” berichtte, dat er onlangs ongeveer 500 gezinnen een aanvraag zouden hebben ingediend bij Charity SOS-kinderdorpen om hun kinderen in een tehuis te doen.

Costas Yannopoulos leidt de organisatie “De glimlach van een kind”: “De crisis heeft de zaak nog erger gemaakt. Alcoholisme, drugsmisbruik en psychische problemen zijn in opmars en steeds meer kinderen worden op straat gezet”. Yannopoulos benadrukt, dat het gezondheidssysteem i.v.m. de bezuinigingen op instorten zou staan en de Griekse economie zou nog slechts een levenloze geest zijn.

Bron:

http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2012/04/41449/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, Griekenland. Bookmark de permalink .

15 reacties op Griekenland: Ouders kunnen hun kinderen niet meer te eten geven

 1. Linsky zegt:

  Is allemaal toeval …toch?
  Toevallige revoluties, toevallige oorlogen, toevallige crisissen,… och, gewoon een toevallig verloop!

  Da’s me hier tenminste erg vaak verteld.
  Als je namelijk niet geloofd in dat toeval ben je niet goed wijs, want als er geen toeval aan ten grondslag ligt moet het per definitie wel opzet zijn….niet waar?
  En dat geloven we dus niet! …Welke regering doet dat haar eigen bevolking nou aan?!

  Overigens zit zat daar geld hoor….honderden miljarden…het probleem is alleen dat het zit bij enkelen van die smerige familie die het land bankroet lieten gaan en zodoende de centjes (putopties op het komende faillissement) konden binnenhalen. …….. was trouwens waarschijnlijk een goeie gok…ook toeval!

  Overigens kunnen onze eigen voedselbanken hier in Nederland het ook niet meer aan. Daar wordt minder drukte over gemaakt. Die hongerlijders,paria’s, uitvreters en asocialen, moeten we niet te veel aandacht geven, anders gaan we nog geloven dat we ook een derde wereld land zijn, een soort bananen republiek zeg maar. 😦

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Waarom worden ook HIER steeds meer voedselbanken opgericht?
  Hoe komt het dat ook HIER alle vaste lasten maar blijven stijgen alsof er helemaal geen crisis is en dat de euries volgens “sommigen” aan de bomen groeien? Hoe is het mogelijk dat als een paar hotemetoten een scheet laten, vervolgens alle prijzen door het plafond schieten? Lees de analyse van B.Hammelburg maar eens: http://tinyurl.com/btw6gcg

  Like

 3. vederso zegt:

  Bij de laatste zin waarin gezegd wordt dat het gezondheidssysteem op instorten staat. Wat al is ingestort is de asielopvang. 80% van alle immigranten van buiten Europa komt binnen via Griekenland. Er zijn in Griekenland 1 miljoen illegalen, waarvan 400.000 geen onderdak hebben en op straat leven. De EU HRC wil dat deze last voor Griekenland eerlijker over de EU wordt verdeeld. In dit gebeuren speelt o.a. Cecilia Malmström een rol. Ook Nigel Farage noemt het even heel kort in het interview met RT. Dat onze minister Leers überhaupt in staat zou zijn om zich te verzetten tegen deze wens tot eerlijker verdeling van deze last voor Griekenland, lijkt me fictie.

  Like

 4. Seculiere zegt:

  erg

  Like

 5. vederso zegt:

  @ Seculiere. Mee eens. Het is een ramp.

  Like

 6. Martha zegt:

  Om het plaatje helemaal compleet te maken, lees het volgende maar eens:

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=657607&r=1&tbl_archief=&

  Is het niet vreselijk??

  Like

 7. lucky9 zegt:

  Ik heb me ooit afgevraagd waarom de Grieken geen speciale subsidie van Europa toegestopt kregen om de buitengrenzen effectief een beetje meer waterdicht te maken. De kostprijs van zulke bijna militaire onderneming is inderdaad niet te relativeren.

  Reactie van de EU: Zowel Bulgarije als Roemenië zijn lid geworden sinds 2007. Resultaat?
  #1 De meeste gelukzoekers en islamitische infiltranten komen nog altijd binnen via Griekenland
  #2 Griekenland is failliet
  #3 De overige landen van de EU volgen sowieso.

