Asielzoekers blijven uit de buurt van Denemarken

Denemarken behoort tot de landen in Europa die er het beste in slagen om vluchtelingen van z’n grenzen weg te houden. Terwijl vorig jaar in Europa de asielaanvragen groeiden met gemiddeld 19 %, ging de ontwikkeling in Denemarken in een andere richting; er is een daling in asielaanvragen van 23% ten opzichte van 2010.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHRC heeft onlangs de wereldwijde stroom vluchtelingen in kaart gebracht en in Europa is de verdeling van vluchtelingen, op z’n zachtst gezegd, anders. Het laat zien dat het Griekse asielsysteem min of meer is ingestort en het aantal geregistreerde vluchtelingen daarom veel te laag wordt ingeschat.

Een opmerkelijke trend is, dat als vluchtelingen verder naar het noorden van Europa reizen, ze in de regel buiten Denemarken blijven. Eva Singer, Hoofd Asiel van de Deense Vluchtelingenhulp en tijdelijk eerder werkzaam voor zowel de UNHRC als de Dienst Vreemdelingenzaken, noemt de trend opmerkelijk. “Er zijn geen systematische onderzoeken waarom asielzoekers het ene land boven het andere verkiezen. Maar een deel van de verklaring kan liggen in het vermoeden, en ook in de wetenschap, dat men elders een grotere kans heeft op het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Somalische groep, die al jaren verblijf wordt geweigerd in Denemarken. Vaak adviseren mensensmokkelaars aan de vluchtelingen om naar bepaalde landen te reizen.”

Crisis in de solidariteit

Volgens Eva Singer heeft het strikte Deense immigratiebeleid ongetwijfeld meegewerkt aan het feit dat de aantallen asielzoekers al een aantal jaren gemiddeld laag is gebleven. Dat draait niet alleen om aangenomen wetten, maar ook in hoge mate om psychologie. “Dat grote groepen vluchtelingen Denemarken mijden, komt waarschijnlijk door hun opvattingen over de Deense immigratiepolitiek. Maar het is moeilijk te zeggen of het voor ons zo kan blijven dat we wezenlijk minder aanzuigen dan andere Europese landen. Allen kijken naar elkaar en dat zal niet leiden tot de meest liberale oplossing”, zegt Eva Singer. “Voorlopig gaat de regering niet aan de slag met een beslissende versoepeling van de asielpolitiek en voordat we een veel mildere koers tegenover buitenlanders signaleren, zal het enige tijd duren voordat dit tot uiting komt in de statistieken” zegt de asielchef. “Integendeel, het is meer dan duidelijk hoe de Europese landen vermijden zich realistisch te gedragen m.b.t.  de ongelijke verdeling van vluchtelingen over de lidstaten.”

Solidariteit op dit gebied is al afgebrokkeld. Ongeveer 80 % van alle vluchtelingen komt nu binnen via Griekenland, waar het asielsysteem is ingestort en slechts enkele mensen worden opgenomen, terwijl de rest op straat leeft. Onlangs is Griekenland begonnen met de bouw van een drie meter hoge muur langs de grens met Turkije.

“De vraag is of de Zuid-Europese landen eindelijk stoppen met hun pogingen aan hun verantwoordelijkheid voor asielprocedures te ontkomen om (als gevolg daarvan) niet alleen komen te staan voor de verantwoordelijkheid voor de meerderheid van de Europese vluchtelingen,” zei Eva Singer, verwijzend naar de zogenaamde Dublin-verordening. Deze betekent dat EU-landen asielzoekers kunnen terugsturen naar het land waar ze als eerste aankomen.

De Zweedse EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken, Cecilia Malmström, heeft eerder gezegd, dat de “Europese beloften van solidariteit in 2011 werden getest en dat de leden gezamenlijk die test niet hebben doorstaan.” Ze hoopt dit jaar op een betere samenwerking, ook omdat dit noodzakelijk is en de problemen duidelijker zijn geworden. In de eerste maanden van 2012 zijn de aantallen Noord-Afrikanen, die de Middellandse Zee oversteken, teruggelopen.

Volgens de radicale immigratiewoordvoerder, Zenia Stampe, is het zeer onterecht dat Zuid-Europese landen zoals Griekenland, verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de Europese vluchtelingen. “De verstandigste oplossing is om te komen tot een aantal pan-Europese regels, dus dat het niet meer de geografische ligging is die het aantal vluchtelingen bepaalt. Het zal een veel rechtvaardiger verdeling creëren en daarom werken de radicalen aan zowel een gemeenschappelijke, voor alle landen geldende, regeling, als aan het opheffen van het Deense EU-voorbehoud met betrekking tot asiel,” zegt Zenia Stampe.

Maar op dat punt kunnen de radicalen gerust verzet verwachten, zelfs van binnen de regering. Alles wijst op een juridisch bezwaar tegen een referendum in deze regeerperiode, maar dat kan worden vervangen door een speciale keuzeverordening, waarbij Denemarken zelf kan beslissen aan welke vormen van samenwerking het wil deelnemen. De regering heeft als doel een brede meerderheid te creëren, maar als de afschaffing (van het EU-voorbehoud) een versoepeling van het immigratiebeleid betekent, kunnen ze de burgerlijke stemmen vaarwel zeggen. De Deense Volkspartij zal vasthouden aan dit rechtsvoorbehoud. “We zijn tegen een pan-Europese verdeling, want het zal veel meer vluchtelingen betekenen voor Denemarken. Er zijn nog steeds grote problemen met integratie en we moeten mensensmokkelaars niet belonen die speculeren op een versoepeling van de immigratieregels,” zei vicepartijvoorzitter Peter Skaarup.

Bron:

http://politiken.dk/indland/ECE1590699/asylansoegere-holder-sig-fra-danmark/

Vertaald uit het Deens door:

vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Denemarken, Immigratie. Bookmark de permalink .

6 reacties op Asielzoekers blijven uit de buurt van Denemarken

 1. MOOI ZO DAT ZE DAAR GEEN ROTZOOI KUNNE MAKEN.

  Like

 2. Lotte zegt:

  En weer alleen mannen op de foto.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @ Lotte, dat is de 5e colonne van de “haatbaarden”hoor. Ze komen om ons te bezetten, en nergens anders voor.

  Like

 4. Henk Schroemges zegt:

  Natuurlijk alleen maar mannen op die foto. De vrouwen -dat weten ze heel goed- vinden ze wel in die landen waar ze met open armen worden ontvangen zoals Zweden, Noorwegen, Nederland o.a.
  Doch gelet op de praktijk moeten de vrouwen in die landen daar echt niet zo blij mee zijn.

  Like

 5. hopelijk houdt denemarken zijn poot stijf en weigeren deze lieden die er alleen maar komen om de baas te spelen en hun haatgodsdienst aan ons op te dringen

  Like

 6. Jan zegt:

  Het IQ van die groep op de foto past in een vingerhoed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s