Crimineel Zuid-Afrika: Zelfjustitie, rassenhaat en politiegeweld

Terwijl de Zuid-Afrikaanse regering ondanks een wereldwijd in het oog lopend criminaliteitscijfer geringe verbeteringen van de misdaadstatistiek viert, escaleert de veiligheidssituatie in het land steeds meer. De laatste statistiek toonde jaarlijks 2,1 miljoen delicten en gaf bijvoorbeeld 31,9 moorden per 100.000 inwoners aan, terwijl het wereldwijde gemiddelde bij ongeveer 7 ligt. Gelijksoortige cijfers worden bij verkrachting, inbraken, toebrengen van lichamelijk letsel behaald. Het “grijze” getal wordt door waarnemers vele malen hoger ingeschat.

Zelfjustitie en rassenhaat

Niet alleen de in ruime mate weerloze blanke boeren, van wie sinds 1994 tussen de 3500 tot 4000 vermoord werden, mar ook de zwarte bevolking wantrouwt in toenemende mate de politie: Zo werden er eind maart binnen 14 dagen twee lynchmoorden op in totaal zes vermeende rovers bekend. De jonge mannen werden met benzine gevulde autobanden levend verbrand. Ook het plaatsje Khayelitsha in de buurt van het als relatief veilig geldende Kaapstad was de dupe. Pieter Groenewald, de woordvoerder binnenlandse zaken van het Vryheidsfront Plus, waarschuwde, dat het verbranden van vermeende criminelen “een waarschuwingssignaal is en anarchie creëert. Als de bewoners van een gemeente zeggen, dat ze al hun vertrouwen in de politie en justitie hebben verloren en daarom liever het recht in eigen handen nemen, moet dit als wekroep dienen en als smet op de naam van de politie worden beschouwd”. De Minister van Politie Nathi Mtrethwa zou nodig moeten ingrijpen.

De racistisch gemotiveerde zelfjustitie in Grabouw, een voorstad van Pineview, nam een grotere omvang aan, waar ook eind maart gekleurde (“coloured”) bewoners jacht maakten op zwarten (“black”), van wie zij vermoedden dat zij hun school in brand wilden steken. Een gewapende meute kleurlingen had individuele zwarten aangevallen en zwaar mishandeld. Waarnemers berichtten over hieraan voorafgaande rivaliteitgevechten tussen gekleurde en zwarte bendes in de omgeving. De politie kon de confrontatie alleen maar stoppen met geweld stoppen. Meerdere scholen moesten voor onbepaalde tijd gesloten worden.

Corruptie en vriendjespolitiek

Een “conservenblik vol wormen” noemde eind 2011 het Britse economische tijdschrift “Economist” het corruptiemoeras van Zuid-Afrikaanse autoriteiten en staatsondernemingen en stelde vast, dat niet alleen kort daarvoor de politiechef van het land en twee ministers vanwege corruptie  moesten aftreden, maar dat ook talrijke leiders van autoriteiten en bazen van staatsondernemingen hetzelfde lot zou wachten. Bijna iedereen zou worden verdacht: van de spoorwegen en de staatsomroep via de post en de reguleringsautoriteit voor de telecommunicatie tot aan de hoogste politiefunctionarissen toe. De Special Investigating Unit, een speciale eenheid voor de bestrijding van corruptie, schat volgens de “Economist”, dat ongeveer 20 tot 25% van het staatsbudget wordt verspild of voor corruptiebestrijding wordt gebruikt.

Ondertussen onderneemt het officiële Zuid-Afrika weinig om deze indruk tegen te werken. Staatschef Jacob Zuma werd bekritiseerd, omdat zes van zijn lijfwachten werden “beloond” met illegale bevorderingen (bijvoorbeeld rechtstreeks van sergeant tot kolonel) en sindsdien driemaal zoveel salaris ontvangen. Pieter Groenwald beschouwt dit als verborgen corruptie op kosten van de belastingbetaler.

Politiebrutaliteit tegen blanken

Voorbeelden van politiebrutaliteit, die zich niet alleen, maar ook doelbewust tegen blanke Zuid-Afrikanen richt, was er de afgelopen tijd genoeg. Weliswaar volgde op de zware mishandeling van een 16-jarige in Vaalwater midden maart het ontslag van de verantwoordelijke politieagenten, de politie toont evenwel weinig interesse om op te treden tegen de “Slaan Squad”, een inmiddels van meerdere mishandelingen verdachte groep politieagenten uit de Overberg regio, die Reginald Steneveldt, een 30-jarige blanke en zijn vrienden uit Western Cape tot seksuele handelingen gedwongen en zwaar mishandeld had, toen deze met autopech waren gestrand en om hulp hadden gevraagd.