  Is het kwaad opzet of onbekwaamheid van de EU-dictators?

  Like

 8. Linsky zegt:

  Lucky9,

  Omdat eurocommissaris Viviane Reding voor mensenrechten er bij Griekenland op heeft aangedrongen een moskee te bouwen, omdat er in de stad geen moskee is, en wel veel moslims. Feitelijk was dat een van de eerste voorwaardes voor Griekenland om de lening te verkrijgen!
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/285139/PVV-stelt-vragen-over-EUgeld-voor-moskeeen-Athene.htm

  Like

 9. Linsky zegt:

  Over moskee gesproken, hier nog zo’n lekker verhgaal!
  Een moskee alias islamitisch centrum voor je deur. Het zal allemaal wel meevallen!!

  Joop en Nel Groenen dachten in het centrum van Medemblik een droomhuis op de kop te hebben getikt, waar zij samen oud zouden kunnen worden. Het bleek een illusie. De droom werd een nachtmerrie door de vestiging van een islamitisch centrum met moskee in een naastgelegen pand.

  Door geluidsoverlast, vijf keer per dag wordt er gebeden, en intimidaties leven zij op een vulkaan en zien zij nog maar één uitweg: vluchten. Het echtpaar wijst de gemeente Medemblik aan als de grote boosdoener..

  In plaats van twee keer per week werden er dagelijks bijeenkomsten gehouden die veelal tot diep in de nacht duurden, en niet alleen uit Medemblik maar ook daar ver buiten bezoekers trokken.
  Die mensen kwamen allemaal met de auto, met als gevolg dat we ‘s nachts telkens werden opgeschrikt door getoeter bij vertrek.

  Vanaf het moment dat we klaagden over de overlast worden wij op straat door bezoekers van het centrum bespuugd en worden bewegingen gemaakt alsof ze onze keel willen doorsnijden.”

  http://burgerjournalisten.wordpress.com/2012/01/11/een-gebedshuis-moskee-islamitisch-centrum-voor-je-huis-het-valt-best-mee/

  Like

 10. G.Deckzeijl zegt:

  @Martha, 20:41: Zouden ze in het Cathuis op de hoogte zijn van die lekkere grafiek..???

  Like

 11. daniel deblaere zegt:

  De verhelderende informatie omtrent de trieste situatie in Griekenland, wordt eerstdaags overgenomen op de Face Book pagina van ” Solidariteit Vlaanderen “. (Word ook FB-vriend!) en vecht samen met ons tegen het onrecht van de armoede!

  Like

 12. G.Deckzeijl zegt:

  Geen behoefte om FB-vriend te worden, Daniel!! Ga hier maar eens kijken:
  http://tinyurl.com/6pxrzgs
  (heb net b.v.d.bos ook al getipt)

  Like

 13. Pingback: Langstudeerboete prioriteit…?!? « verhip

 14. lucky9 zegt:

  Een link naar een artikel van 24 augustus boven een draad afgesloten op 10 april. ..
  @Daniel De blaere
  De socialist Resul Tapmaz is niet onze cup of tea. Organiseer uw eigen solidariteit met jezelf maar elders en zeker op een andere manier, bolsjewiek!

  Like

 15. Tom Hendrix zegt:

  Griekenland is het “voorland”. Inderdaad het is een grof schandaal, dat ouders hun kinderen niet meer kunnen voeden en opvoeden. Ik walg van de ” vuile communistische EUSSR”, die mede oorzaak is van de huidige situatie! En gelooft U maar niet, dat er ook maar 1 Euro terecht komt bij de simpele Griekse en/of Spaanse burgers! Al de miljarden, die Rutte (VVD) en de Jager (CDA) weggeven aan het POLITBURO BRUSSEL- gaan rechtstreeks naar de DUITSE EN FRANSE BANKEN, die ” tot hun strot”, in de Griekse c.q. Spaanse schuldpapieren zitten. En DAAROM sullige NEDERLANDERS dat wij zijn, gaat hier de sociale zekerheid om zeep, de Zorg, de ouderenzorg, etc. Wat ook bij ons gaat groeien zijn: VOEDSEL-en KLEDINGBANKEN! Let op wat U stemt 12 september!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s