Uiteindelijk is de officiële Zuid-Afrikaanse criminaliteitsstatistiek sowieso niet te vertrouwen, omdat er blijkbaar aanzienlijke afwijkingen voorkomen in de telwijzen van de provincies en het nationale onderzoek. Zo toont de statistiek voor Northwest bijvoorbeeld hetzelfde aantal moorden over de periode 2010/2011 als over de periode 2009/2010. Hetzelfde gebied laat echter in de nationale statistiek een stijging van de moorden met 7,9% zien. Gelijksoortige discrepanties bestaan er bij de cijfers van de provincies Western Cape, Northern Cape en anderen. “Het is geen wonder, dat de publieke opinie de jaarlijkse criminaliteitsstatistieken niet gelooft en ze als gemanipuleerd beschouwd”, zegt de expert Groenewald.

Farmmoorden en milieuzondes

Zuid-Afrika doet er goed aan om zich eindelijk consequent met het criminaliteitsprobleem bezig te houden. Intussen heeft niet alleen het Europese Parlement aandacht geschonken aan de sinds het begin van het jaar sterk stijgende racistisch gemotiveerde farmmoorden op blanken. Ook milieubescherminggroeperingen eisen een energiek ingrijpen van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten, nadat een actueel onderzoek op twee Amerikaanse universiteiten heeft aangetoond, dat Zuid-Afrika m.b.t. de bescherming van zijn bronnen van de 132 landen op de 128e plaats staat en dat door het gebrekkige ingrijpen van de politie en andere veiligheidsautoriteiten niet alleen bedreigde soorten acuut worden bedreigd, maar ook de gezondheid van de bevolking. Criminaliteit blijft in Zuid-Afrika in de meester soorten een massafenomeen.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/007912-Kriminelles-Suedafrika-Selbstjustiz-Rassenhass-und-Polizeigewalt

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Communisme, Criminaliteit, Racisme, Socialisten, Zuid-Afrika. Bookmark de permalink .

4 reacties op Crimineel Zuid-Afrika: Zelfjustitie, rassenhaat en politiegeweld

 1. Linsky zegt:

  Het is ook overal even erg hè!

  Las toevallig net nog over een redding doormiddel van een twittertje;

  Ontvoerde man gered door Twitter
  In Johannesburg (Zuid-Afrika) werd een man ontvoerd en opgesloten in de kofferbak van een auto. Maar zijn ontvoerders hadden niet gerekend op Twitter…

  Het slachtoffer had zijn mobiel nog op zak en stuurde zijn vriendin het nummerbord van de auto waarin hij verstopt zat. Zij zette dat op Twitter. Dat werd opgemerkt door @PigSpotter: een twitteraccount dat mensen waarschuwt voor snelheidscontroles. Het account heeft meer dan honderdduizend volgers en zo werden de auto’s binnen mum van tijd opgespoord. De ontvoerders werden gearresteerd en de man kon veilig uit de kofferbak komen.

  Like

 2. Daniel Deblaere zegt:

  Een planeet vol exploderende waanzin… met een ontstellend triestige evolutie in Zuid-Afrika!

  Like

 3. lucky9 zegt:

  Het échte racisme komt steeds uit de hoek van de minst ontwikkelde neocortex.
  Apartheid was een illusie en dat blijkt nu meer dan overduidelijk.
  De wensdroom dat alle mensen gelijk zouden zijn is ook zo ’n illusie.
  Vaak is de biomassa het doorslaggevende argument.
  Dat is wat men nu tracht in de strot van de Europeanen te duwen. De vernietiging van hun eigen beschaving.
  No passeran, een burgeroorlog wat ogenschijnlijk maar waarschijnlijk alleen tijdelijk op hetzelfde neerkomt, is ook hier onvermijdelijk.
  De ecomonische instorting zal het eerste alarmsignaal zijn. Nadien geldt alleen de kracht van de wapens. Relativeer het, ridiculiseer het, betreur het, ontken het, maar dit is de toekomst.

  Is is maar één alternatief: ban de islam en bewapen het westen tot in elke huiskamer!

  Like

 4. Jan zegt:

  Black South African Cops Tie Taxi Driver To Car, Drag Him To Death – For Obstructing Traffic!

  A taxi driver in South Africa died after being handcuffed to a police vehicle and dragged hundreds of yards, it has been alleged.
  Independent police investigators are looking into the claims after video footage emerged showing a man being dragged along a road behind a police van.
  The man, named locally as 27-year-old Mido Macia from Mozambique, was later found dead in a police cell in Daveyton, Johannesburg, on Tuesday.
  http://patdollard.com/2013/02/watch-black-south-african-cops-tie-taxi-driver-to-car-drag-him-hundreds-of-yards-before-he-dies-in-jail/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s